Каде се иселивте и како?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.150
Ти што живееш со мама и тато, не се срамиш? Горд си? Барем подработуваш по нешо или бараш за на кафе?
ја не лажам луѓе пред бога сум чист. Иначе ти со дупли профили не знам што ти е фората, а и што ти враќам. Се врати од флипање бургери сега малце одморче овде. Теши се, супер е.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.302
те фатив у лајна и сега квичиш. Ќе ми дробите овде како рози цветале. Нормално за некои луѓе цветаат, но не за сите.
Кога те тртат по темите квичиш, а кога ќе те замолат со убаво да не лупаш глупости ти максимално продолжуваш.

Кажи ми шо те афектира тебе како некој живее во странство? Обратното исто важи, шо му е на некој гајле како живееш ти во МКД.

Ти се меша во домашен буџет? Тебе те прашал дали да замине?
Никако не можам да ти пофатам логика на прашањата.

Никој никого не треба да убедува да прави ништо, не знам зошто си запнал, требаше темата да биди од информативен карактер, а не да си ги вадиме очите и „да ти дробиме“ како шо викаш ти.

Наместо да дојде некој да прочита инфо како стигнал некој друг до тоа странство, ќе чита 50 страници „абе ај кој ве еба живеете во гајби и немате за јадење“.
Осет малце.
Одбери друга тема, па ако најдиш соговорник за истото дрвете го.

Пола од генерација ми е иселена надвор и скоро сите во Германија, исто така знам еден куп комшии познаници и сами си кажуваат дека живеат под кирија дека не исплаќаат недвижнина. И не ги критикувам дека живеат така, тука огромниот дел од нив мизеруваа нема основни услови за живот и во маркет со броени пари одеа - таму барем може да си дозволат храна без да гледаат цени, просечна кола

И јас да се иселам надвор исто би живеел, заштедата би ја инвестирал во бизнис/земја тука за да се вратам некогаш
Е тоа е веќе друг муабет, поентата е дури и да живеат под кирија голем дел од нив квалитетот на животот го подобриле.

Не може сите да се инженери и бизнисмени, а голем дел од нив не биле тоа ни тука - па дури и да биле не им се вреднувало ни кариерно, ниту пак финансиски.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.150
Кога те тртат по темите квичиш, а кога ќе те замолат со убаво да не лупаш глупости ти максимално продолжуваш.

Кажи ми шо те афектира тебе како некој живее во странство? Обратното исто важи, шо му е на некој гајле како живееш ти во МКД.

Ти се меша во домашен буџет? Тебе те прашал дали да замине?
Никако не можам да ти пофатам логика на прашањата.

Никој никого не треба да убедува да прави ништо, не знам зошто си запнал, требаше темата да биди од информативен карактер, а не да си ги вадиме очите и „да ти дробиме“ како шо викаш ти.

Наместо да дојде некој да прочита инфо како стигнал некој друг до тоа странство, ќе чита 50 страници „абе ај кој ве еба живеете во гајби и немате за јадење“.
Осет малце.
Одбери друга тема, па ако најдиш соговорник за истото дрвете го.

Е тоа е веќе друг муабет, поентата е дури и да живеат под кирија голем дел од нив квалитетот на животот го подобриле.

Не може сите да се инженери и бизнисмени, а голем дел од нив не биле тоа ни тука - па дури и да биле не им се вреднувало ни кариерно, ниту пак финансиски.
Не знам за кои глупости збориш. Ја го потенцирам лицемерието ваше кое гледам дека е огромно. Ако не ја сфаќаш поентата на муабетот, заобиколи, или одјеби, како сакаш.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.302
Не знам за кои глупости збориш. Ја го потенцирам лицемерието ваше кое гледам дека е огромно. Ако не ја сфаќаш поентата на муабетот, заобиколи, или одјеби, како сакаш.
Која поента бе Роне?
20 луѓе ти викаат грешка си, ти си запнал ама живеете во ќумези и немате пари.

ОКЕЈ, олабај.
Шо ти е тебе гајле кој како живее?
Те прашал некој од овие „лицемерите“ што ги нарекуваш како живееш ти?
- Не бе брат, ги боли пајпата. Секој си го гледа гајлето.

И не знам дали си глуп или со сила се правиш (ваљда ова второто) ама читај ШО ТОЧНО е поентата на темата:

1714994626680.png

Ова стои уште во првиот пост.

Ти, може конкретно, да зборуваш за МКД. Кога ќе се иселиш некаде дојди на оваа тема и кажи каде, дали тоа ти беше прва земја на избор, какви предизвици имаше и како се снајде на лице место.

Во спротива, заќути или одјеби!

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.150
Која поента бе Роне?
20 луѓе ти викаат грешка си, ти си запнал ама живеете во ќумези и немате пари.

ОКЕЈ, олабај.
Шо ти е тебе гајле кој како живее?
Те прашал некој од овие „лицемерите“ што ги нарекуваш како живееш ти?
- Не бе брат, ги боли пајпата. Секој си го гледа гајлето.

