Иванов деновиве ќе предложи нов гувернер

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Деновиве претседателот Иванов ќе го достави до Собранието предлогот за нов гувернер на Народната банка. Кандидатот за наследник на гувернерот Гошев, чиј седумгодишен мандат истекува во мај, Иванов ќе го предложи по интензивни консултации со бизнис и академската заедницата.

Последниве денови сум во интензивни консултации со коморите, наставниот кадар и професорите и во согласност со рокот, деновиве ќе го предложам кандидатот за гувернер до Собранието - изјави Иванов.

Претседателот не откри кои имиња се во игра за идниот прв човек на монетарната политика на земјата. Во јавноста се шпекулираше со вицегувернерот Димитар Богов, но и со министерот за економија Фатмир Бесими и вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

Изминативе години монетарната политика на Народната банка и фискалната на Владата честопати доаѓа во судир.

Додека власта бараше полабави услови за кредитирање на стопанството, НБРМ спроведуваше рестриктивна политика за зачувување на стабилноста на денарот. Двата пристапи имаа и поддржувачи и противници во бизнис заедницата.

Дали ќе има промени во монетарната стратегија со доаѓање на новиот гувернер останува да се види напролет.

M

macgowan

Гостин

Сега е ослабена 20кг,има долга црна коса и носи црни огромни рејбанки...изгледа подмладена 100 на сат.
Има енергија за уште еден потфат мислам,нели?!

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Поздравете се со здравите пари, оти после ќе ги снема. Кој и да биди гувернер ќе печати 100%.

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Оу мај .. Отиде денарот ! :jaj::tapp:

Поздрав друже Гошев ! :salut:

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Да имаше во кладилница опција ќе ставев пари на Ставревски. Коефицинетот е мал. 1.05 ама тоа е. Мислам ќе бев во ќар.
Е сега тек ќе бидеме ко пинг понг државичка, со деспотство. Ем парите на дофат ем власт.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Значи доаќа Инфалција само колку нули ке му допишуваат на Денарчето наше

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Барем бабиве пак ке бидат точни со миљардите...

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Очекувајте Космодром во Мариово 2015 година. :vozbud:

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=135285

Михаил Петковски звучи како најздрава варијанта од сите засега. Инаку како професор е мн добар, предававањата му се исто како на запад... (а има и предавано во САД).. Учебникот по ФПИ му е еден од подбрите на факс...Единствено прашање што останува е дали би се потчинил на владини/други интересни групи...

M

macgowan

Гостин
Јас лично за Професорот Петковски имам многу добро мислење.
Мене ме плашет други варијанти!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Прочитав дека претседникот дал предлог, Димитар Богов. Се утешив бидејќи за вицегувернер стасал благодарение на предлог од Гошев.
Ниту го познавам, ниту знам нешто за овој човек. Ќе морам да верувам дека е добар, ако сега футнат... начисто влегуваме во пропаст.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
Добар професор е Михаил, ќе се сложам со томсасо дека учебникот е добар но и предметот е интересен па дозволува учебникот да е добар.

Сепак, не очекувам он да биде, али сигурно ќе биде некој близок на власта, а тоа ќе биде лошо...

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Прочитав дека претседникот дал предлог, Димитар Богов. Се утешив бидејќи за вицегувернер стасал благодарение на предлог од Гошев.
Ниту го познавам, ниту знам нешто за овој човек. Ќе морам да верувам дека е добар, ако сега футнат... начисто влегуваме во пропаст.
И јас не го знам чоекот... Ама мислам дека самиот факт што ставивме екс-банкар на чело на печатница за пари е застрашувачки. (за пример како изгледа монетарната полтика кога банкарите се на чело, ете го ФЕД и САД). Не знаев дека за вицегувернер дошол на предлог на Гошев, што е позитивно затоа што Гошев е sound money тип. Сепак ќе видиме каде
ќе оди монетарната политка: стабилност на денарот и сигурност, или пак инфлациона-девалвациона смртоносна спирала надолу.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
И јас не го знам чоекот... Ама мислам дека самиот факт што ставивме екс-банкар на чело на печатница за пари е застрашувачки. (за пример како изгледа монетарната полтика кога банкарите се на чело, ете го ФЕД и САД). Не знаев дека за вицегувернер дошол на предлог на Гошев, што е позитивно затоа што Гошев е sound money тип. Сепак ќе видиме каде
ќе оди монетарната политка: стабилност на денарот и сигурност, или пак инфлациона-девалвациона смртоносна спирала надолу.
Мора да веруваме, тоа е нашата последна сламка, за неа се држиме 20 години.

Kajgana Shop

На врв Bottom