Како влијае марихуаната на здравјето...

• Креатор на темата MSV
  • Време на започнување

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.236
Поени од реакции
84.233
на испрашување те прашуваат каква боја ти се ѕидовите дома и што музика слушаш.. ако спомнеш метал, отиде во затвор... Незнам, може ако кажеш Цеца или Влатко Илиевски ќе ти дадат условно. :)
Какво испрашување, идиоти, за еден џоинт :tapp:
Уште ли така праат? Ја мислев дека не ги малтретираат луѓето више за еден џоинт.
Изглеа не сум у тек со тие работи.
Старост, тоа е....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
на испрашување те прашуваат каква боја ти се ѕидовите дома и што музика слушаш.. ако спомнеш метал, отиде во затвор... Незнам, може ако кажеш Цеца или Влатко Илиевски ќе ти дадат условно. :)
ако те фатат со еден у рака или у џеб, не на пушење? нема разбирачка или опомена ни за една цигара?

Член од
11 април 2012
Мислења
123
Поени од реакции
107
Какво испрашување, идиоти, за еден џоинт :tapp:
Уште ли така праат? Ја мислев дека не ги малтретираат луѓето више за еден џоинт.
Изглеа не сум у тек со тие работи.
Старост, тоа е....
Ај испрашување ама и досие ти отвараат.

N

Nessa Alcarin

Гостин
ако те фатат со еден у рака или у џеб, не на пушење? нема разбирачка или опомена ни за една цигара?
nope...
Абе зависи мајка ти и татко ти кој знаат од тие редови (полиција, суд и т.н) Ако не знаат никој, ќе го јадеш и за тие тројца пред тебе што ги пуштиле условно. Не само за поседување, може да пишат пријава и за дистрибуција т.е дилање, зависно како е расположен другар полицаец. :)
И оди ти после докажи дека не си пушел или дека не си дилал...

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Ако те фатат со џоинт прво што ке ти направат е тоа што ке те испрашуваат од кај ти е и ако некеш голема парична казна ке мора да тасташ иначе до 5 грама не се води како кривично дело туку како прекршочно значи не ти се заканува затворска казна доколку платиш.
Ужас ни е законот до 5грама треба да е легално според мене и никој ништо да не ти каже а не да те приведува а ако не им е денот можеш добар ќотек да изедеш.

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Леле какви статии бе! За тристотка го фатиле и очекувате да го бутнат во затвор или да плаќа казни? Опрајте се ништо нема да бидне со детето.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Леле какви статии бе! За тристотка го фатиле и очекувате да го бутнат во затвор или да плаќа казни? Опрајте се ништо нема да бидне со детето.
Ништо чудно парична казна бе.
Може да се спаси од парична казна едино ако има врски во полиција или таста трето нема.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Cannabinoid дали имаш некакви податоци како влијае марихуаната на имунитетот?

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Cannabinoid дали имаш некакви податоци како влијае марихуаната на имунитетот?
Позитивно влијае. (y)

1. Human leukocytes express cannabinoid (CB) receptors, suggesting a role for both endogenous ligands and Delta 9-tetrahydrocannabinol (THC) as immune modulators. To evaluate this, human T cells were stimulated with allogeneic dendritic cells (DC) in the presence or absence of THC (0.625-5 microg/ml). THC suppressed T cell proliferation, inhibited the production of interferon-gamma and shifted the balance of T helper 1 (Th1)/T helper 2 (Th2) cytokines. Intracellular cytokine staining demonstrated that THC reduced both the percentage and mean fluorescence intensity of activated T cells capable of producing interferon-gamma, with variable effects on the number of T cells capable of producing interleukin-4. Exposure to THC also decreased steady-state levels of mRNA encoding for Th1 cytokines, while increasing mRNA levels for Th2 cytokines. The CB2 receptor antagonist, SR144528, abrogated the majority of these effects. We conclude that cannabinoids have the potential to regulate the activation and balance of human Th1/Th2 cells by a CB2 receptor-dependent pathway.

2. Delta 9-Tetrahydrocannabinol (THC), an active component of marijuana, has been shown to be immunosuppressive. To test THC's ability to suppress an immune-mediated disease, experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE), the laboratory model of MS, was used. Lewis rats and strain 13 guinea pigs were administered THC either before inoculation for EAE or treated with THC after injection. Control animals received placebo. The effect of dose, in addition to the timing of treatment, was also investigated. All animals treated with placebo developed severe clinical EAE 10-12 days post-injection (d.p.i.) and more than 98% died by 15 d.p.i. THC-treated animals had either no clinical signs or mild signs with delayed onset (13-15 d.p.i.) with survival greater than 95%. Examination of central nervous system tissue revealed a marked reduction of inflammation in the THC-treated animals. Therefore, as THC has been shown to inhibit both clinical and histologic EAE, it may prove to be a new and relatively innocuous agent for the treatment of immune-mediated diseases.

Пошто знаеш англиски, бујрум + линкчиња:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2219542/?tool=pmcentrez
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/12446015?dopt=Abstract&holding=f1000,f1000m,isrctn
http://brain.oxfordjournals.org/content/130/10/2543.abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2219542/?tool=pmcentrez

3. Resident immune and CNS cells express functional CB2 receptors. The activation of CB2 receptors results in the modulation of the inflammatory response, restraining one of the agents responsible for the progress of demyelination and neuronal death, the ultimate causes of the symptoms in pathologies such as MS and EAE. The modulation of inflammatory molecules through CB2 receptors could also enhance remyelination, stimulating the survival of oligodendrocyte precursors and neural stem/precursor cells, and their development into mature oligodendrocytes.
However, the role of CB2 in controlling demyelination and enhancing remyelination is not limited to autoimmune diseases and it is not restricted to the control of the immune system (Figure 2). Both in MS, EAE and other non-immune-mediated demyelinating diseases, the protective effect of CB2 agonists on neural cells is a remarkable advantage. Moreover, CB2 receptor activation may be a relevant strategy in cellular replacement. However, before proposing the usefulness of CB2 agonists for myelin disorders, it is necessary to obtain a deeper understanding of what effects may be attributable to the activation of CB2 receptors alone, and which are also due to the participation of the CB1 receptor. Furthermore, we must be aware of what effects may be mediated by other receptors, since there is increasing evidence that cannabinoids can induce certain effects independently of CB1 or CB2. Nevertheless, given our current understanding of CB2 receptors and the pathogenesis of immune-mediated or other demyelinating disorders, these receptors seem to be of potential therapeutic interest.

Се надевам бев од некаква помош. :)

Член од
18 јуни 2012
Мислења
477
Поени од реакции
612
Ако марихуаната не е штетна колку цигарите, зошто тогаш тие што пушат често трева се губат во времето и просторот? И прочитав низ темава демек марихуаната не предизвикувала халуцинации.. Пред некој ден тргнав 2-3 пати, чисто од радозналост, и јас лично доживеав халуцинации. Ми велеа демек некој бедови сум имал, ама сигурен сум дека беа халуцинации.. Или ако халуцинациите ги нарекуваат бедови.. тоа е веќе друго. Инаку сеедно ми е дали ќе се легализира во МК или не, ионака веќе е достапна на секое место и во секое време.. Легална да беше, немаше да ја има колку што ја има сега.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Ако марихуаната не е штетна колку цигарите, зошто тогаш тие што пушат често трева се губат во времето и просторот? И прочитав низ темава демек марихуаната не предизвикувала халуцинации.. Пред некој ден тргнав 2-3 пати, чисто од радозналост, и јас лично доживеав халуцинации. Ми велеа демек некој бедови сум имал, ама сигурен сум дека беа халуцинации.. Или ако халуцинациите ги нарекуваат бедови.. тоа е веќе друго. Инаку сеедно ми е дали ќе се легализира во МК или не, ионака веќе е достапна на секое место и во секое време.. Легална да беше, немаше да ја има колку што ја има сега.
Тие што се губат во времето и просторот претеруваат, исто како да си мавнал кило ракија на екс. Халуцинации не предизвикува, тоа што си го пробал најверојатно било измешано со уште некоја друга субстанца за да биде "појака" пошто најверојатно била со малку ТХЦ... што би рекле од полиција со послаб квалитет.
Единствено како халуцинација ми се случило да слушам звуци песни и тоа многу убави кои никогаш не ги имам чуено. Значи аудио халуцинации се можни. Не и визуелни.

Kajgana Shop

На врв Bottom