И не знам дали си глуп или со сила се правиш (ваљда ова второто) ама читај ШО ТОЧНО е поентата на темата:

Прегледај го приврзокот 415743

Ова стои уште во првиот пост.

Ти, може конкретно, да зборуваш за МКД. Кога ќе се иселиш некаде дојди на оваа тема и кажи каде, дали тоа ти беше прва земја на избор, какви предизвици имаше и како се снајде на лице место.

Во спротива, заќути или одјеби!
дај бе исчезни, пролив еден. Еден муабет не можеш да сфатиш со тебе сум нашол да дискутирам.

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
ја не лажам луѓе пред бога сум чист. Иначе ти со дупли профили не знам што ти е фората, а и што ти враќам. Се врати од флипање бургери сега малце одморче овде. Теши се, супер е.

Да не си ме помешал со некој друг? Ниту лажам ниту убедувам некого да се исели или остане. Бодат очи такви како тебе што делат памет како е у странство а не биле, не виделе, не пробале. Не вртам бургери, на Бауштеле работам, ама исто е нели, и тоа спаѓа во срамните работни места? Ти не ми одговори, работиш нешто? Инжинер, доктор, адвокат, што си по занимање?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.150
Да не си ме помешал со некој друг? Ниту лажам ниту убедувам некого да се исели или остане. Бодат очи такви како тебе што делат памет како е у странство а не биле, не виделе, не пробале. Не вртам бургери, на Бауштеле работам, ама исто е нели, и тоа спаѓа во срамните работни места? Ти не ми одговори, работиш нешто? Инжинер, доктор, адвокат, што си по занимање?
ти си дупли профил на енцо кретенчето. Не гледам што да дискутирам со тебе. Да е некој модератор да ти ги банира двата.

Член од
20 април 2023
Мислења
988
Поени од реакции
2.430
те фатив у лајна и сега квичиш. Ќе ми дробите овде како рози цветале. Нормално за некои луѓе цветаат, но не за сите.
zatoa shto vo severenata idiotshtina firomska trendafili cvetaat pa sea problemot e shto nekoj tamu nekade ne zimal 120k evra godishno sprema monumentalnata fantastichna suma od 250k denari godishna plata vo severen fyrom

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.302
дај бе исчезни, пролив еден. Еден муабет не можеш да сфатиш со тебе сум нашол да дискутирам.
Добро е што ти сфаќаш сè и гледам веќе нема достојни луѓе за дискусија со тебе. Детиште недораснато.

Ајде уште на 20 тука повтори им го истото и можеби ќе ја исфрлиш пизмата доволно за да ти стане барем малку подобар денот.

Секоја чест за енергијата и времето шо го трошиш на глупости.
Со лесно. :smirce:

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
ти си дупли профил на енцо кретенчето. Не гледам што да дискутирам со тебе. Да е некој модератор да ти ги банира двата.
Ме проби, свака част. :tapp:
Не ми одговори на ниедно прашање. Кажи ми барем кој е тој Енцо, можеби иаме слични ставови и другарче ќе ми биде :)

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.383
Поени од реакции
4.309
Факт е дека има секакви приказни, и на поголемиот дел не им е баш сјајно како што кажуваат, ама верувам дека е им е подобро отколку во МК. Познавам многу што отишле, и сепак им е подобро. Оние што отишле како квалификуван кадар работат во сериозни фирми со супер услови и квалитетен живот.

Оние пак, кои отишле како општи работници без струка, се мачеле првите неколку години, но сега имаат попристоен живот. Тие не дека биле инженери во МК па отишле да работат во Мекдоналдс. Туку во МК биле без факултет, до работа на минималец, па затоа и се иселиле.

Јас ако се селам некогаш, тоа би било Австрија или Швајцарија. Се надевам за некоја година ќе биде.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Освен ако не си девелопер во Тексас и не праиш 120.000 - 200.000 годишно. Дури и со даноци, 30% максимум да ти отидат од парите.
Абе се е тоа супер, ама како што пишав поназад, не секогаш тие работните места се трајни.

За Австралија скоро слушав на радио дека требаат околу 3 месеци да најдеш работа ако те избркаат од едно место, а имаме дури помала невработеност од САД.

Кратки отказни рокови, долги процеси на интервјуирање, нема како Европа мислење дали да те брка, едноставно на прво кратење на буџет/седење без клиент на клупа, си на улица. Три месеци да подмириш режии се минимум 15-20к, ако имаш повеќе кредити и повеќе.

Годишно регистрација + осигурување на возило ми е 2500 долари, ако имаш куќа осигурувањето е ѓаол на трета, ако живееш во стан плаќаш од 4-12к годишно за одржување на влез. Дневен престој за дете од 120-170 долари на ден, образование платено до кај средно после тоа 25к по семестар само факултет, големи држави годишно вртиш од 20-40к километри (месечно трошам околу 400 долари за гориво), сервиси за кола х 5 од Македонија (170 долари работна рака само за масло и филтер), скраја да е да треба да плаќаш физикални или некакви програми за опоравок (150-500 долари на посета од 45 мин), специјалист на приватно од 300 па нагоре за преглед, пломба за заб 160-300, полнење на канали за мртов заб околу 3к, коронка уште толку, приватен здравствен фонд минимално уште 2к годишно (ако го немаш, истите ќе и ги дадеш на државата, над 30ка плаќаш повеќе за здравство), поправки од мајстори по дома ти се пак х5 од Македонија.

