[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

Член од
15 мај 2010
Мислења
286
Поени од реакции
332
Јес да е офф топик,и се бараат слики,ама да си напомнам дека на вчерашното домашно мени беше рецептов,ама сликите изостануваат пола од незадоволувачко сервирање и другото пола од некадарен фотоапарат
Ама прсти да излижеш,па дури и на оној што јаде карши тебе.:D

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Јес да е офф топик,и се бараат слики,ама да си напомнам дека на вчерашното домашно мени беше рецептов,ама сликите изостануваат пола од незадоволувачко сервирање и другото пола од некадарен фотоапарат
Ама прсти да излижеш,па дури и на оној што јаде карши тебе.:D
Штета... си требала да сликаш какво и да е :)

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Еве слики и од мене! Само не сликав на време, одма после готвење и кога ми текна да сликам, веќе ми ја преполовиле тавата :(
IMAG0391.jpg
Пилешкото веќе ми е здосадено да го јадам, па некоја квази вегетаријанска варијанта од оризов јадев. Можеби вака ќе ги добијам гласовите на вегетаријанците :D IMAG0398.jpg

IMAG0401.jpg

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Еве слики и од мене! Само не сликав на време, одма после готвење и кога ми текна да сликам, веќе ми ја преполовиле тавата :(
Прегледај го приврзокот 66168
Пилешкото веќе ми е здосадено да го јадам, па некоја квази вегетаријанска варијанта од оризов јадев. Можеби вака ќе ги добијам гласовите на вегетаријанците :D Прегледај го приврзокот 66169

Прегледај го приврзокот 66170
Одлично, чиста 5 од мене :)

F

FARANG

Гостин
Тава ориз на индонезиски начин....

Екстра - Свежа пиперка, ананс и грашок. Место вегета - кари прав и Cummin Seed Ground (немам поима како се вика на македонски)

Кокошката е маринира неколку саати пред да се пече. Белото месо е сатеи сос, а копанчињата за да отворат апетит во лута пери пери маринара. Кокошката во посебна тава се готви во рерна 45 мин и се додава на тавата ориз откако ќе спадне водата. Последните 15 мин се готви заедно со оризот. Место прижење на оризот во тава, се е направено во вог тава и со зејтин од кикирики.

1.JPG

2.JPG

5.JPG

9.JPG

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
CafeDelMar

Како ти излезе онака жолт оризот, стави некој зачин, посебен ориз или пак само рефлексија некоја од светлото?

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
CafeDelMar

Како ти излезе онака жолт оризот, стави некој зачин, посебен ориз или пак само рефлексија некоја од светлото?
Оризот е од Кочани т.е од Чешиново, обичен ориз е. Од зачини користев само бибер и зачин Ц ама дека не ставам сол, доаѓа пожолт оризот зошто ставам повеќе зачин. :)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Оризот е од Кочани т.е од Чешиново, обичен ориз е. Од зачини користев само бибер и зачин Ц ама дека не ставам сол, доаѓа пожолт оризот зошто ставам повеќе зачин. :)
Аха, Вегета му е мајката значи...А со истата вода што ги свари копаните го правеше оризот?

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Аха, Вегета му е мајката значи...А со истата вода што ги свари копаните го правеше оризот?
Да. Секогаш со истата вода го правам оризот. Само првите две води во кои се варат копаните или кокошката ги фрлам и го мијам месото, па пак во враќам да се вари. Многу е повкусен оризот кога се прави со таа вода. Некогаш ставам дупло повеќе, па успат правам и супа со остатокот. :)
Во случај ако се прави ориз без месо, се користи пилешка ( или од зеленчук ) коцка за супа, која е замена ама далеку од тоа дека истиот вкус се добива.
--- надополнето: 16 јуни 2013 во 17:56 ---
Cummin Seed Ground на Македонски е зачинот ким
Ким е едно, Кумин е друго.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
За тебе како вегетаријанец, можеш да употребиш вода во која ќе ставиш коцка супа од зеленчук. да се раствори.
Иначе да, највкусен е оризот со водата во која се вареле копаните...

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Дечки малце забегавте офтопик а? Напрајте си муабет со совети по ПП да не летаат опомени :pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom