Горна Белица - немало муслимани , но сега имаат купено викендички и ете ти потреба од џамија, бараат дозвола не добиваат , па си градат на приватно земјиште џамија со дозвола од локалната власт.
Пешталево - 200 православни селани сакале да изградат втора црква , на државен имот и без никакви документи , на имот кој се користел од младите селани за да играат фудбал и др. , муслиманите на тоа се противат , затоа што со тоа им се узурпира слободниот простор сред селото , па ако им се дозволи не е чудно во иднина на ист начин да го оградат целиот простор, а државата да им го продаде по 1евро/м2.
Селаните муслимани исто така се сеќаваат кога тие сакале да градат џамија во селото , легално , поседувале дозвола и све, но православните сепак ги попречувале. Па на православните од Пешталево им се деси : Се се враќа , се се плаќа.
Црква во Плоштад-Скопје - Владата и овозможува на МПЦ да купи земјиште сред плоштад со супер евтина цена од 30 - 35 евра по м2 , исто така и даваат дозвола за градба.
Но истото не им го дозволуваат на муслиманите кои имаат поголема причина , затоа што Бурмали Џамија постоела сред плоштадот , но црква немало.
Кај е тука праведноста , ова е злоупотреба на функција , сега јас сум главен , јас се прашувам , и моето лично убедување ќе го реализирам а не законите и правото.
Од позиција на моќ , истите луѓе менуваат детални урбанистички планови како да се работи за детски боенки , сега велат нема да изгради црква на плоштад туку пред Дом на Арм.
- За црквата на Плоштад некои изедоа боксови , "спонтано" собрани протестанти со икони и верски симболи им одржија кик-бокс лекции на младите студенти по архитектура.
Црква на Кале - обид за фалсификување на историјата , Калето има подалечна историја од самото христијанство , и предците на албанците имаат удел во историјата на Калето (во времето кога биле христијани , но и во времето кога биле муслимани) , затоа некои рекоа не на фалсификатот , државното насилие се спречи со граѓанско насилие.
И дај ве молам , некои европски земји немаат толку долга историја на Исламот во нивните земји , кај нив нема џамии стари по 6 века , и 35% муслиманско население.