Како ја замислувате Обединета Македонија?

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Како ке стане бе брат? На повекето маиките и жените не са од пиринско. Ние,децата ни и внуците ни сметаме дека сме бугари. Како ке ги убедиш дека не са и дека е по убаво ке живеат во Обединета Македонија, а не во Бугарија. Един бугарски уметник беше кажал
"Едно е да сакаш, друго е да можеш, трето е да го стореш".
А и светот се глобализира веке.
Не сакам јас никого да убедам, тој што знае и чуствува сам ќе одбере. На нас во Р. Македонија ни треба само наталитет. Се друго ќе си дојде на место.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
многууу повеќе
ако имаат сите еднакви права зошто Бугарија не ги признава Македонците во Пиринско и не ја признава ОМО Илинден и зошто ги гони членовите
тебе дедоти и бабати може од секаде да бидат ама ти си татар и во тебе има само татарско ништо друго
1. Не се признава ОМО оти по устав не може етнички партии, особено ако работат за туги држави.

2. Ако ас сам татар, ти си гомнар, ако сум бугарин ти си македонец. Нели? И престани да навредуваш. Ова е лошо домашно воспитание. Ако сакаш да ме банират - провоцираи.

3. Не спомена ништо за правата. Могат да учат странски езици. Дури и македонски, наместо англииски. А сети се колко луге ке си пуснат децата да трошат време. Могат да учестват в управление на БГ. Пример - Станишев, Пирински и които сака и може. Има и ваква тема во :Историа".

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
1. Не се признава ОМО оти по устав не може етнички партии, особено ако работат за туги држави.

2. Ако ас сам татар, ти си гомнар, ако сум бугарин ти си македонец. Нели? И престани да навредуваш. Ова е лошо домашно воспитание. Ако сакаш да ме банират - провоцираи.

3. Не спомена ништо за правата. Могат да учат странски езици. Дури и македонски, наместо англииски. А сети се колко луге ке си пуснат децата да трошат време. Могат да учестват в управление на БГ. Пример - Станишев, Пирински и които сака и може. Има и ваква тема во :Историа".
по устав ако имаат сите еднакви права тогаш ќе ги признаете правата на Македонците во Бугарија
што значи тука не сте поарни од Грците

ти си татар племе донесено на овие простор

право на секој граѓанин е да се изјасни како се чувствува и тоа право му е загарантирано секаде освен во Бугарија и Грција
негово право е да го изучува мајчиниот во случајов Македонски јазик
тој за нив не е странски туку мајчин јазик

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Мајчин јазик е јазикот кој се зборуба од мајката. Која мајка во Пиринска го зборува јазикот, кој ти сакаш да го наметнеш како мајчин?
Кој од ОМО (освен Стојков) зборува добро стандарден македонски јазик?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Мајчин јазик е јазикот кој се зборуба од мајката. Која мајка во Пиринска го зборува јазикот, кој ти сакаш да го наметнеш како мајчин?
на Македонците во Пиринска Македонија мајчин јазик им е Македонски
а тоа што Бугарија не го дозволува неговото изучување и што не дозволува изјаснување на граѓаните како Македонци друго
веќе за тоа доби и тужба, ама што дека
само нека набрзо ќе дојде денот кога се ќе мора да се признае

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Како е можно да го зборуваат македонскиот стандарден jазик кога стандардизациjата е направена 1945-1946 т.е. после окупациjата од страна на Бугариjа???
И во Македониjа (како и во Бугариjа) никоj не се придржува строго до правилата на литературната норма, туку во разговорите речиси сите употребуваат диjалектни вариjанти.
А говорите во Пиринска Македониjа се дел од македонската jазична област (Пиринско-Малешевска диjалектна група) и оттука Македонците во Пиринот зборуваат и, уште поважно, имаат право да го изучуваат (доколку сакаат) стандардизираниот македонски како своj маjчин jазик.:toe:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Пиринско-Малешевска диjалектна група не постои. Еден е говорот во Неврокопско, друг е во Петричко, трети е во Банско и т.н.

Од Албанските планини до Црното море и од Дунавот до Бело море јазикот на ниво дијалекти е еден. На таа територија постојат два литературни јазици.
Дали Неврокопскиот говор е поблизок до бугарскиот или до македонскиот стандард?

ANTIPATER

of Macedon
Член од
8 јуни 2008
Мислења
1.181
Поени од реакции
44
Илузија, утопија...
Абе и ова......за накого пред 100 години било илузија ама еве бидна.

Се додека постои македонска држава има "опасност" од Обединета Македонија.

