За неверниците

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Оваа тема ја посветувам (иако знам дека нема да е популарна) на прашањето: Што ги тера неверниците едноставно да не веруваат?

Овде предвремено сакам да ги елиминирам постовите од стилот на „Па доволно сум самосвесен да знам“ или „разумот ми е на повисок степен на развој“ итн...

Сакам да знам, дали да се биде атеист се има некакво чуство т.е. дали ВИЕ како атеисти чуствувате потреба (не чуствувате де) да не постои Бог? Дали концентричноста во која сами и самоволно се поставувате во центарот ви е знак на сеопшта моќ или пак ви е производ на несигурноста и начин на кој би привлекле внимание или би го храниле умот со „вештачка храна“ колку да се одржувате во вегитативна состојба?

Верувајте ми немам ништо против да е некој атеист и целосно ја почитувам вашата определеност. Никој не мора ни да се објаснува, доволно е да ми се каже дека сте атеист но оваа тема ја поставувм со верба дека некој ќе се најде што би ми одговорил со мислења од другата страна преточени во чуства а не во „наводен разум“, од страна која никогаш не би можел да ја осетам.

Па ајде што чекате...

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Можи и од мене едно прашање?

Ако не верувате во Бог, во што верувате? Што ви дава надеж?

Член од
11 февруари 2006
Мислења
1.744
Поени од реакции
0
Атеист сум и се гордеам да кажам!
Несакам никој да навредам ама според мене религијата е за прости луѓе, сите што неможат да си објаснат нешто го кажуваат ова - „Бог така сакал“ ..
Се што не ми е логичко мене ми представува невистинито .. А Бог ми е нелогичен .. Се што е кажано во Библијата ми е нелогично ..
И на вас не ви е логично само се тешите со тоа дека „Бог несакал да биде логично“ :tapp:

~*TамарЧе*~ напиша:
Можи и од мене едно прашање?

Ако не верувате во Бог, во што верувате? Што ви дава надеж?
Верувам во науката - Се' е докажано со факти ! Не верувам во фикција - верувам во факти !
Немам надеж слична на вашата .. Кога знам дека кога ќе умрам е КРАЈ и само КРАЈ .. Кога знам дека нема Некој да ми помогне ако не си помогнам сам ..
Не се молам на никој и ништо ..
Надежта ми е дека ќе живеам богато со многу љубов и среќна случајност.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
Се што е кажано во Библијата ми е нелогично ..
И на вас не ви е логично само се тешите со тоа дека „Бог несакал да биде логично“ :tapp:
Што ти е нелогично? Биди по конкретен, па можеби и ќе ти разјасниме некои работи.
И зошто доколку ти немаш капацитет да ја сфатиш логиката на нештата, мислиш дека нешто е нелогично? :)

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Па има премногу нелогичности во неа,во право е.
Не се секавам сега на сите,ама еве две од нив:
Прво,како може цел свет да се намножи од Адам и Ева,кога Ева родила два сина?
Второ:Ако волјата на сите е раководена лично од Бог,значи Бог контролира се што ние правиме,а во исто време забранува да се убива и да се краде на пример,зошто тогаш се случува тоа без престан?Значи он ги наведува лугето да го прават тоа што е забрането лично од него.Логика?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Несакам никој да навредам ама според мене религијата е за прости луѓе,
Де, ти така како сложен објасни ни нам..простите што е тоа нелогично?!
Верувам во науката - Се' е докажано со факти ! Не верувам во фикција - верувам во факти !
Дефинитивно ја немаш ни прочитано Библијата...па истата е полна со факти...колку само историски факти има...за друго да не зборувам.
Немам надеж слична на вашата .. Кога знам дека кога ќе умрам е КРАЈ и само КРАЈ .. .
Тогаш сме навистина бедни..ако после животот нема ништо...

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Второ:Ако волјата на сите е раководена лично од Бог,значи Бог контролира се што ние правиме,а во исто време забранува да се убива и да се краде на пример,зошто тогаш се случува тоа без престан?Значи он ги наведува лугето да го прават тоа што е забрането лично од него.Логика?
Глупости...Адам живеел скоро 900 години..поточно 930 какви два сина знаеш ли колку деца може да се родат за толку години...
Постои нешто што се вика слободна волја..тоа ти го дал Господ да правиш што сакаш..дури да пишуваш против него на овој форум.
Логика?!

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Ахам...
А кај била слободната волја кога инквизицијата палела луге што мислеле дека земјата е тркалезна?Зошто тогаш нив не им овозможил слободна волја бог?Зошто воопшто дозволил во негово име да се прават такви гнасотии?Зошто дозволил да се убиваат луге во негово има?Каде бил тогаш?
И стварно,немој да ми кажеш дека вистински веруваш дека Адам живеел 900 години.Дури и да живеел,сите деца од него и од Ева би биле брака и сестри.Како понатаму ке се размножуваат?Инцест?Нели црквата забранува инцест.Како би било да се знае дека човештвото се размножило со таков грев?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Ахам...
А кај била слободната волја кога инквизицијата палела луге што мислеле дека земјата е тркалезна?Зошто тогаш нив не им овозможил слободна волја бог?Зошто воопшто дозволил во негово име да се прават такви гнасотии?Зошто дозволил да се убиваат луге во негово има?Каде бил тогаш?
И стварно,немој да ми кажеш дека вистински веруваш дека Адам живеел 900 години.Дури и да живеел,сите деца од него и од Ева би биле брака и сестри.Како понатаму ке се размножуваат?Инцест?Нели црквата забранува инцест.Како би било да се знае дека човештвото се размножило со таков грев?
Првите луѓе живееле многу повеќе од нас..Библијата е полна примери за тоа....Ноа живеел 600 години.
Да точно е дека станува збор за инцест....можеби и затоа се раѓаат луѓе кои прават вакви работи...:smir: Се шалам.
Не можеш да го обвинуваш Господ за делата на луѓето....
Црква...во време на Адам и Ева...?

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Сакам да знам, дали да се биде атеист се има некакво чуство т.е. дали ВИЕ како атеисти чуствувате потреба (не чуствувате де) да не постои Бог? Дали концентричноста во која сами и самоволно се поставувате во центарот ви е знак на сеопшта моќ или пак ви е производ на несигурноста и начин на кој би привлекле внимание или би го храниле умот со „вештачка храна“ колку да се одржувате во вегитативна состојба?
Прво,јас и сите слични на мене треба да бидеме навредени од ваквото поставување на темата.Во наслов стои неверници,а збориме за атеисти.Прво среди си ги термините,па после ќе се прави муабет за кој што како и зошто.
Второ,колку смешно звучи тоа да некој човек има потреба да не верува во Дивајн Гај.Која е потребата од бесцелно трошење енергија на неоправдана одбивност према нешто кое можеби,по некоја логика,и би постоело?
Не.
Определбата се должи на она кое ти демек сакаше од почеток да го отсечеш како координатор(Шема) на темата во која ќе бидат распнати клетите неверници.
Значи,сме продушкале.Ни засмрдело.Сме оставиле смрдеа на вас.Тоа ти е,бачко,целата филозофија измелена на најпрост можен начин.Мразиме смрдеа.
А моќта е друга тема.Чувствуваме моќ према себе,.Поимот сеопшта во овој контекст не ти го разбирам.Не е логичен.
А е логичен кога човек ќе види дека после се оди кон она сочното.Несигурност.Слаб карактер.Желба да се биде забележан.Поинаков.Као демек,еве сега ја долови целата патетика на неверничките копилиња.Сега ја ископа нивната суштина.Се поклонувам.
А за вегетативна состојба на умот ми зборува тип кој прифатил догма како вера и кој ќе се усере у гаќи при самата помисла на тоа дека можеби некој во негова близина е член на некоја субрелигија(секташ,нели)

Верувајте ми немам ништо против да е некој атеист и целосно ја почитувам вашата определеност.
Ова како на педери да им збориш.Фала ти што не' не судиш,човеку со смешен ник.Ни требаше ова.А таа енергија која се пластеше поради вашата дискриминација моравме да ја исфрламе преку избацивање бели екстракти над шоља.Сега ни е полесно.Можеме да уживаме во Мечето Ушко.

Никој не мора ни да се објаснува, доволно е да ми се каже дека сте атеист но оваа тема ја поставувм со верба дека некој ќе се најде што би ми одговорил со мислења од другата страна преточени во чуства а не во „наводен разум“, од страна која никогаш не би можел да ја осетам.
Ти се кажува дека сме атеист.И дека ќе го пукаме Црквата.И дека неможам да престанам да ви се чудам на тоа како си отварате вакви дебилни теми кога ќе ви светне на курот и никому ништо,а чичко Членот додека беше на форум го утепавте дека јаде гомна,иако неговите теми во религија беа најпоучни.
Марш бре....

Ете ти...чувства...

mALEFACTOr

..:[iluzionist]:..
Член од
30 април 2007
Мислења
512
Поени од реакции
24
Разиел се ви кажа нема потреба да го повторувам. btw не мора да постои причина за да не веруваме во Господ. Тоа треба ние вас да ве прашаме, која е причината поради која вие верувате во него?
Ако не верувам во Господ тоа не значи дека сум не верник. Верувам јас во многу други работи. Верувам во денот и ноќта, верувам во среќа, верувам во болка, верувам во постов...

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
OK... само на кратоко...

1. Па според теоријата на еволуција цела планета е намножена од една бактерија или нешто слично во тој контекст... како ова е логично а другото не?
2. Човековата волја е слободна и како слободна ни е дадена од Бога! Можеби ако наминеш на кај црква или манастир некои работи ќе ти се разјаснаст.
... а за Логиката... па зошто ние имаме правила за возење, потпишување, ПРАВО, полиција... бла бла?

Ахам...
Како прво а и последно ИНКВИЗИЦИЈАТА е направена од институција а не од вера и Бог... а такви работи се правеле бидејки сме немале и сеуште немаме верба во Него. А инцесот е забранет во понатамошниот развој на човештвото. Читај ја Библијата и не толкувај на празно...

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Иоиоио иа...

Прво,јас и сите слични на мене треба да бидеме навредени од ваквото поставување на темата.Во наслов стои неверници,а збориме за атеисти.Прво среди си ги термините,па после ќе се прави муабет за кој што како и зошто.
Второ,колку смешно звучи тоа да некој човек има потреба да не верува во Дивајн Гај.Која е потребата од бесцелно трошење енергија на неоправдана одбивност према нешто кое можеби,по некоја логика,и би постоело?
Не.
Определбата се должи на она кое ти демек сакаше од почеток да го отсечеш како координатор(Шема) на темата во која ќе бидат распнати клетите неверници.
Значи,сме продушкале.Ни засмрдело.Сме оставиле смрдеа на вас.Тоа ти е,бачко,целата филозофија измелена на најпрост можен начин.Мразиме смрдеа.
А моќта е друга тема.Чувствуваме моќ према себе,.Поимот сеопшта во овој контекст не ти го разбирам.Не е логичен.
А е логичен кога човек ќе види дека после се оди кон она сочното.Несигурност.Слаб карактер.Желба да се биде забележан.Поинаков.Као демек,еве сега ја долови целата патетика на неверничките копилиња.Сега ја ископа нивната суштина.Се поклонувам.
А за вегетативна состојба на умот ми зборува тип кој прифатил догма како вера и кој ќе се усере у гаќи при самата помисла на тоа дека можеби некој во негова близина е член на некоја субрелигија(секташ,нели)

Ова како на педери да им збориш.Фала ти што не' не судиш,човеку со смешен ник.Ни требаше ова.А таа енергија која се пластеше поради вашата дискриминација моравме да ја исфрламе преку избацивање бели екстракти над шоља.Сега ни е полесно.Можеме да уживаме во Мечето Ушко.

Ти се кажува дека сме атеист.И дека ќе го пукаме Црквата.И дека неможам да престанам да ви се чудам на тоа како си отварате вакви дебилни теми кога ќе ви светне на курот и никому ништо,а чичко Членот додека беше на форум го утепавте дека јаде гомна,иако неговите теми во религија беа најпоучни.
Марш бре....

Ете ти...чувства...
Вие (ако си ти таков) за мене сте и ќе останете неверници. Бидејки во неверници ги ставам и атеистите и антитеистите и сите по ред.

Никој не распнувам, не се возбудувај но темата е поставена како резултат на теми посветени на Богохулството и теми кои што зборуваат за верниците како празноглави, изгубени и слепи.

За тебе не е логично што неможеш да разбереш! Ова е исто и за сите, за мене и за тебе, разликата е во тоа што тоа што логично е да веруваш дека има нешто над тебе кога нешто е по-сложено од тоа што ти самиот можеш да резонираш.

Секташ? за какви секташи зборуваш? што ти е поентата? Јас имам разбирање и за тебе и за другите религии, секти, итн. Финтата е во тоа што јас кога ќе покренам некаква тема која оди контра вашата своеверна логика, веднаш се крева пустинска бура среде борова шума и јас како Верник сум крив за сите работи кои според тебе не треба да се согледани а се опфатени со првиот пост на оваа тема.

„Ова како на педери да им збориш.Фала ти што не' не судиш,човеку со смешен ник.Ни требаше ова.А таа енергија која се пластеше поради вашата дискриминација моравме да ја исфрламе преку избацивање бели екстракти над шоља.Сега ни е полесно.Можеме да уживаме во Мечето Ушко.“

Ахам значи имаме нешто слично во контекст на педерите... мило ми е.... А јас ако имам смешен ник тоа е твое мислење, и нема веза со темата, за лични навредувања продолжи но барем знам дека има нешто за тој ник и барем 30 000 твои душмани директно ме клеветат.
А работата со „серење“ „шолји“, „порцелан“ да не ти се оди во ВЦ нешто случајно или пак можеби си седиш на шолја со лаптоп?

„И дека ќе го пукаме Црквата“ хахах пукај бре никој не ти брани... ти кажав слободната волја ни е дадена од Бога, но не значи дека имаш слободна волја и дека ќе имаш вечен живот или дека си семоќен или пак дека некој не може и на тебе да пука. За отварање на теми не ми зборувај ќе отварам колку што сакам се додека разумот ме служи. Логично е тоа па макар и по твои стандарди па затоа не јади трици.

А ако мислиш дека сум куче и дека на „Марш“ ќе бегам... батка оди шетај.

Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Несакам никој да навредам ама според мене религијата е за прости луѓе, сите што неможат да си објаснат нешто го кажуваат ова - „Бог така сакал“ ..
Се што не ми е логичко мене ми представува невистинито .. А Бог ми е нелогичен .. Се што е кажано во Библијата ми е нелогично ..
Немам надеж слична на вашата .. Кога знам дека кога ќе умрам е КРАЈ и само КРАЈ .. Кога знам дека нема Некој да ми помогне ако не си помогнам сам ..
Na elektro predava profesor po ime Panco Vrangalov. Predava osnovi na elektrotehnika. Ako se najde nekoj od elektro ke znae za kogo zboruvam. Iako ne gi poznavam profesorite od drugite tehnicki i prirodno-matematicki fakulteti veruvam deka tesko ke se najde nekoj sto ja znae naukata podobro od nego. A ti sigurno deka ne ja poznavas podobro od nego. Poznat e po toa deka nisto ne ostava na slucajnosta, i sekoja pojava ja tumaci do najmal detal, no sepak koga nekoj student ke go prasuvase zosto elektronite i protonite se privlekuvaat, prosto i ednostavno ke recese "Zosto taka Bog sakal i taka ja stvoril prirodata". Pa sea sfati sto sakam da ti kazam.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223

Надежта ти е дека ќе живееш богато со многу љубов и среќна случајност? Случајност? Нема случајности..И сам знајш..
Се е со причина, со некаква цел.

Fabullous како шо има среќа така има и несреќа, како што има студ има и топлина. И нормално, како што има позитивна енергија, така има и негативна енергија.
Кој рече дека Бог ги наведува луѓето да прават такви работи..? Не мислиш дека можеби има и некаква негативна енергија која дури самиот Бог не може да ја искорени, и дека таа негативна енергија кружи околу сите нас, а наше е дали ќе дозволиме да влезе во нас, или ќе се обидеме да ја одбегнеме.

Разиел се ви кажа нема потреба да го повторувам. btw не мора да постои причина за да не веруваме во Господ. Тоа треба ние вас да ве прашаме, која е причината поради која вие верувате во него?
Ако не верувам во Господ тоа не значи дека сум не верник. Верувам јас во многу други работи. Верувам во денот и ноќта, верувам во среќа, верувам во болка, верувам во постов...
Има ваква тема. Има многу луѓе кои дале преубави одговори. Оди читни малце, така повеќе духовно ќе се развиеш, оти гледам ти недостасува духовно развивање.:wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom