Имам сè што ќе посакам?

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Теоријата во Капитализмот гласи дека: „Се она што ќе го посакаш можеш да го имаш“.Оваа е честа фраза што се користи во Капиталистичкиот Вокабулар.
Но тоа се само живи глупости.

Еве еден пример илјадници луѓе што му рмбаат на приватњак за 150 евра посакуваат да имаат БМВМ5, Куќа од 1.000 квадрати во Њујорк, Њу Џерзи, Да одат на одмори во Лос Анџелес, Мајами, да имаат Јахти итн... Е зошто таквите не ги имаат тие работи?

Тоа прашање сум го поставувал на стотици луѓе но од никого досега не сум добил задоволителен одговор...И секогаш таквите луѓе велат можеш да си го дозволиш тоа ама во случај ако имаш пари...

Па по таа логика и пари посакуваат да имаат. Епа тогаш зошто не ги имаат де???

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
Теоријата во Капитализмот гласи дека: „Се она што ќе го посакаш можеш да го имаш“.Оваа е честа фраза што се користи во Капиталистичкиот Вокабулар.

Еве еден пример илјадници луѓе што му рмбаат на приватњак за 150 евра посакуваат да имаат БМВМ5, Куќа од 1.000 квадрати во Њујорк, Њу Џерзи, Да одат на одмори во Лос Анџелес, Мајами, да имаат Јахти итн... Е зошто таквите не ги имаат тие работи?

Тоа прашање сум го поставувал на стотици луѓе но од никого досега не сум добил задоволителен одговор...И секогаш таквите луѓе велат можеш да си го дозволиш тоа ама во случај ако имаш пари...

Затоа што не го посакувале доволно силно? Затоа што уште од раѓање им ја всадуваат ваквата идеја на наказа? Оние што успеваат не го сакале тоа?
Види, во капитализмот успеваат оние посилните, во секој поглед. Се` додека не еволуира човековата свест (ако воопшто еволуира во блиска иднина), ќе има и клошари и апсурдно моќни луѓе. Природна селекција, тоа е проблемот со капитализмот, или за кој како.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Далеку од тоа да имам се,било на материјален,или на духовен план.
Всушност,нема да биде интересен светот ако сите имаме се што ќе посакаме.Еве,прост пример:Сакам едно Ламбо,и ајде bang ми паѓа од небо,сакам катаљарда долари,dang ми паѓаат у вреќа од небо.
Би биле сите исти на светот,што може ќе биде интересно првите 1,2,3,година,ама после ќе здосади.
За мене важно е да имам здравје,друго колку можам ќе го остварам,тоа што неможам го препуштам на фантазијата :)

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
А да го читате барем првиот пост пред да коментирате?

B

Borg_Drone

Гостин
Дали знаеме да живееме кога имаме сè што ни треба? Сведоци сме на мигови исполнети со досада, форуми прочкртани со глупости (поради досада) и неангажирање за вистинските вредности поради тоа што материјално сме презадоволени. Дали преголемите можности ни ги убија желбите и суштината на реалниот живот?
Прво, навистина интересна тема си отворила за дискусија, секоја чест.
Е сега нешто околу темата која внимателно ја читав сакам само да се задржам на овие две реченици кои ти си ги напишала во сопствената тема една страна поназад, тие се:

Сè е добро додека се користи умерено и без никаква негативна заднина.
А факт е дека мнозинството го избира полошиот начин.
Со првата реченица можам само да напишам дека самата си го даде одговорот на темата.Со втората реченица сакаш да го знаеш следново: зошто?И јас сакам да знам понекогаш, но едно е сигурно, а тоа е дека повеќето не знаат да живеат кога имаат се што им треба.Можеби има и такви кои имаат се што им треба и имаат високо развиена свест, но не верувам дека тие луѓе се многу на број.
А свеста се развива само кога ќе пораснеш, кога ќе излезеш од стакленото ѕвоно и ќе го почувствуваш вкусот на животот кој знае да биде и „благ“ но и „солен“.Особено „солениот“ вкус придонесува многу за развивање на свеста.
Од друга страна GodHateallofMacedonia напиша дека имаш избор.Тебе никој не те присилил да седиш пред компјутер со саати дневно за глупости, туку ние самите сме го избрале тоа.Според мене тоа е главно поради недоволно развиената свест на индивидуата која избрала таков начин на живеење.Ова е само мое мислење кое не треба да биде разбрано како критика, впрочем секој има право на сопствен избор, на тоа како он ќе го живее својот живот.
За мене лично, тој начин на живеење не е соодветен.Јас поминувам на пример доста време пред компјутер не го кријам тоа, ама јас не го поминувам најголемиот дел од времето во глупости, туку во учење, вежбање и др. Еве ти доказ дека технологијата не е штетна и дека таа може многу да биде корисна.Штетна е зошто самите ние правиме така, технологијата на ниту еден начин нас не не присилила да водиме таков живот, ти имаш избор кога ја користиш таа технологија, имаш избор како да ја користиш и за што.Причината за тоа што технологијата се користи за некорисни работи е недоволно развиената свест кај личноста кој/а ја користи технологијата.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475

И да ги имаат нема да бидат среќни од едноставна причина што Капитализмот мора некого да задоволи и некого да разочара спротивностите секогаш се привлекуваат научно докажано.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Затоа што не го посакувале доволно силно? Затоа што уште од раѓање им ја всадуваат ваквата идеја на наказа? Оние што успеваат не го сакале тоа?
Види, во капитализмот успеваат оние посилните, во секој поглед. Се` додека не еволуира човековата свест (ако воопшто еволуира во блиска иднина), ќе има и клошари и апсурдно моќни луѓе. Природна селекција, тоа е проблемот со капитализмот, или за кој како.
Во Капитализмот може да успеваат само мал процент, бидејќи да бидат сите богати тоа е невозможно. Ако сакат и сите 7 милијарди луѓе на планетава да имаат завршено факултет и тоа со сите десетки, пак некој ќе треба да работи најтешка физичка работа. Инаку што би било кога сите би биле Директори...

Капитализмот ти е исто како Лотарија, 200.000 души ќе уплатат лото или бинго ама добитникот на најголемата премија ќе е еден.

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
Во Капитализмот може да успеваат само мал процент, бидејќи да бидат сите богати тоа е невозможно. Ако сакат и сите 7 милијарди луѓе на планетава да имаат завршено факултет и тоа со сите десетки, пак некој ќе треба да работи најтешка физичка работа. Инаку што би било кога сите би биле Директори...

Капитализмот ти е исто како Лотарија, 200.000 души ќе уплатат лото или бинго ама добитникот на најголемата премија ќе е еден.
Тоа ми е поентата, тој мал процент се со слободни умови.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Дури и да имаш пари доволно за да го купиш нештото, тоа не значи дека можеш да го имаш.

Замислете си ситуација некој во САД што има 20 милиони долари капитал и сака да го купи најпознатиот американски тенк АБРАМС којшто вреди 6 милиони долари.

Ќе му го продадат ли???

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.268
Поени од реакции
9.049
Дури и да имаш пари доволно за да го купиш нештото, тоа не значи дека можеш да го имаш.

Замислете си ситуација некој во САД што има 20 милиони долари капитал и сака да го купи најпознатиот американски тенк АБРАМС којшто вреди 6 милиони долари.

Ќе му го продадат ли???
Да, само нема да му продаваат муниција за него и внатре нема да има еден куп современи инструменти.

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Посакувај го само тоа што можеш да го имаш, така ке имаш се што посакуваш... ;)

Член од
2 август 2011
Мислења
139
Поени од реакции
44
i sto ima tuka cudno sekoj si ima po nekoja skriena zelba pa i jas :P
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 17:57 ---
sto da pravam golem fan.:oops:

Kajgana Shop

На врв Bottom