Зошто сексот е грев?

Член од
27 јули 2008
Мислења
72
Поени од реакции
6
Убивањето, во војна и во невојна, е грев. Не постои никакво оправдување за било какво убиство. Дури и во одбранбена војна, убиството останува убиство и треба да се исповеда како грев.

Ti dali si normalen ?

ps: So llokumi u vojna ne se ide ....:L

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Бог не само што им помага(л) на евреите, туку и ги канувал. Ај погледни колку пати и евреите имаат масовни помори иако биле избран народ Божји.
Убивањето, во војна и во невојна, е грев. Не постои никакво оправдување за било какво убиство. Дури и во одбранбена војна, убиството останува убиство и треба да се исповеда како грев.
Да ја смениме тезата:
Убивањето е грев, освен ако тоа не го прави Господ.

А бидејќи темата е сепак за сексот, тезата би била:
Сексот вон брак е грев. Освен ако не си мажена, а те сплоти Господ.

Dark Angel Nora

Angel In Disguised
Член од
30 септември 2008
Мислења
223
Поени од реакции
10
Значи според тоа шо го прочитав во претходните постови само Амишите треба да одат во рајот, зашто
1,Имаат однос само за да создадат поколение
2,Не го прават за свое задоволство
3,Не користат никаква заштита
Во оваа тема сум неутрална. Сметам дека е човечка одлука за тоа кога, каде и со кого некој ќе го има својот прв сексуален чин. За тоа повеќе си се декларирам како теист од колку верник. Но не сваќам, дали кога велите секс, мислите на секс во буквална смисла на зборот или пак под секс подразбирате водење љубов (јас сметам дека како помлада и по неискусна не треба да ви ја објаснувам разликата).
Она што сакам да ги прашам оние што го бранат ставот дека треба првиот сексуален чин да биде кога партнерите ќе стапат во брак е:
1. Дали кога двајца партнери се во брак а притоа имаат СЕКС без согласност од другиот т.е. силување се смета за грев?
2.Дали кога двајца партнери не се во брак а ВОДАТ ЉУБОВ се смета за грев?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Значи според тоа шо го прочитав во претходните постови само Амишите треба да одат во рајот, зашто
Во оваа тема сум неутрална. Сметам дека е човечка одлука за тоа кога, каде и со кого некој ќе го има својот прв сексуален чин. За тоа повеќе си се декларирам како теист од колку верник. Но не сваќам, дали кога велите секс, мислите на секс во буквална смисла на зборот или пак под секс подразбирате водење љубов (јас сметам дека како помлада и по неискусна не треба да ви ја објаснувам разликата).
Она што сакам да ги прашам оние што го бранат ставот дека треба првиот сексуален чин да биде кога партнерите ќе стапат во брак е:
1. Дали кога двајца партнери се во брак а притоа имаат СЕКС без согласност од другиот т.е. силување се смета за грев?

Најверојатно авторот на темата мислел на водење на љубов оти повеќе се дискутира на тоа :)
Уствари зависи кај кој како , а навистина има разлика меќу тоа :)

Dark Angel Nora

Angel In Disguised
Член од
30 септември 2008
Мислења
223
Поени од реакции
10
Се е тоа таман, знам за тоа :D, постои разлика, сите сме свесни, ама ќе се најде ли некој да ми го даде одговорот на прашањата што ги поставив?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кон болтуваното:

1. Да, се смета за грев.
2. Да, се смета за грев.

П.С. Што е тоа „неутралност„? Или си-или не си!

Dark Angel Nora

Angel In Disguised
Член од
30 септември 2008
Мислења
223
Поени од реакции
10
Кон болтуваното:

1. Да, се смета за грев.
2. Да, се смета за грев.

П.С. Што е тоа „неутралност„? Или си-или не си!
Неутралност значи дека сметам дека секој човек во некоја основа има право, до некаде. Има некои работи со кои се согласувам и со едната и со другата, но има и некои работи со кои не се согласувам.
А за овие твои одговори некако не ми држат вода.Прво - нели секој сексуален чин во бракот не е грев а вон бракот е?(според вашите мислења колку што приметив) Второ - Водењето љубов значи спојување на души колку јас што сум информирана. И што ќе ми е мене некој поп кој денес би требало да го претсавува "божјиот глас" да ми кажува мене "она што Бог споил, човек да не раздели"? После се и тој е само човек (за свештеното лице мислам). А од каде ти ќе знаеш дека со оној што ке водиш љубов за прв пат е баш оној кој Бог го одбрал за тебе? И од каде знеш дека ако се венчаш во црква, а не си имал интимен однос порано, подоцна (не дај Боже) се разведеш и сватиш дека си направил грешка?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„...вашиот одговор да биде „да-да„,„не-не„, ако е нешто повеќе, од лукавиот е...„ вели Он. Според тоа, Христос не познава „средна„. „неутрална„, „сива„ состојба на нештата.

„...она кое Бог го споил, човек да не раздвои...„ се однесува на светоста од брачната заедница, а не на правењето телесни кеифови.

Многу повеќе се греши доколку поединецот мисли/убеден е дека знае отколку ако некое дејство се чини по својата совест и по осет.

Што се однесува до разводот, тоа не е препорачлива работа. Православието барем, не го препорачува. Но ако е тоа единствено чаре, тогаш нека биде и разводот, но разведените понатаму да останат такви-безбрачни, до крајот на животот. Оние кои тешко се контролираат, можат да стапат и во втор и во трет брак, под одредени услови, но вториот, третиот или „х„-от брак не се благословуваат како првиот.

Dark Angel Nora

Angel In Disguised
Член од
30 септември 2008
Мислења
223
Поени од реакции
10
„...вашиот одговор да биде „да-да„,„не-не„, ако е нешто повеќе, од лукавиот е...„ вели Он. Според тоа, Христос не познава „средна„. „неутрална„, „сива„ состојба на нештата.
Во оваа ситуација морам да постапам вака. Зашто и двете групи имаат некои предрасуди. Јас лично кога ке се најдам во некој конфликт на пример, гледам да ја согледам гледната точка и на двете страни. Не можеш да се водиш по она "јас сум тотално у право, а ти си комплетно крив"

„...она кое Бог го споил, човек да не раздвои...„ се однесува на светоста од брачната заедница, а не на правењето телесни кеифови.
А зошто тогаш кога Бог те создал, при твоите "телесните кеифови" те "надарил" со чуство на уживање во интимниот чин (оргазам) или со сексуален нагон? Ако не биде така тогаш интимниот однос би бил еден вид на работа, а не искажување на љубов и спојување на души.

Многу повеќе се греши доколку поединецот мисли/убеден е дека знае отколку ако некое дејство се чини по својата совест и по осет.
Не ти го сватив воа баш најдобро затоа no comment

Што се однесува до разводот, тоа не е препорачлива работа. Православието барем, не го препорачува. Но ако е тоа единствено чаре, тогаш нека биде и разводот, но разведените понатаму да останат такви-безбрачни, до крајот на животот. Оние кои тешко се контролираат, можат да стапат и во втор и во трет брак, под одредени услови, но вториот, третиот или „х„-от брак не се благословуваат како првиот.
Знам дека не е препорачливо, но за што ќе ти е благослов кога Бог не ти одредил да бидеш со таа личност до крајот на животот.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Рационалното однесување и верата се две сосема различни категории.
Рациото е трговец кој постојано нешто есапи: колку ќе вложи, колку ќе добие, колку ќе изгуби...
Верата е заснована на потребата од Бога и лично прилагодување кон Неговата волја а не кон својата.

Dark Angel Nora

Angel In Disguised
Член од
30 септември 2008
Мислења
223
Поени од реакции
10
Тука се согласувам, затоа и реков дека ги бранам двете страни, но не секогаш, и не сум коплетно за твојов став. Не е препорачливо толку слепо да се придржуваш кон нешто. Мое мислење е дека сексуалниот чин треба да се има тогаш кога ќе бидеме најподготвени, кога душата ќе го побара тоа. Може и да бидеш во брак, а пак да не си спремен.
Она што сакав да се надоврзам од претходините постови:
Кога прашав: Дали силувањето во бракот е грев, ти ми рече да. Не можам да разберам: оправдуваш секс само во брак и само за создавање на поколение, не е важно притоа да уживаш, а сепак силувањето го ставаш во грев. Јас мислев дека го оправдуваш сексот само во брак. Па еве и ова е секс. А што ќе се случи ако од силувањето произлезе дете? Дали тоа дете ќе биде плод на љубов, или плод на силување? На крај краева,луѓето си создале поколение.

Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
Нема врска дека некој прав христијанин ќе ти каже деКА видењето љубов, зашто за тоа се збори во темава, е грев ако не се практикува за размножување... тоа е обострано задоволство, нешто што Бог ни го оставил за уживање, нешто интимно.....ама само за во брак, сфатете еднаш веќе...не сакав да пишувам веќе на темава излишно е ама ме испровоцира.....
А за твоите прашања, секое насилство нормално дека е гртев, во илчи вон брак!!! Мислам дека и без да ти одговори некој тоа се подразбира.....сексот е за уживање со брачниот партнер, а не за малтретирање и ако некој те сака нормално нема да ти направи нешто такво.
А за второво зборев толку многу што сега само ќе ти кажам ДА./..причините ако те интересираат, прочитај во моите претходни постови....

Kajgana Shop

На врв Bottom