Зошто постоењето на Господ не е очигледно?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Ги гледаш неговите манифестации насекаде. Отецот никој не го видел (освен Мојсеј, ама не во лице).
Јакоб го виде
9 Appаruit autem íterum Deus Jacob postquam revеrsus est de Mesopotаmia Syrае, benedixítque ei

Аврам го виде
1 Postquam vero nonagínta et novem annоrum esse cоeperat, appáаruit ei Dоminus, dixítque ad eum : Ego Deus omnípotens : аmbula coram me, et esto perfеctus

Исак го виде
3 qui appаrui Аbraham, Ísaac et Jacob in Deo omnipotеnte : et nomen meum Adonаi non indicаvi eis.

Мојсеј го виде (лице во лице како што маж зборува со маж)
11 Loquebаtur autem Dоminus ad Mоysen fаcie ad fаciem, sicut solet loqui homo ad amícum suum

Манох го виде (со жена му)
22 et dixit ad uxоrem suam : Morte moriеmur, quia vídimus Deum.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Znaci odgovor nema samo citati i pretpostavki! Znaci prethodniot post za dusata ti e gola voda.OK idemo dajle.

Znaci tvrdis deka si svesen za prethodni zivot ok. Dali tocno znaes koj si bil, kako si se vikal, kade si ziveel...etc...i obajsni kako toa bog ti go otkri ...razgovarase so nego go vide ti pisa kako?
Јас не знам каков одговор сакаш ти? Не се тоа претпоставки, значи тоа е виситна. Кога ќе се спознаеш кој си што си, значи ќе добиеш просветлување, да речеме како што Господ Исус Христос се спознал кој е што е, нели тој бил бебе, растел и се спознал од каде дошол, станал свесен пред да се роди кој бил итн. Ете тогаш после тоа просветлување одиш кај творецот.

Знам точно кој сум бил, што сум бил, итн. Али тоа не можам да го споделам зашто тоа е еден вид интима, така да се изразам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кој е тој „ист„ начин?
Како еден поединец почнува да верува?

Веќе посочив дека религиите кои ги наведе, имаат битно различни начини на нивно осознавање и битно различни учења.
Многу добро ти знаеш кој е тој начин. Сите религии се повикуваат на верување а не на знаење, сите религии го искористуваат стравот од смртта и врз него ги градат своите догми.
Тоа што вие очајно го барте е утеха а не вистина! Секогаш кога аргументите ќе се испречат пред вашите "овјавени" и апсолутни вистини, спремни сте да прогласите за лага буквално се, колку и да е тоа очигледно.

Т

Триптико

Гостин
Точно е тоа дека сите религии тврдат дека постои Бог, за тоа доставуваат мноштво докази (свето писмо, преданија, чуда итн.). Тука некој можи да оспорува дека било кој можи да ги напише и измисли тие преданија и чуда. Но зарем цело наше знаење не ни е пренесено на истиот тој начин, преку пишани учебници, примери...
Секој ја има слободната волја и право да верува или не верува, да се сомнева и да истражува, да бара одговори, но никој нема право од старт да тврди и да ги убедува другите дека нешто не постои.
Се додека религиите не ги тргнат своите канџи од обичниот народ, секој има право да тврди дека не постои и да оди контра на таа религија. Еве постои, прифаќам дека е точно нивното. Зошто ја редактирале библијата? Зошто исфрлиле се што не им одговарало? Зошто една Ирина која се нарекувала царица, а не кралица како што требало, токму христијанството ја прави светица, а истата пролеала премногу крв? Дај не кажувајте приказни. Кратко и јасно, има или нема господ?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не дека е вистински, ама, ако морам да верувам ќе ги прифатам нив..
А кој те тера да мораш или да не мораш?...

И која би била пресудната причина за да с еприклониш токму кон некоја од азијатските мудрсти? Демек, ги знаеш толку детаљно, што немаш дилема дека се „оние вистинските„?[DOUBLEPOST=1420564566][/DOUBLEPOST]
Не плагијатори кои не знаат да препишат.
Евреите ја добија својата вера непсоредно од Бога.

Рисјаните ја наследија еврејската вера, со тоа што сам Бог ја доусоврши и ја подари на сите, не само на евреите.

Кај гледаш плагијат?[DOUBLEPOST=1420564603][/DOUBLEPOST]
Многу добро ти знаеш кој е тој начин.
Ја‘ не знам ништо.
Ај пак прашањето: кој е начинот?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ја‘ не знам ништо.
Ај пак прашањето: кој е начинот?
Многу добро ти знаеш кој е тој начин. Сите религии се повикуваат на верување а не на знаење, сите религии го искористуваат стравот од смртта и врз него ги градат своите догми.
Тоа што вие очајно го барте е утеха а не вистина! Секогаш кога аргументите ќе се испречат пред вашите "овјавени" и апсолутни вистини, спремни сте да прогласите за лага буквално се, колку и да е тоа очигледно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто ја редактирале библијата?
Библијата не е падната од Небесата, ниту е напишана од Бога, туку запишана од достојните, односно од Црквата. Библијата е пишувана во временски распон од 1600-1700 г,. а конечно каконизирана кон крајот од 7-от век.

Оној (Црквата) кој ја напишал Библијата, истиот има право да ја состави на начин на кој смета дека треба да изгледа Библијата.[DOUBLEPOST=1420564833][/DOUBLEPOST]
Тоа што вие очајно го барте е утеха а не вистина!.
Утехата е во Вистината.
Од тебе, сеуште немам прочитано ниту една вистина.

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Очигледно е постоењето на господ, она што на повеќето не им е очигледно се неговите особини. Можеби многу од нас не ја доживеале неговата темна страна или пак поминале низ животот со затворени очи и пуста надеж, неможејќи да ја сознаат вистинската негова природа. Многу често луѓето го доживуваат онаков каков што сакаат да биде а не онаков каков што навистина е.

Т

Триптико

Гостин
@MIKI1 ти ова намерно го правиш или колку да има муабет? Плагијатот е токму тој Бог, кој воопшто не постои. Бил некој со Мојсеј кога зборел со грмушката? НЕ! И тој Мојсеј е сомнително лице. Демек само тој смеел да разговара со богот и никој друг. Аха нема проблем. Да не одам понатаму дека и во религиите и верувањата, посебно во Вавилон се целосно ИСТИ со христијанството. Крстот е симбол кој се користел за обожавање на богот Тамуз. Тој крст кога се проширил низ светот (тогашен), дошол и во Египет и Израел (кој тогаш не постоел). Израелците го искористиле за обожавање на "нивниот" бог. Плус, наградно прашање дали Исус умрел на крст или на обичен столб. Во евангелијата што ги имаш во таа библија што ја споменуваш, стои зборот ставрос, а тоа значи столб. Никој нема апсолутно никаков доказ дека Исус бил распнат на крст. Од каде толку сигурност дека столбот не бил обична греда? И тоа можеби една, а не две во форма на крст. За воскреснувањето е начин на кажување, дека верата (погрешна/точна небитно во муабетов) ќе продолжи и покрај "победата" на Рим врз Евреите.
За крај има едно нешто, што го користите во "ваша" полза. Ваша во смисла во полза на верниците, свештенството и сл. Ние, неверниците како што не нарекувате, бараме да доставите/покажете доказ за постоење на Бог/Господ. Вие барате да докажеме дека Бог/Господ не постои. Не се докажува непостоење. Се докажува постоење. Ваш е проблемот како ќе го направите тоа.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.861
Поени од реакции
4.805
Јас не знам каков одговор сакаш ти? Не се тоа претпоставки, значи тоа е виситна. Кога ќе се спознаеш кој си што си, значи ќе добиеш просветлување, да речеме како што Господ Исус Христос се спознал кој е што е, нели тој бил бебе, растел и се спознал од каде дошол, станал свесен пред да се роди кој бил итн. Ете тогаш после тоа просветлување одиш кај творецот.

Знам точно кој сум бил, што сум бил, итн. Али тоа не можам да го споделам зашто тоа е еден вид интима, така да се изразам.
Druze eve da ti pojasnam... Na postovite tvoi kade tvrdis deka dusata postoi posle smrt...Ne mi odgovori..okej...Vtoroto prasanje mi bese kako toa tebe bog ti pristapi i ti objasni za prethodnite tvoi zivoti...Ti osven bladanje za nekakva vistina(koja nikoj ne ja znae ili objasniva) ne dade ama bas nikakov odgovor....! Kapis? Ajde od pocetok.

Ovoa za prethodniot tvoj zivot zborime?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Библијата не е падната од Небесата, ниту е напишана од Бога, туку запишана од достојните, односно од Црквата. Библијата е пишувана во временски распон од 1600-1700 г,. а конечно каконизирана кон крајот од 7-от век.

Оној (Црквата) кој ја напишал Библијата, истиот има право да ја состави на начин на кој смета дека треба да изгледа Библијата.[DOUBLEPOST=1420564833][/DOUBLEPOST]

Утехата е во Вистината.
Од тебе, сеуште немам прочитано ниту една вистина.
Од каде па сега ова?Се имам прочитано,секакви тези дури имам прочитано дека Исус е Македонец,дека Голгота била на Плачковица,ама ова досега не сум го слушнал.Кога велиш Библијата,таа не е составена само од Новиот Завет.Но откаде Црквата во времето на Мојсеј,па да ја пишува Библијата.Не ги погазувај Евреите,тие имаат голема заслуга за светската историја.Ако не беа они немаше да постои ниту христијанството ниту исламот.Тие се коренот а вие сте само накалемените гранки како што вели апостол Павле.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
.[DOUBLEPOST=1420567438][/DOUBLEPOST]
Но откаде Црквата во времето на Мојсеј,
Во времето од Мојсеја, но и од сите старозаветни еврејски патријарси и пророци, евреите беа старозаветната Црква: одбраниот народ Божји.

Во новозаветниве времиња, не постои екслузивен народ Божји, туку Црквата Христова е таа, која, прибирајќи и спасувајќи личности а не одбрани народи, се нарекува и „Новозаветна Арка„.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom