Како да се реши Албанското прашање во РМ и на Балканот

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
И јас така мислам, ама може некад ќе се изненадиш. Не можеш 100% да бидеш сигурен.

Може да го прашаме за Смилковско осудениве (два-пати), дали мисли оти се виновни.
Ниту еден муслиман што сум го прашал, до сега, не рекол, да - виновни се, нека лежат. Ги боли нив курот за деца што убиле на Велигден, битно им е оти мачениците на верата (така ги викаат убијциве) да бидат слободни.

Оти не разбираш, како и за се друго.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ако фатам да објаснуем ја као глеам, ќе се љути нарот. Високо академски речник не задржуе внимание и ги дисоцира луѓето од нивната реалност шо им изглеа дека е јака пошо им е поплавена со јаки сентименти, па таквиот муабет ќе им се чини „ко некоја теорија". А место да зборуеме за Попери, пошо тоа е нели наивно, треба да се фатиме за пушките и јако да кажеме како ни е доено преку кур од орките. Луѓе трзаат на такви работи, не на некојси теории. И емоциите даваат зачин на храната, само мене ми е пресилен зачинов, а и знам дека после имаш проблеми со стомак ако го претераш.

Ама да не идам јабана. Сакаш да ти ја објаснам мојата дефиниција? Вака...

Витгенштајн бил филозоф кој зборуел дека јазикот е лимитиран кога стануе збор за дефиниции. Тешко ни е да напраиме демаркација меѓу стол и нестол. Што е стол и кои атрибути го дефинираат? Мора ли да има четири ногарки, три? Дали ако зеам камен и седнам на него, сеа тој стануе стол пошо сум му доделил таква функција? Ама ако идеме со тој пристап, ќе заглавиме у тешкото.
Кога сме кај јазикот, според етнологијата, јазикот има највисок ред на приоритетност кога зборуеш за некаков етникум (@Beric Dondarrion, 2016). А потоа идат други меки културолошки елементи ко обичаи, религија, верувања за светот, па и гени како помалку приоритетни. Албанците се населење кое е дефинирано од својата националност што е политичка категорија. Заеднички елемент им е јазикот, па помалку обичаите (варираат) и верата (има католици и православни), па нешо делат некои алели, ама има голема варијација зависно од географскиот регион, па бараат хаплогрупи R1b, Y (У-ДНК) итн. У Босна почесто ќе најдеш хаплогрупа I, овде ќе најдеш застапеност на E-V68 многу поише него у Албанија итн. - нешо шо укажуе на генетски диверзитет!

Што кључили? Јазикот е најсилниот елемент што е заедничко НЗС за сите Албанци, а после другите културолошки елементи. Потоа е субјективното чувство на самоидентификација. А и проблеми праат феномени ко Шкретите пошо тие се македонско населење шо лафи Албански одамна.

Тоа е најобјективниот одговор шо можеме да го дадеме ја и етнологијата колку што знам (може има подобра дефиниција). Ти имаш боље решење?
Хм, очекував дефиниција во кратки црти без дополнително филозофирање. Ова е нешто што го замерувам на академските граѓани дури и на ТВ дебати, на крај тоа што го дискутираме треба да го апсорбираат просечни: Пеце, Спасе, Агим, Ветон, Амди, Шефкет, Таки...ако никој не успее да не разбере како мислиш дека може да влијаеме да се направат промени во било која област?

Ме прашуваш дали јас имам некакво решение, а не гледам дека ти понуди твое решение па да можам да се согласам/оспорам/дополнам со истото.

Јас за разлика од тебе не сум растен меѓу нив да ги познавам толку добро, т.е растен сум во етнички чиста средина каде освен на пазар не можеше да имам било каков контакт. Првите посериозни контакти ги имам направено за време на студиите и студентските домови, а потоа и со работа/бизнис.
Тоа што мене сеуште не ми е јасно е како го имаат преспиено периодот на промена кој драстично не има афектирано нас (про-западното влијание и омекнувањето на националистичките карактеристики, а воедно и на сите други теми: soft language, diversity, отфрлање на религија и тн).
Ако погледнам многу карактеристики на постарите кај нас, може да забележам дека истите постојат кај нивната заедница денес (се знае кој е газда во куќа, освен ако не си комунист не смееш да ја запрашаш религијата, око за око - заб за заб и тн.).
Една од причините за тоа што ни се случува сега претпоставувам дека е репресијата врз нив во СФРЈ, сметам дека ако се форсирало да им се даде подобра едукација и да се елиминираат сите што покажуваат такви националистички и радикални карактеристики - денес ќе немаше да се расправаме со неписмено племе.
Понизноста и измеќарството како заедничка особина и кај нас и кај нив е тоа што ме буни. Односно ме буни како успеаа да се наметнат тие да бидат поголеми измеќари на САД од нашите. Повеќе од јасно е дека на САД им е битен овој регион, а уште појасно е дека им треба некој што ќе ги прави матните работи (перење на пари, тргување со дрога, зулуми и слично). Доколку успеевме да се наметнеме ние денес ќе немавме ваков проблем од нивните туку од нашите.
Последно нешто е религијата, еве на пример сум сретнал и начитани Албанци во живо кои се декларираат како атеисти (чунки и @puno се кажува така на форумов иако верувам дека нема пропуштено џума од раѓање). И покрај што ете не се замараат со религијата пак 10/10 пати ќе скокнат да бранат муслиман доколку е во конфликт со христијанин и пак ги поддржуваат истите радикални сфаќања.

На муабетот за решението, не сум паметен за решение додека САД ја има својата сила и влијанието тука. Ако се издигне драстично друга сила на надворешна политика и реши да влегува на овие простори, неопходно е да сме првите кои ќе им го бацуваме дупето инаку нема решение.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Која смеурија, најголемите патриоти, не веруваат во државава :pos:

Уште задолжителниот да дојди, заедно со Берикот и Стратусот дека МОРАМЕ со Бугарија ...
Тенеке мојот пост беше ироничен и беше наменет за љугенцата кои излегоја на референдум за промена на име тврдејки дека нема везе.Сите кои беа против промена на име беа нарекувани небањати и грујовсти.Арно ама изгледа ти се пронајде во љугенцата и сеа те боли шо Злајо ве изигра ко да сте некој ментоли.Реалноста е таа сменавте име а ќе влезиме во ЕУ,знајш кога-мало сутра.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Тенаке мојот пост беше ироничен и беше наменет за љугенцата кои излегоја на референдум за промена на има тврдејки дека нема везе.Сите кои беа против промена на име беа нарекувани небањати и грујовсти.Арно ама изгледа ти се пронајде во љугенцата и сеа те боли шо Злајо ве изигра ко да сте некој ментоли.Реалноста е таа сменавте име а ќе влезиме во ЕУ,знајш кога-мало сутра.
Fajde maks od EU za 20 godini 500 denari za roaming. Duri i za vrekja brasno da smenat ime i istorija ke bide podobar dil.

Член од
3 март 2021
Мислења
587
Поени од реакции
1.008
Не е ни чудо, што си Бранковист, погаѓаш, како со прст во л ... овај мед де :D
Ај пушти се до комшии на една ракија, ако си шеријатџија ќе вадам багремов сок од тој се станува паметен како Бранко :icon_mrgr:

Него што ти значи ова на л..? го мислам три минути не ми текнува

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Ај пушти се до комшии на една ракија, ако си шеријатџија ќе вадам багремов сок од тој се станува паметен како Бранко :icon_mrgr:

Него што ти значи ова на л..? го мислам три минути не ми текнува
Не бе кај смеам јас како муслиман да пијам алкохол :D

Оти море не знаеш народни поговорки од Октиси, па треба да се думаш шо е тоа на л? :pos:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Не, ја не сакам да кажам дека исламот е јединиот фактор зошо луѓе се понашаат ко акмаци. Дури и Албанските националисти не се мирисаат со Алаху фанатиците пошо вториве нејќат националност. Сви су деца Алаха! Сакам да напраам демаркација меџу околински и инхерентни фактори. Национализми, религии, идентитети и сл. се социјални меметики у доменот на културата. Останатите ствари се инхерентни фактори. Ако постои предоминантен ген кај Арапот што го праи слабо да контролира импулси, тогаш ако ти си се родел у Сирија, ќе се бил лес лајкли да силуеш жени од Арапот што ја дели истата социјална развојна траекторија со тебе - земено све друго исто. Ова важи и за примерот со Орките. Е сеа, културата честопати е производ на табиетот на еден народ, а не е све до васпитање. И тука се заврзламите.

Освен ука, социјални промени се разно разни ствари. Шо те учат мама и тато, кој ти е рол модел, шо другари имаш и др. Тие се маваат фаца у фаца со генецките и тука е една каша попара. Ко шо глеаш, ја воопшто не ги негирам тие другите генецки фактори, само изразуем љубопитност за тоа колку се јаки, па кажуем оти е тешко да се знајт. Ама шо помалку се битни, толку појќе може да го васпиташ малиот Љуљзим да поштуе Кјубрик и да крка печурки. Постарите отишле јабана пошо идентитетот им фатил корење.

