Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Вандалски скандал во Битола

Ко можам јас да плаќам, оти тој да не плаќа?
Браво за тебе, бидејќи не извести за ова
Но пред се браво за Господинот Евдал Акифи, кој е вистински Господин, Храбар Човек и наш Пријател и Брат.
Со зонско се врши угнетување, а спротивставувањето кон угнетувањето е основно човеково право.
Да видиме дали Јавната власт и понатаму ќе продожи да ги толерира зонашите и нивното „ стопанисување и поштено заработување “
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 08:10 ---
абе да не дојде после нешто па и со камата да плаќам. Чудно ми е што без фискална сметка само на перон пишано со пенкало ништо чудно и после 21 да го напишал пошто до 21 се плаќа таму а ја таму паркирав 20;50, на другиве што си ги фрлал со фискална беа или?
Ништо нема да дојде.
Тие само се закануваат.
А ако дојде речи дека има еден кој ги собира и фрла во ѓубре.
И тие немаа фискални. Општинските зонаши „ нудат попуст “ ако им ги платиш ваквите сметките. Затоа не се плаши, а ако нешто дојде пиши на П.П. Тоа се „општински јајчари “
И главата горе. Угледај се на Храбриот Господин Евдал Акифи за што не извести @Кико.Д во постот #959
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 08:24 ---
За случката на Господинот Евдал Акифи извести и ТВ Орбис
http://tvorbis.com.mk/index.php/vesti/lokalni/item/3420-ne-sakal-da-plati-parking-pa-ja-iskrsil-rampata-vandalski-skanal-vo-btiola
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 08:37 ---
Во Дневник е објавен опширен напис, дека директорите на ЈП Градски паркинг, барат зонското да се прошири од Автокоманда до Ѓорче.
http://dnevnik.mk/?ItemID=C3A7D7CB568AC44A99A613A0FB0D3953

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Добра вест за граганите на Ново Лисиче....

Почнува да се тура ред на паркинзите у Ново Лисиче.Конечно и редно беше.Е сега ке ги видам господата што работат во Т-Хоме и останати фирми дали ке се паркираат пред зграда,а ја ко манијак да вртам 20 минути да барам паркинг место........

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
Господинот УЧК верувај не го направил тоа поради пркос, кој го чувствува заради зонското и сл., туку едноставно тој и останатите како него не признаваат правила и закони, никакви, све дур не дојде шеријат.
Таквите не плаќаат данок, ти мораш. Тие не плаќаат струја, а ти мораш. тие нема да одговараат пред закон, ниту кога ќе те претепаат онака од кур ташак, ниту некој ќе ги казни за било што. Им се може, кур им е, двор им е. глеј само да не налеташ на нив.

Тоа баш ми дојде интересно со најавата за паркирање зонско од Ѓорче до Мралино, во должина од дваесе километра у хоризонтала. Али затоа у вертикала на само пола километар од Воинот на Коњ, нити има зонско, нити има закон, нити има пајаци...

Затоа овие говеда треба да паднат, заради двојните аршини кои ги спроведуваат врз сопствениот народ.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
На седницата која на 21.01.2014 ја одржа Советот на Скопје донесени се повеќе работи значајни за ЈП и зонското во Скопје:
1.Одлука за давање согласност на Одлуката за изменување и дополнување на Ценовникот на услуги коишто ги извршува ЈП “Градски паркинг“-Скопје;

2.Програмата за повластено користење на паркинг услуга на јавните паркиралишта и јавните површини наменети за паркирање со кои стопанисува ЈП “Градски паркинг“-Скопје од страна на лица со посебни потреби за 2014 година;

3.Програмата за инвестиции за 2014 година на ЈП “Градски паркинг“-Скопје;

Еве каде можете да прочитате повеќе
http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=6341&mid=482&tabId=1

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
ПО НАЈАВИТЕ ЗА ПРОШИРУВАЊЕ НА ЗОНСKОТО ПАРKИРАЊЕ ВО ДЕСЕТИНА НАСЕЛБИ
ВО KИСЕЛА ВОДА ЌЕ РАЗМИСЛАТ, KАРПОШ И ЃОРЧЕ СЕ ПРОТИВ

Скопските градоначалници се поделени за идејата на „Градски паркинг“ да ја прошири четвртата „бела“ зона за паркирање и во други населби, освен Аеродром. Претпријатието во Инвестициската програма за 2014 година најави дека ќе воведе зонско паркирање во Kарпош 1, Kарпош 2, Kарпош 3, Kарпош 4, Водно, Влае, Ѓорче Петров, Kисела Вода, Автокоманда и во Ново Лисиче, каде што станарите ќе паркираат бесплатно, како и досега, а нивните гости и посетителите на населбите ќе плаќаат од поминат час. Најавено е зонско и во делови од Буњаковец и од Дебар Маало, каде што веќе постои вакво паркирање, но под ингеренции на „Паркинзи на Општина Центар“.

Дел од општините позитивно ја прифаќаат идејата на „Градски паркинг“, а други се револтирани и жестоко реагираат.

Зонското може да ги дисциплинира несовесните
Според Инвестициската програма, која завчера попладне беше усвоена од Советот на Град Скопје, годинава ќе се оформат нови 2.131 паркинг-место, од кои 1.261 се за зонското паркирање во населбите, каде што наплатата се очекува да биде 15 денари од час. Директорот Борче Јакимовски појасни дека тоа што е замислено за 2014 година не значи и дека ќе биде остварено, туку зависи од согласноста на градоначалниците и од позитивниот одек на граѓаните.

Од кабинетот на градоначалникот на Kисела Вода, Билјана Беличанец-Алексиќ, изјавија дека со оглед на големината на општината, бројот на жителите и на возилата, во некои делови и во одредени периоди од денот постои метеж, а се јавува и проблем со место за паркирање. Поради тоа, не ја исклучуваат можноста за воведување зонско паркирање.

- Вина за метежот имаат и несовесните возачи, кои со непрописното паркирање ги узурпираат јавните површини и покрај постоењето јавни паркинзи, кои Општината секоја година ги гради во рамките на годишните програми за комунални дејности. Работејќи за надминување на ваквиот проблем и за обезбедување подобри услови за живеење на сите жители на нашата територија, размислуваме за сите можни решенија, како изградба на нови паркинзи, изработка на проекти за сообраќаен режим итн. Едно од нив, е, секако, воведувањето на зонското паркирање, но не ја исклучуваме можноста и да донесеме поинакво решение, кое би било комплетно во функција на граѓаните - велат од кабинетот на Беличанец-Алексиќ и додаваат дека одлуката за зонско паркирање или за друго решение би ја донеле исклучиво по анкетата што би ја спровеле.

И во Општината Аеродром пред да воведат наплата на паркирањето во Ново Лисиче, прво би направиле анкета меѓу граѓаните. Засега с` уште немаат официјален допис од „Градски паркинг“ за проширување на „белата“ зона, но, како што посочија од кабинетот на градоначалникот Ивица Kоневски, ставот на граѓаните им е најважен.

- Во врска со досегашното искуство од зонското паркирање, ние сме задоволни, бидејќи значително се намали проблемот со недостиг од паркинг-простор - велат во Аеродром.

Општините градат за да биде бесплатно
Општина што жестоко се противи на воведување паркинг со наплата е Kарпош. Градоначалникот Стевчо Јакимовски с` уште е на ставот од пред некоја година дека нема да дозволи такво нешто, односно нема да даде согласност „Градски паркинг“ да наплатува од локации што ги уредувала општината.

- Во Kарпош во изминатите неколку години се инвестирани огромни средства во проширување и изградба на нови паркинг-места, за да има слободен паркинг за жителите и за тие што доаѓаат. Во Kарпош се изградени над 2.000 нови паркинг-места - велат од кабинетот на Јакимовски.

И од Ѓорче Петров сметаат дека нема потреба од воведување зонско паркирање во делови од нивната општина, бидејќи улиците се тесни.

- Ние имаме доволно јавни паркиралишта. Паркирањето во Ѓорче Петров е и ќе остане бесплатно. Еднаш му дадовме на „Градски паркинг“ локација за работа, односно му дозволивме да го стопанисува паркингот кај пазарот, каде што наплатуваа по 10 денари од час. Но, граѓаните масовно го игнорираа паркингот и ги оставаа своите возила во околните улички. По некое време „Градски паркинг“ си замина и сега паркингот кај пазарчето масовно се користи, секако, бесплатно - изјави портпаролот Момо Николовски.

На истиот став се и од кабинетот на градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски, каде што сметаат дека нема потреба од зонско паркирање во Автокоманда.

- Ако граѓаните евентуално побараат тоа да се направи на некои од паркинзите пред зградите, општината ќе даде согласност - велат од Гази Баба.

НЕДОЗВОЛИВО Е „ГРАДСКИ ПАРКИНГ“ ДА ЗЕМА УЛИЦИ ШТО ГИ ГРАДЕЛ ЦЕНТАР
Во Инвестициската програма на „Градски паркинг“, освен нови улици на кои имаат намера допрва да воведуваат зонско паркирање, наведени се и улици во општината Центар, како потенцијални сообраќајници што претпријатието би ги зело под свое. Но, проблемот е во тоа што на некои од нив веќе е востановен модел на зонско паркирање, што го воведе општинското претпријатие „Паркинзи на Општина Центар“.

- Недозволиво е „Градски паркинг“ да зема под свое улици и паркиралишта што ги градела Општина Центар, како што е и сега случајот со некои улици, а притоа да не плаќа комунална такса. И да посакаат да преземат нови улици, ќе мора да бараат согласност од Општината - вели директорот на ПОЦ, Саша Богдановиќ.

Тој вели дека деновиве ќе се сретне со директорот на „Градски паркинг“, Борче Јакимовски, за да се информира за нивните намери.
Јорданка Ивановска

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во Дневник еден читател дал ваков предлог;
http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=AC0F42001A86E1478994D514590FB0C7
ПРЕДЛОГ, 23.01.2014 12:37:14
Предлагам и во селата да има плате паркинг, уште таму остана да не се плаќа. П.С. Не претоварајте го магарето, оти ќе ви пцовиса, па ќе останете без ништо, без уши.
Сипатичен е коментарот на извесен Ивица А ( најверојатно зонаш )
Значи во НОВО ЛИСИЧЕ МОРА ДА СЕ СПРОВЕДЕ ОВАА ОДЛУКА НА ГРАДСКИ ПАРКИНГ, ВЕРУВАЈТЕ КАКО ЖИТЕЛ НА НОВО ЛИСИЧЕ НЕПОДНОСЛИВО Е ДА СИ ДОЈДЕТЕ ДОЦНА НАВЕЧЕР И НЕМАТЕ МЕСТО ЗА ПАРКИНГ, МОРАТЕ НА БУЛЕВАР ИЛИ ВО РЕОНСКИ ЦЕНТАР ДА ПАРКИРАТЕ, КЕ СЕ ВОВЕДЕ РЕД, БИДЕЈКИ ИСКУСТВОТО ПОКАЖУВА КАДЕ СЕ СПРОВЕДУВААТ ВАКВИ РЕШЕНИЈА ПОВЕКЕ НЕМА ПРОБЛЕМИ... ЗА ДОБРОТО НА СИТЕ ВЕРУВАЈТЕ...

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Во Дневник еден читател дал ваков предлог;
http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=AC0F42001A86E1478994D514590FB0C7
ПРЕДЛОГ, 23.01.2014 12:37:14
Предлагам и во селата да има плате паркинг, уште таму остана да не се плаќа. П.С. Не претоварајте го магарето, оти ќе ви пцовиса, па ќе останете без ништо, без уши.
Сипатичен е коментарот на извесен Ивица А ( најверојатно зонаш )
Значи во НОВО ЛИСИЧЕ МОРА ДА СЕ СПРОВЕДЕ ОВАА ОДЛУКА НА ГРАДСКИ ПАРКИНГ, ВЕРУВАЈТЕ КАКО ЖИТЕЛ НА НОВО ЛИСИЧЕ НЕПОДНОСЛИВО Е ДА СИ ДОЈДЕТЕ ДОЦНА НАВЕЧЕР И НЕМАТЕ МЕСТО ЗА ПАРКИНГ, МОРАТЕ НА БУЛЕВАР ИЛИ ВО РЕОНСКИ ЦЕНТАР ДА ПАРКИРАТЕ, КЕ СЕ ВОВЕДЕ РЕД, БИДЕЈКИ ИСКУСТВОТО ПОКАЖУВА КАДЕ СЕ СПРОВЕДУВААТ ВАКВИ РЕШЕНИЈА ПОВЕКЕ НЕМА ПРОБЛЕМИ... ЗА ДОБРОТО НА СИТЕ ВЕРУВАЈТЕ...

Коментарот е на место бидејки јас сум со стан во Н.Лисиче и Аеродром.Е како може сега во Аеродром каде што сум сега моментално паркингот да е пола празен,а пред зонското с епаркираа и на тревникот.Е сега имало место...Е да има место бидејки ку***тоните што работат кај Бисер бидејки прв паркинг со зонско беше таму почнаа да се бутаат низ населбата.Еееее сега било рает...

Истата песна е и во Н.Лисциче.Хорор е ако требаш да излезеш со кола а се вракаш касно навечер.Паркинг лото и спортска.Сум ја паркирал дури во Аеродром(срека ме дели еден булевар)ама не се сите како мене.Што имам јас со то ј хоштаплер што доага со кола на работа,изиграва џек а не сака да си плати за паркинг.Јас сум му крив????????

Зонското е за по населбите супер работа.За едно возило не се плака ништо.Е сега можело паркингот да биде празен.Е како наеднаш ги снема колите,а????Пропаднаа во земја,или ја сменаа локацијата.Ама не знам до кога кога се ке стане зонско......

Мислиш-тебе ти го дал некој правото да се паркираш кај сакаш а тој што живее таму да се шутка каде да се паркира??????

Како што се шуткам јас во Центар каде да се паркирам и да мислам дали е на ЈП паркингот или господата од ПОЦ кои се толку арогантни,тогаш и господата кои доагаат од другите населби кнека се шуткаат сега каде ке се паркираат......

Член од
26 февруари 2007
Мислења
73
Поени од реакции
39
Imas kucu vrati stan!
@Evo XII vo ista recenica gi stavas JP i POC, ama gi kritikuvas samo POC. Daj prekini vise se da gleas niz prizmata na vmro. Vo aerodrom pred i posle voveduvanje na zonsko e ist "haos", nema nikakvo podobruvanje, ne deka nema ili ima zonsko nego deka nema dovolen broj na parking mesta. Prosetaj navecer koga prodavnicite i firmite se zatvoreni vo okolinata na biser, palma za n. lisice sam si kaza, tamu e katanga nemozes slobodno mesto da najdes, ne od setaci i od gosti nego od samite ziteli sto gravitiraat tamu. Znaci ti zadoen od politikata ne gi gleas realnite problemi na zitelite na Aerodrom i n.Lisice, nego odma udri po niv i ajde stavi zonsko. A kolku stanovi ima vo o.Aerodrom a kolku parking mesta toa ne te zanima, deka treba da se zgolemi kapacitetot (izgradat) uste najmalce 30% za da se opsluzat samite ziteli a ako se misli i na onie koi rabotat vo Aerodrom, na gosti, na setaci treba mnoooogu povise da se zgolemi kapacitetot.

Sent from my U8600

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Па кога пола Македонија и Скопје се смести во Ново Лисиче, центар и Аеродром, со станови кои се градат без обезбедени паркинзи, тоа е. Разбирам да си од векот таму ама да се доселиш во хаос ...Има и други населби, не се само тие 3-4.
Што се однесува до наплата по населбите, па и во центарот, излегува дека е уште еден класичен нов данок затскриен под мотото -го решаваме хаосот во сообраќајот. Го решија...
Ајде во центарот повод беше ќе се намали гужвата мада уште тогаш оправдано бевме повеќето против тоа. И не е само во центар туку низ сите населби си стана и полошо што е доволен доказ и за најтврдоглавиот да сфати дека не се работи за бројот на возила. Вакви парцијални "решенија" за гужвите во градот очигледно ги полнат само џебовите и буџетот. Се направи хаос и по населбите со најчесто препродавачи кои узурпираат јавни и зелени површини, кои загадуваат све живо со масла и боја од старите возила.
Зонско е најмалку решение.

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Imas kucu vrati stan!
@Evo XII vo ista recenica gi stavas JP i POC, ama gi kritikuvas samo POC. Daj prekini vise se da gleas niz prizmata na vmro. Vo aerodrom pred i posle voveduvanje na zonsko e ist "haos", nema nikakvo podobruvanje, ne deka nema ili ima zonsko nego deka nema dovolen broj na parking mesta. Prosetaj navecer koga prodavnicite i firmite se zatvoreni vo okolinata na biser, palma za n. lisice sam si kaza, tamu e katanga nemozes slobodno mesto da najdes, ne od setaci i od gosti nego od samite ziteli sto gravitiraat tamu. Znaci ti zadoen od politikata ne gi gleas realnite problemi na zitelite na Aerodrom i n.Lisice, nego odma udri po niv i ajde stavi zonsko. A kolku stanovi ima vo o.Aerodrom a kolku parking mesta toa ne te zanima, deka treba da se zgolemi kapacitetot (izgradat) uste najmalce 30% za da se opsluzat samite ziteli a ako se misli i na onie koi rabotat vo Aerodrom, na gosti, na setaci treba mnoooogu povise da se zgolemi kapacitetot.

Sent from my U8600

Не ми кажувајк приказни за хаосот во Аеродром и Н.Лисиче зошто сум во населбата од 1979-та.Да го критикувам ПОЦ.Значи и да сакаш да се паркираш и да си платиш не можеш.Чекај малку!!Си го купил паркингот со станот па ке воведуваш каубојски правила.Ај тогаш нека си формира Општина Аеродорм свој ПОА,па ке ве видам кај ке се паркирате кога ке доагате во населбата.

Како што се направи во Центар,треба во сите населби:Се што е пред згрда да си е паркинг на општината,и да се знае кој ке паркира,а гостите ајде во ЈП Паркинг да си платиш.

Што сум јас должен некој мрсул да се паркира кај мене пред зграда зошто не сака да плака за зноско,а јас да тепам глава кај да се паркирам

А не ми кажувај за паркингот во Аеродром и Н.Лисиче.Знам многу добро како е навечер за паркинг а како е преку ден.Само за споредба една....

Кај Лук Оил навечер е паркингот полн,што е нормално,а преку ден е пак полн.Е како е можно ај кажи ми кога во радиус од 1км нема ниедна фирма.Знам кој оди со кола на работа бидејки сум во тој дел повеке од 30 години,а и си ги знаеме возилата.Тоа се се пациенти кој работат во Бисер и околината каде што е зонско,па господата се паркираат кај Лук Оил бидејки не се плака......

Што сум јас должен да се шуткам на паркинг поради смр**жи кои сакаат да се возат во кола,а не им се плака за паркинг

А во Н.Лисиче каде што сум сега направија нов паркинг.А бе за 3 дена се наполна фул.Е од каде испаднаа тие коли????Какј ги паркираа до сега????Домааа?????

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Пајаците се во „ офанзива “
Медијумите известија дека бројот на возила кои се дигаатсо пајаци за едно деноноќие е околу 90.
http://www.telegraf.mk/aktuelno/hronika/95760-soobrakajna-hronika-sedum-nesreki-so-polesni-povredi
http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=69928#.UuKjrdI1iXY
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=D23999C9F20FBE4EBCA376B5ADE62488
Во Вечер под написотВо Скопје "пајакот" дигнал 89 возила даден е коментар на читател кој гласи
pero, 22.01.2014 23:24:48
poprecuvanje na normalnoto odvivanje na soobrakajot ne e ako ti ja digne kolata pajak od parking!!!
22.01.2014 23:24 | (4) | Like

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Пајаците се во „ офанзива “
Медијумите известија дека бројот на возила кои се дигаатсо пајаци за едно деноноќие е околу 90.
http://www.telegraf.mk/aktuelno/hronika/95760-soobrakajna-hronika-sedum-nesreki-so-polesni-povredi
http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=69928#.UuKjrdI1iXY
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=D23999C9F20FBE4EBCA376B5ADE62488
Во Вечер под написотВо Скопје "пајакот" дигнал 89 возила даден е коментар на читател кој гласи
pero, 22.01.2014 23:24:48
poprecuvanje na normalnoto odvivanje na soobrakajot ne e ako ti ja digne kolata pajak od parking!!!
22.01.2014 23:24 | (4) | Like

Нека нека дигаат.Булеварот Јне Сандански не е паркинг,алооооооооПоминување на сред Партизанска газејки преку тревникот не е пешачка зонааааааааа.......

Kajgana Shop

На врв Bottom