Зошто спортските фанови зборуваат во 1 лице множина за својот тим?

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
Вакви изјави да слушнам од тренери играчи или менаџери или сопственици на некој клуб ми е јасно ама навивачи :confused:.
Сопствениците, менаџерите, тренерите и играчите се променлива категорија, минлива работа. Денес е еден сопственик, утре ќе го продаде клубот и ќе дојде друг сопственик. Менаџерот или тренерот ќе биде отпуштен и на негово место ќе дојде друг. Играчите исто така ќе бидат продадени или ќе си отидат во друг клуб (секоја чест на тие што остануваат во еден клуб цела кариера).

Навивачите се тие што остануваат. Без разлика кој е сопственик, тренер, кои се играчи, навивачите секогаш ќе го поддржуваат тој клуб. Па оттука тие имаат најголемо право да се идентификуваат со клубот. Клуб без навивачи не е клуб.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Има нели израз во кошарката „шестиот играч“ додуше мислам дека тоа е само симболичен израз. Да навивачи се битен дел од секој натпревар ама... ај не пишувам веќе не ми е намерата...да не ме свати лошо некој...ама само ми звучи чудно и нејасно онака од психолоши аспект ми беше муабетов. Зошто?
Навивачите се дел од клубот,во некои клубови како Реал и Барса и повеќето германски клубови кои се уредени по социос моделот тие и се сопственици на клубот и одлучуваат.
Така да,ако за Македонија можам да кажам во прво лице,зашто не и за некој клуб........
Секој клуб постои за и живее од навивачите.......и тие се нераскинлив дел од него.Тоа е феномен,љубовта спрема одреден клуб во мозокот е слична на љуботва спрема некој член од фамилија.....

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.879
Поени од реакции
4.582
јас не сакам никого да навредам ама ова со прво лице множина ми е крајно глупаво
да имаш било каков контакт со клубот, на пр: да си од истиот град, да имаш членска книшка од клубот, да одиш редовно на утакмици (нели навивач де), да плаќаш членарина во клубот.......
било која опција од горенаведениве да ја имаш ќе разберам зошто го правиш тоа, ама вака е крајно патетично и неизживеано
исто ко јас да речам сега, ние виетнамците мамата им ја ебавме на американците во војната, нели дека за нив сум навивал
не може ти да користиш НИЕ кога се реал мадрид во прашање а најблиску до реал мадрид си дошол на 600км кога играле во Белград...

п.с. јас некни навивав за другар ми да му го испуши едно момиче и шо треба сега да викам? дека момичето на двајцата ни го фафна?
п.п.с и ако навивам Бред Пит да ја ебе Анџелина вечер дали треба утре да се фалам дека двајцата сме ја онадиле?

I.N.S.I.D.E.R

FORZA JUVE & GGMU
Член од
17 јануари 2013
Мислења
45
Поени од реакции
73
исто ко јас да речам сега, ние виетнамците мамата им ја ебавме на американците во војната, нели дека за нив сум навивал
не може ти да користиш НИЕ кога се реал мадрид во прашање а најблиску до реал мадрид си дошол на 600км кога играле во Белград...

п.с. јас некни навивав за другар ми да му го испуши едно момиче и шо треба сега да викам? дека момичето на двајцата ни го фафна?
п.п.с и ако навивам Бред Пит да ја ебе Анџелина вечер дали треба утре да се фалам дека двајцата сме ја онадиле?
xaxaxaxa ма изнасмеа...ама сепак како сакаш кажи тука станува збор за љубов кон некои клубови кога се осеќаш како дел од клубот...дали вие на кои ова ви изгледа глупаво навивате за некој тим колку да се рече дека навивате за некој или навивате со срце??Ќе сватите кога ќе навивате за некој или како што рече Sconosciuto. Клубот те бира тебе, а не ти него. Без разлика дали на тоа ќе влијае твојата омилена боја, некој играч за кој судбината ги наредила коцките токму тогаш да настапува во тој клуб и да ја испишува историјата, или пак едноставно си почувствувал љубов на прв поглед и пеперутки во стомакот. Љубов е кога како копиљ бегаш од часови за да гледаш натпревар на твојот клуб на стадион или во училишната сендвичара на телевизорче на кое газдата гледал Макфест 1963. Љубов е кога победата на тимот ти е поважна од петката во училиште. Љубов е кога ја лажеш девојката дека си болен, со цел да гледаш дерби. Секако, не одобрувам лажење, ама се’ за љубов нели. Дури ќе се осмелам да кажам, љубов е и кога ќе стигнеш до стадиум татко ти да ти рече: „Сине, има и други работи во животот освен фудбал“.
Најпросто, така би му дошло. Кога ќе почувствуваш како очите ти солзат од радост за освоена титула, или кога паѓаш во едномесечна депресија по пораз на пенали во финале, тогаш си ја почувствувал љубовта.

Член од
14 април 2012
Мислења
365
Поени од реакции
112
Темава е малку чудна ама се работи и за чуден феномен. Овде (на Кајгана) приметив дека во оделот спорт и спортски фан клубови навивачите на спортските клубови зборуваат за клубот во прво лице множина...На пример „победивме против ХХХ“ „ не требаше да го продадеме ХХХ“. За мене ова е крајно чудно... Вакви изјави да слушнам од тренери играчи или менаџери или сопственици на некој клуб ми е јасно ама навивачи :confused:. Инаку следам спорт и навивам долго време на некои клубови ама ни на крај памет не ми да зборувам во 1 лице множина за нив.
Се надевам дека некој ќе го објасни ова од психолоши аспект...затоа и ја ставив темата тука а не во спорт иако има доста врска со тоа.
Зошто спортските фанови зборуваат во 1 лице множина за својот тим?

Па ако зборуваат во трето лице за СВОЈ тим би било граматички неисправно, нели?

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.879
Поени од реакции
4.582
xaxaxaxa ма изнасмеа...ама сепак како сакаш кажи тука станува збор за љубов кон некои клубови кога се осеќаш како дел од клубот...дали вие на кои ова ви изгледа глупаво навивате за некој тим колку да се рече дека навивате за некој или навивате со срце??Ќе сватите кога ќе навивате за некој или како што рече Sconosciuto. Клубот те бира тебе, а не ти него. Без разлика дали на тоа ќе влијае твојата омилена боја, некој играч за кој судбината ги наредила коцките токму тогаш да настапува во тој клуб и да ја испишува историјата, или пак едноставно си почувствувал љубов на прв поглед и пеперутки во стомакот. Љубов е кога како копиљ бегаш од часови за да гледаш натпревар на твојот клуб на стадион или во училишната сендвичара на телевизорче на кое газдата гледал Макфест 1963. Љубов е кога победата на тимот ти е поважна од петката во училиште. Љубов е кога ја лажеш девојката дека си болен, со цел да гледаш дерби. Секако, не одобрувам лажење, ама се’ за љубов нели. Дури ќе се осмелам да кажам, љубов е и кога ќе стигнеш до стадиум татко ти да ти рече: „Сине, има и други работи во животот освен фудбал“.
Најпросто, така би му дошло. Кога ќе почувствуваш како очите ти солзат од радост за освоена титула, или кога паѓаш во едномесечна депресија по пораз на пенали во финале, тогаш си ја почувствувал љубовта.
болт 1. јас страсно навивам за тимот од мојот град, и тоа не е еден ама сите го носат името Борец, без разлика од кој спорт, и мене не ме одбра клубот ме одбра изводот од матично, во Велес сум роден и Велес ќе го носам во мене до гроб и кога велешка екипа ќе победи или изгуби се осмелувам да кажам „победивме“ и „изгубивме“ истото се однесува на Македонската репрезентација во било кој спорт.
Арно ама
навистина ми се допаѓаат Манчестер Јунајтед и многу интензивно ги следам и навивам за нив, страствено и искрено навивам ама никогаш не сум употребил прво лице множина од едноставна причина што се 5000км оддалечени од местото каде што јас го оставам срцето на трибина
болт 2. дете колку години имаш ти?

болт 3. послушај го татко ти паметен човек е

фактот што ти љубиш некој тим не и дава за право да речеш: „ние, реал мадрид....“
мене не ми е објасниво како можеш ти срцето да си го даваш за луѓе кои никогаш во живо ги немаш видено, а камо ли да имаш остварено физички и вербален контакт

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.670
Поени од реакции
14.551
Јас ги имам видено и? Демек ја имам право, другите што немаат пари или немале можност да ги видат немаат право?
Глуп ти е последниот аргумент искрено...

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.879
Поени од реакции
4.582
Јас ги имам видено и? Демек ја имам право, другите што немаат пари или немале можност да ги видат немаат право?
Глуп ти е последниот аргумент искрено...
зошто глуп?
читам погоре дека Баерн го оставиле дресот со број 12, ако ти целото твое навивање го остваруваш преку гледање телевизија како тие играчи ја имаат осетено твојата поддршка? ако ти немаш членска книшка, не плаќаш членарина, не купуваш оригинални дресови од нивните фан шопови, не си бил никогаш во живо на натпревар да ги бодриш, не си бил ни на еден пречек од победа или титула да ги отпоздравиш.... како тие играчи или тој тим ја има почувствувано твојата поддршка? како си ти дел од тој тим? како ти придонесуваш за тој тим?
ти мене во живо ме немаш видено, можеш да ме сакаш толку многу за срцето за мене да ти чука?

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.670
Поени од реакции
14.551
зошто глуп?
читам погоре дека Баерн го оставиле дресот со број 12, ако ти целото твое навивање го остваруваш преку гледање телевизија како тие играчи ја имаат осетено твојата поддршка? ако ти немаш членска книшка, не плаќаш членарина, не купуваш оригинални дресови од нивните фан шопови, не си бил никогаш во живо на натпревар да ги бодриш, не си бил ни на еден пречек од победа или титула да ги отпоздравиш.... како тие играчи или тој тим ја има почувствувано твојата поддршка? како си ти дел од тој тим? како ти придонесуваш за тој тим?
ти мене во живо ме немаш видено, можеш да ме сакаш толку многу за срцето за мене да ти чука?
Абе од кај знаеш ти каде јас се сум бил, што се имам од Баерн и каде е купено тоа?
Плус, темата не е за мене, темата е за една психичка состојба на навивач и негово идентификување со омилениот тим! Тоа не може никој да го одземе, па ни ти со глупите факти, ниту Моника Левински

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.879
Поени од реакции
4.582
Абе од кај знаеш ти каде јас се сум бил, што се имам од Баерн и каде е купено тоа?
Плус, темата не е за мене, темата е за една психичка состојба на навивач и негово идентификување со омилениот тим! Тоа не може никој да го одземе, па ни ти со глупите факти, ниту Моника Левински
јас не те спомнувам тебе, или се најде ти во моите зборови?
тешко дека сите што се обраќаат во прво лице множина ги имаат направено горенаведените работи, никој не ги контролира кај одат и што купуваат, ама знаеме од која вукојебина сме, не сме од вчера....
никој неможе да им го одземе правото на луѓето да зборуваат за светските тимови во прво лице множина исто така како што никој неможе да ми го одземе мене правото да мислам дека сето тоа е патетично.
немој Мони да ми ја задеваш пробувам пак да ја смувам...

Член од
31 март 2008
Мислења
2.580
Поени од реакции
1.885
кога Торес го даде голот против барселона лани за да влезе Челси мој во финале, скокнав толку силно од столот шо заборавив оти иам пролив и направив беља :pos:

кога победи Челси во финалето солзи ми потекоа од среќа

кога ќе ги осетиш овие работи кон својот клуб, тогаш ќе знаеш зошто се идентификуваме со него на тој начин.

Kajgana Shop

На врв Bottom