Зошто "ГРБОТ" не се смени?

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Веќе 18 години ме боде во очи нашиот грб...
На толку симболи и обележја која ни ги оставила историјата, останавме едниствена ЕКС Ју држава со петокрака...
Иако за време на владеењето на СДСМ од јасни причини не очекував многу, очекувам оваа влада да го покрене оваа прашање...
И навистина несваќам зошто оваа прашање досега не било разгледувано па дури ни на ниво на шпекулации???

Член од
17 јули 2008
Мислења
436
Поени од реакции
273
Веќе 18 години ме боде во очи нашиот грб...
На толку симболи и обележја која ни ги оставила историјата, останавме едниствена ЕКС Ју држава со петокрака...
Иако за време на владеењето на СДСМ од јасни причини не очекував многу, очекувам оваа влада да го покрене оваа прашање...
И навистина несваќам зошто оваа прашање досега не било разгледувано па дури ни на ниво на шпекулации???
Во право си,искрено и мене ми боде очи, досега никаква иницијатива за промена..жално.
Просто ми е срам кога ќе видам какви грбови имаат другите:kesa:

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Трн, секако, но нели под услов сите партии кои го користат да се откажат од него како свој грб, за да стане национален.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Не дека овој е сјаен,ама далеку подобар е од лавот...Лично за мене тоа не симболизира ништо македонско :smir:

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
Грбот нема да се менува се до денот кога надлежниот орган не одлучи за таа работа, но на надлежниот орган му е поважно да создава експрес закони и да забранува буквално СЕ'. До негде можеби по некоја лоша логика, со експрес законите собира пари за да може да се плати на дизајнерот кој ќе го освои конкурсот (Сашо Бајраков:))

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.963
Поени од реакции
83.285
Не дека овој е сјаен,ама далеку подобар е од лавот...Лично за мене тоа не симболизира ништо македонско :smir:
Патлиџанот ОК ти е?

Лавот е единствено решение. Крајно игнорантство е, да се тврди дека тоа е ВМРО-ски "знак".

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Лично мое мислење е дека грбот нема да се менува. И македонскиот симбол Лавот нема во блиска иднина да биде грб на Македонската држава.
Не прашувајте зошто!!!
:toe:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Грбот ќе биде ваков на пример...

А на ВМРО-ДПМНЕ е ваков...

Има забуна?

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Од аспект на хералдиката, сеганиот грб, воопшто и не е грб, додека пак црвениот штит со златниот лав, се сретнува во многу хематографии од средниот век, како на пример Жефаровичовата...
Инаку, за поставување на црвениот штит, нема шанси. Нема да ни дадат од малцинството :)

jkd

one name one country united macedonia
Член од
13 септември 2007
Мислења
1.261
Поени од реакции
27
да да ама на некого не му одговара тоа симболот на македонштината,е сега некој ќе каже да па тој е вмровски но не е така тој е наш на сите македонци па ако не ајде да потикнеме референдум ова да биде грбот на државата а вмро нека си го смени својот грб што да не

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
А има закон дека партија не смее да користи државен симбол? Ако нема тогаш зошто се крева толкава врева? Змчи ДПА може да користи Албански а ВМРО-ДПМНЕ не смее да користи Македонски... ЛоЛ:pos2: Мислам дефинитивно кај нас нешто не е во ред...
Еве друг предлог: Нека СДС додаде лав на својот грб? Сега сме сите арни. ЛоЛ
Безполезна дискусија.

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Искрено не да боде,....... очите ми ги извади посебно таа петокраката и тие ружите одоздола ме потцека ко титови пионери да сме а не Македонски синови
Јас мислам дека треба да ни се врати стариот грб прав Македонски

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.523
Поени од реакции
22.163
Ја би го сакал лавот како грб. За мене тој не е партиски грб иако има партии кој го употребуваат. Но ако тоа не е можно би сакал барем петокраката од сегашниот да се избрише. Поарен ми е сегашниот без петокрака него некојси нов кој нема никаква врска со Македонија, мислам посебно на знамињата на Косово и БиХ кој немаат никаква врска со тие држави и се само компромис. За државни симболи не смее да има компрмис.

Kajgana Shop

На врв Bottom