Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
IIFYM приод на исхрана со фиксен поглед кон протеините и бројот на калориите, мислење?
Пошо ми смачува некогаш да јадам чисто брокули компири грашоци, па си дозволувам и по некој сок, грицка, блашко, али се мерам и се си водам евиденицја, на крај на денот калориите ми се точни и протеините точни исто така (60 кила, 120 грама протеин јадам)

по моја логика телото не знае дали ЈХ-то ми е од помаранџа или од торта, пошо и 2те ќе се упростат до гликоза, само шо нормално, тортата нема витамини и минерали како зеленчукот и овошјето, али пијам мулти секој ден и овошје/зеленчук не ми бега, само ме мрзи да се замарам 3 пати на ден да е се тип топ
Овде не ми е јасно со протеинот како ќе го надохнадите на крај на денот. Јас сум отприлика на 1500ккал дневен внес сега и ако решам да лапнам некој оброк настрана ќе ги внесам минимум 500-600 ккал од глупости а можеби и повеќе и после тоа треба само со протеин да терам до крај на денот за да ги внесам 150гр протеин.
Дали јас грешам или овај начин е позгоден кога си на булк.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Овде не ми е јасно со протеинот како ќе го надохнадите на крај на денот. Јас сум отприлика на 1500ккал дневен внес сега и ако решам да лапнам некој оброк настрана ќе ги внесам минимум 500-600 ккал од глупости а можеби и повеќе и после тоа треба само со протеин да терам до крај на денот за да ги внесам 150гр протеин.
Ќе ги надокнадиш со whey протеин од туба.
Инаку далеку од тоа дека ќе можеш било што да јадеш, сепак уште си пазам да јадам стекови, туни, јајца, млеко само ете кога сум во прилика да јадам чоколада или сладолед не се воздржувам :D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Не е згоден коа си на cut дефинитивно.
На одржавање и булк - одличен :)
Него, 1500 калории, прениско бе друже, со се вежбањето паѓаш до 1200 сигурно.
Како живееш ти бе? :D

MajMyH

Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Не е згоден коа си на cut дефинитивно.
На одржавање и булк - одличен :)
Него, 1500 калории, прениско бе друже, со се вежбањето паѓаш до 1200 сигурно.
Како живееш ти бе? :D
ТЕШКО :(
Не да е малку, едвај мрдам на крај на денот и на сабајле со мака станувам али тоа е тоа, ме гази времето за чистење и затоа стегам до толку. До средина на јуни мора да бидам стакло, а вака губам многу мускул и пари бидејќи кантата протеинот оди за недела и пол.
Чекам уште неколку дена, па после мора да земам нешто појако за да можам да ги издржувам тренинзите до крај бидејќи многу паднав и на тежински тренинг со тежините.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Не да е малку, едвај мрдам на крај на денот и на сабајле со мака станувам али тоа е тоа, ме гази времето за чистење и затоа стегам до толку. До средина на јуни мора да бидам стакло, а вака губам многу мускул и пари бидејќи кантата протеинот оди за недела и пол.
Чекам уште неколку дена, па после мора да земам нешто појако за да можам да ги издржувам тренинзите до крај бидејќи многу паднав и на тежински тренинг со тежините.
Протеинот сам не знам колку ќе ти помогне на волку низок калоричен внес.
Консултирај се со поискусниве да се појачаш со уше нешо, пошо и онака ќе ги фрлиш парите после за да го вратиш мускулот, вака фрли ги сеа за да го задржиш. И креатин ако не моеш да земеш пошо ќе ти дае енергија а со тоа подобри вежби = поголемо задржување на мускулната маса. Башка пошо ќе ти задржува вода - ќе знаеш чисто колку си ослабел, нема вода изгубена да мериш на вага.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ако веќе одиш на толку драстичен кат, можеби треба да земеш некој pre-workout за да ги задржиш тежините.

MajMyH

Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Протеинот сам не знам колку ќе ти помогне на волку низок калоричен внес.
Консултирај се со поискусниве да се појачаш со уше нешо, пошо и онака ќе ги фрлиш парите после за да го вратиш мускулот, вака фрли ги сеа за да го задржиш. И креатин ако не моеш да земеш пошо ќе ти дае енергија а со тоа подобри вежби = поголемо задржување на мускулната маса. Башка пошо ќе ти задржува вода - ќе знаеш чисто колку си ослабел, нема вода изгубена да мериш на вага.
Креатинот ми заврши пред некој ден инаку 2 врсти креатин пиев и монохидрат и етил естер.
Сега планирам да земам аргинин и таурин за 20тина дена и после тоа само ефедрин и протеин уште 20тина.
--- надополнето: 27 април 2013 во 18:48 ---
Ако веќе одиш на толку драстичен кат, можеби треба да земеш некој pre-workout за да ги задржиш тежините.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
шо треба да јадам тогаш :( ништо

Не е ништо јас без пеценица, врат, пршута и кулен мислев не можам да преживеам :icon_lol:, па ете жив сум :icon_lol:. Месо чисто свежо, риби, јајца (органски по можност). Потоа замена за чипсот, смоките и грицките, ти се оревите, бадемите и фстаците. Маслиново масло и семе од лен, овесни и јачменови снегулки итн.

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
Не е ништо јас без пеценица, врат, пршута и кулен мислев не можам да преживеам :icon_lol:, па ете жив сум :icon_lol:. Месо чисто свежо, риби, јајца (органски по можност). Потоа замена за чипсот, смоките и грицките, ти се оревите, бадемите и фстаците. Маслиново масло и семе од лен, овесни и јачменови снегулки итн.
каков чипс , не јадам чипс :icon_mrgr: , едни рефусни интегрални грицки од црно брашно шо се пра

Член од
5 април 2013
Мислења
17
Поени од реакции
3
Ме интересира дали треба да се јаде иста колипчина калории и денови кога вежбам и кога одмарам? На пример ако кога вежбам јадам 3000 калории дневно, кога одмарам да јадам исто 3000 или помалку? Инаку сакам да ставам на маса.

S

Stef Bachatero

Гостин
каков чипс , не јадам чипс :icon_mrgr: , едни рефусни интегрални грицки од црно брашно шо се пра
Значи математиката е проста ако внесуваш повеќе отколку што трошиш = анаболизам во погрешен правец липогенеза(складирање на нутриентите во масти)
Ако трошиш повеќе одколку што внесуваш тогаш топиш масти.
Види си колку треба да внесуваш и креирај си план.
Ако ти треба повеќе помош слободно прашај.
http://atletiks.mk/vesti/ostanato/104-kalkulator-na-kalorii

Член од
16 јули 2010
Мислења
214
Поени од реакции
51
Овие калкулаториве што ги ставате еден со еден нема врска овој последниов ми кажува многу калории претходно рачунавпомалку не едне друг како може сите различно да покажуваат
Дај кажете кој е најдобар

Sent from my iPad 4 using Tapatalk HD

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
Значи вака , не треба да се јади ништо вештачко и да не се јади по многу да се јади по малку....бело брашно и се од него,пржено, газирано , солено , благо никако....можи малце мед ама ако е сигурно 100 % природен , овошје , зеленчук , житарки , јогурт со ниска масленост,можи и малце благо млеко , соја млеко , соја месо ( варено),варени јајца , многу малце интегрален ржан леб , интегрални тестенини,нискомаслено и помалкусолено сирење , чај ( посебно зелен) ама незасладен,можи и какао ( без шејкер со млеко и засладено со мед) , кафе незасладено само со млеко , сок само природно исцеден, од грицки можи малце бадеми , ореви , лешници ,семки од тиква ,сончоглед, пуканки и тие не солени , суво овошје , јаболкова киселина , маслиново масло ( не рафинирано ) и многу , многу вода....сол најмногу 2 грама во дено и то било многу....сите врсти на печурки можи ....
месо...саламурено и свинско никако...претежно риба и пилешко на скара...а внатрешни органи како џигери ама печени на скара мислам дека можи...
...супи не ....оти нели и тие се со триста вештачки чуда праени...и не пушам цигари , пешачам , трчам , возам ролери и велосипед , пливам......
И си живеам срејкно и здраво до крајот на животот.
Би требало вака да ослабам без да се думам дали ме лажи овај калкулаторов или не , мислам дека самио организам си кажува колку му се јади , а треба само да внесувам поздрава храна....и појче да движам...и обавезно на гладен желудник две лажици јаболкова киселина растворена во чаша вода и цитрон, така иам јас прочитано , од доктор оз.......

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Значи вака , не треба да се јади ништо вештачко и да не се јади по многу да се јади по малку....бело брашно и се од него,пржено, газирано , солено , благо никако....можи малце мед ама ако е сигурно 100 % природен , овошје , зеленчук , житарки , јогурт со ниска масленост,можи и малце благо млеко , соја млеко , соја месо ( варено),варени јајца , многу малце интегрален ржан леб , интегрални тестенини,нискомаслено и помалкусолено сирење , чај ( посебно зелен) ама незасладен,можи и какао ( без шејкер со млеко и засладено со мед) , кафе незасладено само со млеко , сок само природно исцеден, од грицки можи малце бадеми , ореви , лешници ,семки од тиква ,сончоглед, пуканки и тие не солени , суво овошје , јаболкова киселина , маслиново масло ( не рафинирано ) и многу , многу вода....сол најмногу 2 грама во дено и то било многу....сите врсти на печурки можи ....
месо...саламурено и свинско никако...претежно риба и пилешко на скара...а внатрешни органи како џигери ама печени на скара мислам дека можи...
...супи не ....оти нели и тие се со триста вештачки чуда праени...и не пушам цигари , пешачам , трчам , возам ролери и велосипед , пливам......
И си живеам срејкно и здраво до крајот на животот.
Би требало вака да ослабам без да се думам дали ме лажи овај калкулаторов или не , мислам дека самио организам си кажува колку му се јади , а треба само да внесувам поздрава храна....и појче да движам...и обавезно на гладен желудник две лажици јаболкова киселина растворена во чаша вода и цитрон, така иам јас прочитано , од доктор оз.......
Која храна е вештачка?

Kajgana Shop

На врв Bottom