Карактер (имам свое јас!!!)

С

Сатори

Гостин
&

Разбираме,ама не менуваме зашто тоа е веќе дел од тоа што не прави нас-НАС!:smir:
Напротив!
Банално ми е да се повторувам веќе но ајде еве повторно да повторам, сите се менуваме под силно и долготрајно влијание!
А ако сме доволно среќни можеме сами да го избереме тоа влијание, во тој случај промената ќе биде конструктивна, значи на овој или оној начин сите ние постојано се менуваме, можеби само ситници, но сепак е промена.

А карактерот може да поприма и може да губи, тоа зависи од толку многу фактори но сигурно е дека не е константен во целиот наш живот!

:salut:

MaRiNa`Oh

стара школа
Член од
26 март 2005
Мислења
3.484
Поени од реакции
28
Ако некој и тие околу него не се труделе за тој да се изгради како подобра личност,секоја проба за промена би била залудна зашто тој веќе се оформил во личност каква што е...Промени може да претрпи личноста додека е во фазата на развој и не може сама да ги разграничи работите.
Тоа е мое мислење,сите се силни на зборови...кога некој ќе ми докаже дека може да се смени некоја веќе оформена личност ќе праиме муабет.
Зарем навистина веруваш дека постои такво нешто како оформена личност?

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
I'm seriously ко шо би рекол Картмен.

Зборот оформена личност некои си го сфаќаат премногу буквален.

Формирањето на карактерот оди цел живот. Само основата е оформена, а потоа според неа се вајаме понатаму.

С

Сатори

Гостин
&

I'm seriously ко шо би рекол Картмен.

Зборот оформена личност некои си го сфаќаат премногу буквален.

Формирањето на карактерот оди цел живот. Само основата е оформена, а потоа според неа се вајаме понатаму.
Токму така, сите сме подложни на промени, на дополнувања, на одземања и понекогаш дури и не зависи од нас/само од нас, склуптурата која ќе ја направиме.
А таа склуптура никогаш не е завршена, па сега пресметајте.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Уште еднаш...Не,личност не се менува кога е стабилна веќе и се држи до она во кое верува,ако е лабилна може шо сака да праи...
И да,може да се надополнува личноста-учи додека е жива АМА НЕ И ДА ГО МЕЊА ТОА ШТО ВЕЌЕ Е!

MaRiNa`Oh

стара школа
Член од
26 март 2005
Мислења
3.484
Поени од реакции
28
Уште еднаш...Не,личност не се менува кога е стабилна веќе и се држи до она во кое верува,ако е лабилна може шо сака да праи...
И да,може да се надополнува личноста-учи додека е жива АМА НЕ И ДА ГО МЕЊА ТОА ШТО ВЕЌЕ Е!
Нормално дека се менува. Темелите на личноста се поставени врз емоциите и искуството. Сакаш да ми кажеш дека при притрпено разочарување, на пример, или после некоја случка која ти го променила животот ти ќе останеш ТОТАЛНО непроменета? А што си ти? Имаш дефиниција за себе? Стриктно објаснување, јас сум ова ова и ова и тоа сум била од кога сум се родила па се до денес. Не, со учењето нови работи (што е нормално за секоја жива индивидуа се додека си го дишуфка воздушулето) се доаѓа до поинакви сознанија и воедно доаѓа до поинаква перцепција, општо кон животот, кон самите себеси и кон другите, што на крај резултира со промена на одредени принципи кои сме ги имале дотогаш.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Памти Mawecko што си кажала, и види се за 5 год.

Ти со твојот пост идеш од крајност во крајност. Значи демек ке смени карактер ако е лабилна, во спротивно нема никакви!!! шанси да се сменела. Нема средина.

Не се фаќај ко слеп за стап. човек се менува, се дооформува, дали кон лошо, или кон подобро. Треба да бидеш тежок инат и да не се промениш.

Значи според тебе кога ке, или веќе ако се сметаш за оформена личност, нема веќе менување? Дури ни кон подобро?

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Мене искуството само ме научило да не ги правам истите грешки во иднина,а не и да се сменам како личност...Едно е кога се надополнуваш со искуства,а друго е кога го менуваш сопственото ЈАС.
Додека не се случи нешто што би ме сменило си останувам до мојот став...

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Значи според тебе кога ке, или веќе ако се сметаш за оформена личност, нема веќе менување? Дури ни кон подобро?
Која е поентата некој воопшто да се оформи како лоша личност и после да се менува...?
Да,сум инат и никој не може да ми го смени мислењето со негов збор или дело...и горда сум!:)Шут ми:smir:

А и да додадам дека јас за 5 години,а може и повеќе ќе бидам оформена личност...кога ќе имам семејство,работа и ќе треба самостојно да опстојам без некој да ме турка...сега уште се оформувам.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Мене искуството само ме научило да не ги правам истите грешки во иднина,а не и да се сменам како личност...Едно е кога се надополнуваш со искуства,а друго е кога го менуваш сопственото ЈАС.
Додека не се случи нешто што би ме сменило си останувам до мојот став...
лоооол

Па токму тие искуства ти го дооформуваат карактерот, со други зборови ти го менуваат, карактерот после тие искуства може да не ти е повторно ист, променет. Да се попраам, Не, не ти е повторно ист.

се надевам нема да останеш покрај твојот став откако ке се случи...

MaRiNa`Oh

стара школа
Член од
26 март 2005
Мислења
3.484
Поени од реакции
28
Нормално дека се менува. Темелите на личноста се поставени врз емоциите и искуството. Сакаш да ми кажеш дека при притрпено разочарување, на пример, или после некоја случка која ти го променила животот ти ќе останеш ТОТАЛНО непроменета? А што си ти? Имаш дефиниција за себе? Стриктно објаснување, јас сум ова ова и ова и тоа сум била од кога сум се родила па се до денес. Не, со учењето нови работи (што е нормално за секоја жива индивидуа се додека си го дишуфка воздушулето) се доаѓа до поинакви сознанија и воедно доаѓа до поинаква перцепција, општо кон животот, кон самите себеси и кон другите, што на крај резултира со промена на одредени принципи кои сме ги имале дотогаш.
Маwечко, читај, и одговори со аргументи, ако веќе одговараш, а познатиот став (не само твој, туку и на многу други - Јас сум таков и сега шо да прам) не е баш форумски настроен.
Многу си контрираш самата себеси. Ама твој избор, ако веруваш во тоа, и ако си задоволна со тоа што си сега, ти пожелувам да немаш многу прилики да се смениш (значи да живееш изолирана од останатите, иако кога ќе размислам подобро и тоа си носи последици..).

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
ЈАс не сум изолирана и тие што ги сакам-ме сакаат,среќна сум,имам успех во школо...тоа што некој ојле-дојле мисли дека не сум форумски настроена мене не ми значи ништо...тие што треба ме прифатиле каква што сум.
А за аргументи,си пишав јас уште во првиот пост и не мислам да се повторувам.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
ЈАс не сум изолирана и тие што ги сакам-ме сакаат,среќна сум,имам успех во школо...тоа што некој ојле-дојле мисли дека не сум форумски настроена мене не ми значи ништо...тие што треба ме прифатиле каква што сум.
А за аргументи,си пишав јас уште во првиот пост и не мислам да се повторувам.
Повтори се за доброто на муабетов. Бидејќи аргументите што ги пиша во првиот пост, се малце, не, малце поише не-аргументирани (нејкам да употребам збор со кој би се навредил човек).

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Ако на некој не му е јасно тоа што сум го напишала...

Првиот пост ми е страна поназад...си кажав јас убаво,а тоа што вие не се сложувате е друга работа.

:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom