Збогум НАТО, збогум ЕУ

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
фми,
Прашај ги пензионерите и вработените во пониските струки како живеат.
Бугарија до 2020 ќе биде 5 милиони жители од кои 2 милиони роми, 1 милион турци, 2 милиони Македонци.
Јака иднина нема што.
Од што е убаво цела младина е во странство.
Цели села ви купија во Бугарија и од македонското слепило ќе ви лизне Бугарија.
Определено читаш много жалти вестници.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
ФМИ, ти збориш како Македонија да не сака во ЕУ а сите ја канат???

НАТО и ЕУ не се алтернатива затоа што стои силно ВЕТО од Атина! Не знам како советуваш да се договориме со грци? Цела ЕУ прави еден опасен преседан подржувајќи еден ирационален член! Умоболно е и да се помисли што се бара!!! Барем ти би требало да имаш повеќе разбирање.

Дали Блгарија ќе го смени името ако Македонија е во ЕУ а Блгарија кандидат за член а Македонија условува или ќе смените име или нема ЕУ. Како тогаш ќе мислиш?

Имаш совет, еве кажи твое мислење (ама реално) што може да се направи.

Ама конкретно!
Да разбирам дилемата на МК.Во право си дека има проблем,но согласи се со мене дека и едната и другата страна треба да направат компромис.Например само на териториjaта на ГР да има некакво име за нивна употреба,па не и за интернационална.Па во наjлошиа случаj тези држави кои не са ви признали под конституционното име да използват това ново име компромисно име.Да не става збор за менене на името за внатрешна употреба.
Согласи се со мене дека ке биде лудост МК да се изолира от ЕУ и НАТО.Има проблем и треба да се оди ком приемливо решение и за двете држави.Ни МК,ни БГ може да сопре Гр,заштото имат море,имат огромен трговски флот и не им пука дали ке им затвориш границите или не.Единственото нешто което според мен което може да се направи е това да седнат на масата и да преговарат или да лобирате JAКО да се изврши притиск врз ГР от страна на ЕУ,САД и Руската федерациja.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
И по некој официјален извештај од ЕУ.:smir:
Ако ми дадеш линк каде пише 2 милиона македонци во БГ во 2020 година от ЕУ ти свалjaм капа.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Да разбирам дилемата на МК.Во право си дека има проблем,но согласи се со мене дека и едната и другата страна треба да направат компромис.Например само на териториjaта на ГР да има некакво име за нивна употреба,па не и за интернационална.Па во наjлошиа случаj тези држави кои не са ви признали под конституционното име да използват това ново име компромисно име.Да не става збор за менене на името за внатрешна употреба.
Согласи се со мене дека ке биде лудост МК да се изолира от ЕУ и НАТО.Има проблем и треба да се оди ком приемливо решение и за двете држави.Ни МК,ни БГ може да сопре Гр,заштото имат море,имат огромен трговски флот и не им пука дали ке им затвориш границите или не.Единственото нешто което според мен което може да се направи е това да седнат на масата и да преговарат или да лобирате JAКО да се изврши притиск врз ГР от страна на ЕУ,САД и Руската федерациja.
epa gledas samiot ti kako nemakedonec davas soglasnost za kompromis,zasto za tebe e mnogu relaksirano da si kuliras..spored mene nema so da se pregovara. toa e sakle ili ne postoime i se vikame kako se cuvtvuvame i kako ne ucele nasite predci. znaci ako evropa ne ne saka vo nejzino drustvo onakvi kakvi sto sme , so kur baram tamo?
odlukite na eu i nato pred se politicki * najdobar primer ti e vrzan so nas i so kipar , kade grckiot del e vo eu a drugite od severen kipar se persona non grata vo eu), nitu merat razvoj ( primer zasto turcija uste ne e eu), ni situacija..zatoa dodeka pederite imaat pravo na veto ni sme aut .

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ако ми дадеш линк каде пише 2 милиона македонци во БГ во 2020 година от ЕУ ти свалjaм капа.
Па читај бе меѓу редови малку,не си вчерашен,ебаго.Да те потсетам малку дека ЕУ во своите извештаи за Бугарија и Романија пишува како овие две земји останаа без квалитетна работна рака и практично се неатрактивни за понатамошно вложување.Ќе увезете Кинези или Вијатнамци?Па нема да ги увезете токму поради “косите очи“ од кој бегате како опалени.Вам во перспектива не ви преостанува ништо друго освен да ја дадете Македонија на Македонците,а ние ветуваме дека добро ќе ви го заштитиме и преостанатиот дел на Бугарија.:helou:

Член од
8 јули 2008
Мислења
25
Поени од реакции
0
Мдаа, като онаjа реклама. "Сакам Скопско и Тетовско и Гостиварско..."

Член од
5 август 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
Гледам НАТО много земja ке загуби.:) Деба и организациjaта.:)

Един поздрав за сите.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Па читај бе меѓу редови малку,не си вчерашен,ебаго.Да те потсетам малку дека ЕУ во своите извештаи за Бугарија и Романија пишува како овие две земји останаа без квалитетна работна рака и практично се неатрактивни за понатамошно вложување.Ќе увезете Кинези или Вијатнамци?Па нема да ги увезете токму поради “косите очи“ од кој бегате како опалени.Вам во перспектива не ви преостанува ништо друго освен да ја дадете Македонија на Македонците,а ние ветуваме дека добро ќе ви го заштитиме и преостанатиот дел на Бугарија.:helou:
Само дето не ми отговори каква е алтернативата за безбедността на МК без НАТО и икономскиот разтеж и пазар без ЕУ?

Член од
8 јули 2008
Мислења
25
Поени од реакции
0
Па читаj и ти:

“Време”: Македонија не е интересна за инвеститорите
07 август 2008 | 12:31 | Агенција "Фокус"
Скопие. Македонија е на последно мјасто по интерес на инвеститорите в Европа. Това сочи доклад'т на реномираната консултантска компанија “Делојт”, пише днес македонскијат вестник “Време”. К'м инвестиране в Македонија, Молдова и Черна гора интерес са показали 10% от инвеститорите в Източна Европа, докато к'м тези страни никак'в интерес не пројавјават инвеститорите от Западна Европа. Според доклада Чехија и Словакија са нај-атрактивни за източноевропејските инвеститори.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Само дето не ми отговори каква е алтернативата за безбедността на МК без НАТО и икономскиот разтеж и пазар без ЕУ?
Македонија е безбедна без НАТО многу повеќе одколку со НАТО,доколку соседите нејзини се во НАТО.Економскиот растеж на Македонија го гледам во остварливата и лесно возможна програма за едукација на релативно малиот број население.2 милиони народ многу побрзо може да биде високо едуциран и за многу пократко време одколку 8 милиони а единствената пречка во неговиот развој се визните бариери кој засега ги спречуваат и ограничуваат Македонците да им го продаваат својот висококвалитетен труд на Европејците,за разлика од Романците и Бугарите кој не го ни поседуваат во голем процент како Македонците.
Нам ни требаат 10 години слобода за да може секој кој ќе излезе во ЕУ да го продаде она за што генетски е предодреден,како врвни архитекти-градежници,доктори и уметници..........Македонците многу брзо се интегрираат во сите системи на земјите од ЕУ но никогаш не ја забораваат Македонија која доколку ја имаше либерализацијата мислам дека ќе беше лидер во регионов како во економски така и во здравиот начин на живеење,затоа што ги има сите предуслови за тоа.
Македонецот е со векови присилуван да биде земјоделец,сточар или рудар,иако во самиот ген му е предодредено да биде научник или врвен експерт,скоро во секоја бранша која само што ќе ја погледне веќе знае одлично да ја работи,како со години да го работел тоа.Токму тоа го знаат соседите и прават обиди да го асимилираат овој мал но генетски талентиран народ со дарба да биде “неимар“ на современиот начин на живеење само доколку му дозволиш тоа да го работи,и се разбира доколку му платиш доволно за тоа.Македонците се всушност народ кој има по еден “вграден Микеланџело“ во секого,и кој ги чека своите 5 минути за да створи нешто што се граничи со возможното и ќе трае со векови.Само не знам дали ти како осознаен Бугарин го разбираш тоа?:toe:

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
Море татарчулина, ако е толку непожелна и пропадната Македонија, од кај желбата кај вас до Охрид да е бугарија??? А гледам и опседнати сте со Македонија си пратите весници, вести, ај гитла од тука да вибам се!!! :angry3:

Kajgana Shop

На врв Bottom