Каде се иселивте и како?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Ne se vrtam vo krug tuku se vrtime vo krug a jas momentalno se kuropecam iskreno da ti kazam posto poentata e pokazana i dokazana uste pred ne znam kolku postovi nanazad. Zaklucokot bese deka ako ne si socijalen slucaj ili beter i voopsto ne ti e dojdeno do socijalizacija, ne ti trebaat kojznae kakvi sredstva, skoro ic. Vreme se podrazbira deka treba posto zakonot na fizikata vazi za site, ne mozes da bides na dve mesta istovremeno. Toa deka vie ste od golemoto dobro utro i deka ti trebaat milioni posto pazi molim te ne vi bilo komotno ili ne znam sto e drug muabet.
Со @Menethil ваљда вакви фешти терате на ефтино:
images (17).jpeg
FB_IMG_1728222465164.jpg

images (18).jpeg
И една групна кога ќе се фати паричка, со пиво:
images (20).jpeg

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.362
Поени од реакции
4.257
Ne se vrtam vo krug tuku se vrtime vo krug a jas momentalno se kuropecam iskreno da ti kazam posto poentata e pokazana i dokazana uste pred ne znam kolku postovi nanazad. Zaklucokot bese deka ako ne si socijalen slucaj ili beter i voopsto ne ti e dojdeno do socijalizacija, ne ti trebaat kojznae kakvi sredstva, skoro ic. Vreme se podrazbira deka treba posto zakonot na fizikata vazi za site, ne mozes da bides na dve mesta istovremeno. Toa deka vie ste od golemoto dobro utro i deka ti trebaat milioni posto pazi molim te ne vi bilo komotno ili ne znam sto e drug muabet.
Не знам што работиш и колкава плата зимаш, ама така ако гледаш на работите, ништо не ти треба во животот, освен вода и воздух. Пешки на работа, не ти треба кафе, цигари, сок, вода… Ако си јадел нешто поскапо од леб и паштета, те молам да се откажеш со време, затоа што не ти е потребно навистина.

Ако сепак користиш нешто повеќе од вода и воздух, тогаш и нашето мислење држи вода. Сепак користиш интернет за да куцаш на форумов, а реално не ти е потребен. Зошто да плаќаш 500-ки на телекабел за да се социјализираш?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.029
Ne znam za nego, jas teram i kur ne mi cue. Mislis mi e sram ili ke mi padni nezgodno. Na ne druze poveli, od mene post od lani, daleku pred i voopsto da padnime tuka za toa na muabet, da ne mislis film ti pram.

Znaes kako velat, rgjavom kurcu i dlake smetaju.
Kompleksite zaebana rabota se :(
Автоматски споено мислење:

Не знам што работиш и колкава плата зимаш, ама така ако гледаш на работите, ништо не ти треба во животот, освен вода и воздух. Пешки на работа, не ти треба кафе, цигари, сок, вода… Ако си јадел нешто поскапо од леб и паштета, те молам да се откажеш со време, затоа што не ти е потребно навистина.

Ако сепак користиш нешто повеќе од вода и воздух, тогаш и нашето мислење држи вода. Сепак користиш интернет за да куцаш на форумов, а реално не ти е потребен. Зошто да плаќаш 500-ки на телекабел за да се социјализираш?
Rabota be druze, ko i sekoja druga. Od 8 do 4, od ponedelnik do petok. Posle gasam sluzben i kur ne mi cue za nisto povrzano so rabotata, vreme e za slobodni aktivnosti. Vidis vreme imam na pretek, pari berikjat dovolno. Ne sum alcen i zrknat za pari ko vas, niti pak treba da mu se umilkuvam na nekoj ili da go impresioneiram pa da glumam ludilo.
Napisav i pogore, kompleksite se zaebana rabota.
A izvini ti sto jadis vaka na redovna baza. Ete daj malce vnesi me vo svetot na bogatite, da znam so propustam. Cisto za info vecerav ajvar i sirenje. Nisto fensi i otmeno. Ti ajvar ne jadis ? Ispod casti ti e? Sirenjeto mora od ona muflosanito da bidi , francuskoto ?
Tuku daj da skratime imam osekjaj deka i ti si nekoj IT ekspert. Ako e taka daj ne me tormozi, dva sveta razilcni sme. Na prsti mozam da gi izbrojam site IT eksperti so gi znam licno i so se socijalizirani ko site drugi. Se ostanato e straknato ili pisi propalo :toe:

Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Ne znam za nego, jas teram i kur ne mi cue. Mislis mi e sram ili ke mi padni nezgodno. Na ne druze poveli, od mene post od lani, daleku pred i voopsto da padnime tuka za toa na muabet, da ne mislis film ti pram.

Znaes kako velat, rgjavom kurcu i dlake smetaju.
Kompleksite zaebana rabota se :(

Rabota be druze, ko i sekoja druga. Od 8 do 4, od ponedelnik do petok. Posle gasam sluzben i kur ne mi cue za nisto povrzano so rabotata, vreme e za slobodni aktivnosti. Vidis vreme imam na pretek, pari berikjat dovolno. Ne sum alcen i zrknat za pari ko vas, niti pak treba da mu se umilkuvam na nekoj ili da go impresioneiram pa da glumam ludilo.
Napisav i pogore, kompleksite se zaebana rabota.
A izvini ti sto jadis vaka na redovna baza. Ete daj malce vnesi me vo svetot na bogatite, da znam so propustam. Cisto za info vecerav ajvar i sirenje. Nisto fensi i otmeno. Ti ajvar ne jadis ? Ispod casti ti e? Sirenjeto mora od ona muflosanito da bidi , francuskoto ?
Tuku daj da skratime imam osekjaj deka i ti si nekoj IT ekspert. Ako e taka daj ne me tormozi, dva sveta razilcni sme. Na prsti mozam da gi izbrojam site IT eksperti so gi znam licno i so se socijalizirani ko site drugi. Se ostanato e straknato ili pisi propalo :toe:
Значи пак се побиваш дека не требало време и пари, тоа попладнето е време, да не одиме во детали дека во најголем број фирми не смееш да угаснеш службен телефон ни после работа, и алкохолот овде е за пари (а и во најголем дел од Македонија, особено во Скопје).
Не секој живее на село во Македонија па да има услови да вари ракија. Тука е 90-100 долари шише, а варење производство на жестоки пијалоци е забрането и казниво, и за разлика од таму, ќе бидеш пријавен уште непочнат.

Низ голем дел од западните земји, па и низ Скопје, до работа, и назад, се дополнителни 1.5-2 часови на ден. А ако имаш и деца, уште потешко дека ќе имаш време да пиеш со друштвото сред недела, па уште и ако живеат во други населби...

И пак излегува дека треба време и пари, она што ти го пишаа неколку страни поназад.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.029
Значи пак се побиваш дека не требало време и пари, тоа попладнето е време, да не одиме во детали дека во најголем број фирми не смееш да угаснеш службен телефон ни после работа, и алкохолот овде е за пари (а и во најголем дел од Македонија, особено во Скопје).
Не секој живее на село во Македонија па да има услови да вари ракија. Тука е 90-100 долари шише, а варење производство на жестоки пијалоци е забрането и казниво, и за разлика од таму, ќе бидеш пријавен уште непочнат.

Низ голем дел од западните земји, па и низ Скопје, до работа, и назад, се дополнителни 1.5-2 часови на ден. А ако имаш и деца, уште потешко дека ќе имаш време да пиеш со друштвото сред недела, па уште и ако живеат во други населби...

И пак излегува дека треба време и пари, она што ти го пишаа неколку страни поназад.
A ti bukvalno si mislel pari i vreme, ona bukvalno bukvalno. Druze ako nemas do tolku pari togas nema da mozis do prodavnica da odis, sol za vo oci da si kupis. Za vreme sam ke si napravis. Se drugo se izgovori, nasla mi se mana rabotata.
Inaku slikata so rakijata ti ja pustiv ne deka se falam deka imam kazan za varenje tuku deka ne mora da kupis nekoja rakija koja kosta kolku pomala kola. I ovaa brka rabota ako imas zelba. Patem receno braced imam vo Sidnej, prv braced. Si vari toj tamu rakija iako e zabraneto. Znaes oti ? Oti e socijaliziran so komsite, ne e div coek. Si se druzat, si go imat natigo dajmigo. Kako velat slozni kalugjeri i vo petok mrsat.
I so ti bese muabetot so sluzbeniot? Ima firmi kade voopsto nemaaat sluzben, jas ne se ni zamaram ete, nekoj spija so nego. Ili kolku trebalo za od i do na rabota. Pa smenija be druze ako ne ti cini, ne si vencan za ta rabota ako to ti e problemot da se socijaliziras. Dodusa cel muabet mene mi deluva kako izgovor za neznam sto. Nemam ova, nemozam ona itn itn. Ako e za izgovori eden kup ke gi smislam ako nesto ne mi se pravi.
Ne bidi krut ko stvrdnat beton, opustise malce, bidi spontan. Od kade znaes denot so nosi, ne mora se da ti bidi isplanirano do sekunda.
Screenshot_20241005-093608_Instagram.jpg

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
A ti bukvalno si mislel pari i vreme, ona bukvalno bukvalno. Druze ako nemas do tolku pari togas nema da mozis do prodavnica da odis, sol za vo oci da si kupis. Za vreme sam ke si napravis. Se drugo se izgovori, nasla mi se mana rabotata.
Inaku slikata so rakijata ti ja pustiv ne deka se falam deka imam kazan za varenje tuku deka ne mora da kupis nekoja rakija koja kosta kolku pomala kola. I ovaa brka rabota ako imas zelba. Patem receno braced imam vo Sidnej, prv braced. Si vari toj tamu rakija iako e zabraneto. Znaes oti ? Oti e socijaliziran so komsite, ne e div coek. Si se druzat, si go imat natigo dajmigo. Kako velat slozni kalugjeri i vo petok mrsat.
I so ti bese muabetot so sluzbeniot? Ima firmi kade voopsto nemaaat sluzben, jas ne se ni zamaram ete, nekoj spija so nego. Ili kolku trebalo za od i do na rabota. Pa smenija be druze ako ne ti cini, ne si vencan za ta rabota ako to ti e problemot da se socijaliziras. Dodusa cel muabet mene mi deluva kako izgovor za neznam sto. Nemam ova, nemozam ona itn itn. Ako e za izgovori eden kup ke gi smislam ako nesto ne mi se pravi.
Ne bidi krut ko stvrdnat beton, opustise malce, bidi spontan. Od kade znaes denot so nosi, ne mora se da ti bidi isplanirano do sekunda.
Прегледај го приврзокот 431601
Не се фаќам до ништо, само ти покажувам дека мислењето дека не требало време и пари е далеку од реалноста.

Може да вари доколку се балканци во населбата. Еве, на форумов има 4-5 души од Австралија, сите живееме во различни делови. Нека ти објаснат колку од нив може да запалат казан и да варат ракија. Јас лично сум бил на варење ракија со наши луѓе на 35 км од каде што живеам, но на локација каде најблиските објекти се на радиус од 300 метри, и сите тие се сопственост на балканци. И пак со пазење да не налета некој тукашен, оти ќе те исцинкарат, за нас ова е неразбирливо, за нив е граѓанска должност, небитно дали вчера сте мезеле и гледале натпревар, и што е најтрагично никогаш нема да знаеш кој те пријавил.

Проблемот е што не само во оваа тема, туку и на други места, влетуваш со став дека сите што не се како тебе се курчат. Твоето е исклучок за 2024, не само во споредба со животот тука, туку и со поголемиот дел од Македонија. Исто важи и за телефоните — ако за тебе работата завршува во моментот кога ќе излезеш од врата, за многумина не е така. Ни тоа е проблем, ни за фалење, туку едноставно се различни приоритети. Истото важи и за тоа што за тебе значи социјализација и што ти прави мерак. Ете, мене ми прави мерак со друштво да отидам на балет или концерт, додека тебе можеби ти прави мерак да го гледаш сограѓанинот Марјан Ѓорѓиевски. Јас за него не би потрошил ни една минута, а не пак да платам карта, што не ме прави во право, ниту тебе во криво. Различни вкусови и приоритети, и тоа е тоа.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.029
momentot e sto e ustvari kvalitetna socijalizacija. za vlade ocigledno e selska shema pred koperacija, eftin odmor u grcka itn... @Menethil ni objasnuvase za cigani... koj kako si zamislil neka tera i neka se socijalzira... :toe:

dzabe se objasnuvame, drugi svetovi se.
A sto e za tebe kvalitetna socijalizacija?
Daj prosvetli ne.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.216
Поени од реакции
18.143
momentot e sto e ustvari kvalitetna socijalizacija. za vlade ocigledno e selska shema pred koperacija, eftin odmor u grcka itn... @Menethil ni objasnuvase za cigani... koj kako si zamislil neka tera i neka se socijalzira... :toe:

dzabe se objasnuvame, drugi svetovi se.
Neso ne ste ja razbrale poentata, se potepavte od golemoto dobro utro da se pofalite. Bogato drustvo :D

Sekako i ja bi sakal u maldivi, najskapi restorani i se ostanato. No toa ne e potrebno za da se druzis i socijaliziras, kako so moes da vidis od moite primeri.

E sea ako patis kompleks i ne si svesen kaj ti e mestoto, kje ima problemi ko postot na dzontra, odnosno nema da moes da im go pratis lifestajlot.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.769
Поени од реакции
2.903
Едвај ви ги исчитав мислењава за социјализација, очи ми потекоа:несвест:
Социјализација е кога со комшиките си пиеш кафе и ракија и ги оговараш комшиите и маж ти, ем послатко од кафиќ, ем поефтино. :sneaky:Не треба ни време ни пари за социјализација треба само и единствено желба, мотивација и волја, што у суштина се едно те исто.

Ако си отепан од работа и ден бел не гледаш, не ти е до социјализации, исто и ако имаш некој проблеми вака поголеми. Значи пак се сведуе на желба.

А реално 99% ваму од активните членови социјализација праат на форумов, а не во живо, тоа може и да се воочи по бројот на напишани постови и потрошени денови години и часови во пишување и анализирање и читање, како и составување на мислења и водење дискусии на форумов.
Без навреда.

Член од
12 август 2024
Мислења
145
Поени од реакции
363
Абе пиле, вчера си го видел светот и ти се дигна курето. Абе да не е форумов ќе нема кај да се пофалите ебаве тазе пржени аусландери.
Откако се помине граница се качува IQто за 30, автоматски перцепцијата за IQ у северна им се намалува за 30 и наеднаш се отвараат чакрите за театар, музеи, балети, опера и таму да е социјализација. Гарант и тука цело време оделе.

Мене ме интересира како се социјализирате во музеј? Зашто сум гик за историја каде и да одам гледам да посетам музеј за историја на градот/земјата или некој замок претворен во музеј и друго нешто е зоолошка. Е сега после најчесто чекање од половина час па некогаш и 1 час со 99% од тие што чекаат се туристи како вие што сте веќе локалци по тие големи градови се социјализирате во музеј?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.216
Поени од реакции
18.143

totalen promasaj na poentata, kao kilometaraki daleku. Mislam i crtanje ne bi pomognalo tuka.

