Како живеат сега Бугарите во Европска унија?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
Бугарите како етнос не постојат, постои само бугар како термин што означува нешто вулгарно, не ромејско кое датира од средниот век.
Вашата патетична творевина од СССР се состои од етникуми од повеќе народи помеѓу кои најбројни се Македонците па има Турци, Роми и Татари кои зазимаат добар процент. Секој светски историчар го знае тоа само радијацијата која е присутна кај вас ве кочи и вие тоа да го разберете и да разберете дека бугарски народ не постои.

Или си Македонец или си Татар. Твое е да избереш ако не отстапувајте источна Румелија да си ја земеме и да ја исчистиме од гомната на СССР.
Sekoj svetski istorichar vikats.Pa nabroj ni na nas samo 20 :smir:

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
New England напиша:
Не, Вапцаров не е бил татар.
Токму така..!
Бил МАКЕДОНЕЦ.

New England напиша:
Бугарин е бил.
Хаха, добар виц!
Е арно ама, за да го докажеш тоа тврдење момченце младо (неможеш ама ај, кога тоа ве спречило вас...) ќе ти треба многу повеќе од една Маја Вапцарова што до вчера му ги ладеше на Живков а сега на Прванов.
:kesa:

Ај сега погледни го видеово да научиш троа по нешто:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Вапцаров не е темата, но е показателен начинот на кој го слават што му доаѓа како дежаву СССР, а прашање е зошто воопшто го слават кога го сметаат за “терорист’’ (оваа формулација само за да не биде Македонец).

Инаку, во ЕУ неколку недели се крстат со лева дека во Бугарија уште се бафтаат со остатоците од државната безбедност кои сега влегле во владата на Борисов. Не беше тајна дека Божидар Димитров е еден од нив, но имаат уште двајца, а една Западна служба осумничила уште осуммина.

Трима членове на кабинета са с'трудничили на Д'ржавна сигурност, разкри Комисијата по досиетата. Това са минист'р'т без портфејл Божидар Димитров, Красимир Костов /заместник-минист'р на в'ншните работи/ и Павлин Димитров, заместник-минист'р на в'трешните работи, предаде бТВ.

http://bulgaria.actualno.com/news_272523.html

Член од
3 декември 2009
Мислења
3
Поени од реакции
0
Ние Македонците нокти искршивне за да влеземе во европска унија и НАТО. Таму ние местото,тоа ни го кажуваат скоро до еден нашите политичари. А еве нашите комшии веќе се таму,па сега да побараме од нив мислење,како се живее во таа толку посакувана заедница на европските народи? По форумов гледам многу форумѓии од Бугарија па нека го споделат нивното исуство со нас,нека кажат за нивните благодети одкако станаа членки во ЕУ и НАТО.
Нај-искрено желаја Македонија да влезе с'што в Еврос'јуза и да паднат граници и други бјурократични сп'нки за двата народа. Полза от членството има - не се зал'гвајте, че нјама. Дори само факта, че от там натискат политиците да крадат по-малко, е нешто прекрасно. Мојат башта например е земеделец и откакто започна да получава евросубсидии веднага се почуства - взе си нови машини, нјама вече кредити к'м банките... Дано по-скоро целите Балкани да са там

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Трима членове на кабинета са с'трудничили на Д'ржавна сигурност, разкри Комисијата по досиетата. Това са минист'р'т без портфејл Божидар Димитров, Красимир Костов /заместник-минист'р на в'ншните работи/ и Павлин Димитров, заместник-минист'р на в'трешните работи, предаде бТВ.

http://bulgaria.actualno.com/news_272523.html
Стара информациja,един веке беше сменен,този на внатрешните работи.

Член од
23 октомври 2009
Мислења
78
Поени од реакции
2
Крадат ли уште коли во Бугарија? Ова не е провокација туку сакам да одам до Благоевгра па да знам дали да оставам кола на граница или може да се оди.
Ходи спокоjно со колата.
Ето статистика от Eurostat за кражбите на возила во Европа:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/crime/documents/motor_veh.pdf

Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
Grica e v kriza ama i v Bulgaria ne e vsi4ko rozovo.Tazi zima mnogo hora shte ostanat bez rabota i nevrabotenosta shte dosite dvucifreno cislo - 10 -11%.Taka ce ne mi se hvalete mnogo bulgari

Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
Аjде покажи балканските држави и колко от сите имат невработенст под 10% :helou: 220 % покритие на лева,преди неколко недели повишиха кредитниот реjтинг на БГ,то този момент не сме зели надворешни заеми за да финансираме буджета си от кризата както направи пол Балкан,да не кажам цел.

