Извршител ми ја блокира сметка

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.253
Поени од реакции
12.176
Еднаш не платив автобуска карта, се шверцав, влезе тој што замара и ми пиша казна мислам 1000че. Не го плаќав со недели, од 1000че стана 50 евра, од 50 евра 100 евра, од 100 - 150 евра, од 150 евра 200 евра на извршител. Ми блокираа и сметка мислам дека, да. Така да мораше да кеширам пари за да се биде во ред после тоа.
И сега плаќаш карта или се шверцаш пак?

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.253
Поени од реакции
12.176
Сега возам Ферари. Тогаш бев сиромашен, се шверцав. Немав ни 30 денари за автобуска карта.
Не е изговор сиромаштијата, оди пешки ако немаш или сработи ги па ќе ги имаш тие 30 денари.

Поентата на прашањето беше дека се учи само со стап по грбот. Тоа дека си немал 30 денари, а потоа си укуцал 200 евра казна оди на некој друг кажи му, јес да е касно веќе али не е толку касно за такви филмови праење. ;)

Дај Боже да возиш ферари и шо ти душа сака, нема везе твојата материјална и духовна состојба со поентата дека не треба да се шверцаш и дека треба долговите да си ги плаќаме редовно по банки и секаде пошто се долгови.

Ако пријател, брат, комшија, банка (небитно) ти ускочил во даден момент коа си имал мака или некоја потреба после таа твоја обврска треба да ја навремено надмириш, на тоа си се ветил кога си земал на заем.

Истото е и со шверцањето и автобуските карти.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.639
Поени од реакции
31.518
Ne moze da im se zameruva za svercanjeto, so ogled na sostojbata na javnite prevoznici, baraat mnogu za mizerijata sto ja nudat.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
7.065
Поени од реакции
24.404
Не е изговор сиромаштијата, оди пешки ако немаш или сработи ги па ќе ги имаш тие 30 денари.

Поентата на прашањето беше дека се учи само со стап по грбот. Тоа дека си немал 30 денари, а потоа си укуцал 200 евра казна оди на некој друг кажи му, јес да е касно веќе али не е толку касно за такви филмови праење. ;)

Дај Боже да возиш ферари и шо ти душа сака, нема везе твојата материјална и духовна состојба со поентата дека не треба да се шверцаш и дека треба долговите да си ги плаќаме редовно по банки и секаде пошто се долгови.

Ако пријател, брат, комшија, банка (небитно) ти ускочил во даден момент коа си имал мака или некоја потреба после таа твоја обврска треба да ја навремено надмириш, на тоа си се ветил кога си земал на заем.

Истото е и со шверцањето и автобуските карти.
Абе Костиќ е тоа. Какво ферари, каква духовна состојба, гарант уште се шверца.

Член од
30 август 2024
Мислења
274
Поени од реакции
1.206
Mene izvrsitelot mi rece da se zatvori celiot dolg pa togas odblokadi na smetki
Inaku ne mi dozvoluvaa na ratii
Кој е тој извршител? Очигледно не сака парите да си ги земе.

А и колку пари дужиш? Сеа ако е нешто 200 300 евра, го разбирам. Ама се над 500 евра, треба да е луд да не ти даде на рати.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
800
Да, фирмата одговара за пропуштени рати. Но, во овој случај нема пропуштени рати, работникот бил пријавен 2 или 3 дена и си дал отказ. На крај на месец ке му биде исплатена плата за тие 2 дена и ке му се платат придонесите за 2 дена. Од таа платa, пример 2000 денари, работодавецот 1/5 или 400 денари ке пушти кај извршителот и нема никаква одговорност, само мора писмено да го извести извршителот дека должникот од тој и тој датум повеке не работи кај нив. Е тоа што на должникот долгот ке му остане и на него ке тече камата... тоа е негова математика, може битно му е во моментот да ги спаси тие пари оти му се планирани за друго па подоцна ке плаќа, може планира да му ја здувне во странство и таму да живее... секаква математика и потреба може да има.
Доколку извршителот испрати извстување во фирмата дека лицето должи пари и треба да дел од платата да ја префрла на негова сметка на извршителот, доколку не е известена фирмата од страна на извршителот нема што фирмата да има никакви последици по нивното работење бидејки фирмата не е гарант за вработениот .Штом тој имал пари на сметка и е блокиран тоа означува дека се уште должи кон извршителот најубаво е да појди кај самиот извршител и да види со него да постигне некој договор како да го исплаќа долгот на рати

