Зачестија киднапирањата на мали деца во Скопје и околината

@Lbaneso

Лаеш НЕ касаш !
Член од
19 ноември 2009
Мислења
2.425
Поени од реакции
798
Дали никнува организираан кРиминал со ЧОВЕЧКИ ОРГАНИ !!!!!!!!!!!!!
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Партизацијата на полицијата а и сите професионални служби не доведе до дереџе да Македонија стан Ел Дорадо за разно разни бизарни криминални дејанија.

Имаме опшествена апатија кон секаква девијанта појава.

Пред неколку години го реков и следното.
Аместијата на криминалните групи на УЧК ќе доведе до ситуација истите од планините да ни се спуштат во градовите.
И тоа е еден дел од целиов проблем.
Таков криминал не се амнестира тој се ништо во корен.
 
S

smart ass

Гостин
Не би било лошо да ставевте барем во воведот податоци за минимум 2 години.

Но треба да се напомене дека ова киднапирање не е ограничено само на мали деца...туку и на повозрасни граѓани.

Во боливиија,Колумбија и низа Јужно американски држави скоро и да нема човек без бубрег-Причина СИРОМАШТИЈА.

Граѓаните на тие држави доброволно продаваат орган за 5-8000 долари како би можеле да опстанат и да го прехранат семејството-купувачи се најчесто САД и Канада но идат лица дури и од Британија.
 

@Lbaneso

Лаеш НЕ касаш !
Член од
19 ноември 2009
Мислења
2.425
Поени од реакции
798
друго е да продаваш бубрег а друго е да бидеш киднапиран да ти земат бубрези и срце и да те фрлаат во контењер
 
Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
Преземено од ВРЕМЕ

Дете се спаси од киднаперскиот црн џип Јулијана Ивановска


Второоделенец од скопското село Моране му избегал на еден од киднаперите од рака, кога тој се обидел да го грабне и да го внесе во црн џип, без регистарски ознаки, кој бил паркиран пред селската џамија. Според изјавите на малолетникот, неговите роднини и жителите, еден од киднаперите бил облечен во бела, а другиот во црна облека. Полицијата завчера на малолетникот од Моране му покажала слики од можните грабнувачи, меѓу кои биле и претходно уапсените браќа Сабид, Риат, Седат и Кенан Таири. Но, момчето, како што дознаваме, на идентификацијата изјавило дека тие не се личностите, кои се обиделе да го грабнат. Вчера детето не беше на школо туку дома со исплашените родители и роднини. Неговите најблиски велат дека кога дошло дома и им ја раскажало случката било испаничено, а цела ноќ плачело и не спиело од страв. Во Моране вчера беше напнато. Завчерашната случка длабоко ги вознемири жителите, посебно најмладите. Пристигнувањето на новинарската екипа за нив беше паника. Почнаа да бегаат низ селските сокаци и да се кријат во куќите. Низ селото вчера немаше ни полициска патрола. Како што изјавија дел од мештаните, откако биле повикани дошле во куќата на детето, зеле негова изјава и заедно со родителите заминале во станица. Случајот од Моране, и двете киднапирања на деца од кумановската населба Средорек имаат една заедничка допирна точка, црн џип без регистарски таблички. И во Куманово во возилото имало двајца мажи. Чиј е црниот џип и кои се двајцата непознати мажи, кои киднапираат деца, засега за истражителите е мистерија. Родителите на соучениците вчера изјавија дека децата го забележале џипот, како стоел пред школото уште од 10 часот утрото. Во моментот кога двете непознати лица се обиделе да го украдат детето, тоа само се враќало од училиште. Тоа било околу 13 часот. Во еден момент детето запрело кај чешмата до џамијата за да се напие вода. Токму тогаш, маж, со крупна става, облечен во црна облека и со црни очила за сонце му се доближил на детето и му се преставил дека е службеник од Катастар. Додека тој зборел, неговиот партнер стоел пред џипот, на кој вратите му биле отворени. Непознатиот човек со црна облека во раката држел лист, за кој се верува дека била слика, и неколку пати гледал во листот и во ликот на детето. Во еден момент посегнал по раката на детето, кое во страв и во паника навреме успеало да се измолкне од стисокот и со брзи чекори да се сокрие во најблиската куќа. Неколку минути преходно, објаснуваат родителите, истите луѓе се обиделе да киднапираат друго постаро дете, кое кажало дека не им се приближило на луѓето зашто забележало дека едниот од нив носел пиштол. Откако не успеале да го извршат киднапирањето непознатите со голема брзина избегале во непознат правец. Според изјави на жителите од Моране и во соседното село Студеничани со автомобил „мерцедес“, исто така, без таблички, четиворица се обиделе да грабнат дете. Но, не успеале бидејќи биле забележани од мештаните, кои почнале да се собираат близу нив.