Si imate rapsravija sami so sebe, nikoj nikade ne pisa deka pari ne treba za da prezivees.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.992
Поени од реакции
12.554
Кога беа поплавите низ Балканот и луѓе остануваа работи за основни потреби, ги молев да донираат барем по едно евро, си ја вртеа главата и ме игнорираа. Не се согласувам со @Harald затоа што знам што имам видено во моите десет години во Шведска. Не може бе другарче на твоето дете да не му дадеш да јаде оти ти е непланиран трошок! Што е тоа ако не скржавост? Секоја ебена круна се брои и се штеди до степен на нечовечност.
Примеров едно дваесет пати го дискутиравме со колегите од работа. Иначе после 4 години работење заедно, иаме ок однос, баш пријателски ( иако пример никогаш не сме биле дома на гости едни кај други, едноставно таа граница ептен ретко се преминува ).

Нејсе, сите се согласни дека доколку другарчето не било унапред планирано на вечерата, си го испраќаат дома. :D Го оправдуваат со planning issue, као унапред купуваат храна во точна количина и едноставно нема доволно за +1.
И мене не ми е јасно ова, па ќе седнам ќе си намачкам леб и маргарин за мене ама ќе им дадам на децата да јадат.
Сум била на забави/вечери, секаде унапред ми било кажано колку треба да допринесам кешовица.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.362
Поени од реакции
4.257
Не е за расправија, муабетот за социјализација на клупи со сончоглед е оставено во детството или во 90-тите кога едноставно така се живеело. И кај мене во населба уште се собираат (по некогаш и јас) дечки на семки и пиво и седиме со саати, трошејќи 100-че максимум, ама ќе се излажам и сам а и вас ако речам дека тоа ми е подобро, отколку да седнам во паб, ресторан, кафич, на топло/ладно или што и да е од атмосфера.

Инаку се оди и на фудбал, билијард, пинг понг, се играат карти, ама па и не е целта само да се стискаш или да гледаш да проаѓаш поевтино. Ако немаш, тоа е тоа, се пружаш колку што ти е долга чергата. Немам ни јас пари да одам да правам ѓезмиња и да фрлам 150-200 евра од вечер секој викенд, ама па за некоја попристојна кафана/дискотека имам пари.

Да се вратиме на темата, не се социјализира само тој што не сака, нема пари и не знае јазик. Моето мислење за социјализација е и вклопување со локалното население. Секти можеш да правиш секаде. Ти и во Јапонија можеш да најдеш 50 балканци каде што ќе делкате чварки, ќе гризете кромид како јабука и ќе пиете ракија од кое шише стигнете, ама тоа не значи дека си се вклопил таму и дека ти е убаво. А ако не си се вклопил, проблемот е во тебе (мене).

Примеров едно дваесет пати го дискутиравме со колегите од работа. Иначе после 4 години работење заедно, иаме ок однос, баш пријателски ( иако пример никогаш не сме биле дома на гости едни кај други, едноставно таа граница ептен ретко се преминува ).

Нејсе, сите се согласни дека доколку другарчето не било унапред планирано на вечерата, си го испраќаат дома. :D Го оправдуваат со planning issue, као унапред купуваат храна во точна количина и едноставно нема доволно за +1.
И мене не ми е јасно ова, па ќе седнам ќе си намачкам леб и маргарин за мене ама ќе им дадам на децата да јадат.
Сум била на забави/вечери, секаде унапред ми било кажано колку треба да допринесам кешовица.
Глуп народ дефинитивно. А најгласни се дека не им стигнуваат парите за ништо, типично западњачки менталитет. Пушти ги тука да чуваат две деца со 1000 евра вкупен приход, 300 евра рата за кредит, нефункционално здравство, образование, јавен превоз, па да видиш како ќе си го свиткаат опашот.

Kajgana Shop

На врв Bottom