Здравството кај нас

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.565
...јас само гледам и читам не знам во моментот за кој онколошки лек се работи, затоа што не го кажаа лекот нит пациентот нит дотичната од хематологија, тој кажа само дека лекот му е за леукемијата (не кажа ни каква), а дотичната само ја спомна Авентис фирмата за кривец на дефицит на лекот, а ти сега ако вртиш литература за тоа, јас вртев да видам што договори склучиле, па наидов на
Прегледај го приврзокот 345970

,,crisantaspase"...што е поврзано со пациенти со леукемија.

Прегледај го приврзокот 345971

...тоа за политички тепих кажи им ти на нашиве пациенти што го немаат лекот, јас само ги следев денешниве вести што беше актуелна тема и си реков баш да проверам дали се искрени, инаку овој ,,тепих" не е од денес ни од вчера, а тоа пациентите си знаат на сопствена кожа на жалост, а дали нашиве соодветно препорачуваат и даваат терапија околу леукемијата тоа е нивна одговорност и срам ако грешат, не е на биџонс, таа само кажува дека не сме овци ниту трева пасиме што ги слушаме нивните оправдувања.

...во тек на Клиника за хематологија е тендер за лично обезбедување, да видиме на крај колку средства таму ќе се потрошат, нели пошто за лек немаат.
Акутна лимфатична леукемија се добива во 95% од случаите во детска возраст и повторно леков и болеста, плус пациентиве што дефилираат во репортажава ти се off topic.

Значи убаво ти објаснив погоре што како, ако не можеш да го разбереш, на попрост начин не знам како да ти го објаснам.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.593
Поени од реакции
37.521
Акутна лимфатична леукемија се добива во 95% од случаите во детска возраст и повторно леков и болеста, плус пациентиве што дефилираат во репортажава ти се off topic.
Генерално постојат четири основни типа на леукемија:
- акутна лимфоцитна леукемија (АЛЛ),
- хронична лимфоцитна леукемија (ХЛЛ),
- акутна миелоидна леукемија (АМЛ),
- хронична миелоидна леукемија (ХМЛ).

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.565
Генерално постојат четири основни типа на леукемија:
- акутна лимфоцитна леукемија (АЛЛ),
- хронична лимфоцитна леукемија (ХЛЛ),
- акутна миелоидна леукемија (АМЛ),
- хронична миелоидна леукемија (ХМЛ).
И?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.593
Поени од реакции
37.521
и сега прочитав дека била фирмата Новартис, а не Авентис како ми се слушна дека изустила,
,,...Речиси два месеци Зоран Ристовски од Скопје нема терапија за неговата сериозна болест – хронична миелоична леукемија. Тој повеќе од 25 години живее со оваа дијагноза и во живот го одржува редовното и навремено пиење на лековите...,,
и времето колку бил болен и која леукемија,
...и што?
...јас едно кажувам од економска гледна точка за јавни набавки конкретно за случајов, ти ме вртиш од медицинска во ниедно време!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.565
и сега прочитав дека била фирмата Новартис, а не Авентис како ми се слушна дека изустила,
,,...Речиси два месеци Зоран Ристовски од Скопје нема терапија за неговата сериозна болест – хронична миелоична леукемија. Тој повеќе од 25 години живее со оваа дијагноза и во живот го одржува редовното и навремено пиење на лековите...,,
и времето колку бил болен и која леукемија,
...и што?
...јас едно кажувам од економска гледна точка за јавни набавки конкретно за случајов, ти ме вртиш од медицинска во ниедно време!
Не ме читаш изгледа.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.593
Поени од реакции
37.521
Не ме читаш изгледа.
...може, ама ни ти мене :(
Терапијата за хронична миелоична леукемија е тирозин киназни инхибитори.
Screenshot_20220923-012439.png

- Дали е околу набавка за Клиника за хематологија што е актуелна тема ?
- Дали се работи за ТКИ инхибитори што ги спомнуваш ,,тирозин киназни инхибитори" за лечење на леукемија?

Screenshot_20220923-012200.png

- Дали се овие таблети можеби оралната терапија на пациентите (конкретно спомнатиот Зоран од актуелното видео)?

Screenshot_20220923-012357.png

- Дали ова понуда и тендерска процедура е пред еден месец?

... која фарм.фирма за лекови од ЕУ ќе достави количини за месец дена во НЕ- ЕУ МКД од склучен договор дополнително преку наши административни процедури за влез на лек посебно кога се во прашање онколошки лекови?
...е сега извадено од тепих, вакво такво лечење не навлегувам, поентата ми е од економска гледна точка на тендерска процедура која е со закаснување и вакуум простор од неколку месеци без залихи од лекот за пациентите!

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.593
Поени од реакции
37.521
Препорака и совети или злоупотреба - ТУКА

„ Проф. Др. Сашко Кедев, претседател на Македонското здружение за кардиологија и секретар на Европското здружение за срцеви аритмии, е познат по тоа што лекува луѓе без апчиња. Во исто време, секој што ќе падне во неговите раце е исцелен. Меѓу пациентите на професорот има многу познати луѓе, но и пациенти од други земји од ЕУ. Тој верува дека нашите вени се одговорни за 90% од нашето здравје и дека нашата општа благосостојба зависи од тоа колку ни се чисти вените.“

...дали овој навредувачки маркетинг што е толку понижувачки за ваква јавна личност поврзана со ургентна кардилогијата е навистина со одобрение на ургентниот кардиолог за некоја сума која му плукна на Хипократова заклетва и на својата хумана професија или е само злоупотреба на негово име без негово знаење, не сакам ниту да помислам или да се двоумам дали е вистина, но што прават нашите институции доколку е ова злоупотреба и замајување на популацијата за таму рандом препарат?

Тука

...или глобално, каква е цензурата ако веќе нема казни за злоупотреба на еминентни медицински експерти за вакви маркетиншки финти каде ги лажат луѓето? друго е кога се работи за облека или некој предмет, но за вакви препарати кои со вакво рекламирање на социјални мрежи може да наштети на човечкото здравје, непотврдени од Агенција за храна за безбедна примена, нереагирање на здравствените институции ќе доведе до нови пациенти и до злоупотреба на медицински лица кој цел свој живот го посветија на својата хумана професија!

а бе ајде, хаос ин Лаос, па уште насловот „Министерство за здравство“! :facepalm:

Овде!

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.565
Препорака и совети или злоупотреба - ТУКА

„ Проф. Др. Сашко Кедев, претседател на Македонското здружение за кардиологија и секретар на Европското здружение за срцеви аритмии, е познат по тоа што лекува луѓе без апчиња. Во исто време, секој што ќе падне во неговите раце е исцелен. Меѓу пациентите на професорот има многу познати луѓе, но и пациенти од други земји од ЕУ. Тој верува дека нашите вени се одговорни за 90% од нашето здравје и дека нашата општа благосостојба зависи од тоа колку ни се чисти вените.“

...дали овој навредувачки маркетинг што е толку понижувачки за ваква јавна личност поврзана со ургентна кардилогијата е навистина со одобрение на ургентниот кардиолог за некоја сума која му плукна на Хипократова заклетва и на својата хумана професија или е само злоупотреба на негово име без негово знаење, не сакам ниту да помислам или да се двоумам дали е вистина, но што прават нашите институции доколку е ова злоупотреба и замајување на популацијата за таму рандом препарат?

Тука

...или глобално, каква е цензурата ако веќе нема казни за злоупотреба на еминентни медицински експерти за вакви маркетиншки финти каде ги лажат луѓето? друго е кога се работи за облека или некој предмет, но за вакви препарати кои со вакво рекламирање на социјални мрежи може да наштети на човечкото здравје, непотврдени од Агенција за храна за безбедна примена, нереагирање на здравствените институции ќе доведе до нови пациенти и до злоупотреба на медицински лица кој цел свој живот го посветија на својата хумана професија!

а бе ајде, хаос ин Лаос, па уште насловот „Министерство за здравство“! :facepalm:

Овде!
Никаде не го најдов името на Кедев овде

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.565
Овој одамна не е претседател на здружението на кардиолози на Македонија.

Јас не знам зашо вакви рекла кажала муабети од доктор.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.593
Поени од реакции
37.521
Овој одамна не е претседател на здружението на кардиолози на Македонија.

Јас не знам зашо вакви рекла кажала муабети од доктор.

...види го, па што пишувам јас , дека се злоупотребува докторов во шкљ комерцијални цели на некои препарати, без негово знаење на ФБ читаат луѓето и ќе мислат вистина, никаква цензура или слично.

Член од
23 септември 2015
Мислења
896
Поени од реакции
447
Здравството кај нас "со еден збор"???
Да не дојдеш до степен тоа да ти е потребно.....

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.565

Да не знае чоек што е полошо? Оваа или некој од на груби министерството шо ќе дојде!

Kajgana Shop

На врв Bottom