Казнет сум , не заради моите постапки, туку заради тоа кој сум.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Дискриминација секако има. И тоа колку што гледам доста голема. Сепак поголем проблем е самото его на професорите. Во македонија никој професор не сака да му се спротиставиш во нешто. Они сметаат дека знаат се и дека се бог и батиње и така и се понашаат кон студентите. Може професор да те бутне само затоа што речил да пушти само 20% од студентите.
Имам видено како е да се студира со професори кои имаат завршено на најдобрите светски факултети и за жал сега баш кога сум на последипломски можам да ги видам и нашиве. Професор кој завршил како првак на генерација во негова област во Оксфорд (моментално е и претседател на европскиот сојуз на професори) ми беше еден така скромен човек, додека професорите кои цел живот го поминале учејки на Св. Кирил и Методиј речиси до еден се невидено препотентни. А да не зборувам дека немаат обновено материјали од годината кога студирале (па сега предавааат информатика, а не знаат да го користат средниот скрол на глувчето).Дефинитивно треба да се воведе малку контрола кај професорите особено на факултетите.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
/.Дефинитивно треба да се воведе малку контрола кај професорите особено на факултетите.
во суштина професори и се само на факултетите. во средно се самопрогласени професори. професор е научно звање кое се стекнува по завршување на докторат и предавање на факултет.
и се согласувам дека мора да има некаква контрола. се пробува со писменото полагање да се воведе контрола, ама мислам дека не може секој предмет само писмено да се полага, а кај усното полагање секогаш постои место ако сака професорот да те бутне-да те бутне па макар и си научил се. исто како и писмено, за некој важи едно правило, за друг друго, крајот не им се фаќа. мора да се воведе некој стандард на оценување. а инаку, на одредени факултети за да задржат титула мора да објавуваат нови трудови и да посетуваат конгреси, со што сакале или не, принудени се да бидат во тек со новите случувања.

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Баш ваква тема ми требаше за да си ги искажам маките. Пред некој ден бев болен од грип и отидов на школо само за да правам тест по програмирање. На еден другар кој е тапа програмирање му напишав две задачи за да може да има 3 или 4 на тестот. Јас излегов и професорката му го видела ливчето на другарот, го познала мојот ендемичен ракопис и ми ставила единица.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
и кај е тука професорката крива? ти си го напишал ливчето, за тоа сегде ставаат 1. значи, твојов случај е спротивен од насловот на темава, казнет си заради твоите постапки, НЕ заради тоа што си. :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom