Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
не сум го сметал млекото и златната мешавина лол... ок ќе ја исфрлам з.мешавина и ќе јадам само туна со лимон, мада на златната мешавина пишува 9г јх на 100г а не 80 јх ...исто ќе ги исфрлам и 20те грама несквик шо ги додавам у шејкот (15г јх), млекото неможам да не го ставам во шејкот бидејќи протеинот ми е без вкус и не ми е убав за пиење така.

п.с. фала на забелешката и советот
ај и ја да се корегирам
златна мешавина ради од памет шо треснав ја пишав ко пченка само, али ако е да речеме теоретски 33% пченка, 33% грашок и 33% морков ондак е - 80+21+10=111/3=37г ЈХ на 100 грама мешавина, што е далеку од мојата “претпоставка“ ама далеку и од 9г на 100 грама :D шо значи ако јадеш 200г мешавина пак се тоа 75 ЈХ

млеко е ок али несквикот е непотребен, чист шеќер стааш, ставај си чисто какао за вкус, лажичка има околу 3 јх и тоа 0 од нив шеќер

секое добро :)

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.239
Поени од реакции
36.522
Толку и планирав, 2-3 месеци, после ќе намалам малце на масти а ќе додадам јх.

1 цел лимон го ставам во зелениот чај. Не сум мн мн по салатите, освен брокула ама веќе не гледам да ја продаваат на пазар... Правев некоја комбинација на витамини и минерали од Зегин, ама ми искоичи околу 2500 денари за 2 месеци, па у текот на неделата ќе порачам од пбц имаше едни околку 300 денари за 30 дена.
Калориите ми се секој ден скоро исти, пошто ја јадам истата храна. 1740 кал, 190 про, 55 јх, 85 масти.
Зборот за калориите ми беше со намалувањето на тежината ќе треба да ги намалуваш и нив, додатно пробај малку и да варираш, не ги држи многу долго на една иста граница го забавуваш метаболизмот.
Пример:
Кога имаш 80кг ако ти требаат 2000ккал, кога ќе бидеш 75кг ќе ти требаат околу 200ккал помалку од предходно (бројките се рандом, но се надевам дека ме разбираш што е суштината).
Ме мрзи да ти сметам кој сооднос го имаш според планот што го напиша, но послушај го советот на другиот член и намали ги јх.

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
ај и ја да се корегирам
златна мешавина ради од памет шо треснав ја пишав ко пченка само, али ако е да речеме теоретски 33% пченка, 33% грашок и 33% морков ондак е - 80+21+10=111/3=37г ЈХ на 100 грама мешавина, што е далеку од мојата “претпоставка“ ама далеку и од 9г на 100 грама :D шо значи ако јадеш 200г мешавина пак се тоа 75 ЈХ

млеко е ок али несквикот е непотребен, чист шеќер стааш, ставај си чисто какао за вкус, лажичка има околу 3 јх и тоа 0 од нив шеќер

секое добро :)
http://www.frikom.rs/datastore/imagestore/original/1420713264ZLATNA_MESAVINA_1122X700_PROIZVOD.jpg
Јас ја користам оваа, така пишува на пакетката нз..

Зборот за калориите ми беше со намалувањето на тежината ќе треба да ги намалуваш и нив, додатно пробај малку и да варираш, не ги држи многу долго на една иста граница го забавуваш метаболизмот.
Пример:
Кога имаш 80кг ако ти требаат 2000ккал, кога ќе бидеш 75кг ќе ти требаат околу 200ккал помалку од предходно (бројките се рандом, но се надевам дека ме разбираш што е суштината).
Ме мрзи да ти сметам кој сооднос го имаш според планот што го напиша, но послушај го советот на другиот член и намали ги јх.
Да тоа ми е јасно, мада сега кога почнав бев 105кг а планот на исхрана што ми е не го правев според таа тежина (не го правев според никоја) туку едноставно избрав храна што ќе ја јадам и ја распределив на 5 оброци дневно :D Дури денес пресметав калории и хранливи вредности за да ти одговорам на постот :D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Лажат тие што го произвеле и треба да веруваме на твојата претпоставка и логика?
грашок пченка и морков имаат нутристички вредности како грашок пченка и морков
не може да имаат измислени вредности
и да - можно е да “лажат“ или едноставно да не ги боли маде
иам најдено и етикети кај што пишува Протеин: 10г, ЈХ: 15г, Масти: 5г - Калории: 100ccal
па сеа ти види колку веруваш на етикети

п.с. за тие што не сфаќаат што е проблемот со вредностите горе - 10*4+15*4+5*9=145 =/= 100

п.п.с на крај краева ваше си е што верувате :) ама со оглед на фактот дека морковот има најмалце ЈХ во однос на пченка и грашок, за да е точна етикетата треба 100% морков да е “мешавината“ зошто само тој има 10г ЈХ на 100грама, пошто чим се додаде пченка и грашок кои имаат респективно 21 и 80% ЈХ, одма е неточна амбалажата :)

Последно уредено:

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Секако не ја јадам веќе колку сака нека е XD

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.239
Поени од реакции
36.522
Секако не ја јадам веќе колку сака нека е XD
Послушај ме за зеленчукот и салатите да не се праиш пишман за неколку дена, прв премор и промена на временски услови може да те ничкоса настинка.
Јас неколку пати се поебав со малку зеленчук, еднаш на MFT 28 програмата од Грег Плит 2 недели не можев да се опоравам, еднаш на кето, али хард кор кето на средина од 4та недела фатив настинка како никогаш во живот и тоа на најтопло време. Откако почнав да форсирам зеленчук при вакви диети гледам дека имунитетот не ми паѓа како што било во минатото кога акцент ставав на месото и изворите на протеин, додуша тогаш бев студент па толку имаше кеш за да се направи квалитетна диета, но ни тоа не е изговор за не јадење на зеленчук за време на вакви подвизи.
Еве сега сум на лоу карб и ротација на јх и стегам по два вагани зеленчук дневно (зелка, брокула, спанаќ, цвекло, моркови), ги јадам без масло, само малку калиумова сол и малку оцет.

• Ми се допаѓа
Reactions: X3m
Член од
29 март 2013
Мислења
4.712
Поени од реакции
4.553
Компир или црн леб како вечера, што е подобро доколку се чистиме?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.239
Поени од реакции
36.522
Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.239
Поени од реакции
36.522
Вечера после тренинг 21:30h - 150 г стек, 4 белки, 200 мл јогурт (1%)
плус и леб, можи претерувам.. :tapp:
Лично сметам дека јаглехидрати толку доцна за време на чистење се непотребни и само промашени калории, јас сите јаглехидрати што ми се планирани ги внесувам до 14часот, после тоа се ми се сведува на протеин и масти.

Член од
29 март 2013
Мислења
4.712
Поени од реакции
4.553
Лично сметам дека јаглехидрати толку доцна за време на чистење се непотребни и само промашени калории, јас сите јаглехидрати што ми се планирани ги внесувам до 14часот, после тоа се ми се сведува на протеин и масти.
Си велам дека само со стекот, белките и јогурот сум повеќе на протеин... :/
Ок едното парче црн леб ќе го исфрлам од менито. :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.748
Поени од реакции
27.752
Секогаш за внес на протеини на сите места читам месо, јајца, риба.. и често спомнуваат low fat cheese
Мислат на кашкавал или сирење?
Јадете обезмастено сирење/кашкавал? Океј се? Од кај да зеам?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.239
Поени од реакции
36.522
Секогаш за внес на протеини на сите места читам месо, јајца, риба.. и често спомнуваат low fat cheese
Мислат на кашкавал или сирење?
Јадете обезмастено сирење/кашкавал? Океј се? Од кај да зеам?
Јас досега немам сретнато low fat cheese во државава, имаше до пред некое време нискомаслена урда (low fat cottage cheese) од Идеал Шипка, али не сум сретнал веќе неколку месеци во Тинекс.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Јас досега немам сретнато low fat cheese во државава, имаше до пред некое време нискомаслена урда (low fat cottage cheese) од Идеал Шипка, али не сум сретнал веќе неколку месеци во Тинекс.
nema ni vo vero! ili ja prekinale ili sezonski ja nema

Kajgana Shop

На врв Bottom