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Не ја замислувам обединета Македонија, арна е и ваква, само треба да се добијат граѓански права за нашите сонародници во соседните земји. Додека си пуштаме карти на обединета Македонија на нет некој активно работи на планот за мењање на името на Македонија, а со тоа и на македонскиот идентитет

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Арно Тито што ни дал држава каква таква иначе не дај боже ќе бевме ко палестинците сеа ќе гиневме

Член од
30 септември 2008
Мислења
206
Поени од реакции
3
Сум приметил на форумов дека има многу слики и пораки за обединување на трите (сосе албанскиот четири) дела од Македонија. Она што мене ме интересира е како е замислена таа Обединета Македонија? Прво, како да се случи? Па после, како би била уредена? Унитарна или федеративна? Кој би бил главниот град? Кој јазик би бил официјален? Што со луѓето кои зборат грчки и бугарски, дали ќе им се дадат некакви права? Што со економијата (на пример, бродоградбата)? Која би била валутата - евро или денар?

Ај што е невозможно...е...така како шо сите ја замислуваат нема да биде никогаш,јас пак мислам дека може да биди без уше еден дел...додека ние се грижиме за обединета Македониа,шипаците ја разидинуваат денешната...така да...жалам ама...нема обединета Македонија,без разлика колку соништа ке скршам. :smir:

N

n/a

Гостин
Секоја една нација на балканот има една утопија наречена обединета или голема Македонија,Бугарија,Албанија,Србија,Хрватска... :)
која што прво и основно (освен што по дифолт е неостварлива)
е контрапродуктивна, т.е. тоа е полигон за вежбање на идеи кои што `смрдат` од старт.(и ги амнестираат актуелните неспособни владари од реалните грешки и пропусти).

Обединета Македонија?
Сконцентрирајте се на работа !
За да постигнеш доминација,
мора пред се и прво и основно економски да бидеш помоќен.
Дур ние... синови мои,
сме на крајот од `лествицата`.
(најсиромашни од сиромашните на балканот) :kesa:

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
по устав ако имаат сите еднакви права тогаш ќе ги признаете правата на Македонците во Бугарија
што значи тука не сте поарни од Грците

ти си татар племе донесено на овие простор

право на секој граѓанин е да се изјасни како се чувствува и тоа право му е загарантирано секаде освен во Бугарија и Грција
1. Kaкви права? Овде имаме повеке права од други подрачиа. Повеке дава влада за Пиринско од други.

2.Пак понижуваш, ова значи дека си глуп гомнар. Се извинувам на другите форумджии, ама петричкото у мене ме зове. "за око - две, за заб - чене".
3. Во БГ секои може да учи каков си сака език. Кинески, јапански, англииски, шпански. Може да се учи и македонски. Да си намерат учители и деца. Никои нема да им пречи на ОМО. Ама не верувам некои наместо да прати детето му да учи англииски да си трошои времето с македонски.

4. Додека сонувате Обединета Македонија, Албанците ви зедоа Струга, Тетово. И Скопие отива натам. Чуваите това дека имате бракја. И наместо пријатели не не правете неприатели. Пти може след 15-20 години да сакате да пиете от там дека сте плукали.
Пријатен викенд на сите.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
1. Kaкви права? Овде имаме повеке права од други подрачиа. Повеке дава влада за Пиринско од други.

2.Пак понижуваш, ова значи дека си глуп гомнар. Се извинувам на другите форумджии, ама петричкото у мене ме зове. "за око - две, за заб - чене".
3. Во БГ секои може да учи каков си сака език. Кинески, јапански, англииски, шпански. Може да се учи и македонски. Да си намерат учители и деца. Никои нема да им пречи на ОМО. Ама не верувам некои наместо да прати детето му да учи англииски да си трошои времето с македонски.

4. Додека сонувате Обединета Македонија, Албанците ви зедоа Струга, Тетово. И Скопие отива натам. Чуваите това дека имате бракја. И наместо пријатели не не правете неприатели. Пти може след 15-20 години да сакате да пиете от там дека сте плукали.
Пријатен викенд на сите.

1. право да се искаже дека е Македонец, право да може да има своја партија која ќе се бори за сите негови права и против сите негови неправди е тоа право татару

2.ти си татар племе затоа и неможеш без навреди, немаш ни образование ни ништо, ама знаеш дека треба да тресеш зелени на македонски форум, може и те плаќаат за тоа оти з друго не те бива

3.не се секирај ти за Тетово и за Струга никој нема да ги земе, а тоа дека ќе пиеме кај што сме плукале нема, ама гледај ти да не лижеш кај што плукаш
ти викам ќе дојде ден кога Македонците во Пиринска Македонија ќе можат слободно да кажат дека се Македонци
ќе дојде ден кога некој ќе плати за сите неправди направени врз нив
а тој ден е набрзо

Kajgana Shop

На врв Bottom