Идејно решение на стан, совет и план

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.438
Поени од реакции
5.485
Оргиналниот нацрт план е следен.

Сакам влезот за тоалет да се префрли од спалната соба во коридорот помеѓу двете соби што претставува мини кујна, односно кај местото планирано за мијалник.

Или нешто вака

До сите што се занимаваат со оваа струка ќе ве замолам за бесплатен интернет совет како би можело сето тоа да се испроектира.
Во примерот кој го нацртав погоре со поместување на зидот до носечкиот столб што е до тераста добивам на простор за елемeнти во кујна меѓутоа губам простор за трпезариското масиче.
Благодарам

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.847
Поени од реакции
21.652
зашто сакаш да ја заротираш вратата? поради гости ? ако да ондак само заротирај ја вратата на местото на кадата и обратно отвори ја према дневната, не ја уништувај кујната а ѕидчето доле како предграда нема никаква функција сруши го и после додавај елементи колку што ти требаат. горе доле тој е просторот и тоа би било тоа :) бтв со што програма го пробваше 3д-то?

btw не е нацрт план туку основен проект фаза архитектура :P

Последно уредено:
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.438
Поени од реакции
5.485
зашто сакаш да ја заротираш вратата? поради гости ? ако да ондак само заротирај ја вратата на местото на кадата и обратно отвори ја према дневната, не ја уништувај кујната а ѕидчето доле како предграда нема никаква функција сруши го и после додавај елементи колку што ти требаат. горе доле тој е просторот и тоа би било тоа :) бтв со што програма го пробваше 3д-то?

btw не е нацрт план туку основен проект фаза архитектура :P
Па... не толку за гости колку што сакам и една и другата соба да имаат независен пристап до тоалетот. Тоа со рокадата на вратата е добра идеја ако место тушот се изведе со просторот кај што е машината за перење пошто во спротивно се губи ѕидот за комода а друга алтернатива не гледам.
За ѕидчето доле си потполно во право не игра никаква функција, може и да се исфрли.
Кажи ми уште тоа што е нацртано во основниот проект! горе кај шпоретот претставува прозорец или нешто друго? Гледам има испрекинати линии па сега незнам дали има ѕид или што?
Програмата е SweetHome3D. Бесплатно и лесно за работа, чисто за креирање идеи....

Ryan Giggs

Член од
27 мај 2009
Мислења
11.847
Поени од реакции
21.652
Тoa вo кујнaтa ти е прoзoр сo димензии 150см нa 100см a испрекинaтaтa е линијa нa гредa, a врaтaтa мoжеш дa јa стaвиш кaј штo е мaшинaтa сееднo иaкo ќе ти дoјде пoзaди влезнaтa врaтa.

Sent from my LG-G4

Член од
25 март 2012
Мислења
8.617
Поени од реакции
5.255
Според мене планираното ти е најдоброто решение, за тој простор толку е, не му ја мисли, супер е решението. Малце е досаден влезоет на бањата, но подобро е отколку директно од дневна да влезеш, малце ептен глупо ми е тоа, сепак станот не е за гости да ти доаѓат секој ден, а ти се бањаш секој ден, а бања со влез од спална е ептен функсионално.
На кујната немој ништо да му смениш, ќе му ставиш лизгачки врати или само накај спалната, мерак е, идеална кујна може да произлезе од тоа катче.

Ryan Giggs

Член од
27 мај 2009
Мислења
11.847
Поени од реакции
21.652
Според мене планираното ти е најдоброто решение, за тој простор толку е, не му ја мисли, супер е решението. Малце е досаден влезоет на бањата, но подобро е отколку директно од дневна да влезеш, малце ептен глупо ми е тоа, сепак станот не е за гости да ти доаѓат секој ден, а ти се бањаш секој ден, а бања со влез од спална е ептен функсионално.
На кујната немој ништо да му смениш, ќе му ставиш лизгачки врати или само накај спалната, мерак е, идеална кујна може да произлезе од тоа катче.
абе у принцип интимно вц се прави кога веќе имаш едно гостинско, а кога имаш само едно вц мораш да го направиш достапно и за гости. не можеш ти во интимен дел од стан / спална соба да пушташ да ти шетаат гости за да дојдат до вц, а во случајов треба да ти прошетаат низ сите соби у станот за да дојдат до вц. решението со вц-то им е тиња :)
кујната и ја не би ја чепкал а ако има потреба од дополнителен простор би го тргнал ѕидчето доле, а дневната комотно може да се игра како сака и да не биде фиксна како што е нацртана.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Интересна дискусија. Се сложвам со идејата да има друг влез за WCто.
За домаќинот е супер да има дирек влез од спална во WC ама пак исто треба некој влез и од другата страна.
Искрено малку ми е без веза што кујната е направена како салон меѓу спалната и дневната (ваљда да се искористи просторот до макс)

Е сега назад на проблемот.
1. Провери да не имаш некоја вертикала за водовод на тој зид кај што планираш да правиш врата. (имаш кујна од една страна а wc од друга па некако ми мириса дека има цевки во зидот.)
2. Ако имаш ти останва само да направиш врата кон дневната. т.е. симетрично да ги смениш туш кабината и вратата. (ваљда не ти смета од вц во дневна да одиш - е сега некогаш ќе имаш гости. Ваљда не сакаш по бањарка да излезиш)
3. Ако веќе правиш врата како што си замислил. Не би правел зидче како што имаш на скиците. Туку би направил некаков шанк на кој може да се јади.
Во стан со онаква големина не очекувам преголема фамилија да живее, па немаш потреба од трпезариска маса.
По мое мислење премногу го гушиш просторот со тој зидот и со масата што ја имаш залепено до него. А уствари ништо не криеш со тој зидот. Сите елементи се гледаат од дневната.

Наместо така размисли за нешто во овај стил:
Еве ти некоја идеја

Член од
6 април 2014
Мислења
135
Поени од реакции
166
фала ти многу
супер е интересно
е сеа како овие столици маси да ги симнам, да ги имам во опција за избор?
Јас ги користам само тие што си одат со програмчето (по default). Иначе од десна страна имаш да бираш (ако мислиш на ова).

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom