Здравството кај нас

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.281
Поени од реакции
9.061
Apsolutno ne bi se slozil deka m. lice moze da raboti so kurs vo Germanija. Dodeka vo domovite za stari lica edinstveno za bolnicar se polaga kurs kako prethoden uslov za vrabotuvanje, znaci bez iskustvo. Ova cisto proverena informacija od kolegi koi zaminale. Imeno pri aplikacija za rabota vo Germanija kako med. sestra odnosno lekar, se vrsi prethodna selekcija na kadar od aplikantite soglasno rab. iskustvo i dostignuvanje, velam odnosno tvrdam od bliski izvori deka strancite ne primaat bilo kogo na rabota. Vicevite i dosetkite se zanimlivi, no nitu edno med. lice ne zaminalo vo stranstvo da raboti bilo sto drugo, sem povrtorno kako medicinsko lice. Med. sestri koi sekojdnevno zaminuvaat da rabotat vo stranstvo, potocno nivnata regrutacija e sekojdnevna tamu rabotat motivirano pred se od finansiski aspekt, pa ne ja ,,baraat venata,, koga zemaat krv tuku ednostavno znaat da zemaat krv bez pritoa da predizvikaat ostetuvanje na tkivoto. Odlivot na medicinski kadar e postojan izminative godini od nasata zemja, so sto nie definitivno ostanuvame bez drzavno zdravstvo. Jas sum na 3 godini do penzija, da bev pomlad nemase da toleriram bilo kakov mobing na rabota tuku ke si zaminev i jas vo EU. Na polni 61 godini jas seuste drzam dezurstvo, dodeka po pravilnik so napolneti 60 godini ,,ne dezuraat specijalisti,, pa imeno samiot se prasuvam dali navistina seuste imam koncentracija da izvrsam efektiven klinicki pregled vo 02:00 sledstveno i operacija vo 03:00. Se somnevam vo svojot ,,kvalitet,, vo tie casovi docna vo nokjta.

34 СЕСТРИ СО ЗАВРШЕНА ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ОД БИТОЛА ПОДНЕЛЕ БАРАЊЕ ДА ИМ СЕ ПРЕВЕДАТ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА РАБОТА ВО ГЕРМАНИЈА
Mediumite neka ne lazat, kakvi se tie 34 med. sestri. Pa toa se stotici na nedelna osnova.
Makedonija e drzava koja za najmnogu 5 godini ke ostane celosno bez drzavno zdravstvo.
Јас во моментов не гледам дека МК има државно здравство. Секоја болница освен државна и 8 септември во државното здравство е на ниво старски дом.

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
...а бе види, све во ред пишувањето кад би било оваква или онаква опременост на амбулантна кола во Шварцвалд клиника, конкретно пишувавме за транспорт на пациентка со кардиолошки проблем со амбулантно возило од кумановска општа болница до скопска кардиолошка клиника во придружба само на медицинска сестра и возачот на возилото, а сите со се директорката на болницата се задржуваат и го потенцираат случајот само како сообраќајната несреќа на амбулантното возило на раскрсница, без некој да праша „ зашто нема пилот во авионот“!

...заземање страна на нешто што не во ред мислејќи само на лично нападнато его како доктори не донесе до вакво дереџе, правилото „одбрани доктор“ без разлика ако е или не е во право, затоа што се брани општо лекарската фела каде и истиот спаѓа има резултат на непочитување на етика, несовесно работење каде колатерална штета е пациентот, доведува до ситуација да ниеден доктор не се казнува, никогаш ниеден доктор не е крив, се заташкуваат работите затоа што има титула „доктор“ , секој треба да одговара за секоја грешка направена непрофесионално, посебно ако здравјето на пациентот е загрозено!

