pua-waw, доста ја тупеше... Ај земи прочиташ некоја книга да ти се разјаснат работите или ако не ти се чита изгледај го документареот Hackers Wanted или Can You Hack It? Истиот филм е, под два различни наслови.
Да се вратиме на темата... Хакер има (големи) познавања од технологијата, хардвер, софтер, безбедноста на системот и има голема желба за напредок, што значи дека постојано учи нови работи и истражува со цел да се усоврши. Кракер прави бељи... пробива некаде со цел да наштети на некого или да украде доколку е можно, пробива лозинки... значи пробива во системи за сопствени цели = профит, додека хакерот тоа го прави за да ја испита сигурноста на самиот систем и да го подобри.
Е сега кај нас грешка е сфатен терминот Хакер поради новинарите кои многу погрешно го користат тој термин. За нив тој што ги прави сите тие бељи е хакер. Мада и нашите не се криви, бидеќи секаде во светот се користи тој термин....
Друго, за неупатените Хакерите се делат на 3 групи: White Hat - тие што своето знаење го искористуваат за добри работи, Black Hat - читај кракерите, Gray Hat - средината меѓу white i black hat... зависи како е расположен и на која нога станал .
И да... кај нас повеќето се Script kiddie или ламери него ли кракери.
#Одјава идам да си испијам на раат утринското кафе во време за ручек.
Не ги гледам ја погрешно работите, туку ти си тотален промашај во поглед на овие два поими и нивно разграничување. Се што е напишано во претходно цитираниот мој напис е точно, колку сакаш може да збориш ама така е... еве нека се надоврзат и останатите членови, сакам да има квалитетна дискусија на оваа тема и да им се разјаснат на некои, некои работи. Разубеди ме дека не е така.не знам кој го тупи. што е хакер и кракер ти е напишано во претходните постови и сосема погрешно си ги разбрал работите. да не ме сватиш мене погрешно, ти така го гледаш светот и тоа си е твоја работа и не ти се мешам. со други зборови: бркај си работа!
еве линк да видите македонски „хакер“ како си има нормален живот со семејство, деца, кола, одело... :helou:
http://tocka.com.mk/index12.php?ID=30750
пс-колку ние ќе бидеме просветлени останува на тоа на која нога станал корисникот што ми кажа да не тупам.
Не ги гледам ја погрешно работите, туку ти си тотален промашај во поглед на овие два поими и нивно разграничување. Се што е напишано во претходно цитираниот мој напис е точно, колку сакаш може да збориш ама така е... еве нека се надоврзат и останатите членови, сакам да има квалитетна дискусија на оваа тема и да им се разјаснат на некои, некои работи. Разубеди ме дека не е така.
Тоа што тој го направил е далеку од хакирање. На виндоус на кој веќе имаш корисник, да пробиеш лозинка или да промениш и да исклучиш интернетот ти е мачкина кашлица... И тоа не е хакирање, напротив.
Ok, deckovo samo shto otvori nova dimenzija na glupost - ova e de fakto najglupata tema vo mnozhestvo glupavi temi.
Znachi teshko e, ako ne i nevozmozhno, da se otvori bash tolku glupa tema i bash na ovoj nachin ("IMA?")
Bravo.
Јас мислам дека новинарот што ја напишал сторијата за у весник е хакер.Ај прво, да дефинираме шо е хакер? Можи така? Прибидејќи дечкото шо работел во обложувалница не е хакер, гарантирано
Може. Еве бидејќи јас тресам глупости и сум така попаметен, ќе оставам на pau-waw да ме просветли и мене и другите.Ај прво, да дефинираме шо е хакер? Можи така? Прибидејќи дечкото шо работел во обложувалница не е хакер, гарантирано