Како да се реши Албанското прашање во РМ и на Балканот

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.600
Кога сме кај јазикот, според етнологијата, јазикот има највисок ред на приоритетност кога зборуеш за некаков етникум (@Beric Dondarrion, 2016). А потоа идат други меки културолошки елементи ко обичаи, религија, верувања за светот, па и гени како помалку приоритетни.
религија е на десето место (од десет параметри)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Не. Ама обичаи, носија, кујна, усни преданија - народно творештво и сл.
Ја пишуев еднаш едно есејче за културолошки елементи. Ги делат на тврди и меки. Тврди се све шо е видливо, носија, споменици, архитектура и сл. Меки се религија, верувања, јазик итн. Истиот муабет е мање више, етникумот генерално се дефинира преку културата.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.600
Ако фатам да објаснуем ја као глеам, ќе се љути нарот. Високо академски речник не задржуе внимание и ги дисоцира луѓето од нивната реалност шо им изглеа дека е јака пошо им е поплавена со јаки сентименти, па таквиот муабет ќе им се чини „ко некоја теорија".
Апсолутно. Затоа не читам што зборите со Петар, Разиел, Сусаро...
Ја и многу други од плажа, не ве читаме, пошто сте многу стегнати и не знаете да живеете.
како роботи сте

Член од
3 март 2021
Мислења
588
Поени од реакции
1.009
Не сакам да верувам дека не си муслиман пошто колку си рамнодушен на нивните зулими,а по жесток си и од нив самите во нивна одбрана.Исто и у темине за политика,после сите срања што се десија се најде по прв пат да пишеш кога во донесувањето на некој штетен закон гласаа сите пратеници.Опасно спинуваш и релативизираш
Teneke е муслиман 100%, а по дијалектот ми делува дека е од Октиси :icon_lol:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.600
Teneke е муслиман 100%, а по дијалектот ми делува дека е од Октиси :icon_lol:
И јас така мислам, ама може некад ќе се изненадиш. Не можеш 100% да бидеш сигурен.

Може да го прашаме за Смилковско осудениве (два-пати), дали мисли оти се виновни.
Ниту еден муслиман што сум го прашал, до сега, не рекол, да - виновни се, нека лежат. Ги боли нив курот за деца што убиле на Велигден, битно им е оти мачениците на верата (така ги викаат убијциве) да бидат слободни.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Neznam ako ne im e sram da protestiraat za toa. Mislam deka se prosireni teorii na zagovor i kaj muslimanite.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.600
Neznam ako ne im e sram da protestiraat za toa. Mislam deka se prosireni teorii na zagovor i kaj muslimanite.
Зашто да им е срам?

Тебе срам ти е да го браниш Гоце Делчев?

Нив ги нарекуваат маченици на верата. Тебе како ти личи тој назив?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Зашто да им е срам?

Тебе срам ти е да го браниш Гоце Делчев?

Нив ги нарекуваат маченици на верата. Тебе како ти личи тој назив?
Ubivale nedolzni lugje treba da im e stram. Irelevntno e zosto ubivale. Sigurno ne se osudeni poradi verata. Protestite se mizerija i zboruvaat loso za taa vera ili barem za nekoi od niv.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.600
Ubivale nedolzni lugje treba da im e stram. Irelevntno e zosto ubivale. Sigurno ne se osudeni poradi verata. Protestite se mizerija i zboruvaat loso za taa vera ili barem za nekoi od niv.
Протестите се мизерија, ама некој ќе си рече, па не се сите муслимани на тие протести. Но, тој некој треба да позборува по темава со некој од нив, или барем да ги прочита нивните коментари на нет, околу ова. Прашањето е - колку коментари ќе најде кои велат нешто во стилот: нека лежат маме им ебам, убија деца. Колку муслимани?
Не Албанци само, за нив е јасно дека не трепнуваат за ова.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Протестите се мизерија, ама некој ќе си рече, па не се сите муслимани на тие протести. Но, тој некој треба да позборува по темава со некој од нив, или барем да ги прочита нивните коментари на нет, околу ова. Прашањето е - колку коментари ќе најде кои велат нешто во стилот: нека лежат маме им ебам, убија деца. Колку муслимани?
Si imaat problem tie vo glavata...barem mnozinstvoto.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Нема анализа тука другар, нема материјал за анализа. Додека ние правиме анализи сме ебана странка. Ситуацијата е очигледна, а муабетов твој ме потсеќа на:

Kajgana Shop

На врв Bottom