Каде да прошеташ странец?

Член од
9 јануари 2008
Мислења
168
Поени од реакции
207
Ne povtoruvam toa sto do sega e kazano.Gospodinot ulici i zgradi se iznagledal do sega a gi ima i na razglednici. Centarot e i onaka neizbezen. Mnogu asfalt ne mu treba.Prosetaj go vo priroda.
Obavezno eden den manastirite vo Skopska crna gora.
Sv.Nikita, Sv.Bogorodica, Sv.Arangel, i Sv.Ilija site se vo blizina.
Na vracanje vo cardak,zatoa sto e najdobar nacionalen restoran.
ууууууу е ова веќе ми се допаѓа! :)

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Знаеш дека за тролување се крка бан, така?
Изброј до десет пред да заклучиш дека станува збор за тролање - имајќи предвид дека си администратор.

Имам пријатели странци кои биле фасцинирани од Шутка, позитивно.
Едуцирани странци, за кои Ромите и нивната култура се баш интересни, посебно во Скопје.
Патем речено, ти текнува на реакцијата на Ману Чао кога дојде во Скопје за првпат?

Друго прашање е дали ние, како Македонци, се гордееме или срамиме од Ромите..

Поентата ми е - зависи од странецот. Разбирам дека, посебно со оглед на комплексот на пониска вредност кој преовладува, би сакале да го покажеме Скопје во најдобро светло, но исто така верувам дека разновидноста позитивно влијае на некои гости. Посебно ако истите се доволно интелигентни да прават разлика помеѓу искрено позитивно гостопримство и надворешни чинители.

Позитивно on-topic:

Повеќето странци биле согласни во позитивната оценка и автентичноста за Стара Чаршија (+Дестан +занаетчии, најчесто папучи), свети Пантелејмон и Матка. Исто така, автентична македонска кујна, со акцент на бело сирење и жолта ракија. Другото варира.

Член од
16 март 2010
Мислења
330
Поени од реакции
204
Ако го интересира археологија, Тумба- Маџари и Скупи- Зајчев Рид ти се блиску.
За околината на Скопје веќе ти препорачаа. Зашто да не и Св. Пантелејмон во Горно Нерези ете не е далеку.
Во центар во музеиве можеш да го прошеташ, и во новиов на македонската борба, и во тој на железничка, а уз пат на ул. Македонија ти е и спомен куќата на Мајка Тереза.

ЕDIT: сега видов дека и Аcid го препорачал Св. Пантелејмон :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
Изброј до десет пред да заклучиш дека станува збор за тролање - имајќи предвид дека си администратор.
Имајќи во предвид дека имаш во предвид дека сум администратор, би требало да знаеш дека на форумов поминале купишта и купишта тролови, потпросечно интелегентни, надпросечно интелегентни кои поради забава се прават глупи и луѓе кои едноставно немаат друга занимација во моментот, па сакаат да укењаат некоја тема со непотребен коментар. Така да, верувај дека знам да препознаам кога некој тролува. Ти благодарам на загриженоста, но остави ги опомените и проценките на мене.

Патем, мило ми е што си импресиониран позитивно од Шутка. Ете, фин предлог би бил странецот да појде на ромска свадба, затоа што е навистина интересно искуство. Секако, доколку било кој пишеше повеќе од „Шутка?“ во коментарот (еве, како тебе на пример) - немаше да го сметам за тролување. Сега назад на темата, да не ја претвараме во ЧДА.

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Топ 3 места кои треба да се посетат во Скопјево, според вас :) Не вклуќувајќи ги локалните меани. :)

Еве во што е работата: Мојот претпоставен е од Украина. Пристигна во Скопје пред помалку од еден месец, и сеуште нема посетено ништо. Затоа сакам да направам список на места кои „мирисаат“ на Скопје. А потоа да го пратам на шетање за да можам да одморам на раат :)
На плоштад, на калето е убаво можеш и на крстот да го качиш ако сакаш тие за мене се топ 3 места и има што да се види :)

S

Shellshock nam67

Гостин
Топ 3 места кои треба да се посетат во Скопјево, според вас :) Не вклуќувајќи ги локалните меани. :)

Еве во што е работата: Мојот претпоставен е од Украина. Пристигна во Скопје пред помалку од еден месец, и сеуште нема посетено ништо. Затоа сакам да направам список на места кои „мирисаат“ на Скопје. А потоа да го пратам на шетање за да можам да одморам на раат :)
samo ohrid donesi go nma da saka da si odi :)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.896
У новиот музеј обавезно,после на Матка, по жичарата на Водно горе, стара чаршија и Нерези обавезно

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Пробај да му ги доловиш сите контрасти (културни, економски, етнички и тн.) кои ги има во Скопје. Затоа добар предлог е Шутка, Битпазар, Чаршијата а потоа модерниот дел на Скопје. Ако е љубител на природа тогаш се знае Матка, Крстот и манастирите во Скопска Црна Гора. Е сега лошо е што во моментот центарот е големо градилиште па неможе баш да се долови, исто и Кале е затворено но тоа е добар изговор за да дојде уште еднаш за две години.
Секако не заборавј да го однесеш во Св.Спас до Кале и потоа на Ракија, Вино или Пиво во соодветните барови.
Како и да е јас мислам дека Скопје е доста интересно ако не се форсират туристите и ако успееш да го доловиш нашиот менталитет и начинот на кој ние живееме.

S

Shellshock nam67

Гостин
Mислиш нема да сака да дојде никоаш више :icon_lol:
grad koj nekogas bil prestolnina na car Samoil i nekogasno sediste na Ohridskata arhiepiskopija koj go preziveal turskiot period (imeno pred da zaminat turcite so ukaz od sultanot bilo reseno da se bombardira ohrid ili da se plati kazna vo zlato, samite gragjani koj kolku mozel doniral zlato na kraj falelo uste 1 kilogram eden pop ( za razlika od denesnive) stavil 1 kilogram cisto zlato krst se za da se spasi gradot na toa oficerot go vrati krstot na popot a ostanatot zlato go zel so sebe taka bil spasen gradot od bombardiranje, vakvi prikazni za ohrid ima mnogu :), znaci ima Makedonke sto da se vidi vo Ohrid ;).
ali nekogas ako stanam gradonacalnik na gradot ti vetuvam deka ce te postavam za sovetnik na gradot pa ednas da se resat nedorazbiranjata megju skopjani i ohrigjani ;), pa poveli ti resi go deceniskiot spor :sneaky:

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
grad koj nekogas bil prestolnina na car Samoil i nekogasno sediste na Ohridskata arhiepiskopija koj go preziveal turskiot period (imeno pred da zaminat turcite so ukaz od sultanot bilo reseno da se bombardira ohrid ili da se plati kazna vo zlato, samite gragjani koj kolku mozel doniral zlato na kraj falelo uste 1 kilogram eden pop ( za razlika od denesnive) stavil 1 kilogram cisto zlato krst se za da se spasi gradot na toa oficerot go vrati krstot na popot a ostanatot zlato go zel so sebe taka bil spasen gradot od bombardiranje, vakvi prikazni za ohrid ima mnogu :), znaci ima Makedonke sto da se vidi vo Ohrid ;).
ali nekogas ako stanam gradonacalnik na gradot ti vetuvam deka ce te postavam za sovetnik na gradot pa ednas da se resat nedorazbiranjata megju skopjani i ohrigjani ;), pa poveli ti resi go deceniskiot spor :sneaky:
Градот е супер, има што да се види ама лакомштината и нељубезноста ќе го уништат. ;)
п.с.Пази шо си рекол за советничкото место, те држам за збор :icon_lol:

Член од
20 август 2008
Мислења
87
Поени од реакции
46
Како бе го затворија ?:confused:
Па не пуштаат посетители внатре како што знам јас.. Пред две недели мислам беше кога бев со другари натаму, и кога им реков да влеземе внатре, сите ми рекоа дека не пуштале посетители. Јас лично не отидов да прашам, али ни јас не верувам дека пуштаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom