Има ли фонетски фонт на македонски јазик?

Член од
2 мај 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Има ли фонетски фонт за македонскиот јазик? како што има за српскиот ? како (š ž č)
Ако има ве молам да ми дадете линк да го симнам и ако е темава на погрешно место да се премести...

S

Sheldon Cooper

Гостин
нема, латиницата ја пишуваме со диаграфи како што ќе употребам во следниов пример:
makedonskata latinica nema fonetski font tuku se sluzhime so postoechkite znaci na tastaturata (ch, sh, dj (џ), dz (ѕ), lj, kj, nj, zh)

S

Sagan

Гостин
Кирилицата е единствено писмо на македонскиот јазик. Да се пишува македонски со латиница е исто толку глупаво како да пишуваш англиски со кирилица.

Туку ми текна да прашам нешто слично: како да наместам е и и со надреден знак?

S

Sheldon Cooper

Гостин
Кирилицата е единствено писмо на македонскиот јазик. Да се пишува македонски со латиница е исто толку глупаво како да пишуваш англиски со кирилица.

Туку ми текна да прашам нешто слично: како да наместам е и и со надреден знак?
јас ги имам сам направено со Microsoft Keyboard Layout и после си ја инсталирав само. ѐ и ѝ (мислам дека ги имаш и во Windows 7 кај копчето лево од з.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ова не е баш онтопик, ама како храна за мисли: За да постои фонетски фонт, прво треба да има фонетска азбука. Македонскиот јазик, иако се кажува за фонетски, баш и не е таков. На пример, при изговорот на зборот кој се пишува „банка“ не постои „н“ туку глотално /ŋ/ како во walking, singing.

Никој досега не седнал и да ја напише фонетиката на македонскиот јазик. Срамота.

Затоа и не постои литературен изговор.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ова не е баш онтопик, ама како храна за мисли: За да постои фонетски фонт, прво треба да има фонетска азбука. Македонскиот јазик, иако се кажува за фонетски, баш и не е таков. На пример, при изговорот на зборот кој се пишува „банка“ не постои „н“ туку глотално /ŋ/ како во walking, singing.

Никој досега не седнал и да ја напише фонетиката на македонскиот јазик. Срамота.

Затоа и не постои литературен изговор.
Претпоставувам дека зборувате за стандардизирана фонетска лексикографска (речничка) транскрипција (како што се на пример лексикографските фонетски транскрипции на Webster, Longman, Larousse, итн.) Таква за македонскиот нема.

Во лингвистичките студии за било кој светски јазик одамна се употребува International Phonetic Alphabet и одлично функционира. Ниеден графемски систем не е совршен ниту може да биде фонетски, па така ни македонскиот. Дури и кога би постоел таков идеален систем за широка употреба, би требало многу често да се апдејтира за прецизно да ги одрази фонетските промени кои се континуирани. Тоа би значело учење на нова азбука секоја година. Инаку, македонското и англиското /ŋ/ не се глотални, него веларни (меконепчени) назали.

За последните две тврдења си сосема во право. Се`уште нема добра сеопфатна фонетска дескрипција на македонскиот стандарден јазик ниту има изговорни речници на кои би се засновал правоговорниот стандард.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
вистина. меконепчени беа. срам + благодарам.

...е, сеа, откога признав, нели стварно е срамота што во 60 и кусур години македонскиот литератрен јјазик никој, никогаш не седнал и да го стандардизира изговорот на јазиков.

Баш срамота. Толку лингвисти (македонискти).

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
вистина. меконепчени беа. срам + благодарам.

...е, сеа, откога признав, нели стварно е срамота што во 60 и кусур години македонскиот литератрен јјазик никој, никогаш не седнал и да го стандардизира изговорот на јазиков.

Баш срамота. Толку лингвисти (македонискти).
Иако не сум македонист, ја прифаќам критиката за срамот. Сум се занимавал професионално со општа и применета фонетика пред повеќе од 15 години. Додека бев во МК немаше ни рудиментарна опрема која е потребна за фонетска дескрипција ниту ескперти. Денес технички пречки нема, опремата за ваков проект би била смешно евтина и достапна -- се` што треба се компјутери, софтвер и опрема за снимање. Развојот на ASR одамна овозможува инстантна обработка и на сегменталните (фонемите) и на супрасегменталните (интонацијата, акцентирањето, итн.) компоненти на говорот. За да се направи валидна, саглам студија од овој тип, потребен е голем број испитаници и тим составен од лингвисти, ИТ експерти, физичари и медицинари. Ова е дефинитивно проект од национално значење и би требало да биде финансиран од МН и/или МАНУ. Не знам колку и дали се работи на ова. Јас одамна сум ангажиран на сосема други полиња во лингвистиката.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Jas znam deka ne se raboti na slucajot, shto e mnogu tazno. Jazik bez eden od 3-te osnovni stolba ne e bas jazik. A se borime za identitet. Bas tazno. Neli.
Tolku lingvisti vo 60 godini fakultet.

Kajgana Shop

На врв Bottom