Abe ne mi govori ti na mene.Na vas v Sofia moze da vi e dobre ama v provinciata e mizerija.Ne iskam balkanskite drzavi da gledam mene Bulgaria me interesuva.Me boli mene dali sme zeli zaemi ili ne pri polozenie che njamam rabota.Ne e tolkova rozovo kakto go opisvate tuka.I tolkova cherno ne e ama i hich rozovo ne e

Член од
23 октомври 2009
Мислења
78
Поени од реакции
2
Зависи. Има квартали /населби/ во Софиjа, кои са помизерни от много провинциални градове. Лошото е кога вида обаче хора /луге/ от провинциjата, кои карат ново Audi а плачат дека е много зле. Сигурно и ти знаеш подобни.
Верно е дека во Софиjа, Пловдив, Варна, Велико Тарново, Стара Загора и др. се живее полеко, но знам и малки градове дека има добар живот /поне за мен като надворешен. Например Троjан, Севлиево, Карлово, Гоце Делчев, Сандански и др. Има и много мизерни - Радомир, Перник, Дупница и др.
ФМИ е прав - живее се живота коj сам си направиш. И тоj не живее во столицата, дори може да сте с'седи по градове.
Ако не е таjна, от коj град си? :smir:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
133
Поени од реакции
0
Нај-лошото е че не се инвестира в Б'лгарија в инфраструктурата.
Това поражда урабанизација и оттам спад на заплати в градовете, а никој не иска да работи на село.
Хората искат течашта вода, канализација, отопление, телефон, интернет, радио и телевизија, а не навсјак'де го има из страната.
Ифраструктурата или по-скоро липсата и, затова поражда пренаселеност в градовете и липса на хора в'в селата.
В С'рбија примерно не видјах да е така - хгората си стројат к'шти в покрајнините на градовете, и формират жилиштни квартали по-разпр'снато, а ние у нас - накуп набл'скани като сардели в консерва.

Сега примерно в Софија - нај-големија проблем става с паркирането - град проектиран за 300-400,000 човека с'бира 1.4 млн паркоместата са под 500,000, а колите са 1,000,000. И никој не иска от тјах да отговарјат на нјакакви екостандарти.

В немските градове от 2012 не можеш да влезнеш ако не са поне Евро-4 екостандарт. А у нас - кој каквото има - с това се придвижва. Демокрација...

Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
Зависи. Има квартали /населби/ во Софиjа, кои са помизерни от много провинциални градове. Лошото е кога вида обаче хора /луге/ от провинциjата, кои карат ново Audi а плачат дека е много зле. Сигурно и ти знаеш подобни.
Верно е дека во Софиjа, Пловдив, Варна, Велико Тарново, Стара Загора и др. се живее полеко, но знам и малки градове дека има добар живот /поне за мен като надворешен. Например Троjан, Севлиево, Карлово, Гоце Делчев, Сандански и др. Има и много мизерни - Радомир, Перник, Дупница и др.
ФМИ е прав - живее се живота коj сам си направиш. И тоj не живее во столицата, дори може да сте с'седи по градове.
Ако не е таjна, от коj град си? :smir:

Od Shumen no jiveja i rabotja vo Sofia.I moga da ti kaza che po selata tam e zverska mizerija.Govorish mi za audita tova sa izkluchenija.Mestni deribei.V po malkite gradove bez da si rodnina na njakoj zabravi da si namerish normalna rabota.Pod normalna razbiram takava za kakvato si uchil.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
133
Поени од реакции
0
Тоа кое наjхаресвам во земите от бивша Jугославиjа /а и во Полска от земjите от СИВ/ е тоа дека техниот социализам запази частното селско стопанство. Затоа и селата се запазиха во голема степен. Има млади луге, поддржани куки, сравнително добра инфраструктура и приличен живот. При нас сичко се правеше за индустриализациjата и как селаните да станат работници.
Tака е, но, без уголемјаване на парцелите ние нјамаше как да се изхраним тогава, без индустриализација на селското стропанство нјамаше как да се намерјат работници за другите дејности - металургија, машиностроене. П'к и тогава нашата икономика беше на военни релси - всичко за фронта. Маджарите може и да са си го запазили, на тјах не им трјабва уголемени парцели - те в маджарската равнина са си достат'чно големи, но у нас из јундола, примерно, не са.

Od Shumen no jiveja i rabotja vo Sofia.I moga da ti kaza che po selata tam e zverska mizerija.Govorish mi za audita tova sa izkluchenija.Mestni deribei.V po malkite gradove bez da si rodnina na njakoj zabravi da si namerish normalna rabota.Pod normalna razbiram takava za kakvato si uchil.
Ти като те гледам че кирилица не ползваш не искам да си помислјам за какво си учил...
Па пробвај в Бурса, там нјама начин да нјама работа по мините.

Член од
7 декември 2009
Мислења
207
Поени од реакции
12
T

Ти като те гледам че кирилица не ползваш не искам да си помислјам за какво си учил...
Па пробвај в Бурса, там нјама начин да нјама работа по мините.
Bravo be bulgar.Ti vece me izgoni ot Bulgarija.Predi tova neiskash li i imeto da mi smenish?

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Bravo be bulgar.Ti vece me izgoni ot Bulgarija.Predi tova neiskash li i imeto da mi smenish?
Ајде, ајде... полека ќе излезат гомната на виделина. Бај д веј, ти си првиот турчин од Бугарија што го имам сретнато а да е (позитивно) умерен во изјавите кон бугарите, имајќи предвид тоа што ви го направија пред 20-30 години... Презимето на -ов ти завршува?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom