Испити на крај на година во средното и основното образование

Статус
Затворена за нови мислења.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Уставниот суд има право да носи одлуки без право на обжалба. Така да ако не паднат на уставен суд мораме да ги правиме, WE R DOOMED!!
А од кај си ти сега сигурен дека ке ги прајш, па шо протестираш?
Ако не паднат на Уставен, а то тешко, тек тогаш оправдан ќе е протестот.
Си се здосадив и јас сама на себе, едно те исто од вчера го објасвам.
Кај нас нема протести додека не ја каже уставниот одлуката џабе ни е ако сакаме и по цели денови и ноке да штрајкуваме по улиците.Не се протестира бидејки никој не сака да ја земе одговорноста на свој грб.Во погорните постови прочитав дека не требало да се пријавува во полиција тоа не е точно.За секој штрајк полицијата најпрвин треба да се извести тоа стои напишано во правилник.
Значи, мене ми е многу јасно дека не сакате да полагате, ама не ми е јасно како може да се повикувате на Уставен суд. Значи Уставен суд може да одбие/поништи/дополни закон, доколку целиот/делови од тој закон е противуставен, дискриминирачки и ги нарушува основните човекови права. А законот колку што јас знам, не ги содржи тие гореднаведени работи. Мислам не е логично да падне на уставен суд, затоа што НЕМА правна основа за тоа. Желбата на учениците да падне е едно, а правото кажува друго. Можеби некои ставки може да се променат, но нема логика тој закон да падне, искрено и најреално ви кажувам.
Наместо да се крстите во Уставен Суд, чие име и моќ премногу се злоупотребува, подобро да се организирате, да бидете единствени и да се борите.
А и, по вчерашните протести, каде што дознав дека пред Министерството се играло оро и дошле трубачи, не знам како очекувате било кој да ги сфати средношколците сериозно и како сериозни луѓе со кои навистина би се постигнал компромис.
А и законов беше донесен одамна, тогаш требаше протести, а не сега, на крај на училишна година, кога одамна се знаеше за тој закон.

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.982
Значи, мене ми е многу јасно дека не сакате да полагате, ама не ми е јасно како може да се повикувате на Уставен суд. Значи Уставен суд може да одбие/поништи/дополни закон, доколку целиот/делови од тој закон е противуставен, дискриминирачки и ги нарушува основните човекови права. А законот колку што јас знам, не ги содржи тие гореднаведени работи. Мислам не е логично да падне на уставен суд, затоа што НЕМА правна основа за тоа. Желбата на учениците да падне е едно, а правото кажува друго. Можеби некои ставки може да се променат, но нема логика тој закон да падне, искрено и најреално ви кажувам.
Наместо да се крстите во Уставен Суд, чие име и моќ премногу се злоупотребува, подобро да се организирате, да бидете единствени и да се борите.
А и, по вчерашните протести, каде што дознав дека пред Министерството се играло оро и дошле трубачи, не знам како очекувате било кој да ги сфати средношколците сериозно и како сериозни луѓе со кои навистина би се постигнал компромис.
А и законов беше донесен одамна, тогаш требаше протести, а не сега, на крај на училишна година, кога одамна се знаеше за тој закон.
ееее това и ја го викам......коа го донесоа законот бевме пред министерство еден ден само 150 души од корчагин ЈБТ и Кочо мислам и тоолку.....никој ни подржа това нишо...им беше гајле тогаш на сите
сега ќе трпимее сите.....мислам на тие шо не сакаат екстерни

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.275
Поени од реакции
8.412
А од кај си ти сега сигурен дека ке ги прајш, па шо протестираш?
Ако не паднат на Уставен, а то тешко, тек тогаш оправдан ќе е протестот.
Си се здосадив и јас сама на себе, едно те исто од вчера го објасвам.
Од кај си сигурен дека ќе правиш? Па како да неправиш кога е донесен законот ?
Ако уставен не го смени законот тогаш џабе е се тогаш џабе ти се и протести па ако сакаш и на глава стои пред Министерство!
Работата е да се направи притисок додека уште не е донесена одлуката од Уставен која 70% е сигурно дека екстерните тестови ќе се полагаат!
Не собра нас директорот и ни рече дека дечки ова не е за вас ова е за да се оцени работата на професорите и ние вакави бевме сите:nesvest:и му се постави прашање знаеш што ќе биде доколку се направи бојкот т.е да не се напише ништо на тестот зашто не е реално имаш 5ка на тоа добиеш 1 и да ти остави 5ка и директоров почна да врти муабети! А професориве не ги сакаат тестовиве што од проста причина сигурно ќе се најде некое двоење или пак цела година малтретирал некого сега е ова еден вид на одмазда од страна на ученициве т.е меч со 2 острици ако си имал лежерна оценка и можат да те заебат ама ако решиш тој предмет да му наштетиш на тој професор сигурно ќе можеш да направиш отстапување во оценката ! Професориве оваа година оценуваат многу заебано гледаат да најдат начин да ти лупнат 1и тоа нечини е сега и они незнаат како ќе биде успешен тесото може многу лесно да го наебат ако се појави лесен тест и дојде до препишувања и сл тогаш ќе го наебат професориве

Мој став:
Дали сега или понатаму ова екстерно оценување ќе биде присутно 100%!
Најголема глупост во оценувањево е тоа што на студентиве полагањава им ги направиеа на колоквиуми на нас на цела година (со кој памет?) !
Нема учебници па не е лесно да се се спремиш за тестов !
Се има политичка заднина а така и овоа па мислам дека младинава нетребаа да подлегнува на туѓи притисоци!
Екстерниве тестови нетреба да ги има во 4та година од проста причина што во таа година се полага матура се прават и проектни и се имаат премногу обврски!
Јас од Понеделник идам во школо и штрајкувам од клупа! Треба оценки да се поправаат :)
Протестов ми стана одвратен од проста причина што- Неможе никој нема во школо на протести 200 души максимум а другите сите по кафичи!

Член од
14 март 2007
Мислења
86
Поени од реакции
2
баш еден професор гледаше пример прашања за ектерниве и гледа на некои прашања одговори во учебниците нема и за џабе ќе ни се учебнициве.

А иначе реков ако не дај боже има екстерни треба само да се потпишиме и да ги оставиме празни тестовите. И шо ќе ни направат? Ќе си го :drk: во министерсво.

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.275
Поени од реакции
8.412
баш еден професор гледаше пример прашања за ектерниве и гледа на некои прашања одговори во учебниците нема и за џабе ќе ни се учебнициве.

А иначе реков ако не дај боже има екстерни треба само да се потпишиме и да ги оставиме празни тестовите. И шо ќе ни направат? Ќе си го :drk: во министерсво.
Другар оваа година имам само 1 учебник тој по англиски ми е од тие headway другото ми се се склопувани скрипти или пак ,,наставни помагала од проф....." од наши професори ги фотокопираме значи цели во некоа книжарница што имаат склучен договор заз провизија а од нив учиме само од 30-40 страни друго се е диктирање

Член од
14 март 2007
Мислења
86
Поени од реакции
2
Другар оваа година имам само 1 учебник тој по англиски ми е од тие headway другото ми се се склопувани скрипти или пак ,,наставни помагала од проф....." од наши професори ги фотокопираме значи цели во некоа книжарница што имаат склучен договор заз провизија а од нив учиме само од 30-40 страни друго се е диктирање
Потполно те сфаќам ама финтата ми е на некои од прашањава ни во учебнициве немало одговори.

Ама по трет пат ќе апелирам ако не дај боже има тестови да ги оставиме празни кој се согласува нека кажи оти искрено вака не оди бе луѓе не чини шо сме ние тука????????????

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.573
Законот гласи дека 10 дена пред полагањето мора да сме известени што ке полагаме, а датумите за полагање се закажани од 1-10 јуни. Значи ако паднит на Уставен, немат да полагаме. Ако Уставен одобрит, тогаш на протест.

Од кај си сигурен дека ќе правиш? Па како да неправиш кога е донесен законот ?
Ако уставен не го смени законот тогаш џабе е се тогаш џабе ти се и протести па ако сакаш и на глава стои пред Министерство!
Работата е да се направи притисок додека уште не е донесена одлуката од Уставен која 70% е сигурно дека екстерните тестови ќе се полагаат!
Не собра нас директорот и ни рече дека дечки ова не е за вас ова е за да се оцени работата на професорите и ние вакави бевме сите:nesvest:и му се постави прашање знаеш што ќе биде доколку се направи бојкот т.е да не се напише ништо на тестот зашто не е реално имаш 5ка на тоа добиеш 1 и да ти остави 5ка и директоров почна да врти муабети! А професориве не ги сакаат тестовиве што од проста причина сигурно ќе се најде некое двоење или пак цела година малтретирал некого сега е ова еден вид на одмазда од страна на ученициве т.е меч со 2 острици ако си имал лежерна оценка и можат да те заебат ама ако решиш тој предмет да му наштетиш на тој професор сигурно ќе можеш да направиш отстапување во оценката ! Професориве оваа година оценуваат многу заебано гледаат да најдат начин да ти лупнат 1и тоа нечини е сега и они незнаат како ќе биде успешен тесото може многу лесно да го наебат ако се појави лесен тест и дојде до препишувања и сл тогаш ќе го наебат професориве

Мој став:
Дали сега или понатаму ова екстерно оценување ќе биде присутно 100%!
Најголема глупост во оценувањево е тоа што на студентиве полагањава им ги направиеа на колоквиуми на нас на цела година (со кој памет?) !
Се има политичка заднина а така и овоа па мислам дека младинава нетребаа да подлегнува на туѓи притисоци!
Екстерниве тестови нетреба да ги има во 4та година од проста причина што во таа година се полага матура се прават и проектни и се имаат премногу обврски!
Јас од Понеделник идам во школо и штрајкувам од клупа! Треба оценки да се поправаат :)
Протестов ми стана одвратен од проста причина што- Неможе никој нема во школо на протести 200 души максимум а другите сите по кафичи!
Истото и за тебе погоре шо го објаснав. Никој не мислит, то е финтата. На сите им е колку да избегет од некој час. Закажи ти протест после завршувањето на часовите, па кажи ми колку души ке дојдат да те поддржат.

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Законот гласи дека 10 дена пред полагањето мора да сме известени што ке полагаме, а датумите за полагање се закажани од 1-10 јуни. Значи ако паднит на Уставен, немат да полагаме. Ако Уставен одобрит, тогаш на протест.
Значи не ми ја сфати поентата. Сакам да кажам дека барањето Уставен да го поништи законот е нереална од причина што нема ништо што во тој закон е противуставно, дискриминирачки и никаде не се кршат основни човекови права. Уставен суд е институција каде се оценува УСТАВНОСТА на законите. А во законот нема ништо што оди во спротивност со нашиот устав.

А и искрено, протести требаше да има во моментот кога се донесе законот, а не 6 месеци подоцна!

Член од
14 март 2007
Мислења
86
Поени од реакции
2
Значи не ми ја сфати поентата. Сакам да кажам дека барањето Уставен да го поништи законот е нереална од причина што нема ништо што во тој закон е противуставно, дискриминирачки и никаде не се кршат основни човекови права. Уставен суд е институција каде се оценува УСТАВНОСТА на законите. А во законот нема ништо што оди во спротивност со нашиот устав.

А и искрено, протести требаше да има во моментот кога се донесе законот, а не 6 месеци подоцна!
по кој пат да повторам треба празни тестови оставање сите и шо ќе ни напрат?

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
по кој пат да повторам треба празни тестови оставање сите и шо ќе ни напрат?
Па ништо де, јас не реков ништо за бојкотот. :) Јас само кажувам дека не се основани жалбите и желбите кон Уставен суд кој оценува уставност, а не преоптовареност и слично.:smir:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.573

Поентата ја сфаќам,ама нас ни е кажано дека ке се чекат оддлуката на Уставниот суд, па тој ако одобрит полагање, на 27 ќе ни кажет кој по кој предмет ке полагат,10 дена за да се спремиме,7 јуни.10 дена за да полагаме,17 јуни. До 10 е учебната година и зато професорите типувет дека поради недостиг на време и недоволна организација, ќе се паднит на Уставен.

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
На вестите што кажаа?Не,гледав.Има ли некои новини?

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Поентата ја сфаќам,ама нас ни е кажано дека ке се чекат оддлуката на Уставниот суд, па тој ако одобрит полагање, на 27 ќе ни кажет кој по кој предмет ке полагат,10 дена за да се спремиме,7 јуни.10 дена за да полагаме,17 јуни. До 10 е учебната година и зато професорите типувет дека поради недостиг на време и недоволна организација, ќе се паднит на Уставен.
Емкаа, на Уставен суд може да падне закон кој што ве дискриминира, кој ви ги крши основните човечки права или кој се коси со Уставот или евентуално меѓународните права.

За недостиг на време и подготвеност, може да ги одложат екстерните тестови, односно да се даде препорака од наредната година да почне да се спроведе. Закон не може да падне затоа што нема време да се спроведе. Лошо е што професорите така типуваат, кога тие како возрасни луѓе не би требало да изнесуваат такви изјави, кога се знае за што служи Уставниот Суд.

А и, мислам дека повеќе шанси имаше за да се одложат тестирањата, доколку се протестираше соодветно, односно веднаш по донесувањето на законот. Законот, реално е одамна донесен и баш заради тоа се помали шансите да бидат одложени.

Бојкот е многу подобра идеја и поуспешен начин за остварување нешто, само што за бојкот средношколското тело треба да биде 100% единствено, без исклучоци.

Со протестот, барем во Скопје, се покажа несериозност и заради несериозни средношколци што си играат мајтап голем дел ќе страдаат. Кажи ми реално дали ти сериозно би сфатила некој кој на протест вика свирачи и игра чочек?

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.085
Поени од реакции
156
бојкот е најдобра работа но нема шанси да се остсвари
потребно е огромно единство кое едноставнo неможе да се направи

Член од
14 март 2007
Мислења
86
Поени од реакции
2
бојкот е најдобра работа но нема шанси да се остсвари
потребно е огромно единство кое едноставнo неможе да се направи
за жал не можи да се оствари да :toe: ќе мораме на тестови тогаш.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom