Иселувањето ги празни училишните клупи

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.307
Поени од реакции
5.913
Да бе ти сакаш да одиш и да работиш во друга држава а во твојата да не идат никој.
Nie koga odime vo razviena drzava da rabotime sepak so sebe nosime malku kultura i znaeme po nesto za odnesuvanje vo javnosta... Ovie varvarive sto se naseluvaat na nasa teritorija pogolemiot del od niv stvarno poim nemaat od toa deka se naogjaat vo civilizacija.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Nie koga odime vo razviena drzava da rabotime sepak so sebe nosime malku kultura i znaeme po nesto za odnesuvanje vo javnosta... Ovie varvarive sto se naseluvaat na nasa teritorija pogolemiot del od niv stvarno poim nemaat od toa deka se naogjaat vo civilizacija.
Можеби и луѓето во тие развиени земји викаат дека ние сме варвари.

Јас лично немам ништо против овие населуања и потрага по подобар живот, не ми смета ако дојде некој од џенем да си бара среќа овде.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
без образование - ќе им ја замениш за уште поефтина и онака ефтината работна рака, а и незнам колку си го вишол - новиот законhttp://forum.kajgana.com/threads/Донесен-е-законот-за-Државни-службеници-аирлија-казнување-и-бркање-од-работа.72273/ - со кој тек наскоро ќе им биде „пеколно- забавно„ на сите во јавните институции ( мислам дека судовите и царината се само исклучок , кои не ги прифаќаат условите од истиот) , каде ќе бидеш обврзан да поседуваш диплома од одреден факултет со минимум 240 ЕКТС, полагање на ТОЕФЕЛ, компјутерски програми за канцелариски работење и незнам уште поседување на какви не сертификати- НО, со право да те избркаат секој момент - а не па без образование.
Во странство барем си вреднуван според дипломата и знаењето и плус ТИ имапш можност да бираш , плус не си протурен во некоја институција преку врски или партиска книшка . Е па , не да ќе бегаат - да можат сите групно ќе се иселат , а во МКД ќе останат само празни гнезда и старите штркови од темата на Мачорка во ЧДА -
Подобро сите неписмени да сме, ама заедно во државава да седиме, одколку сите писмени да сме, но расфрлени некаде низ светот, некаде во туѓина.

:)!

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Подобро сите неписмени да сме, ама заедно во државава да седиме, одколку сите писмени да сме, но расфрлени некаде низ светот, некаде во туѓина.

:)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114

твое мислење- не навлегувам во него.
но, јас не мислам така.
Кажи ми што фајде имаш лично ТИ ако седиш без пари во МКД, што добиваш со тоа што ќе седиш и ќе се мачиш цел живот- кога државата не мисли за твојата иднина, наидуваш на секакви можни препреки, немаш гаранција за ништо, се соочуваш со дебилни закони кои се носат преку ноќ и по забрзана постапка, сопки на секој чекор, можност за унапредување САМО доколку си партиски пион и да не се расприкажувам многу.
туку, подобро ти да одговориш- баш би сакал да чујам ( што е тоа што те држи во МКД) освен семејството, се разбира:coffee:

M

mordekaj

Гостин
но, јас не мислам така.
Кажи ми што фајде имаш лично ТИ ако седиш без пари во МКД, што добиваш со тоа што ќе седиш и ќе се мачиш цел живот- кога државата не мисли за твојата иднина, наидуваш на секакви можни препреки, немаш гаранција за ништо, се соочуваш со дебилни закони кои се носат преку ноќ и по забрзана постапка, сопки на секој чекор, можност за унапредување САМО доколку си партиски пион и да не се расприкажувам многу.
туку, подобро ти да одговориш- баш би сакал да чујам ( што е тоа што те држи во МКД) освен семејството, се разбира:coffee:
Неписменоста !

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
но, јас не мислам така.
Најпрво не сум политички определен и на некој начин јас не ја гледам Македонија како држава политички систем, туку ја гледам како Македонија земја на Македонците........, затоа и сум од оние кои ја сакаат и бранат својата територија.
Да речеш да одиш во туѓина на печалба или на школување на 1-2 години ајде де, разбирам дека заради пари или заради подобро знаење, ама да одиш за секогаш не би те разбрал.
Верувај дека не секогаш парите те прават среќен, но и не велам дека тие не се она што животот ти го прават подобар.
Семејството и куќата се секако оние кои ме држат тука да останам, но има и една посебна љубов и сила која ме приврзува да останам во државава, сила која ми вели дека тука сум роден и дека тука треба да живеам. Не би ја напуштил земјава засекогаш и да ми нудиш 1.000.000 евра.
Мојот народ, моите предци се бореле за еден ден јас да имам каде да живеам, па затоа сега и јас ќе се тудам да опстојам и да му овозможам на моето потомство да има каде да живее.
Најважно е еден човек да е човек. И без образование да си може да си човек, но и со големо образование да си незначи дека ќе бидеш човек.

Затоа и не се жалам од државава......., најважно е да сме живи и здрави, другото се само по себе ќе си дојде:)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Ме потсетивте на вицот:
Сè ќе ви направиме

Држи Г*ујо говор во некое село:
-До вашето село ќе изградиме асфалтиран пат, ќе направиме амбуланта, и водовод, ќе направиме ново школо!!!
Некој дофрла: "Ама господине премиер, ние немаме деца овде во селото!?"
-Ќе ви направиме и деца! Да живее Македонија!!!

Член од
14 август 2012
Мислења
1.709
Поени од реакции
738
Кој има прилика да бега од тука ич нека не му ја мисле тука освен ако не си си на некој со врски многу тешко да успееш у жувото тука.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
А бе Боби, Боби. Ами ако сме биле неписмени до сега ни Македонија, ни Македонци ќе постоеле.
Сеа ќе си причал српски како мајчин јазик. И ќе си викал Србијо мајко моја. Или Албанијо, пошто си у Гостивар.
Баш поради тоа што имало писмени и образовани луѓе во минатиот и тој век пред него, постоиме како држава. Каква таква, еве денес славиме 23 независна Македонија. Ама како што сме тргнале со работиве во образованието, се понеписмени генерации ќе излегуваат од школските клупи. Колку и да се на број. Ќе доаѓаат прва генерација гастербајчиња да не вадат ко држава. Или можеби не.

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.307
Поени од реакции
5.913
Можеби и луѓето во тие развиени земји викаат дека ние сме варвари.

Јас лично немам ништо против овие населуања и потрага по подобар живот, не ми смета ако дојде некој од џенем да си бара среќа овде.
I mene ne mi smeta da dojde bilo koj da zivee so nas. Se razbira ako go pocituva redot i kulturata sto postoi vo opstestvoto.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Treba da se pocne so uvoz na kinezi i indijci. Sramota e ova po istocna makedonija zjapaat celi prazni sela so farmi so kuki sto ako neso ne se prevzeme ke propadnat. Mislam deka i srbija veke razmisluva na golemo na ovoj plan. kaj niv e ista situacija.
Mora da se priznae, narodot ni e mrzliv i nejke da raboti. Ne sfakjam zosto kaj nas tolku se bega od zemjodelie.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
А бе Боби, Боби. Ами ако сме биле неписмени до сега ни Македонија, ни Македонци ќе постоеле.
Сеа ќе си причал српски како мајчин јазик. И ќе си викал Србијо мајко моја. Или Албанијо, пошто си у Гостивар.
Баш поради тоа што имало писмени и образовани луѓе во минатиот и тој век пред него, постоиме како држава. Каква таква, еве денес славиме 23 независна Македонија. Ама како што сме тргнале со работиве во образованието, се понеписмени генерации ќе излегуваат од школските клупи. Колку и да се на број. Ќе доаѓаат прва генерација гастербајчиња да не вадат ко држава. Или можеби не.
Ах Буби Плава, многу погрешно го разбра моето напишано или пак можеби и не го прочита целосно.
Прво реков дека Ок е ако одиме да печалиме или учиме во странство/туѓина, но на извесен период, а не да заминеме засекогаш и да избегаме од нашата родна земја. Зошто ако планираш засекогаш да заминеш од државава за едно образование подобро остани овде со помало образование, но бар знаеш каде си.
Второ те гледам дека мешаш историја. Целосно се согласувам дека луѓето кои тогаш се бореле за слободна или независна Македонија биле образовани, затоа треба и денес да се образовани. Но ако ти заминеш да се образоваш во странство и таму останеш засекогаш, кажи ми како ќе допридонесеш за подобра Македонија. Зошто ако планираш засекогаш да заминеш од државава за едно образование подобро остани овде со помало образование, но бар знаеш каде си.
Трето велиш дека ќе сум викал Албанијо за Гостивар доколку сме биле неписмени. Ова е голема навреда за сите оние кои се бореле за слободата на Гостивар и за оние кои живеат таму. Колку и да има Чкљ кои живеат во Гостивар, сепак Гостивар е Македонски град. Ти иако си со доволно образование сепак на некој начин им го придаваш Гостивар на Чкљ, каде за разлика од тебе некој Македонец со помалку образование до последно ќе се бори за слободен Гостивар, ако некогаш би било потребно.

Крај краева образованието секогаш не го прави еден човек човек, а најважно е да си човек. Има многу образувани луѓе кои живеат и тука и во странство, но се тешки нелуѓе:)

Kajgana Shop

На врв Bottom