Асимилација на населење е комплицирана работа. Мали инкрементални промени подразбираат различни ситни културолошки промени. Па чат пат по некоја богата орка ќе заврши на хипи фестивал пошо снемало бензин BMW-то и ќе си рече: „оо та чин мотрен, пичурки не се лоши". Други орки ќе се дружат со мачедониште, ќе гледаат Твич стрим за Фортнајт и ќе почнат да зборуваат на полу енглески, полу сељачки (се зезам!). Сеа сигурно не можам да напраам една цела социјална програма, ама знам дека шо појќе изложуеш било кој на одреден шљиф на дешавки, то појќе че поприма. Орка што има сусрет со пеес културни настани, луѓе шо зборат за Попер и тристо други умни работи, има поголема шанса да прифати нешо. Орки шо живеат у маќедонски населби и се дружат со Маќедонци се троа пофини од Орките у Арачиново. Оти? Орка у гето нема нишо да прифати пошо цела социјална реалност ѝ е да покаже дека вози побрзо BMW од Агим. Шо помала Орка, то боље се учи. Стар вол малку потешко учиш. Ако Орката е Орка ради генецки и природни фактори, тогаш нема иљач. Може културата да ја насочи у некој правец, ама онака. Е сеа зависи шо генецки фактори и колку се јаки. Е сеа и тебе и мене не јаде истата мака. Како да ја тргнеш Орката од гетото? Како да ѝ ги тргнеш децата од муабетите за Гољема Аљбанија? Со силна пропаганда и социјален енженеринг. Со индиректно наметнуење на социјален наратив; нешо асална казна со правна држава со асална власт; нешо намалуење на верска индоктринација со сечење буџети и јака контрола. Е сеа, лека полека - не преку ноќ.
Све тоа не може скроз да ја искорени човековата потреба да влага у групи и да си бара стабилен идентитет, ама може да помогне. Друго решење е пушка у рака и да бркаме све шо живее овде. После ќе треба да се разделам од таксистов и нема више да добивам рецепти за шпагети и вочни салати, ниту бесплатна вожња. А жал ми е и за него малку, арен чоек е он.

Стрико, ти шо велиш? Не мора да знаеш, онака лаф муабет.

Пиес
Ија велам оти е комплексно, а дека иљач е тешко да најдеш инаку цел свет ќе беше земјата од Стар Трек!
Ja велам апсолутно, да.
1. Све тоа не може скроз да ја искорени човековата потреба да влага у групи и да си бара стабилен идентитет, ама може да помогне.
2. Друго решење е пушка у рака и да бркаме све шо живее овде.

Кец е многу похигиенска верзија и мене лично ептен ми се свиѓа. Стварно неам време да ти приложујам примери и докази зашто е врло спора и да ти документирам периоди не само на стагнација, него и регресија, со ескалации у тотална негатива. Моментално, антагонизмот се повеќе се билда него што се намалуе. Ете затоа синко ми изглеа као фина пуста желба искажана од фини луѓе. Песимизмус, признаам.

Двојка е реално неизводлива бидејќи бара сериозна агитација, организација, единство и чесни лидери. Ништо од тоа не глеам, така да тоа решење ми лебди у етер као теоретска можност. Ова е веќе реализмус. Лош.

Синко, многу умно дете си и имаш јасен етички компас. Две красни особини. Али пробај понекад да не знаеш баш све. Помага у регулација на егото. И ја понекад го практикујам, чисто да се одржавам у кондиција.

Поздрав,

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.548
Поени од реакции
2.691
Пошто Ботко ужива да филозофира, накратко од мое искуство, просечниот Албанец повеќе личи на пуно и неговите двојни стандарди него ли на на тие што тепаат каури и што убиваат деца за Велигден како што мислите повеќето тука, ама океј е како што сум кажал и во други теми скопските ш.иптари се класа сама за себе и јас да бев во нивна околина и јас исто ќе мислев како и другиве членови :) .

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.685
Поени од реакции
37.668
...штом преставничката на Албанија на Евровизија, од толку начини на облекување најде по ,,гаќи,, да излезе на сцена, јас мислам дека нема да има проблем во решавање на албанското прашање на Балканот!

angela.jpg

interlove

Die with memories not dreams
Член од
14 ноември 2014
Мислења
2.441
Поени од реакции
3.699
...штом преставничката на Албанија на Евровизија, од толку начини на облекување најде по ,,гаќи,, да излезе на сцена, јас мислам дека нема да има проблем во решавање на албанското прашање на Балканот!

Прегледај го приврзокот 295973
4954E55B00000578-0-image-a-94_1518911626093.jpg

Ги имаш и вакви со црвено-црни гаќи...

Ако мислиш дека тоа што повеќето се модернизираат и гледаат кон запад, нема да има проблем во решавање на албанско прашање, да бидеш сигурна дека се лажиш самата себе...

Кај нив нема верска поделба, ако си била во Албанија ќе знаеше одамна.

Инаку само за информација главниот командант во 2001 им беше католик од Албанија, тој им беше и најрадикален од сите, сакаше и цело Скопје да гори, затоа Ахмети и компанијата го решија на нивен начин, го наместија на спиење, специјалците упаднаа во Гази Баба и го ликвидираа...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Прегледај го приврзокот 295977

Ги имаш и вакви со црвено-црни гаќи...

Ако мислиш дека тоа што повеќето се модернизираат и гледаат кон запад, нема да има проблем во решавање на албанско прашање, да бидеш сигурна дека се лажиш самата себе...

Кај нив нема верска поделба, ако си била во Албанија ќе знаеше одамна.

Инаку само за информација главниот командант во 2001 им беше католик од Албанија, тој им беше и најрадикален од сите, сакаше и цело Скопје да гори, затоа Ахмети и компанијата го решија на нивен начин, го наместија на спиење, специјалците упаднаа во Гази Баба и го ликвидираа...
Bez orelce na gazot ne se vazi.

Kajgana Shop

На врв Bottom