... инаку твојата заложбина во ноќните часови како доктор , каде каде е над другите дежурствата на помлади доктори, ти како „стара лекарска школа“ дополнето со долгогодишно искуство е среќа на пациентот да те стрефне на дежурство, а опасност да стрефне некој неискусен млад доктор, кој може не е заспан после полноќ, но никогаш подобар во спремноста да го прифати пациентот како би го направил ти тоа, прашање дали тој млад лекар каде се врти во тие ноќни часови, на дежурство дур да се пронајде каде е и освести, оде воз у кукуруз!
Opremata sto ja spomnav e must be! Sto fajde lekar ako nemas oprema? Ete, etioloski bil definiran problemot kako kardioloski. So ogled na Reamobilite vo Makedonija (mnogu dobro znam sto imaat i nemaat) i znaenjeto na tehnickiot kadar ( primer soferot e samo sofer i nisto drugo, na zadnoto sediste e tehnicar ) normalno e da se slucuva toa sto se slucuva. Prost primer, imas samo AED. Nemat monitor( lifepeak 15 ili nesto slicno, nemas 12 kanalni EKG, nemas lekovi kako Heparin vo IV oblik, nemas mreza so kateter ..). Kako ke transportiras kardioloski pacient bez se nabrojanoto? Prost primer se slucuva periarestna sostojba kako infarkt, VT so pulz ? Kako ke go diagnosticiras, kako ke go konvertiras? So sto?
Koga ke soberes se,nemas educiran kadar za takvi sostojbi, niti oprema. Kakvo e fajdeto ako lekarot e bo pridruzba? Da se razberime,ne branam nikogo niti toa mi e namerata ama uslovite se za nikade i toa ostava bajagi prostor za manevriranje i manipulacii na sistemot i bez nikoj da ti moze nesto. Se razbirame neli.
Samo za ilustracija, niz Evropa tehnickiot i lekarskiot kadar gi imaat nabrojanite kursevi, se neverojatno strucni i sinhronizirani. Lekarot e team lider i izveduva komplicirani zafati ( punkcii, drenovi, intubacii, konikotomija, centralni katetri,ordinira terapija itd) dodeka tehnickiot kadar (zaedno so soferot koj e isto taka dipl.tehnicar so specializirani znaenja) pomagaat.
Znaci vo zemja so eden kup nedostatoci,sekoj dodaten nedostatok postanuva sam po sebe nebiten.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.281
Поени од реакции
9.061
Opremata sto ja spomnav e must be! Sto fajde lekar ako nemas oprema? Ete, etioloski bil definiran problemot kako kardioloski. So ogled na Reamobilite vo Makedonija (mnogu dobro znam sto imaat i nemaat) i znaenjeto na tehnickiot kadar ( primer soferot e samo sofer i nisto drugo, na zadnoto sediste e tehnicar ) normalno e da se slucuva toa sto se slucuva. Prost primer, imas samo AED. Nemat monitor( lifepeak 15 ili nesto slicno, nemas 12 kanalni EKG, nemas lekovi kako Heparin vo IV oblik, nemas mreza so kateter ..). Kako ke transportiras kardioloski pacient bez se nabrojanoto? Prost primer se slucuva periarestna sostojba kako infarkt, VT so pulz ? Kako ke go diagnosticiras, kako ke go konvertiras? So sto?
Koga ke soberes se,nemas educiran kadar za takvi sostojbi, niti oprema. Kakvo e fajdeto ako lekarot e bo pridruzba? Da se razberime,ne branam nikogo niti toa mi e namerata ama uslovite se za nikade i toa ostava bajagi prostor za manevriranje i manipulacii na sistemot i bez nikoj da ti moze nesto. Se razbirame neli.
Samo za ilustracija, niz Evropa tehnickiot i lekarskiot kadar gi imaat nabrojanite kursevi, se neverojatno strucni i sinhronizirani. Lekarot e team lider i izveduva komplicirani zafati ( punkcii, drenovi, intubacii, konikotomija, centralni katetri,ordinira terapija itd) dodeka tehnickiot kadar (zaedno so soferot koj e isto taka dipl.tehnicar so specializirani znaenja) pomagaat.
Znaci vo zemja so eden kup nedostatoci,sekoj dodaten nedostatok postanuva sam po sebe nebiten.
Многу е битно и реанимацискиот тим да е "уигран", секој да знае кое што и каде стои и со поглед да се разбираат што се вели да може реанимацијата да тече непрекинато.

