Како да заштитиш производ (бренд) во Македонија?

Член од
31 јули 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
Ме интересира доколку некј нешто знае,како може да се заштити одреден нов артикал(бренд) кај нас да ја добије ознаката R -(All rights reserved).

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Со поднесување барање до Агенција специјализирана за тоа (името не ми текнува).Под државна капа се и се многу ажурни....НОТ!

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Со помош на Државниот завод за индустриската сопственост.

линк

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
^ Да,баш тие.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Ме интересира доколку некј нешто знае,како може да се заштити одреден нов артикал(бренд) кај нас да ја добије ознаката R -(All rights reserved).
Си ги помешал малку поимите и ознаките: )

Инаку, Државниот завод за индустриска сопственост е надлежен за регистрација на трговски марки и патенти. Поднесуваш барање, плаќаш (не се сеќавам точно колку беше, на сајтот можеби има), по извесно време те известуваат дали пријавата за трговската марка ти е прифатена или одбиена, потоа се плаќаше уште нешто и оп - имаш регистрирана трговска марка.

Имај во предвид дека трговските марки се заштитуваат по класи на производи, треба да одбереш за кои класи, имаше и шифрарник на производите.

Член од
31 јули 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
Фала на Одговрите ми помогнавте,,веке бев и до заводот за заштита.
Како информација не е скапо да се заштити производ за Македонија е 6000 денари,со валидност од 10 години.
а за заштита на трговска марка во европа е 900 швајцарски франци и за секоја држава во која сакате да заштитет е 100 франци .

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Фала на Одговрите ми помогнавте,,веке бев и до заводот за заштита.
Како информација не е скапо да се заштити производ за Македонија е 6000 денари,со валидност од 10 години.
а за заштита на трговска марка во европа е 900 швајцарски франци и за секоја држава во која сакате да заштитет е 100 франци .
покрај тоа од погоре, МНОГУ ВАЖНА работа за "заштита" на еден производ е да имаш капацитет да го произведуваш, рекламираш и пласираш на пазарот, па нека е за почеток тоа и само македонскиот локален. Инаку, ако промовираш нов интересен производ колку и да е заштитен, конкуренцијата бргу ќе направи своја варијанта...па може да се случи купувачите и да заборават на ОРИГИНАЛОТ , ако не е доволно присутен...:)

Член од
31 јули 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
покрај тоа од погоре, МНОГУ ВАЖНА работа за "заштита" на еден производ е да имаш капацитет да го произведуваш, рекламираш и пласираш на пазарот, па нека е за почеток тоа и само македонскиот локален. Инаку, ако промовираш нов интересен производ колку и да е заштитен, конкуренцијата бргу ќе направи своја варијанта...па може да се случи купувачите и да заборават на ОРИГИНАЛОТ , ако не е доволно присутен...:)
Се соголасувам со твоето мислње,конкретно во мојот случај месечните капацитети на производство се близу 90 тони ,конкретно во мојот случај заштита ја правам бидејки планирам да пласирам во друга држава.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Се соголасувам со твоето мислње,конкретно во мојот случај месечните капацитети на производство се близу 90 тони ,конкретно во мојот случај заштита ја правам бидејки планирам да пласирам во друга држава.
90 toni mesecno????....respektabilna brojka..pa duri i seno da e :) inaku se na ovoj svet , pa duri i najfinite kosuli i najskapite avtomobili..vsusnost, na kraj se vrednuvaat pri prodazba na kilo...:)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Шо произведуваш :) Кај планираш да извезуваш...респект :bravo: Само со извоз можеме да ја спасиме економијата

Член од
31 јули 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
Шо произведуваш :) Кај планираш да извезуваш...респект :bravo: Само со извоз можеме да ја спасиме економијата
Да одговорам и на 2

Значи вака ,произведувам тесетенини макарони, а планирам за почеток извоз косово доста интересен пазар за македонски артикли.и има доста добри соработници

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
шибај брат... со такви како тебе кои имаат идеја и визија, може да се очекува некаква, каква-таква иднина во оваа дупка на балканот.

Член од
4 септември 2010
Мислења
136
Поени од реакции
32

Daj jas tebe da te prasam znaci si gi pominal site vrati :D Jas imam interesen proizvod sto go proizveduvaat vo kina (ukradena idea od niv) i pocnav da go proizveduvam i jas vo mali kolicini i si go prodavam po luge sto gi znam mi baraat mn drugi samo strav mi e da ne mi napravat inspekciive nesto de kazi mi nesto poveke vo vrska so toa dali mozam jas toj proizvod da go registriram i kako posto veke ti vikam go ima vo Kina a moze i po drugive drzavi kaj nas NE :)) fala unapred

Kajgana Shop

На врв Bottom