Како се составува тужба?

Член од
11 март 2009
Мислења
118
Поени од реакции
4
Ако може некој од правниците да ги објасни подетално чекорите за составување на една регуларна тужба.

Однапред Благодарам
 

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.431
Ако може некој од правниците да ги објасни подетално чекорите за составување на една регуларна тужба.

Однапред Благодарам
Најправнички совет...ако не си правник дај му на некој што е правник да ти ја напише тужбата! Не е само да ти ги кажам составните делови, треба да знаеш и правна техника, да знаеш да есе изразуваш, да цитираш членови од закон и многу многу други работи.
 
Член од
11 март 2009
Мислења
118
Поени од реакции
4
Да те разбирам но сепак би сакал да ги знам чекорите на составување на една тужба. Ако не му е мака и ако има желба некој правник нека напише што знае.
Фала
 
Член од
26 февруари 2009
Мислења
47
Поени од реакции
1
Kazi otprilika za sto se raboti, kakov e pravniot spor i ce se potrudime da ti pomogneme.
 
Член од
11 март 2009
Мислења
118
Поени од реакции
4
Немам специфичен случај или така нешто.
Едноставно сакам да ги знам основите и елементите на составување тужба.Толку
Поздрав
 

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
199
Немам специфичен случај или така нешто.
Едноставно сакам да ги знам основите и елементите на составување тужба.Толку
Поздрав
еве ти содржина на тужбата, ако тоа ти помага:
1.тужбата мора да содржи определено барање
2.тужбата да ги содржи фактите врз кои тужителот го засновува своето барање
3.во тужбата се наведуваат доказите со кои се утврдуваат фактите
4.тужбата ги содржи сите други податоци кои ги содржи еден поднесок(ознака на судот, името, занимање, живеалиште, законски застапници, предмет на спорот, потпис)
5.кога надлежноста на судот или првото изјавување на ревизија зависат од износот на предметот на парницата, тужителот мора да ја назначи истата во тужбата.
6. кај некои тужби чие поднесување не е предвидено со закон, мора да биде во тужбата наведен и правниот интерес за поднесувањето.

овие се т.н. основни елементи и доколку фали некој елемент, тужбата е нецелосна!
факултативните елементи можат но не мораат да бидат наведени во неа.
 
D

devojcence

Гостин
dopolnuvanje na prethodnikot: imas povekje vidovi tuzbi pa vo zavisnost od toa za sto ti treba. 1.stvarna tuzba -se zastituvaat apsolutnite subjektivni prava
2.licni tuzbi -se zastituvaat relativnite subjektivni prava
3.deklaratorna tuzba-celta e utvrduvanje na postoenje ili nepostoenje na nekoe pravo ili odnos.4.konstitutivna tuzba-celta e sozdavanje na pravni odnosi koi dotogas ne postoele ,kako i izmenuvanje na postoeckite.5.kondemnatorna tuzba-pravnata zastita se ostvaruva so osuda na tuzeniot vo korist na tuzeniot nesto da stori ,trpi ili da propusti. kostitutivnata.pr.za razvod na brak :)
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.667
И имаш совет да не се занимаваш со вакви срања... туку да не ти треба никогаш вакво нешто.
 
Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
ова ми личи на она сам свој доктор,:toe: ама може да се поебеш вакааааааааа:pos2:
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.359
Поени од реакции
58
Makedonska rabota, sam svoj majstor od tuzbi do popravanje na bojler.
:uvo:
 
Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Незнам дали на право место постирам али ке ми простите ако грешам...

Вака сеа: Се имам степано со возрасен човек околу 35 год(он ме мавна и му вратив машки) и играа и боксирачи и сл...
Ама ми го повредив коленото и правев операција и муабетот ми е дали да го дадам на суд за повреда или Не?
 
Член од
1 јуни 2014
Мислења
20
Поени од реакции
2
Ve molam za POMOS.. Imeno mi treba urnek za TUZBA ZA SPORAZUMEN RAZVOD NA BRAK. I Dogovor za zakup na stan.. Ve molam i posocete me kade moze da se najde istoto. ODnapred Blagodaram
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
124
Поени од реакции
8
еве ти содржина на тужбата, ако тоа ти помага:
1.тужбата мора да содржи определено барање
2.тужбата да ги содржи фактите врз кои тужителот го засновува своето барање
3.во тужбата се наведуваат доказите со кои се утврдуваат фактите
4.тужбата ги содржи сите други податоци кои ги содржи еден поднесок(ознака на судот, името, занимање, живеалиште, законски застапници, предмет на спорот, потпис)
5.кога надлежноста на судот или првото изјавување на ревизија зависат од износот на предметот на парницата, тужителот мора да ја назначи истата во тужбата.
6. кај некои тужби чие поднесување не е предвидено со закон, мора да биде во тужбата наведен и правниот интерес за поднесувањето.

овие се т.н. основни елементи и доколку фали некој елемент, тужбата е нецелосна!
факултативните елементи можат но не мораат да бидат наведени во неа.
Ееее здраво другар.... Сметам дека Вие може да ми објасните нешто.
Може ли поднесен ПРЕДЛОГ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ ОД 2002.г кој никогаш не е доставен до должникот и истиот не поднел ПРИГОВОР да се смета како навремна поднесена тужба од страна на ДОВЕРИТЕЛОТ ?!?!
 
Член од
2 март 2016
Мислења
191
Поени од реакции
99
Ееее здраво другар.... Сметам дека Вие може да ми објасните нешто.
Може ли поднесен ПРЕДЛОГ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ ОД 2002.г кој никогаш не е доставен до должникот и истиот не поднел ПРИГОВОР да се смета како навремна поднесена тужба од страна на ДОВЕРИТЕЛОТ ?!?!
Доверителот може да поднесе тужба кога тој ќе посака, судот не внимава на застареноста по службена должност.
Во 2002 година постапката за платен налог се водеше пред судот.
Од судот не може да направат пропуст при доставување затоа што решението за издавање на платен налог го доставуваат преку судски доставувач, ако биде неуспешно го доставуваат преку пошта па на крај истото го објавуваат на огласна табла, и невозможно е да било не уредна доставата.
Штом не сте поднеле приговор решението станува правосилно и извршно.

Да појаснам на самата доставница го има одговорот на Вашето прашање.
Видете дали тогаш некој ја потпишал доставницата или причината што ја навел доставувачот, но повторно потенцирам не е возможно да била неуредна доставата, а воедно решението за платен налог да стане правосилно.
 
На врв Bottom