[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Бидејќи е поприлично топло, се надевам нема да ви пречи неделава да готвиме

Летен македонски пинџур

Потребни состојки:
- 1 кг. зелени пиперки
- 1 кг. домати
- 1 модар патлиџан
- 3 чешниња лук
- масло
- сол

Подготовка:
Измијте ги пиперките, избришете ги и ставете ги да се печат. Доматите исто така измијте ги и ставете ги во рерна да се печат. Испечете го и модриот патлиџан. Пиперките излупете ги и исецкајте ги. Лукот со малку сол истолчете го и додајте ги пиперките. Доматите излупете ги и ситно исецкајте ги заедно со модриот патлиџан. Додајте сол и убаво измешајте. Превријте го маслoто и додајте гo во пинџурoт.
pindzur.jpg
 

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.470
Поени од реакции
58.903
Дозволени се измени во рецептот ? :)
Истово го правам и јас, но без модар патлиџан, и наместо лук ставам млад зелен кромид...
Ако добијам желба за пинџур деновиве, ќе си ја пробам среќата на натпреваров :)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Дозволени се измени во рецептот ? :)
Истово го правам и јас, но без модар патлиџан, и наместо лук ставам млад зелен кромид...
Ако добијам желба за пинџур деновиве, ќе си ја пробам среќата на натпреваров :)
Дозволени се измени по ваш вкус :D
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.758
Поени од реакции
8.788
Ова делува вкусно, до сега не сум го правела (а ни јадела), ако најдам време до недела, ќе пробам да го направам :) :)
 
Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
Ова делува вкусно, до сега не сум го правела (а ни јадела), ако најдам време до недела, ќе пробам да го направам :) :)
Ти од Македонија си?Како е можно пинџур да не си јадела?
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.758
Поени од реакции
8.788
Ти од Македонија си?Како е можно пинџур да не си јадела?
Сум јадела, но не баш ваков.
Оној мојон е зимски :)

Се зезам, никогаш не сум правела, но според сликите не е она што татко ми ми го прави :)
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ајмо пинџур

со мала измена на рецептот, не ставив обичен патлиџан, само пиперки и модар, затоа е зелен пинџурот.
Edit: бидејќи добив критика, еве слика кај што повеќе ѕирка пинџурот :P
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Ајмо пинџур

со мала измена на рецептот, не ставив обичен патлиџан, само пиперки и модар, затоа е зелен пинџурот.
Девојко, со сета почит кон тебе, ова се убаво декорирано, ама јас не го гледам кај ти е пинџурчето овде... Саде маслинки, магдонос и кашкавалче... Да извадеше у едно тањирче и да видевме дека стварно имаш пинџурче...:)
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Девојко, со сета почит кон тебе, ова се убаво декорирано, ама јас не го гледам кај ти е пинџурчето овде... Саде маслинки, магдонос и кашкавалче... Да извадеше у едно тањирче и да видевме дека стварно имаш пинџурче...:)
Done ;)
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Јас не сум љубител на толчен пинџур воопшто, не ја сакам како прво текстурата на јадењево, а да не зборувам за аромата од толчениот лук. И не ни го јадам, ама ич. Затоа си правам една алтернативна верзија од истите состојки кои се наведени во рецептов, кој јас си го викам ПРЖЕН ПИНЏУР и оди вака...

Чушките (читај пиперки) ги пребришувам убаво со крпа, затоа што не треба да се мијат. Моите ми се од двор, така да знам дека немаат штетни хемикалии и затоа не ги мијам. Ако не знаете каде се растени чушките, измијте ги пред готвење, потоа пребришете ги убаво со крпа. Ги чистам од семките и дршките и ги сецкам обично на коцки, но вие можете на кругови, полукругови, како ви одговара. Црвените патлиџани ги лупам и ситно ги сецкам или рендам и во нив ставам зачини, сол, бибер, некогаш и вегета. По овие две постапки, уклучувам рингла и во тенџере ги ставам чушките и зејтин да почнат да се пржат. Додека се пржат, го лупам и сецкам модриот патлиџан на коцки. Модриов го оставам на крај да го обработам, затоа што ако го излупам и исецкам пред време, ќе ми потемне од воздухот и му се менува вкусот. Кога чушките се позапржени, го додавам модриот патлиџан. Овде модриов го „пие“ цел зејтин кој сте го ставиле претходно, но нема потреба да додавате уште, оти кога ќе се испржи убаво, пак ќе го пушти назад. Мешајте често, оти ќе ви загори. Од кога зејтинчето пак ќе се „врати“ во тенџерето, го додавате црвениот патлиџан и оставате да испари течноста од него, со повремено мешање. Некаде 5 минути пред да го тргнете од оган тенџерето, може да додадете чешниња лук, сецкани или цели, но јас не му додавам, оти не јадам лук. И тоа е тоа. Најмногу ако изгубите саат време, во целосна подготовка на рецептов. Истото ова може да го направите и без модар патлиџан и лук, на крај само ќе додадете јајца. Соодносот чушки - модар патлиџан - црвени патлиџани треба да ви биде 2:1:1.

Acid денес ми донесоа дигитален апарат, како да знаеле дека синоќа ме „караше“ оти фотографиите не ми чинеле.
Еве ги сликите од новото апаратче. :)
ncpg.jpg

vl07.jpg

6fo1.jpg
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Јас не сум љубител на толчен пинџур воопшто, не ја сакам како прво текстурата на јадењево, а да не зборувам за аромата од толчениот лук. И не ни го јадам, ама ич. Затоа си правам една алтернативна верзија од истите состојки кои се наведени во рецептов, кој јас си го викам ПРЖЕН ПИНЏУР и оди вака...
Ја ова го знам како летна манџа :icon_lol:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom