КАРАВАНИТЕ НА МИЛЧИН - притисок за премена на името и бришење на идентитетот

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
630
Господа, во најновите колумни и каравани, ке ги најдете отворено повиците за промена на името, бришење на идентитетот и негова замена со бинационална формула.


1.промена на уставното име МАКЕДОНИЈА


2.во графата националност и јазик место Македонска и јазикот Македонски да стои збир од сите етникуми и јазици во републиката, односно албанскиот, теза која ја постави Тачи а подржа нво-то на Милчин...


извадок од текстот

Во таа нова спогодба треба да се запише компромисното меѓународно име на нашата земја ( „Северна Македонија”). Понатаму, во таа спогодба треба да се запише и тоа дека компромисното меѓународно име не имплицира промена на идентитетот на етничките заедници во нашата земја. Во таа смисла, Грција ќе се обврзе да не се противи најбројната етничка заедница себе си да се нарекува македонска, а нејзиниот јазик и култура да се нарекуваат македонски. Македонија, пак, ќе се обврзе да ја прифати употребата на придавката „македонски” на неексклузивна основа (како што предлагаше Нимиц) и ќе изјави дека таа употреба, согласно со нејзиниот Устав, не имплицира територијални или други претензии кон Грција.(веке направено???)

По усвојувањето на една ваква спогодба, новото меѓународно име би ја заменило референцата БЈРМ во ООН, а во графите за националност и за јазик би се напишале формулации согласно со нашиот Устав(без македонци, туку набројани сите)(како што правилно предупреди Мендух Тачи во последното интервју за А1). Со други зборови, во тие графи би биле директно препишани сложените формулации од нашиот Устав, кои го одразуваат мултиетничкиот карактер на Македонија.
Со овие решенија би била отстранета најважната пречка на нашиот пат кон НАТО и ЕУ и би добиле недвосмислена меѓународна гаранција за нашиот национален и културен идентитет (која има посебно значење и од аспект на односите на Македонија со другите соседни земји). Како членка на најпрестижните европски асоцијации, по затоплувањето на односите со Грција, во духот на соработката и на најдобрите европски практики, Македонија ќе се обиде да ги реши сите други отворени прашања во односите со нашиот јужен сосед.
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Сите албански политичари кога се во опозиција зборуваат глупости, иако Тачи многу претера овојпат (додека глупавата новинарка седеше и го гледаше како теле и не му рече ништо).

Сепак, како што реков, такви работи се донекаде очекувани од Албанци во опозиција. Но, никогаш не би очекувал Македонец да ги подржи тие антимакедонски ставови, па дури ни Соросоид како Милчин.
 
Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Не можам ова да го сватам, која е цената што родни Македонци да пишуваат вака и да прават вака. Да не се под некаква закана или пак ептен ја сакаат Грција?
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Dejan];2256034 напиша:
Не можам ова да го сватам, која е цената што родни Македонци да пишуваат вака и да прават вака. Да не се под некаква закана или пак ептен ја сакаат Грција?
Немаат национално чувство. Некои од нив се сметаат за Југословени, некои за граѓани на светот, ретко кој го сфаќа концептот на нација. Па овие луѓе беа против независноста на Македонија, а еве 20 години подоцна сеуште држат важни позиции.
 

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.472
Поени од реакции
158
Сите албански политичари кога се во опозиција зборуваат глупости, иако Тачи многу претера овојпат (додека глупавата новинарка седеше и го гледаше како теле и не му рече ништо).
Македонцки помешал многу работи,каша попара напраил.Ставот на Тачи е влез по секоја цена во ЕУ додека на ЕУ караванот предводен од Милчин и Героски е членство во ЕУ и НАТО со добар компромис кој што нема да го допира идентитетот и јазикот,всушност ни самата Грција несака да преговара околу тоа прашање,работата е референцата или новото име со географска одредница.

Dejan];2256034 напиша:
Не можам ова да го сватам
Исто и Груевски неможи да свати.Па затоа сме вакви какви што сме,изолирани и раскарани со цел свет.
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Македонцки помешал многу работи,каша попара напраил.Ставот на Тачи е влез по секоја цена во ЕУ додека на ЕУ караванот предводен од Милчин и Героски е членство во ЕУ и НАТО со добар компромис.
Добар “компромис’’ не може да има. “Компромисот’’ може да биде добар само за Грција. За нас останува само “компромис’’ по секоја цена. Според тоа, овде не гледам разлика.

П.С.: Ова сум го кажал повеќе пати и ќе го повторам уште еднаш. Моментот кога името стана услов за влез, “компромисот’’ се претвори во ултиматум. Си правиме противуслуга што сеуште го користиме тој збор.
 

kikomcjuve

Into the arms of angels
Член од
29 декември 2007
Мислења
11.760
Поени од реакции
2.277
Македонцки помешал многу работи,каша попара напраил.Ставот на Тачи е влез по секоја цена во ЕУ додека на ЕУ караванот предводен од Милчин и Героски е членство во ЕУ и НАТО со добар компромис.
Сигурен сум дека утре ако влези Тачи во власта (што нема да се случи) дека експресно ќе го промени „мислењето“.. Убаво паметам кога после предвремените избори, кога Тачи јавно говореше како тој бил заедно со Македонците, и дека ги поддржувал Македонците во тоа што го сакаат и никој не им го крати правото да идентитет, за да влези во власта (ама не влезе), а сега други ставови..Тоа му е политички маркетинг, ништо повеќе...
Караванот предводен од соросот Милчин и Героскопулос е финансиран директно од гејладија..И тоа не е ништо ново...
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.421
Господа, во најновите колумни и каравани, ке ги најдете отворено повиците за промена на името, бришење на идентитетот и негова замена со бинационална формула.


1.промена на уставното име МАКЕДОНИЈА


2.во графата националност и јазик место Македонска и јазикот Македонски да стои збир од сите етникуми и јазици во републиката, односно албанскиот, теза која ја постави Тачи а подржа нво-то на Милчин...


извадок од текстот

Во таа нова спогодба треба да се запише компромисното меѓународно име на нашата земја ( „Северна Македонија”). Понатаму, во таа спогодба треба да се запише и тоа дека компромисното меѓународно име не имплицира промена на идентитетот на етничките заедници во нашата земја. Во таа смисла, Грција ќе се обврзе да не се противи најбројната етничка заедница себе си да се нарекува македонска, а нејзиниот јазик и култура да се нарекуваат македонски. Македонија, пак, ќе се обврзе да ја прифати употребата на придавката „македонски” на неексклузивна основа (како што предлагаше Нимиц) и ќе изјави дека таа употреба, согласно со нејзиниот Устав, не имплицира територијални или други претензии кон Грција.(веке направено???)

По усвојувањето на една ваква спогодба, новото меѓународно име би ја заменило референцата БЈРМ во ООН, а во графите за националност и за јазик би се напишале формулации согласно со нашиот Устав(без македонци, туку набројани сите)(како што правилно предупреди Мендух Тачи во последното интервју за А1). Со други зборови, во тие графи би биле директно препишани сложените формулации од нашиот Устав, кои го одразуваат мултиетничкиот карактер на Македонија.
Со овие решенија би била отстранета најважната пречка на нашиот пат кон НАТО и ЕУ и би добиле недвосмислена меѓународна гаранција за нашиот национален и културен идентитет (која има посебно значење и од аспект на односите на Македонија со другите соседни земји). Како членка на најпрестижните европски асоцијации, по затоплувањето на односите со Грција, во духот на соработката и на најдобрите европски практики, Македонија ќе се обиде да ги реши сите други отворени прашања во односите со нашиот јужен сосед.

Читајте читајте читајте читајте читајте читајте и читајте!!!!!!!!!

Оваа стратегија на Грците е позната уште одамна и воопшто не ја кријат намерата.
Сега се обидуваат да ја остварат преку СОРОСоидите.

Следново го изјави Антонис Самарас во March 17, 2008, значи пред Букурешт, и јасно потенцира која им е намерата:


Since then Skopje has won the battle for international recognition as “Macedonia.” However, as I have been claiming for years, they are losing the more important battle for their survival, for the preservation of their unity.

The first move happened in 2001 when the Albanians of Tetovo in eastern FYROM, rebelled. There was the threat of civil war, averted at the last minute by a compromise, one that was painful for Skopje, in the Ohrid accord.

FYROM essentially stopped being a “national cradle of Macedonians” and became a multi-ethnic state with two separate ethnic components. “Pseudo-Macedonian” irrendentism began to be questioned on the domestic front. What we question from abroad – the existence of an ethnic state of “Macedonians” is something that the Albanians of Tetovo began to question from within.

The second step is happening now with the secession of neighboring Kosovo from Serbia, making a new crisis with FYROM’s Albanians unavoidable; and it has already broken out.
For Skopje today, the dilemma is whether it will break up or whether – as some are claiming – it will be transformed into a loose multi-ethnic federation (as a way of avoiding dissolution).
In every case, the “Macedonian idea” will have been defeated once and for all. So we need time and must ensure that Greece does not pay the price of the critical developments to come.

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/03/2008_94483

Сите албански политичари кога се во опозиција зборуваат глупости, иако Тачи многу претера овојпат (додека глупавата новинарка седеше и го гледаше како теле и не му рече ништо).

Сепак, како што реков, такви работи се донекаде очекувани од Албанци во опозиција. Но, никогаш не би очекувал Македонец да ги подржи тие антимакедонски ставови, па дури ни Соросоид како Милчин.
Грците им ја дигнаа цената на Албанските партии и Тачи тоа го знае и го користи.

Dejan];2256034 напиша:
Не можам ова да го сватам, која е цената што родни Македонци да пишуваат вака и да прават вака. Да не се под некаква закана или пак ептен ја сакаат Грција?

Отворив една тема, каде ме интересира истово....


Немаат национално чувство. Некои од нив се сметаат за Југословени, некои за граѓани на светот, ретко кој го сфаќа концептот на нација. Па овие луѓе беа против независноста на Македонија, а еве 20 години подоцна сеуште држат важни позиции.
Еве ја и темата:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=35284

Македонцки помешал многу работи,каша попара напраил.Ставот на Тачи е влез по секоја цена во ЕУ додека на ЕУ караванот предводен од Милчин и Героски е членство во ЕУ и НАТО со добар компромис кој што нема да го допира идентитетот и јазикот,всушност ни самата Грција несака да преговара околу тоа прашање,работата е референцата или новото име со географска одредница.

Исто и Груевски неможи да свати.Па затоа сме вакви какви што сме,изолирани и раскарани со цел свет.
Ти поттрчко на Бакојани да не си?

Еве ја потврдено повторно намерата на Бакојани и грчката политика за ВЕТО уште пред Букурешт.


Such an outcome could prove beneficial to Greece, since when the Karamanlis government leaves Skopje out of NATO it will be Skopje’s responsibility. And we will gain time.

March 17, 2008

(1) Antonis Samaras was foreign minister in the New Democracy government in 1989-1992 and went on to form the Political Spring party, now defunct.

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/03/2008_94483
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Страшно, а најстрашниот дел е последната реченица „- So we need time and must ensure that Greece does not pay the price of the critical developments to come.“

Самарас им вели на Грците дека треба да чекаат подобри времиња. Значи, како што реков во еден друг пост, што ќе ги спречи Грците едноставно да чекаат да се смени оваа влада, знаејќи дека кога и да е СДСМ ќе дојде на власт? Сето ова благодарение на изјавите на Фрчко и Бранко кои јасно им ставија на знаење дека чекањето ќе им се исплати.
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
630
Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Фабриката за ***** тргна на февруарски поход. :salut:
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.533
Поени од реакции
829
Во таа нова спогодба треба да се запише компромисното меѓународно име на нашата земја ( „Северна Македонија”). Понатаму, во таа спогодба треба да се запише и тоа дека компромисното меѓународно име не имплицира промена на идентитетот на етничките заедници во нашата земја. Во таа смисла, Грција ќе се обврзе да не се противи најбројната етничка заедница себе си да се нарекува македонска, а нејзиниот јазик и култура да се нарекуваат македонски. Македонија, пак, ќе се обврзе да ја прифати употребата на придавката „македонски” на неексклузивна основа (како што предлагаше Нимиц) и ќе изјави дека таа употреба, согласно со нејзиниот Устав, не имплицира територијални или други претензии кон Грција.(веке направено???)

По усвојувањето на една ваква спогодба, новото меѓународно име би ја заменило референцата БЈРМ во ООН, а во графите за националност и за јазик би се напишале формулации согласно со нашиот Устав(без македонци, туку набројани сите)(како што правилно предупреди Мендух Тачи во последното интервју за А1). Со други зборови, во тие графи би биле директно препишани сложените формулации од нашиот Устав, кои го одразуваат мултиетничкиот карактер на Македонија.
Со овие решенија би била отстранета најважната пречка на нашиот пат кон НАТО и ЕУ и би добиле недвосмислена меѓународна гаранција за нашиот национален и културен идентитет (која има посебно значење и од аспект на односите на Македонија со другите соседни земји). Како членка на најпрестижните европски асоцијации, по затоплувањето на односите со Грција, во духот на соработката и на најдобрите европски практики, Македонија ќе се обиде да ги реши сите други отворени прашања во односите со нашиот јужен сосед.
Оваа стратегија на Грците е позната уште одамна и воопшто не ја кријат намерата.
Сега се обидуваат да ја остварат преку СОРОСоидите.

Следново го изјави Антонис Самарас во March 17, 2008, значи пред Букурешт, и јасно потенцира која им е намерата:
Since then Skopje has won the battle for international recognition as “Macedonia.” However, as I have been claiming for years, they are losing the more important battle for their survival, for the preservation of their unity.

The first move happened in 2001 when the Albanians of Tetovo in eastern FYROM, rebelled. There was the threat of civil war, averted at the last minute by a compromise, one that was painful for Skopje, in the Ohrid accord.

FYROM essentially stopped being a “national cradle of Macedonians” and became a multi-ethnic state with two separate ethnic components. “Pseudo-Macedonian” irrendentism began to be questioned on the domestic front. What we question from abroad – the existence of an ethnic state of “Macedonians” is something that the Albanians of Tetovo began to question from within.

The second step is happening now with the secession of neighboring Kosovo from Serbia, making a new crisis with FYROM’s Albanians unavoidable; and it has already broken out.
For Skopje today, the dilemma is whether it will break up or whether – as some are claiming – it will be transformed into a loose multi-ethnic federation (as a way of avoiding dissolution).
In every case, the “Macedonian idea” will have been defeated once and for all. So we need time and must ensure that Greece does not pay the price of the critical developments to come.

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/03/2008_94483
Курви едни....дефинитивно требаше да ги утепаат во Струга!
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.421
Одиме со сумирање на ПОИ:

1. FYROM essentially stopped being a “national cradle of Macedonians and became a multi-ethnic state with two separate ethnic components.

2.What we question from abroad – the existence of an ethnic state of “Macedonians”

3. For Skopje today, the dilemma is whether it will break up or whether – as some are claiming – it will be transformed into a loose multi-ethnic federation


Заклучок:

In every case, the “Macedonian idea” will have been defeated once and for all.

Автори:

Антонис Самарас, поранешен министер во Владата на Атина 1989-1992 година.

Нивната стратегија се исцртува денеска, а контурите се видливи преку делувањето на СОРОСоидите!


Молба до сите за алармирање на народот, преку мејлови, Bloggers, social pages и секоја друга форма.

Ова не смее да помине незабележано!
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.533
Поени од реакции
829
Веќе почнав со ширење!

http://trn.blog.com.mk/node/212444

ПРАЌАЈТЕ ИМ И НА МЕДИУМИТЕ!!

Исто и претходниот коментар на Братот кој остана незабележан!

Το ίδρυμα του εβραίου κεφαλαιοκράτη, προστάτη των Σκοπίων και των διαφόρων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», Τζωρτζ Σόρος, ίδρυμα με την ονομασία “Democratic Idea Factory” θα είναι η πηγή ιδεών για την κυβέρνηση Ομπάμα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg…

Превод:
Фондацијата на Еврејскиот капиталист, протектор на Скопје и различните НГО, Џорџ Сорос, институцијата под името “Democratic Idea Factory“ ќе биде ИЗВОРОТ на идеи на владата на Обама, според новинската агенција Блумберг...


Значи според Грците, администрацијата на Обама која им е наклонета, преку Институтот Отворено Општество на Сорос и Милчин ќе се обиде да турка решение во полза на Грција.

http://xryshaygh.wordpress.com/2008/11/18/%ce%bf-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bc%ce%b1-%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b9%cf%83%ce%b5-%ce%ae%ce%b4%ce%b7-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b6/#more-2920


Значи според датумот на оваа вест: Νοεμβρίου 18, 2008

Сега гледаме дека ова и фактички се остварува, страшно.Soros-Funded Democratic Idea Factory Becomes Obama Policy Font

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=washingtonstory&sid=aF7fB1PF0NPg
 
На врв Bottom