Последно уредено:

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.922
Поени од реакции
11.725
Вчера син ми се лизга на плочки и паѓа на глава, го кревам крвав со убав рез под аркада, го смирувам и спремам за на доктор. Го носам во Јане Сандански, чекаме 45мин за да ни кажат не е за кај нас детево. Го носам во државна, таму хорор - доктори нема, ама има полу живи луѓе што никој не ги есапи, а за хигиената не сакам ни да разговарам. После 2 саати малтретирање на 4 годишно дете сакал нејќел го однесов во Систина, каде за само 6000 денари го средија, без разлика што добив екстра дрзок третман од докторката на која и го расипав дежурството. Претпоставувам очекувала да си гледа серии вечерта, а не да се замара со боранија. Така да со парите со кои секој месец плаќам придонеси можам да се ебам, па затоа среќа има приватно здравство да ме доебе пошто ова примарново државно не ни постои. Жал ми е за луѓево што немаат, најискрено. Да ти се изнаебам и во здравството и во државата.

Член од
23 септември 2015
Мислења
962
Поени од реакции
485
После читањето на сиве овие постови, јасно ми е зошто луѓето одат по бајачки и слично :ROFLMAO:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
Ова што го пиша, во Мк нема никогаш да го има, на жалост.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
После читањето на сиве овие постови, јасно ми е зошто луѓето одат по бајачки и слично :ROFLMAO:
А пред да ги прочиташ сиТе овие постови,не знаеше како е?Требаше на кајгана форум да прочиташ?

Член од
23 септември 2015
Мислења
962
Поени од реакции
485
А пред да ги прочиташ сиТе овие постови,не знаеше како е?Требаше на кајгана форум да прочиташ?
Па искрено не баш, но знаев дека не чини работата баш...но дека е све заминато до олку никогаш не помислив

Член од
28 ноември 2022
Мислења
498
Поени од реакции
960
...да не сум во тој процес да ги гледам како се земаат уверенијата од вонредно полагање на медицинскиот кадар, па дополнително „факултет за медицинска сестра или виша“ можеби ќе се загрижев, ама ако на 100 кандидати десетина се со некое просечно знаење, другото е све земено и купено од родителите кои сами идат за „нивните вундеркиндер“ деца за потписи, за пријавување за полагање со непотизам, мито или партиска препорака, така да воопшто не се загрижувам за ваков кадар кој заминува во Германија
Ne. Bas tie koi gi imenuvas ne zaminuvaat vo stranstvo, tie ostanuvaat da ,,rabotat,, kaj nas.
таму во некоја болница каде директор е некој си доктор од Виетнам, а главен шеф доктор од Индија
Bez rasna omraza! Bojata na kozata ne e index za kvalitet, zosto ne bi bile edni od najdobrite. Mojot instruktor po THD metoda za hir. lekuvanje na hemoroidi bese Indiec, eden od najdobrite vo rabotilnicata vo Italija kade se obuciv i polagav.
... медицински кадри кои завршуваат било какво средно образование и за неколку месеци дполнително „полагаат“ стручни испити од областа на медицината, стануваат преку ноќ медицински лица?
Bez shirenje na lagi! Ne postoi takvo nesto sem za bolnicar! Kakvi kursevi za lekari i med. sestri devojce ti se molam.
Автоматски споено мислење:

Јас во моментов не гледам дека МК има државно здравство. Секоја болница освен државна и 8 септември во државното здравство е на ниво старски дом.
Vo pravo si. I stara gradska seuste funkcionira na stakleni noze.
Автоматски споено мислење:

