burn84
Говорете Македонски
- Член од
- 4 февруари 2006
- Мислења
- 6.579
- Поени од реакции
- 1.500
Веруј ми би сакал да сум во тие, али тогаш не би можел да критикувам аргументирано.Така се тешите вие што не читате ништо?
Веруј ми би сакал да сум во тие, али тогаш не би можел да критикувам аргументирано.Така се тешите вие што не читате ништо?
Веруј ми би сакал да сум во тие, али тогаш не би можел да критикувам аргументирано.
Да му стаам чајче за да биде пополн, или да нацртам дека д глес ис хеф фул?Кој критикување аргументирано жити се, по празен коментар од твојот после на Luki коментарите немам видено.
Она што мене ми се допаѓа најмногу кај класиците е што имаат онакви исходи на настаните и ликовите кои се најблиску до она што би се случило во реалниот живот. Кога сакам таква егзистенцијално отрезнувачка нота, бирам класици, кога сакам бегство од реалноста, тука е широката лепеза жанрови од фантастиката...
Јас па ќе ти речам, не е до нечитајне работата... До таков став најчесто се стига од ного читајне...Така се тешите вие што не читате ништо?
Игонирајќи ги сите работи што не ти одговараат, исто ко воопшто да не си ги прочитал претходните коментари.
Не ми ги навредувај прикаските, ако не ги разбираш.Кое критикување аргументирано жити се, по празен коментар од твојот после на Luki приказните немам видено.
Срам те било.. Незгодно ми стана читајќи те...Муабети од типот: јас сум ја прочитал "дијаманстко поле" од еден узбекинстански филозоф со авганистанско потекло а уствари мајкаму ја силувале рудари од сомалија па он затоа пишуел толку длабоко што претставува пенетрација на пенис во анусот на неговата мајка се за утринска серка искрено.
E сеа се наместив јас да сум тој со набилдано его не?Тава е целата работа. Човечкио живот е ирационален, нелогичен, банален, најчесто неважен. Мрдаш како некакво животинче, пробуваш да напрааш разлика, и на крајо запретат те у 2 кубика земја, или фрлеш се под воз, или гинеш за идеали, остануваш заглавен под некој којн, или у некоја дупка од бомба, у пансион, или умреш како куче, за да праа смисла целата глупост. И повеќето класици, на маестрален начин го доловуват тај банален егзистенцијализам. Убавината е шо може да се праа корелација блиска до сопственио разум, иако е пишана у некое друго време и други околности, на едноставен начин си ја разбираш заостананата ништожност и дека уствари од миљон години историја на крај се сведуват работите на еден крпен живот. Не за џабе, повеќе опстојуват овие другите (шо со креативни финти бегат од реалноста).
Јас па ќе ти речам, не е до нечитајне работата... До таков став најчесто се стига од ного читајне...
Не ми ги навредувај прикаските, ако не ги разбираш.
Всушност, ќе бидеш начитан.Ако прочиташ 1000 книги нема да бидеш ниту начитан ниту попаметен, туку само ќе имаш прочитано 1000 книги.
О бе, Луки, тава е нихилизам, не егзистенцијализам. Кочи тракторо.Тава е целата работа. Човечкио живот е ирационален, нелогичен, банален, најчесто неважен. Мрдаш како некакво животинче, пробуваш да напрааш разлика, и на крајо запретат те у 2 кубика земја, или фрлеш се под воз, или гинеш за идеали, остануваш заглавен под некој којн, или у некоја дупка од бомба, у пансион, или умреш како куче, за да праа смисла целата глупост. И повеќето класици, на маестрален начин го доловуват тај банален егзистенцијализам.
Сизиф. Шо да прааш.
Тава е доста дискутабилно.Всушност, ќе бидеш начитан.
И тука, и у живо сам срцка.E сеа се наместив јас да сум тој со набилдано его не?
Ги разбирам твоите приказни, но повеќе ценам кратки јасни и дирекни коментари, каде што не се губи мислата на тоа што сакаш да го кажеш.
Гледам дека пробуваш индирекно да направиш споредба и да ги потенцираш идеите и философијата на повеќе значајни дела со било што во реалниот живот, конкретно со темава.
Но сметам дека тоа е само комплицирање на работите.
Ваков си и во живо?
Границата меѓу тија две нешта е доста маглилава. Финесите, разграничувајнето, етикетирајнето, или ставајнето на нешта у различни лончиина за некаква дискретна различност не са секојпат најсветлата точка у оваа полу-интелегентна дискусија. Само човек шо се баве со наука, или андроидски јунак држе до место да нагласува такви технички нешта. Стивен Фрај имаше едно неверојатно видео за таквите човеци. Мрзе ме да го терам по интернето.О бе, Луки, тава е нихилизам, не егзистенцијализам. Кочи тракторо.
Тава е егзистенцијализам. Читај (ако не си го веќе читал), и радувај се кога копаш!
Точно е дека најслабо активен е подфорумот. Бидејќи реално најслабо се чита, луѓето пре би се расправале за глупости, би се исмевале на клипчиња, би го гледале филмот отколку да ја прочитаат книгата итн итн. Секој за себе, сите сме различни сепак. И предизвикот докажа дека луѓето повеќе сакаат да прават нешто за да им докажат на другите дека се добри, зошто во Тука коментираме книги пред предизвикот никој не пишуваше што и колку чита? Или откако е задолжителен коментар во Што читате во моментот ретко кој пишува. Подобро така отколку да оставаат само автор и наслов на книга. Имаме потреба да се докажуваме (без разлика дали пред другите или пред себеси) затоа прифаќаме предизвици, затоа сме активни во теми што нудат некакво покревање на егото. Во Тука пишуваме на зададена тема сега никој не пишува, кога имаше акција да се направи книга и да се изберат најдобрите текстови од темата и да се испечатат, сите пишуваа бидејќи сакаа токму нивниот текст да се најде во книгата, без разлика колку е (не)квалитетен. Муабетот е зошто да мора да нè поттикне надворешен фактор за да се почувствуваме „големи“ па да почнеме да правиме нешто што вреди?Вокерка, јас мислам коментарот на срце се однесуваше општо на подфорумот, а не конкретно на темата за предизвикот. Зашо искрено гледано овој подфорум е навистина најслабо активен. Се виде во темата од минатата година колку всушност претставувала предизвик и мислам и дека имам кажано дека целта беше да се натераат другите да фатат книга во рака, а не да прочитат 40 книги и од некои коментари видов и дека успеал
Стварно премногу напнувате, не значи дека ако не студираме сите книжевност и дека ако некои не сакаат да читаат класици не сме достојни да коментираме во подфорумов.
Направивте луѓето да се плашат да кажат што читаат само затоа што тоа бил Шелдон на пример, а не Толстој.
Па и да има такви кои ќе читаат за бројка, оставете ги. На нив тоа ќе им врати еден ден како бумеранг, а не на вас.
Ова неколкупати го напиша, демек оние што го прифатија предизвикот ќе читаат само од најновите изданија на Матица и слични најнови бестселери, а никој нема да прочита некое политературно дело. Како што има луѓе кои читаат еден куп полесна литература, така има и такви кои читаат еден куп класици. Или ти откога ќе прочиташ некое дело од Достоевски не фаќаш друга книга со месеци, а можеби и не гледаш ни филмови, за да не ти ги засенат импресиите од прочитаното.подобро да прочитам годишно една книга од Достоевски на пример, отколку 50 со лесно читлива содржина.