Член од
12 март 2009
Мислења
21.146
Поени од реакции
17.361
интересно прашање во врска со долговите, како за физичко лице така и за фирми...
Дали извршител, ако е поголем долг, а должникот нема пари на сметка, се иселил во странство или починал без наследници, Гони субјекти кој му должеле на должникот, на пример фирма кај што работел неисплатени плати?
Дали може да напраи стечај на фирма со блокирана сметка ако не е директен должник, туку должник на должникот?
А Имаше и неодамно во медиуми, ама прашање колку новинарите разбрале, дека Кредито корисникот му ги плаќа кредитите на Жирантот ??
Мислам дека не е тоа, туку за да стане тој Жирант, треба Да Нема долгови кон банката, па кредитобарателот му Покрива некој помали краткорочни кредити.... Па и ќе му Покрива, Жирант денес никој не сака да биде, а банките бараат дури и за хипотекарни кредити....
Околу фирмите би навел една фама, не знам дали е правно решена, дека ако Правен објект отиде во Стечај, неговите должници не Треба да ги платат долговите кон него?
Тазе е случката со ЕуроСтандард Банка, каде дузини должници не плаќаа кредитите, Трипун дури обвинуваше дека намерно е доведена банката во стечај за да не ги враќаат кредитите должниците?
Дали може и треба Стечајниот Управител да врши присилна наплата кон должниците, а за да ги намири доверителите ??
И не само тоа, туку дали правно може Доверител на фирма во стечај да наплаќа Долг од должници на таа фирма ?
Тука има ујдурми и со редоследот и кој прв пријавил кај стечајниот, но мислам дека и нашите Криминогени Закони го подржуваат неплаќањето долгови, вештачките Стечаи ??

Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
40.166
Поени од реакции
117.855
интересно прашање во врска со долговите, како за физичко лице така и за фирми...
Дали извршител, ако е поголем долг, а должникот нема пари на сметка, се иселил во странство или починал без наследници, Гони субјекти кој му должеле на должникот, на пример фирма кај што работел неисплатени плати?
Дали може да напраи стечај на фирма со блокирана сметка ако не е директен должник, туку должник на должникот?
А Имаше и неодамно во медиуми, ама прашање колку новинарите разбрале, дека Кредито корисникот му ги плаќа кредитите на Жирантот ??
Мислам дека не е тоа, туку за да стане тој Жирант, треба Да Нема долгови кон банката, па кредитобарателот му Покрива некој помали краткорочни кредити.... Па и ќе му Покрива, Жирант денес никој не сака да биде, а банките бараат дури и за хипотекарни кредити....
Околу фирмите би навел една фама, не знам дали е правно решена, дека ако Правен објект отиде во Стечај, неговите должници не Треба да ги платат долговите кон него?
Тазе е случката со ЕуроСтандард Банка, каде дузини должници не плаќаа кредитите, Трипун дури обвинуваше дека намерно е доведена банката во стечај за да не ги враќаат кредитите должниците?
Дали може и треба Стечајниот Управител да врши присилна наплата кон должниците, а за да ги намири доверителите ??
И не само тоа, туку дали правно може Доверител на фирма во стечај да наплаќа Долг од должници на таа фирма ?
Тука има ујдурми и со редоследот и кој прв пријавил кај стечајниот, но мислам дека и нашите Криминогени Закони го подржуваат неплаќањето долгови, вештачките Стечаи ??
Ако добро те разбрав, прашуваш на пример ако некој ми е жирант на мене за кредит и после некое време тој умира, јас дали ги преземам неговите долгови? Во ниту еден универзум, немам јас врска со него, тој има со мене доколку јас не го плаќам мојот кредит. Мислам дека и за фирми е исто, нема логика некој така да го јаде, мада нека каже некој што има искуство со тоа.

Член од
12 март 2009
Мислења
21.146
Поени од реакции
17.361
Ако добро те разбрав, прашуваш на пример ако некој ми е жирант на мене за кредит и после некое време тој умира, јас дали ги преземам неговите долгови? Во ниту еден универзум, немам јас врска со него, тој има со мене доколку јас не го плаќам мојот кредит. Мислам дека и за фирми е исто, нема логика некој така да го јаде, мада нека каже некој што има искуство со тоа.
Не, новинарите така го изглупираа, јас мислам и ако имало случај , тоа било на Идниот жирант да му чистеле некој мал кредит , за да го прифати банката за жирант ?

Kajgana Shop

На врв Bottom