Вчера син ми се лизга на плочки и паѓа на глава, го кревам крвав со убав рез под аркада, го смирувам и спремам за на доктор. Го носам во Јане Сандански, чекаме 45мин за да ни кажат не е за кај нас детево. Го носам во државна, таму хорор - доктори нема, ама има полу живи луѓе што никој не ги есапи, а за хигиената не сакам ни да разговарам. После 2 саати малтретирање на 4 годишно дете сакал нејќел го однесов во Систина, каде за само 6000 денари го средија, без разлика што добив екстра дрзок третман од докторката на која и го расипав дежурството. Претпоставувам очекувала да си гледа серии вечерта, а не да се замара со боранија. Така да со парите со кои секој месец плаќам придонеси можам да се ебам, па затоа среќа има приватно здравство да ме доебе пошто ова примарново државно не ни постои. Жал ми е за луѓево што немаат, најискрено. Да ти се изнаебам и во здравството и во државата.
Zdravstvoto e katastrofalno, no ne e do tolku da se dramatizira za edna rtg i obicna sutura. Ne daj boze da dojde neshto poloso pa navistina da imate potreba od privatno zdravstvo, togas moze da bide navistina problem. GOB 8mi Septemvri, klinicki centar ,,Majka Tereza,, i JZU ,,Sv.Naum Ohridski,, kje go resele problemot na sinot.

Последно уредено:
Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.164
Поени од реакции
5.751
Zdravstvoto e katastrofalno, no ne e do tolku da se dramatizira za edna rtg i obicna sutura. Ne daj boze da dojde neshto poloso pa navistina da imate potreba od privatno zdravstvo, togas moze da bide navistina problem. GOB 8mi Septemvri, klinicki centar ,,Majka Tereza,, i JZU ,,Sv.Naum Ohridski,, kje go resele problemot na sinot.
„Zdravstvoto e katastrofalno, no ne e do tolku“ ... крај на цитатот.
Не е до толку, полошо... здравје.
Човекот не драматизира, се работи за негово дете.
Како би се чувствувал ти, во негова кожа???
Колку е лесно од „дистанца“, да се кажува мислење.
Прашај го тој што со здробени прсти чека за рентген/снимка 1 и пол час,
а потоа мора сам да вози до аптека да купи „инекција против тетанус“, зошто во болницата нема, што мисли за твојава изјава?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.797
Поени од реакции
37.801
Opremata sto ja spomnav e must be! Sto fajde lekar ako nemas oprema?
... како да ти кажам, не реков дека ти не си спремен, и не знаеш по тоа што опрема треба да има едно амбулантно возило „must be“ како ве учеле генерациски седејќи во амфитеатарот, но на терен не баш така, па дури и таму каде си ти, не цветаат ружи.
...еве ти еден пример во недоразбирање со повик на пациентка која побарала итна помош поради силни болки од бубрежна калкулоза и транспорт со амбулантно возило при што дошло до фатални последици при самиот транспорт до болница, дискутабилно дали имала шанса поради годините, поради анеуризма, дали медицински персонал закаснил, погрешил, а и опременоста на амбулантното возило како пишуваш ти „must be“ не помогнало многу.

„Стручниот совет на Медицинскиот центар Велење од четвртокот расправаше за процедурите за лекување на 74-годишен пациент кој почина рано прексиноќа на пат кон Медицинскиот центар Велење, откако втор пат возел таму за помалку од два часа со силни болки поради проблеми со бубрезите.камења. Во меѓувреме, внатрешната стручна контрола во здравствениот дом се уште не е завршена, стручниот совет на ЗД Велење предложи неколку подобрувања во однос на досегашните наоди, вклучително и снимање на телефонските повици на сите телефонски броеви во одделението за итна медицинска помош, попрецизно и читливо евидентирање на резултатите од амбулантски прегледи и вклучување на Единицата за итна медицинска помош на ЗД Велење во системот за испраќање на здравствена заштита во најбрз можен рок.

