Има ли во Македонија хакери?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
не знам кој го тупи. што е хакер и кракер ти е напишано во претходните постови и сосема погрешно си ги разбрал работите. да не ме сватиш мене погрешно, ти така го гледаш светот и тоа си е твоја работа и не ти се мешам. со други зборови: бркај си работа!

еве линк да видите македонски „хакер“ како си има нормален живот со семејство, деца, кола, одело... :helou:

http://tocka.com.mk/index12.php?ID=30750

пс-колку ние ќе бидеме просветлени останува на тоа на која нога станал корисникот што ми кажа да не тупам. :pos:

pua-waw, доста ја тупеше... Ај земи прочиташ некоја книга да ти се разјаснат работите или ако не ти се чита изгледај го документареот Hackers Wanted или Can You Hack It? Истиот филм е, под два различни наслови.

Да се вратиме на темата... Хакер има (големи) познавања од технологијата, хардвер, софтер, безбедноста на системот и има голема желба за напредок, што значи дека постојано учи нови работи и истражува со цел да се усоврши. Кракер прави бељи... пробива некаде со цел да наштети на некого или да украде доколку е можно, пробива лозинки... значи пробива во системи за сопствени цели = профит, додека хакерот тоа го прави за да ја испита сигурноста на самиот систем и да го подобри.

Е сега кај нас грешка е сфатен терминот Хакер поради новинарите кои многу погрешно го користат тој термин. За нив тој што ги прави сите тие бељи е хакер. Мада и нашите не се криви, бидеќи секаде во светот се користи тој термин....

Друго, за неупатените :) Хакерите се делат на 3 групи: White Hat - тие што своето знаење го искористуваат за добри работи, Black Hat - читај кракерите, Gray Hat - средината меѓу white i black hat... зависи како е расположен и на која нога станал :).

И да... кај нас повеќето се Script kiddie или ламери него ли кракери.

#Одјава идам да си испијам на раат утринското кафе во време за ручек.

Член од
9 август 2007
Мислења
261
Поени од реакции
56
Ok, deckovo samo shto otvori nova dimenzija na glupost - ova e de fakto najglupata tema vo mnozhestvo glupavi temi.
Znachi teshko e, ako ne i nevozmozhno, da se otvori bash tolku glupa tema i bash na ovoj nachin ("IMA?")
Bravo.

Г

Грејвдигер

Гостин
не знам кој го тупи. што е хакер и кракер ти е напишано во претходните постови и сосема погрешно си ги разбрал работите. да не ме сватиш мене погрешно, ти така го гледаш светот и тоа си е твоја работа и не ти се мешам. со други зборови: бркај си работа!

еве линк да видите македонски „хакер“ како си има нормален живот со семејство, деца, кола, одело... :helou:

http://tocka.com.mk/index12.php?ID=30750

пс-колку ние ќе бидеме просветлени останува на тоа на која нога станал корисникот што ми кажа да не тупам. :pos:
Не ги гледам ја погрешно работите, туку ти си тотален промашај во поглед на овие два поими и нивно разграничување. Се што е напишано во претходно цитираниот мој напис е точно, колку сакаш може да збориш ама така е... еве нека се надоврзат и останатите членови, сакам да има квалитетна дискусија на оваа тема и да им се разјаснат на некои, некои работи. Разубеди ме дека не е така.

Тоа што тој го направил е далеку од хакирање. На виндоус на кој веќе имаш корисник, да пробиеш лозинка или да промениш и да исклучиш интернетот ти е мачкина кашлица... И тоа не е хакирање, напротив.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
ти воопшто не читаш што пишува, туку сакаш само да личиш демек си „попаметен“ од другите, а другите демек се глупи!? кога не читаш како што треба немам намера да се замарам со тебе понатаму...

поздрав :helou:

Не ги гледам ја погрешно работите, туку ти си тотален промашај во поглед на овие два поими и нивно разграничување. Се што е напишано во претходно цитираниот мој напис е точно, колку сакаш може да збориш ама така е... еве нека се надоврзат и останатите членови, сакам да има квалитетна дискусија на оваа тема и да им се разјаснат на некои, некои работи. Разубеди ме дека не е така.

Тоа што тој го направил е далеку од хакирање. На виндоус на кој веќе имаш корисник, да пробиеш лозинка или да промениш и да исклучиш интернетот ти е мачкина кашлица... И тоа не е хакирање, напротив.

--- надополнето ---

ако е тој „тој“ како што е на сликата и не ме чуди да видиш и поголеми бисери од него. тоа му е работа... :pos:

Ok, deckovo samo shto otvori nova dimenzija na glupost - ova e de fakto najglupata tema vo mnozhestvo glupavi temi.
Znachi teshko e, ako ne i nevozmozhno, da se otvori bash tolku glupa tema i bash na ovoj nachin ("IMA?")
Bravo.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ај прво, да дефинираме шо е хакер? Можи така? Прибидејќи дечкото шо работел во обложувалница не е хакер, гарантирано :)

T

Tetro

Гостин
Ај прво, да дефинираме шо е хакер? Можи така? Прибидејќи дечкото шо работел во обложувалница не е хакер, гарантирано :)
Јас мислам дека новинарот што ја напишал сторијата за у весник е хакер.

Г

Грејвдигер

Гостин
Може. Еве бидејќи јас тресам глупости и сум така попаметен, ќе оставам на pau-waw да ме просветли и мене и другите.

Член од
9 март 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
хакерите кракуваат пасворди ама не се кракери..... !!!

кракери се оние кои кракуваат само софтверски заштити,или оние кејгени или сериски броеви кој сите ние ги користи ме за разни програми неро,м.офис,фотошоп....

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Моит кој сака 'акер да станува? :uvo:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.659
Поени од реакции
34.094
Има. Само напиши на гугл how to hack msn password fb.

А, да не откривам идентитети низ форумот, има еден дечко дури и модератор е, стално ми мења позадината на компјутерот! zelemko .bravo

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Е, то... во право си. Google it, and do it.

Наравоучение:?!:?!:?!: Секој може да стане 'акер ако правилно го користи Google.

Член од
9 март 2011
Мислења
20
Поени од реакции
7
Значи помеѓу Хакер и Кракер постои огромна разлика всушност тие се нешто сосем спротивно но медиумите го направиле своете па различно ги прикажале т.с 90% од луѓето мислат дека Хакерот има секогаш лоши намери а всушност тоа е кракер (како што кажува и самото име, "крши", уништува, краде, лаже, се служи со измама) Единствено нешто во ова што им е заедничко е тоа што и 2та типа се со над просечна интелигенција имаат желба за учење и го истражуваат начинот на работа на компјутерите. И дај научете се што е ХАКЕР а што КРАКЕР !!!

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Колку само е утната темава ...
Ајде, на кратко:
Хакер - дечко/девојка кој/а практува „хакнување“ (и зборот ми е смешен дури)
Хакнување - користење на „хак“ врз некој постоечки систем (OS, Desktop/web/mobile app, embedded app, програмабилно коло)
Хак - интелегентен и пред се несимпатичен и непрагматичен начин за брзо воведување или променување на некоја функционалност од множеството постоечки во некој систем (горе наведените)

Хак е пронаоѓање на пропусти во апликација/OS (не злоупотребување)
Хак е користење на три реда javascript за да се одбегне пишување на серверска рутина и справувач
Хак е наследување на постоечка визуелна компонента од SDK-то коешто се користи, за да се екстендира нешто или да се поправи некоја лоша особина
Хак е додавање на интелегентни custom скрипти кои ти го олеснуваат работењето со оперативниот систем
Хак е игра со адреси и податоци со цел да се добие помалку зафатнина на некоја тековна програма
Хак е уфрлање на нова електронска компонента во програмабилно коло со цел да ете ... светка кога преносот преминува некоја вредност.

Cracking, или на наше, компјутерски криминал е нешто сосема трето. Ако сакате такви дискусии и патем некои мерења, отворете таква наменета дискусија. Ако сакате мубаети за хакови и слично, исто така отворете. Оваа овде ја затварам.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Најјаки ми се ‘хакерите‘ кои кога ќе ги прашам кои програмски јазици ги знаат, се чудат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom