Има ли 3D во Македонија ?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Девојка ми само што се врати денес (т.е. вчера) од Швајцарија каде што го гледала Аватар во 3D во супер опремено кино.
Наочарите што ги донесе не се во две бои (зелено-сино) туку MI-G100 поларизирани од MASTERIMAGE 3D:
http://masterimage3d.com/products/glasses

Мислам дека овакви би требало да има и во било кое по-ок кино во соседствово каде што го даваат филмот во 3D (Белград, Софија?)
Ќе побарам деновиве каква „домашна„ употреба би можела да се најде... :wink:
За да ти се “најдат“ треба да ја имаш потребната технологија за нив... а ја немаш :)

Не е „чисто„ затоа што не се погодени нијансите на зелено и сино. Вообичаено за конкретен филм се прават конкретни наочари за една употреба.
I know... ама пак добро се гледа. Се намалува ефективност во игрите, ама уживањето е поголемо :)

Штета што нема веќе нови CRT монитори... LCD-ата со висок refresh rate се ретки и изгор скапи... ако имате некој добар CRT у подрум не го фрлајте никако! :)
Јас имам CRT 21" со 100Hz Refresh Rate :)

Книжара а? Ти треба вториот пар? Или ај шо, ако сликовницата е до 100-150 денари, ке си земам. За тестирање ми е.
Моите се оваа со овие бои (зелена - црвена)

а за подобра слика треба да се cyan - magenta, нешто како ова.

Ама и со тие чкартните, сликава ја гледам :vozbud::vozbud::vozbud:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.723
Поени од реакции
35.636
За да ти се “најдат“ треба да ја имаш потребната технологија за нив... а ја немаш :)
Прочитав... :(

Се работи за прицип на два различно светлосно поларизирани извори на слика... нешто за што треба специјална опрема.

Со наочари на принцип на поларизија не сум гледал до сега филм... па ги ископав од негде едни стари хартиени анаглифни наочари како твоиве што ги имав од едно старо издание на National Geographic во кое имаше 3D слики од Марс. И пуштив на девојка ми неколку филма што ги имам во анаглифна технологија, некои слики и исто овие тука... По нејзини зборови, нема споредба за квалитетот на приказот, posebno za 3D чувството.

Штета, изгледа за ентузијасти со плиток џеб, нема друг избор освен анаглифниот метод. Мада ќе разгледувам на нетов за дил на nVidia наочарите и исто ќе одам да му кажам на брат ми да не го продава стариот CRT монитор што сакаше да го даде за ич пари... :)

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
598
Немам купувано.. но имам читано по каталози од нВидиа ... ако сакаш можеш да нарачиш... но не ти се исплаќа толку пари да даваш за забава...

Член од
24 декември 2007
Мислења
384
Поени од реакции
17
Најдов... колку асални... :)

Од книжара земав една 3D сликовница со 3D слики од Диносауруси :) во комплет со 2 пара вакви наочари како на сликата, само мести Cyan (плаво) едното е зелено.

Игриве и филмовиве (имам симнато 3D филмови) се гледаат баш во 3D, убаво се гледа што е блиску, што далеку, чисто..... само нема јаки бои. Затоа за 3D се подобри тие LCD наочарите од NVIDIA за кои треба монитор со многу Hz Refresh Rate.
од каде од која книжара ги има ? ми треба за да пробам нешо:toe:

Член од
24 декември 2007
Мислења
384
Поени од реакции
17
Trackmania Forever може со 3д очила да се игра.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
И не е толку недозволиво скапо, Newegg ги има за 200$

http://www.newegg.com/product/product.aspx?Item=N82E16824994036
Проблемот делумно е што треба и 120Hz монитор, бидејќи потоа сликата ја дели на две по 60Hz. А такви CRT-а нема, значи ќе мора и за монитор да фрлаш пари.

А ретко кој веќе нема купено некој змај LCD монитор, бидејќи се по 8-9.000 22 инчните. Еве јас, клучен проблем ми е што пред година дадов 200 евра за монитор, не би фрлал пак пари, јбг.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.723
Поени од реакции
35.636
Уффф... читам
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3493
и
http://www.nvidia.co.uk/object/GeForce_3D_Vision_faq_uk.html

и се повеќе ме чеша џебов! :wink:

Наместо стариот 19'CRT на брат ми (мојот 21' рикна пред 2 години) изгледа ќе можам да го искористам 50 инчниот плазма што го земав пред некој месец. Подржува 100МHz (единствено не знам дали преку HDMI).
Работава изгледа се попримамливо.

Инаку прашање за вас кои ја употребувате стандарднава анаглифна техника (црвено-сини наочари), треба подршка во драјверот или само специјално направени игри?

Проблемот делумно е што треба и 120Hz монитор, бидејќи потоа сликата ја дели на две по 60Hz. А такви CRT-а нема, значи ќе мора и за монитор да фрлаш пари.

А ретко кој веќе нема купено некој змај LCD монитор, бидејќи се по 8-9.000 22 инчните. Еве јас, клучен проблем ми е што пред година дадов 200 евра за монитор, не би фрлал пак пари, јбг.
Има начин со CRT, Mac.

Поголемиот дел од поквалитетните CRT-а хардвертски подржуваат 120Hz на нешто пониски резолуции. Проблем е драјверот ама тоа може да се реши со Rivatuner (се прави драјвер копија од PnP inf содржинаа) и Refresh Rate Patcher (го едитираш направениот драјвер). Се додека останеш во рамки на хардверските можности на мониторот ќе биде добро.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Уффф... читам
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3493
и
http://www.nvidia.co.uk/object/GeForce_3D_Vision_faq_uk.html

и се повеќе ме чеша џебов! :wink:

Наместо стариот 19'CRT на брат ми (мојот 21' рикна пред 2 години) изгледа ќе можам да го искористам 50 инчниот плазма што го земав пред некој месец. Подржува 100МHz (единствено не знам дали преку HDMI).
Работава изгледа се попримамливо.

Инаку прашање за вас кои ја употребувате стандарднава анаглифна техника (црвено-сини наочари), треба подршка во драјверот или само специјално направени игри?

Има начин со CRT, Mac.

Поголемиот дел од поквалитетните CRT-а хардвертски подржуваат 120Hz на нешто пониски резолуции. Проблем е драјверот ама тоа може да се реши со Rivatuner (се прави драјвер копија од PnP inf содржинаа) и Refresh Rate Patcher (го едитираш направениот драјвер). Се додека останеш во рамки на хардверските можности на мониторот ќе биде добро.
Графичката (Nvidia) треба да ти подржува 3D Vision, па да си инстлирал соодветни (најнови) драјвери кои ја нудат таа опција и толку. После со кратенка од тастатурата си уклучуваш/исклучуваш 3D ефектот во КОЈА САКАШ (3D) игра.

Јас пред еден месец ги користе овие LCD наочари, работат на ист принцип како тие што се во киното каде има IMAX 3D :vozbud:

Само проблемот е што овие се ПРАСТАРИ, и соодветните драјвери за нив поддржуваат само до FX 6000 серијата на графички :( па морав да играм кантер на стариот (срање) компјутер и со 100Hz Refresh Rate.

Ама филингот е лудница! :vozbud: Баш гледаш во 3D, не ти се мешаат/избледуваат боите како со тие црвено-сините наочари.... ама на новиве графички не можам со овие, мамата нивна!

Исто и 3D клипчиња гледав со наочариве....... :vozbud::vozbud::vozbud:

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.087
Поени од реакции
8.390
Може и со вакви наочари да се долови 3D ефект (само ти треба соодветна графичка која го може тоа)

А за овие можеш и на нормален монитор (CRT, не LCD) со 100Hz Refresh Rate

какo тие на првата слика што можеш и сам да ги направиш еднаш имаше во списанието CKM
и имаше слики со женски голи као демек 3D а сликиве беа малку размрдани па да ги гледаш 3D што немаше врска од 3D

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.723
Поени од реакции
35.636
Графичката (Nvidia) треба да ти подржува 3D Vision, па да си инстлирал соодветни (најнови) драјвери кои ја нудат таа опција и толку. После со кратенка од тастатурата си уклучуваш/исклучуваш 3D ефектот во КОЈА САКАШ (3D) игра.
... не работи под XP :(
Не го менувам XPто сеуште, барем не пред првиот сервис пак за 7ца.

И онака само сакав да видам како ќе изгледаат неколку игри, од мое искуство, било што над пола саат се гледа во анаглиф, потоа глава боли...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
... не работи под XP :(
Не го менувам XPто сеуште, барем не пред првиот сервис пак за 7ца.

И онака само сакав да видам како ќе изгледаат неколку игри, од мое искуство, било што над пола саат се гледа во анаглиф, потоа глава боли...
Како тоа “не работи“ под ХР?

Симнуваш најновите драјвери за графичката, одиш во NVIDIA Control Panel, одиш во Stereoscopic 3D и правиш Enable Stereoscopic 3D, толку лесно и едноставно.

Еве, види на сликава:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.723
Поени од реакции
35.636
Уфф... сакаш да кажеш дека под XP вртиш Stereoscopic?
Епа во тој случај, I stand corrected sir! :)

Не се ни обидов, само видов дека nVidia под requirements вели дека работава функционира само под Виста и 7ца и на нивниве форуми има петиции каде што се бара да направат подршка и за XP.

Minimum system requirements
  • Microsoft® Windows® Vista 32-bit or 64-bit
  • Intel® Core™2 Duo or AMD Athlon™ X2 CPU or higher
  • 1GB of system memory. (2GB is recommended)
  • 100 MB free disk space
Баш ќе проверам вечер од дома со најнови драјвери...

Kajgana Shop

На врв Bottom