Да се префрла вината на едниот или на другиот е неодговорно, и самиот сум свесен за тоа. Сепак, ескалацијата во медиумите многу јасно покажа дека јавноста е многу чувствителна на здравствени проблеми. Пред се, генерално, јавноста има многу висок степен на недоверба во здравствениот систем во Словенија“, им рекол градоначалникот на состанокот на градските советници.“

Член од
28 ноември 2022
Мислења
498
Поени од реакции
960
„Zdravstvoto e katastrofalno, no ne e do tolku“ ... крај на цитатот.
Не е до толку, полошо... здравје.
Човекот не драматизира, се работи за негово дете.
Ti citas deka ne branam nikogo, tuku samo deka sum realen? Sega nokeska sum na rabota dezuren, da dojdes so banalna isecenica kje te sosijam /ili moj kolega/, kje te snimam /ako treba/ i ke ti dadam upat za na infektivna da primis tetanus /ima/. Zatoa bez dramatiziranje!
Прашај го тој што со здробени прсти чека за рентген/снимка 1 и пол час,
Toa e tocno i e katastofalno, se soglasuvam.
аптека да купи „инекција против тетанус“, зошто во болницата нема, што мисли за твојава изјава?
Koja e taa apteka kade ima ,,inekcija protiv tetanus,,

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.281
Поени од реакции
9.061
... како да ти кажам, не реков дека ти не си спремен, и не знаеш по тоа што опрема треба да има едно амбулантно возило „must be“ како ве учеле генерациски седејќи во амфитеатарот, но на терен не баш така, па дури и таму каде си ти, не цветаат ружи.
...еве ти еден пример во недоразбирање со повик на пациентка која побарала итна помош поради силни болки од бубрежна калкулоза и транспорт со амбулантно возило при што дошло до фатални последици при самиот транспорт до болница, дискутабилно дали имала шанса поради годините, поради анеуризма, дали медицински персонал закаснил, погрешил, а и опременоста на амбулантното возило како пишуваш ти „must be“ не помогнало многу.

„Стручниот совет на Медицинскиот центар Велење од четвртокот расправаше за процедурите за лекување на 74-годишен пациент кој почина рано прексиноќа на пат кон Медицинскиот центар Велење, откако втор пат возел таму за помалку од два часа со силни болки поради проблеми со бубрезите.камења. Во меѓувреме, внатрешната стручна контрола во здравствениот дом се уште не е завршена, стручниот совет на ЗД Велење предложи неколку подобрувања во однос на досегашните наоди, вклучително и снимање на телефонските повици на сите телефонски броеви во одделението за итна медицинска помош, попрецизно и читливо евидентирање на резултатите од амбулантски прегледи и вклучување на Единицата за итна медицинска помош на ЗД Велење во системот за испраќање на здравствена заштита во најбрз можен рок.

Да се префрла вината на едниот или на другиот е неодговорно, и самиот сум свесен за тоа. Сепак, ескалацијата во медиумите многу јасно покажа дека јавноста е многу чувствителна на здравствени проблеми. Пред се, генерално, јавноста има многу висок степен на недоверба во здравствениот систем во Словенија“, им рекол градоначалникот на состанокот на градските советници.“
????

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.164
Поени од реакции
5.751
Ti citas deka ne branam nikogo, tuku samo deka sum realen? Sega nokeska sum na rabota dezuren, da dojdes so banalna isecenica kje te sosijam /ili moj kolega/, kje te snimam /ako treba/ i ke ti dadam upat za na infektivna da primis tetanus /ima/. Zatoa bez dramatiziranje!

Toa e tocno i e katastofalno, se soglasuvam.

Koja e taa apteka kade ima ,,inekcija protiv tetanus,,
НЕ прочитав никаде дека си реален. Мислам дека по автоматизам си ја браниш професијата. Во градска општа болница немаа ништо против тетанус, и морав сам да си донесам од аптека, а сега дали било инјекција или вакцина, како ти што се фати за ЗБОРОТ, не ми е познато, но го најдов тоа во Буњаковец во аптека. И не, не ми дадоа упат за на инфективно. Кога ќе ви проработат човечките чувства на тоа докторите, може ќе ја разбереш психичката состојба на човекот со детето. Не е тоа драматизирање. Драматизираат тие што ве тепаат после по болниците. Човеков само си кажа маката и изрази незадоволство. А јас сето тоа го потврдувам, и тврдам дека сите доктори сте бесчувствителни и арогантни индивидуи. Не дај Боже да паднам во раце на доктор или адвокат.

Kajgana Shop

На врв Bottom