Каде средно?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јас мислам дека најдобра опција ти е да се вработиш како хигиеничар.
Ne be, ti bidi cistac(ka)!
Jas za dzabe li ucev fakultet :)

P.S. Jas znAm deka na praven, do nekade 2000 ne se ucese sudska medicina, sto e i logicno!
A ne veruvam deka vo poslednava dekada se smenilo nesto!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.329
Поени од реакции
15.588
Не, туку потребни ти се во секојдневниот живот. Баш поради твоето размислување имаме на форумов типични примери кога некој што не се потрудил да се заинтересира за една област филозофира и се инаети како е во право.

1.Математика, ќе ти користи повеќе од што можеш да замислиш.
2.Јас ќе одам на правен, па морам да учам биологија. Баш поради тоа што утре кога ќе треба да принесеш медицински докази, нема да знаеш кај се наоѓа срцето, а каде бубрезите. Колку што знам, до пред неколку години на Правен се изучувало и судска медицина. Што значи, не си у право, затоа што е потребна.
3.Физика ќе ти треба многу повеќе и од математика. Можеби нема да ти треба да знаеш да изведеш формули, но дека ќе ти треба, ќе ти треба.
4.Хемија ќе ти треба. Можеби не некое огромно познавање, но ќе ти треба.
5.Кога сме кај историја, не ме провоцирај да пишувам реферати за да ти објаснам колку само грешиш. Сите викате дека историја нема да ви треба, а после во најобична дискусија каде што не поседувате никакво знаење од таа област се чукате во гради за тоа како сте чистокрвни антички македонци!

6.Можеби некои нема да ми требаат за на факултет, ама неможам јас да се ограничам да изучувам цел живот една област и после тоа да немам никакво знаење од другите. Се е корисно во животот.
7.Па и она за кое никогаш нема ни да ти текне дека ти е потребно, ќе ти затреба еден ден.
1. Ќе ми користи основата, т.е. она што сум го научил(или не сум го научил во основно пошто имав лоша професорка), иначе имам положено математика кај еден од најозогласените професори на факултетиве(да не го спомнувам), па не се лупам во гради дека знам, зашто незнам и не ми е потребна....
2. Пак даваш банален пример, секој знае кај е срцето, и за такви работи постојат доктори или пак можеби ќе си имаш предмет на правен на кој што ќе научиш за тоа.... иначе со среќа на правен не ти е тежок факултетот...
3. Ќе ми треба па ќе ми треба.... ЗА ШТО??? Знам дека ако го фрлам јаболко дека ќе падне на земја, знам и дека ако не научам за на факултет ќе паднам(еј види логика)...
4. Е ај пак ќе ми треба... зашто??? Единствена лекција за која сум одговарал во основно била за Алкохоли, а не дека сум ја научил, туку зашто сум го гледал татко ми како прави ракија па знаев... а ти што си учел толку од книга немаш поим сигурно како се прави, значи знаеш теорија, но не го користиш во пракса...
5. Никогаш не сум се лупал во гради дека сум Македонец и нема ни да се лупам зашто не сум го видел Александар Македонски и ме нема кажано дека он е Македонец... има Историчари нека докажуваат они.. а сигурно ни ти не си експерт во тој дел....
6. Ахам... значи мислиш да завршиш 30 факултети и 20тина докторати??? Епа коа ќе отидеш на факултет и коа ќе видиш некој кељав човек со наочаричиња како ќе ти дојде на предавање и ќе ти рече дека е Асистент(30-40години) замисли колку време ќе ти треба ти да се образоваш во сите сфери од животот(можеби уште едно 400 години)
7. Дај бе те молам остај нека заработуваат и другиве луѓе, отиди некогаш на доктор, фризер, банкар, сметководител, нека ти притребаат некогаш нивните услуги па да видат и они некој денар за тоа што завршиле факултет(или средно)....
:smir:

Член од
26 јануари 2010
Мислења
908
Поени од реакции
186
Јас имам многу опции:
1.Гимназија + работи таму и татко ми
2.Економско
3.Индустриско
4.Нешто што е за архитектура некое школо(кое е тоа и каде има кажете?)

Али сепак си мислам за архитектура....дај кажете каде има такво школо кое е.... и такви ствари

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
1. Ќе ми користи основата, т.е. она што сум го научил(или не сум го научил во основно пошто имав лоша професорка), иначе имам положено математика кај еден од најозогласените професори на факултетиве(да не го спомнувам), па не се лупам во гради дека знам, зашто незнам и не ми е потребна....
2. Пак даваш банален пример, секој знае кај е срцето, и за такви работи постојат доктори или пак можеби ќе си имаш предмет на правен на кој што ќе научиш за тоа.... иначе со среќа на правен не ти е тежок факултетот...
3. Ќе ми треба па ќе ми треба.... ЗА ШТО??? Знам дека ако го фрлам јаболко дека ќе падне на земја, знам и дека ако не научам за на факултет ќе паднам(еј види логика)...
4. Е ај пак ќе ми треба... зашто??? Единствена лекција за која сум одговарал во основно била за Алкохоли, а не дека сум ја научил, туку зашто сум го гледал татко ми како прави ракија па знаев... а ти што си учел толку од книга немаш поим сигурно како се прави, значи знаеш теорија, но не го користиш во пракса...
5. Никогаш не сум се лупал во гради дека сум Македонец и нема ни да се лупам зашто не сум го видел Александар Македонски и ме нема кажано дека он е Македонец... има Историчари нека докажуваат они.. а сигурно ни ти не си експерт во тој дел....
6. Ахам... значи мислиш да завршиш 30 факултети и 20тина докторати??? Епа коа ќе отидеш на факултет и коа ќе видиш некој кељав човек со наочаричиња како ќе ти дојде на предавање и ќе ти рече дека е Асистент(30-40години) замисли колку време ќе ти треба ти да се образоваш во сите сфери од животот(можеби уште едно 400 години)
7. Дај бе те молам остај нека заработуваат и другиве луѓе, отиди некогаш на доктор, фризер, банкар, сметководител, нека ти притребаат некогаш нивните услуги па да видат и они некој денар за тоа што завршиле факултет(или средно)....
:smir:

1. Ај од оваа гледна точка да ја разгледаме ситуацијата: учиш математика толку долго, и викаш не ти треба. Прво, зошто си ја учел? Второ, не приметуваш подобрување на некои твои вештини?
2. Не, незнаат кај е срцето. Учам со такви идиоти кои мислеа дека бубрезите се жлезди а локомоторниот систем е поврзам со крв. Трета година гимназиско образование, во една од прилично добрите гимназии.
3. Физика ќе ти треба, затоа што е наука која се среќава во секојдневниот живот многу повеќе од било која друга. Срамота е да незнаеш што е брзина на светлината или црна дупка. Срамота е да незнаеш што е еднонасочна а што двонасочна струја кога се околу тебе функционира на, замисли, СТРУЈА!
4. Ајде, да не зборам на памет. Утре пример, купуваш кола. Не би ти било непријатно да се избациш со некоја теорија дека бензинот е гас, а плинот течност?
5. Не сум експерт, затоа што не се замарам. Не реков дека ти го праиш тоа, реков дека пола и повеќе зборат ГЛУПОСТИ од областа на историјата (примерот антички македонци), а не се компетентни, затоа што на часовите по историја наместо да седеле и да слушале, правеле други работи.
6. Што ќе ми е да предавам на факултет? Ќе студирам конкретна област и сама ќе си ја креирам иднината зависно од сопствените амбиции.
7. А што, јас живеам во изолиран свет и не плаќам услуги од горенаведените професии?

Сепак, гимназија е. Дете на 14 години кога се запишува во средно не е способно да си ја одреди иднината и да најде професија која ќе ја работи со љубов. Затоа учи повеќе области детално. Да одбереше струка, ќе учеше работи поврзани со таа струка.

Или, зошто ништо не ни треба (математика, физика, хемија, историја, биологија) да го укинеме образовниот систем?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.329
Поени од реакции
15.588
Сепак, гимназија е. Дете на 14 години кога се запишува во средно не е способно да си ја одреди иднината и да најде професија која ќе ја работи со љубов. Затоа учи повеќе области детално. Да одбереше струка, ќе учеше работи поврзани со таа струка.

Или, зошто ништо не ни треба (математика, физика, хемија, историја, биологија) да го укинеме образовниот систем?
Ај да ја скратиме дискусијата... Значи точно е тоа што дете од 14 години неможе да се одлучи стриктно каде понатака, но немора да значи дека само од Гимназија можеш да одиш на сите факултети....
Повеќе области??? Да и Американците се глупи и ние им се смееме дека незнаат каде е Македонија, и дека незнаат каде е Италија, па затоа види до кај се стигнати...

Образовен систем? Образовен систем каде што се поминува оделение со 100грама кафе, средно со 2-3 врски или натиго-дајмиго, и факултет со 600 до 2000 евра(мито) или пак однапред платени 2000 евра за година.... немој да ми кажеш дека е супер нашиот образовен систем...

bozhe petra

i love rock n' roll
Член од
5 јули 2011
Мислења
38
Поени од реакции
12
ja idam gorgji -gimnazija
pa kazete neshto za tamu kako e shto e?

WESLEY 10

В А Р Д А Р Е Ц !!!
Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.925
Поени од реакции
332
Не идете во Коце,може ке си поминете најлуди средношколски денови,ама 4 год без женско друштво не се седи.:)

Sky*

Не биди коцкест.
Член од
12 август 2011
Мислења
5.675
Поени од реакции
7.326
Не идете во Коце,може ке си поминете најлуди средношколски денови,ама 4 год без женско друштво не се седи.:)
Хахаха во Коце завршив од досада дома што ми беше одев на школо не дека ми се идеше во една генерација имаше преку сила 5 девојчиња ахаххаха

WESLEY 10

В А Р Д А Р Е Ц !!!
Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.925
Поени од реакции
332
Хахаха во Коце завршив од досада дома што ми беше одев на школо не дека ми се идеше во една генерација имаше преку сила 5 девојчиња ахаххаха
СЛАВНИОТ КОЦЕ МЕТАЛЕЦ БЕ !!! :pos:За сите овие години сум си поминал најако,тепачки секој ден... заебанции 300 чуда,како да си во војска едноставно,иако ја укинаа,јас се осекам како да сум бил во војска.:D

Sky*

Не биди коцкест.
Член од
12 август 2011
Мислења
5.675
Поени од реакции
7.326
СЛАВНИОТ КОЦЕ МЕТАЛЕЦ БЕ !!! :pos:За сите овие години сум си поминал најако,тепачки секој ден... заебанции 300 чуда,како да си во војска едноставно,иако ја укинаа,јас се осекам како да сум бил во војска.:D
Во автобус беше трета светска војна без разлика дали е наутро,попладне или пак навечер не правеше разлика ако би се вратил пак да го учам тоа средно врв:)

Kajgana Shop

На врв Bottom