Само не ми е нешто јасно, како никој не го видел џипот пред школото и селската џамија. И тоа во мало место каде скоро сите се знаат, па ќе стане сомнителен, или ќе пријавам во полиција или веќе ако е ситуацијата безизлезна, ќе идам на ризик, ќе го земам пиштолот од дома и ќе се соочам со нив па макар и кривична да заработам.
 

@Lbaneso

Лаеш НЕ касаш !
Член од
19 ноември 2009
Мислења
2.425
Поени од реакции
798
Ова веќе личи на Мексикански кварт :toe: :kesa:
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.291
Поени од реакции
78.940
...ќе го земам пиштолот од дома и ќе се соочам со нив па макар и кривична да заработам.
Они се соочуваат со нешто само ако е во корелација со законите и правниот поредок. Не се навикнати да се спротистават на нешта што се спротивни на каурските закони. Веројатно по default мислат дека штом е спротивно на законите е ОК.
 

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Бог да чува и да брани... До кое џаде детеравме :(
 
B

Borg_Drone

Гостин
Бог да чува и да брани... До кое џаде детеравме :(

Уште полошо ќе стане, верувај.Инаку нивните органи завршуваат на косовскиот пазар.
Се сеќавате сигурно на овој случај:

Косовската и јавноста од соседните држави се шокирани од веста дека во центарот на младата косовска држава, поточно во предградието на неговата метропола - Приштина се вршела илегална трговија со човечки органи. Трансплантацијата на органите од донаторите кои ги продавале деловите на своето тело се вршела во приватната клиника ,,Медикус“, каде што еден од сопствениците е најугледниот косовски уролог д-р Љутви Дервиши.

Овој случај кој, според првите сознанија, не е осамен и кој по се' изгледа ќе одведе на трагата на организиран синџир на трговија со човечки органи, е само уште една црна дамка на и така лошиот бекграунд на Косово.

Нашата екипа пристигна во Приштина само неколку дена по објавување на првата вест за овој морбиден бизнис. Градот изгледа убаво и веќе заличува на метропола на најмладата независна држава во Европа. Центарот е претворен во пешачка зона. Топлото есенско сонце и температура од 25 степени ги измами на улица многубројните жители на овој речиси полумилионски град. Во кафулињата и чајџилниците се' уште се седи надвор. Главната тема на разговорот е апсењето на скоро целата лекарска елита од oвој град. Кој и колку е вмешан во целиот бизнис со човечки органи и кој на кого, по колкава цена продавал и каде се продавале деловите на човечкото тело допрва треба да утврди истрагата. Трагите водат и надвор од границите на Косово, а истрагата ќе ја спроведува УНМИК во соработка со косовските институции.

Во лекарските кругови и низ приштинската чаршија се зборува дека ваквите илегални трансплантации се правени и во другите клиники. Министерот за здравство вели дека детално ќе се преиспита работата на секоја клиника и дека може да се случи да има уште доста апсења и истраги за валкани работи во косовското приватно здравство. Министерот потврди дека во овој случај е вмешан и еден нивни висок службеник, секретарот на министерството Илир Рецај, кој бил член на бордот за доделување лиценци.
http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=834A07EC2B93C24EB1C04018B96A3B97

Граничната полиција треба да ги зачести патролите во регионите што се наоѓаат близу косовската граница, треба и на другите граници, но на границата со Косово најмногу.
Еве во Америка, во Аризона какви мерки превзеде државата, не е додуша поврзано со трговија на органи но оваа мерка може и те како да ни помогне:

Arizona's governor has signed into law an immigration bill seen as one of the toughest in the US, despite strong criticism by President Barack Obama.
The bill signed by Governor Jan Brewer will require state police to question people about their immigration status if there is "reasonable suspicion".
The bill - which takes effect in 90 days - also makes it a crime under state law to be in the US illegally.
President Obama has described the law in the US border state as "misguided".
Obama's warning
Gov Brewer signed the bill into law live on television, saying it "protects every Arizona citizen".
We in Arizona have been more than patient waiting for Washington to act. But decades of inaction and misguided policy have created a dangerous and unacceptable situation



