Како ги замислувате пеколот и рајот (ако воопшто постојат)?

Член од
9 септември 2008
Мислења
115
Поени од реакции
13
Не мора да ги бараме пеколот и рајот на некое посебно резервирано место во подземјето или на небесата. Тие две нешта се во нас самите. Животот на земјата понекогаш знае да биде тежок и тоа е нашиот пекол. Но, ништо не е вечно. После мрачните мигови мора кога тогаш да се појави светлина. Така само ке дознаеме како да го цениме заслужениот рај.
Велат на крајот се собираат плодовите. Да, но крајот на што? Зошто тоа мора да биде сфатено како крај на животот? Може да се земе како крај на некој настан, некоја мака, лоша или добра навика, крај на одреден период од животот( карактеризиран на некој начин).... Често имаме навика да речеме:Минувам низ пекол. Зар не е токму тоа пеколот? Потоа доаѓаат убави мигови-индивидуалниот рај.
Нашата душа поминува низ тие два стадиума постојано. Пати и се радува, се искачува и паѓа за да на некој начин созрее пред конечниот крај. А дали после тоа има нешто или не би требало да не загрижува. Во право се софистите кога велат дека не треба да не загрижуваат такви прашања, бидејќи барајќи ги нивните одговори, животот ке ни помине незабележливо...

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
значи пеколот нема да биде никакво физичко мачење и ништо такво нема ни да гледаме ссамо ке бидеме затворени во себе во темнина пошо тоа ке ни биде душата и ке чуствуваме немир и грижа на совест засекогаш....значи пеколот не е жешко место во кое ке горич пошо телото ти умира душата те боли нема душата да ти гори...и нема да седиш со гаволчиша туку сам цело време не 10 , 20 , 30 или 30000000 год. туку засекогаш....исто ко да убиеш сеа чоек , да идеш на доживотна и цел ивот да размислуваш како си го убил , зш , па грижа на совест само мннннн подолго......

а рајот покрај психичкото ке биде и физичко задоволсто ппошо ке имаме нови тела, сите ке се знаат и ке се дружат ке бидат со бог, и никогаш неможе да ти биде досадно, да бидеш гладен или жеден или боленнн.....

O

Omer el Faruk

Гостин
значи пеколот нема да биде никакво физичко мачење и ништо такво нема ни да гледаме ссамо ке бидеме затворени во себе во темнина пошо тоа ке ни биде душата и ке чуствуваме немир и грижа на совест засекогаш....значи пеколот не е жешко место во кое ке горич пошо телото ти умира душата те боли нема душата да ти гори...и нема да седиш со гаволчиша туку сам цело време не 10 , 20 , 30 или 30000000 год. туку засекогаш....исто ко да убиеш сеа чоек , да идеш на доживотна и цел ивот да размислуваш како си го убил , зш , па грижа на совест само мннннн подолго......

а рајот покрај психичкото ке биде и физичко задоволсто ппошо ке имаме нови тела, сите ке се знаат и ке се дружат ке бидат со бог, и никогаш неможе да ти биде досадно, да бидеш гладен или жеден или боленнн.....
Дај среди ја оваа контрадикторност и пробај повторно да го објасниш Пеколот и Рајот.:smir:

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Дај среди ја оваа контрадикторност и пробај повторно да го објасниш Пеколот и Рајот.:smir:
за првиот болд ја грешно сум напишала значи глеј..
кога умираш ти умира телото а душата ти оди пр у пеколот...така да неможеш таму да имаш физичка болка пошо телото ти е мртво

а за рајот исто ти оди душата ама таму добиваш ново тело

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
за првиот болд ја грешно сум напишала значи глеј..
кога умираш ти умира телото а душата ти оди пр у пеколот...така да неможеш таму да имаш физичка болка пошо телото ти е мртво

а за рајот исто ти оди душата ама таму добиваш ново тело

Во пеколот безброј пати по ред ќе го добиеш и ќе го изгубиш телото на најмизерен можен начин :) :) :)

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
не не нема да имаш никаква физичка болка

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
ама како може после смрта да те боли нешо А???

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
pa napisav de .....bog dava novi tela ali samo u rajot..valjda...kako i da e u pekolot nema nish vizicko da osekas

Член од
11 април 2010
Мислења
20
Поени од реакции
0
rajot- mesto kade sto ja nema agonijata na postoenjeto sto sekoj covek gi cuvstvuva bilo bogat bilo siromav

pekolot- za zal mnogu cesto pomisluvam deka tuka na zemjava e pekolot kade sto sekoja edinka se rastgnuva so sopstvenata volja i potreba

M

makedon^

Гостин
Vo pekolot e pekolno (mn ogan ima , zesko e nad 200 stepeni farenhajtovi a voda slabo se naogja, pa taka na dusite iako beztelesni ustata im se susi) a vo rajot pak e polno so neskinati pi4ki so cekat na red, taka da ima situacii koga i po destina da te molat istovremeno (mislam, stvarno cool e klimata) iako ne sum bil, mi kazvaja od sigurni izvori.

Kajgana Shop

На врв Bottom