Малку треба за тие 120к да исчезнат од пред очи.

Мое мислење е дека секој треба да има пари за мин 6 месеци во кеш (кратки депозити) за зло време, никогаш не знаеш што може да бидне (ова е за секаде, не само за странство).

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.821
Абе се е тоа супер, ама како што пишав поназад, не секогаш тие работните места се трајни.

За Австралија скоро слушав на радио дека требаат околу 3 месеци да најдеш работа ако те избркаат од едно место, а имаме дури помала невработеност од САД.

Кратки отказни рокови, долги процеси на интервјуирање, нема како Европа мислење дали да те брка, едноставно на прво кратење на буџет/седење без клиент на клупа, си на улица. Три месеци да подмириш режии се минимум 15-20к, ако имаш повеќе кредити и повеќе.

Годишно регистрација + осигурување на возило ми е 2500 долари, ако имаш куќа осигурувањето е ѓаол на трета, ако живееш во стан плаќаш од 4-12к годишно за одржување на влез. Дневен престој за дете од 120-170 долари на ден, образование платено до кај средно после тоа 25к по семестар само факултет, големи држави годишно вртиш од 20-40к километри (месечно трошам околу 400 долари за гориво), сервиси за кола х 5 од Македонија (170 долари работна рака само за масло и филтер), скраја да е да треба да плаќаш физикални или некакви програми за опоравок (150-500 долари на посета од 45 мин), специјалист на приватно од 300 па нагоре за преглед, пломба за заб 160-300, полнење на канали за мртов заб околу 3к, коронка уште толку, приватен здравствен фонд минимално уште 2к годишно (ако го немаш, истите ќе и ги дадеш на државата, над 30ка плаќаш повеќе за здравство), поправки од мајстори по дома ти се пак х5 од Македонија.

Малку треба за тие 120к да исчезнат од пред очи.

Мое мислење е дека секој треба да има пари за мин 6 месеци во кеш (кратки депозити) за зло време, никогаш не знаеш што може да бидне (ова е за секаде, не само за странство).
Исто ти е и во мк само што далеку потешко се стига до работа или до саглам платена работа. Зборам за ит сектор.

Мене ми се случи тоа, лани во Октомври си попив отказ поради губење на клиент, без никаква најава, без ништо. Ми исплатија 7000 евра (2 нето плати) отпремнина + 500 евра к15. Да живеев во УС, за далеку побрзо време ќе најдев тоа што барав, али пошто живеам у шупакот на светот, тешко малце таа работа и си почекав малку повеќе. Успат и дур барав работа налетав на работодавци и што не ме исплатија за тоа што им сработив, не од мк, ремоут. Така што никаде не е сјајно.

E

enzo8

Гостин
Добро е што ти сфаќаш сè и гледам веќе нема достојни луѓе за дискусија со тебе. Детиште недораснато.

Ајде уште на 20 тука повтори им го истото и можеби ќе ја исфрлиш пизмата доволно за да ти стане барем малку подобар денот.

Секоја чест за енергијата и времето шо го трошиш на глупости.
Со лесно. :smirce:
Не се замарај, џабе му дробиш кога нема капацитет да разбере. Тотално е забеган видиш и дупли профили гледа, ај што не излегол соба па не ја ни излуфтирал, зашемутен е.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Исто ти е и во мк само што далеку потешко се стига до работа или до саглам платена работа. Зборам за ит сектор.

Мене ми се случи тоа, лани во Октомври си попив отказ поради губење на клиент, без никаква најава, без ништо. Ми исплатија 7000 евра (2 нето плати) отпремнина + 500 евра к15. Да живеев во УС, за далеку побрзо време ќе најдев тоа што барав, али пошто живеам у шупакот на светот, тешко малце таа работа и си почекав малку повеќе. Успат и дур барав работа налетав на работодавци и што не ме исплатија за тоа што им сработив, не од мк, ремоут. Така што никаде не е сјајно.
Зависи, за работа не секогаш е колку си добар туку и знаење за интервјуирање. Во САД на истите позиции ќе имаш по 500+ апликанти, тука во Австралија тешко да налеташ на асална позиција без 200+ апликанти, па може да не го поминеш и првиот чекор, ќе стигнеш до работа, ама треба време.

Добредојде во клубот, колку пати имам трубено за неплаќањето во темата за ИТ, инаку и тука ако не си фул тајм (договор за деловно-техничка соработка, честа појава кај сениорски позиции) може да останеш со празни раце, особено ако пропаднат (а пропаднаа илјадници фирми до долгови и по неколку десетици милиони).

Kajgana Shop

На врв Bottom