Jan Brewer
Arizona governor

She said the measure would strengthen border controls in the state, which borders Mexico.
The governor also said she had to act because the federal government had failed to tackle illegal immigration.
"We in Arizona have been more than patient waiting for Washington to act. But decades of inaction and misguided policy have created a dangerous and unacceptable situation."


http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8641346.stm
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Дојде време МВР да се докаже на дело!!!
Се повеќе деца киднапирани, се повеќе експозитури на банки ограбени, решени случаи до сега нема !? :toe:
 
Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
Дојде време МВР да се докаже на дело!!!
Се повеќе деца киднапирани, се повеќе експозитури на банки ограбени, решени случаи до сега нема !? :toe:

Како да не, ќе се покаже, ќе дојде време ние народот, сами да се организираме против овие киднапери и криминалци и верувам дека подобро ќе се справиме со нив од овие мажуреткиве од полицајци.

Повторив на една тема, ќе повторам и пак.

Да не беа Алфите, ЕБР, Тигрите, Пожорите(ги имаше порано, но сега пак ќе ги враќаат на улица), незнам што ќе беше до сега. Сите банки ќе беа ограбени досега.

Дали никнува организираан криминал со ЧОВЕЧКИ ОРГАНИ !!!!!!!!!!!!!
ДА, и тој криминал е присутен 14 години во Македонија, со киднапирање најчесто на ромски деца(колку само не се пријавени како исчезнати), но почнаа и албански и македонски деца да киднапираат.

Пред неколку месеци излезе гласина дека доктори од државна болница, од умрените што биле во коморите за мрзнење, ги ваделе органите и ги продавале во странство.
 
Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
pred edna godina od drzavnata bolnica vo skopje na sred bel den bese kidnapiran cicko mi i nikoj od bolnicata dva dena ne sakase da ni kaze sto se slucilo pa morase da plateme 2000 evra na poranesni pripadnici od EBR koj sto na malku pogrub nacin ja dobile informacijata deka e kidnapiran pred dva dena.koga posle prijavivme vo policija ni rekoa za da se zabrza istragata treba da se podmacka. istata vecer ni javija vo dva po polnoc deka se najdeni dvajca na bit pazar i deka edniot e prazen a drugiot e ziv. koga pojdovme vstanica preplaseni i go vidovme deka cickomi e ziv, a drugiot bil rom sto mu gi izvadil organite.site bevme srecni sto bese ziv no i se prasuvavme zosto nego go ostavile ziv a drugiov go ispraznale. koga mu zedoa krv za da go ispitaat mu otkrija hepatit B po sto i nam i na policijata im stana jasno zosto e ostaven ziv. znaci ovie sigurno gi vodat vo nekoja klinika kade sto gi ispituvaat prvo, sto znaci ima i doktori, hirurzi, laboranti, prava klinika.
 
Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
pred edna godina od drzavnata bolnica vo skopje na sred bel den bese kidnapiran cicko mi i nikoj od bolnicata dva dena ne sakase da ni kaze sto se slucilo pa morase da plateme 2000 evra na poranesni pripadnici od EBR koj sto na malku pogrub nacin ja dobile informacijata deka e kidnapiran pred dva dena.koga posle prijavivme vo policija ni rekoa za da se zabrza istragata treba da se podmacka. istata vecer ni javija vo dva po polnoc deka se najdeni dvajca na bit pazar i deka edniot e prazen a drugiot e ziv. koga pojdovme vstanica preplaseni i go vidovme deka cickomi e ziv, a drugiot bil rom sto mu gi izvadil organite.site bevme srecni sto bese ziv no i se prasuvavme zosto nego go ostavile ziv a drugiov go ispraznale. koga mu zedoa krv za da go ispitaat mu otkrija hepatit B po sto i nam i na policijata im stana jasno zosto e ostaven ziv. znaci ovie sigurno gi vodat vo nekoja klinika kade sto gi ispituvaat prvo, sto znaci ima i doktori, hirurzi, laboranti, prava klinika.
Па прочитај го последното, од последниот пост над твојот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom