...изгледа последниот пост на Антоние беше малку збунувачки па многумина не го разбраа, и за таа цел тој, со своите навидум бескрајни магични способности, повика двајца мажи...
"Едниот од овие," рече Антоние, "е актер." И сите го гледаа актерот како се претвара во Херкулес, Хенри Петиот, Хамлет, и секој друг херој со големо Х. Но во приватно време, овој актер се трансформира во мивка.
"Шо се дешава со овој бе!?" се прашуваа луѓето.
Потоа тие го видоа и другиот маж во акција.
"Тој е хероичен!" се восхитуваа луѓето.
"Тачно," рече Антоние. "Едниот е природно самоуверен, а другиот е фејкер."
"Но што точно не е во ред со сценарија и водичи?"
"Ништо! Но критично е да се сфати целта на вештачките класификации и сценарија. Кога класифицираш и прифаќаш туѓи карактеристики, и ги претставуваш како свои, што и да направиш, на крајот на денот ти ќе бидеш фејкер. А ако го најдеш ИЗВОРОТ на тие акции (HINT:изворот е спомнат во мојот прв пост од оваа тема) тогаш стануваш природно самоуверен, природно џентлмен и незнам уште што... Вештачките класификации можат да те мрднат од место, но на долг рок ако се оформуваш според класификациите на другите во општеството, ќе живееш празен и несреќен живот. Ако не ми верувате, прашајте било кое жиголо како се осеќа откако ќе ја раскопча кошулата, откако ќе се потопи во мириси од дивината (колонска), и откако ќе почне да кажува се што жените сакаат да слушнат."
-----------------------------------------------------------------------------
А сега една реплика за Стефче и за Саше:
...Една вечер Антоние седеше во маало со своите другари. Забележа дека имаат женски проблеми.
"Зашто женските се толкави пички?" се нервираше едниот. "Се би било толку поедноставно ако не беа женски и ако логички имаа смисла!"
"Тачно бе брат! Не само што се пички туку се и досадни ко курац."
И така натака се жалеа.
Години подоцна, Антоние ги најде неговите стари другари оженети или во озбилни врски. Во секоја врска, женската го избра него. Секој од нив беше хронично несреќен.
Меѓутоа, тие ова не си го признаваа на себеси. Тие викаа, "Шо! Уште си сингл? Ах, кутричок! Не се секирај, еден ден ќе си фатиш женска како нас."
"Тачно," рече другиот. "Штотуку си фатив нова женска а ти си уште сингл! ХАХ!"
А третиот рече, "Сите ние сме оженети или имаме женски но ти, кутричок, сеуште си сингл. Треба да почнеш да го слушаш нашиот совет..."
И заедно почнаа да кажуваат, "Дај и на жената цвеќиња, чоколади, поезија, декларации на љубов, твоето целосно внимание, твоите ветувања, твојата ексклузивност, твоето време, твоите соништа, твојот ЖИВОТ и присвои ги нејзините желби, нејзините планови, нејзините манипулации, и нејзините нацрти за иднината."
На ова Антоние само се насмевна и рече. "Да си ја отфрлам Машкоста за женска? Не фала. Затоа што..."
"ИМАЊЕТО ЖЕНСКА НЕ Е УСПЕХ."
"Антоние! Што сакаш да кажеш со ова?"
"Повеќето машки сеуште размислуваат како жени. Тие мислат дека ако спиеш со многу жени, ако имаш девојка, или ако имаш сопруга значи дека си успешен со жени."
"Што сакаш да кажеш, дека 'просјаците не можат да бираат.' Да не сакаш да кажеш дека мажот треба да ја ИЗБЕРЕ женската, а не обратно?"
"Поблиску си до одговорот и ова е точно. Но жените се фаќаат за разно разни причини. Се мажат за разно разни причини. Се дупат со тебе за разно разни причини. Дополнувајќи го ова претходното, треба да најдеш жена која што е заинтересирана во ТЕБЕ лично."
"Не сфаќам."
...И така Антоние повика дечко и девојка. Дечкото, смеејќи се под мустаќ, вели, "Јас имам женска сега! Дубидубиду!" Антоние повика сингл дечко во собата. Фатениот дечко му рече на првиот, "Ох, кутричок! Еден ден ќе имаш женска како мене!"
Сингл дечкото ја наведна главата и се натажи. Нејсе. Немаше женска. Буу хуу.
"Ајде сега," рече Антоние, "да премотаме неколку години во иднината."
Години подоцна, типот и неговата женска се венчаа. Зошто се венчаа? "Изгледаше како наредно нешто што треба да го направиме!" Нејсе, разводот набрзо дојде по неколку години.
"Грешката е во машките кои што го дефинираат нивниот успех според тоа дали имаат женска или немаат. Наместо тоа треба да се загрижени за тоа дали имаат женска која што ВИСТИНСКИ ги сака."
"Зошто го викаш ова, Антоние? Вака звучи како повеќе работа."
"Да, но ако го направиш ова тогаш нема да бидеш дел од следното:"
-"Рече дека ме сака и се венчавме! Зошто сега сака развод?"
-"Сите мои другари мислеа дека треба да ја задржам. Зашто сега ме вара со бившиот?"
-"Нејќе да ми се јави откако ја барав неколку пати. Што се дешава овде?"
-"Искачав со неа на места кои што она ги сакаше и сега мисли дека сум 'досаден'. Што значи ова?"
Антоние мафта со главата. "Кога целиш кон нешто долгорочно, мораш да се осигураш дека женската те сака. Само затоа што искача со тебе, се дупи со тебе, и да дури и се МАЖИ за тебе не значи дека те сака."
"И што сега јас да правам со ова?"
"Треба да искачате ТИ кај што сакаш. Таа ќе работи со тебе ако и се допаѓаш. Можеш да 'омекнеш' после неколку месеци. Ако почне да ти откажува средби, да те врти, или ако изгледа НЕФЛЕКСИБИЛНА тогаш ова се предупредувачки знаци дека не те сака."
"Сега сфаќам... Но што ако не ме бива со жените и НИЕДНА жена не ме сака?"
"Тогаш ќе имаш повеќе слободно време со другарите. Успехот не треба да зависи од тоа дали имаш или немаш женска затоа што тоа значи дека неуспех е да си сингл. Не. Неуспех е да си во несреќен брак или врска каде што таа нема никаков вистински интерес за тебе."