Јас сум на пец на риба моментално ама слабо
да се вратам дома ќе пријавам некоја слика од предходен улов и жив и зготвен, повеќето мислам дека не сте имале прилика да пробате штука, едно од поценетите меса од слатководна риба меѓу шефовите заедно со смуѓот.
Шефовите претпочитаат порципни рибки,бранцин,орада,пастрмка...итд.Додека смуѓот и штуката се рибки,кој треба да ги исфилираш,па да ги послужиш.А за да ти искочи од еден смуѓ барем 4-5 порции,треба да е над 1.200 што е многу ретко.Затоа ги избегаваат. Нема мнпгу ќар у тое риби )))) Не дека не се убави.
Има смуѓ во Македонија?
Се согласувам дека смуѓот е многу потцената риба,но ја конкретно ,а обожавам.
А луѓе не ги сакаат,затоа што се специфични на мирис.
Предатори се и двете риби,и јадат се и сешто.Затоа,смуѓот е смрдлив ))))
Плус смуѓот само за пржење,печка го суши ептен.
А штуката е најкостлива риба од сите!