Сите работи кои ги наброја (јајца, сувомеснати производи, посебно пржени, грав) се ‘‘смрт‘‘ за камен во жолчката, Исто така не се препорачува мајонез, зачинета храна, газирани пијалоци.Абе кога јадам омлет, или сувомеснати производи дали пржени или печени, за 10 минути ми се јавува силна болка на горе опишаните места. Исто ми се случува секогаш кога ќе јадам мрсна храна, или пржени компири во тава. Кога ги пржам во фритезата и ги оставам на кујнска хартија да се исцедат го немам овој проблем. Аа да и кога јадам мајонез умирам од болки. Исто после ваков „мрсен“ оброк, ако одам некаде пешки, на неколку чекори ми се случува да почувствувам нешто како удар/силна вибрација баш кај жолчката.
Имам камен?
Не е страшно, мене ми најдоа мало камче во жолчката , и си го носев 15 год. без да прави некои посериозни проблеми. Се чудев понекогаш од каде гадење и повраќање после јадење, некои чудни болки-го подзаборавив камчето , не го есапев...Ме болеше стомакот и реков да видам од што е, кога на ехо покажа дека сум имал некое мало камче на жолчката. Болките ми беа кај папокот, а како што знам жолчката боли од десна страна под ребрата, а јас таму болки немам. Докторот рече не е страшно не е голем. Некој со слично искуство, како се живее со камен?
да ти кажам и мене ми рекоа дека може да имаат многу луѓе камен и што незнаат дека го имаат, така да немам некој проблеми ни гадење, повраќање, и скоро се јадам, па ако дојде и тој ден ќе се отстрани...поззНе е страшно, мене ми најдоа мало камче во жолчката , и си го носев 15 год. без да прави некои посериозни проблеми. Се чудев понекогаш од каде гадење и повраќање после јадење, некои чудни болки-го подзаборавив камчето , не го есапев...
Ама пред две години се влоши работата, јаки болки во грбот, аритмии, подригнување во ритам на дишење , повраќање како редовна појава.Открив дека веќе имам 2 камена....
Единствено решение беше отстранување на жолчката. Веднаш се решив на операција( операцијата беше лапараскопска-нема сечење, остануваат само три точки како лузни и одма се опоравуваш, за еден ден си одиш дома) , ама искрено имав еден голем страв- дали ќе треба да бидам доживотно на диета и како организмот ќе реагира на мрсна храна, алкохол,кафе, зачини и сл.
После операцијата која помина за 30 тина мин. се си дојде на свое место, јадам буквално се, пијам се што сакам, немам рестрикции во ништо, и се осеќам прекрасно-никакви болки, повраќања, проливи и сл....
Единствено, бев на строга диета првите 3 месеци по операцијата, и самоволно уште еден период си терав на помалку масна и помалку зачинета храна.
Сега имам нормална исхрана и немам никакви здравствени проблеми.
Затоа, сакам да ти порачам да не се секираш, ако не ти прави проблем камчето, остај го, ако те зеза, вади жолчката, ќе се спасиш од многи гадни компликации.....
Чудо едно колку си рандом.некои ги исфрлаат
еве прочитајте овде http://www.zemianazaem.com/archives/201
Одамна нема „муабет на темава“ - а се јавувам поради тој ист проблем,
но доста и од до сега напишаното разбрав.
На снимање пред 2 години ми открива камен во жолчката 26мм(голем ли е или мал).
Немам до сега проблеми со „него“. Јадам се, алкохол само 1 пиво, кафе 2-3 на ден.
Дали е време за операција или да пробам со овие ваши лекови.
Поздрав.
Лани и оваа година на систематски на ЕХО исто покажа, 26 мм, но не сум бил на лекар да се советувам и да го кажам ова и не знам на кој одел треба да се оди.Најдобро е да направиш ехо и да се консултираш со доктор. Јас немав проблеми, само една вечер добив напад, рипнав од кревет. Колку повеќе одолговлекуваш, толку повеќе шанси за несакани последици. Мене ми рекоа единствен начин и долгорочно решение е вадење на жолчката, бидејќи што и да пиеш, што и даправиш да ги исфрлиш или исушиш камењата, пак ќе се створат. Поминав неколку дена под антибиотик да се смири воспалението и лапароскопски, процесот на опоравување е пократок и се разбира немаш голема лузна на телото.
Лани и оваа година на систематски на ЕХО исто покажа, 26 мм, но не сум бил на лекар да се советувам и да го кажам ова и не знам на кој одел треба да се оди.
Но добро чим викаш а и од други слушам најдобро е операција,иако до сега немам проблеми,но дали сега или летно време ќе видиме.
мене ми рекоа дека не е поголем од 5мм значи имам фора...малце да се насмееме на маката...незнам што да те посоветувам, сепак прашај докторОдамна нема „муабет на темава“ - а се јавувам поради тој ист проблем,
но доста и од до сега напишаното разбрав.
На снимање пред 2 години ми открива камен во жолчката 26мм(голем ли е или мал).
Немам до сега проблеми со „него“. Јадам се, алкохол само 1 пиво, кафе 2-3 на ден.
Дали е време за операција или да пробам со овие ваши лекови.
Поздрав.
... па нормално дека можеш да останеш трудна има жени кои дури не знаат дека имаат камен во жолчка, па се породуваат без проблем, односно го носат каменот цел живот па немат проблем... што ако имаш камен во бубрег? ќе го поставиш исто прашање?Дали со камен во жолчка можеш да останеш бремена и дали би можело да дојде до некој проблем фала однапред