Заостанат долг,дали треба да се плати или не?

Член од
17 јануари 2014
Мислења
527
Поени од реакции
813
Значи се работи за заостанат долг од 2000 год. до 2011 год. кон една државна институција ( која се плаќа еднаш годишно),после тоа наредните години после 2011 год. се платени.
Е сега од институцијата е извадена листа и на листата постои долгот но велат дека не можат да го наплатат наводно се сметал за застарен долг,а должниците немаат добиено никакво исвестување за тужба или извршител за самиот долг,а исто така не можеле да извадат листа на која долгот ќе биде одстранет.
Прашањето е до колку години застарува ваков вид на долг,и зошто да не можат да извадат листа со одстранет долг т.е. дека нема долг повеќе?
 
Последно уредено:
Член од
16 декември 2012
Мислења
1.520
Поени од реакции
1.062
Значи се работи за заостанат долг од 2000 год. до 2011 год. кон една државна институција ( која се плаќа еднаш годишно),после тоа наредните години после 2011 год. се платени.
Е сега од институцијата е извадена листа и на листата постои долгот но велат дека не можат да го наплатат наводно се сметал за застарен долг,а должниците немаат добиено никакво исвестување за тужба или извршител за самиот долг,а исто така не можеле да извадат листа на која долгот ќе биде одстранет.
Прашањето е до колку години застарува ваков вид на долг,и зошто да не можат да извадат листа со одстранет долг т.е. дека нема долг повеќе?
Долг има, но не мора да се плати бидејќи е одамна застарен. Затоа го има и ќе го има на листата. Ако се одлучиш да го платиш, ќе си ги земат парите, нема да ти ги вратат бидејќи долгот е застарен. И, ќе те тргнат од листата на должници
 

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.694
Поени од реакции
1.400
Значи се работи за заостанат долг од 2000 год. до 2011 год. кон една државна институција ( која се плаќа еднаш годишно),после тоа наредните години после 2011 год. се платени.
Е сега од институцијата е извадена листа и на листата постои долгот но велат дека не можат да го наплатат наводно се сметал за застарен долг,а должниците немаат добиено никакво исвестување за тужба или извршител за самиот долг,а исто така не можеле да извадат листа на која долгот ќе биде одстранет.
Прашањето е до колку години застарува ваков вид на долг,и зошто да не можат да извадат листа со одстранет долг т.е. дека нема долг повеќе?
Според напишаното се работи за данок на имот а според Законот за даноците на имот

Член 84

(2) Правото на наплата на данокот и правото на наплата на трошоци за присилна наплата застарува за пет години по истекот на годината во која требало да се изврши наплатата.

Член 85

(2) Правото на утврдување, наплата и враќање во секој случај застарува по истекот на десет години од истекот на годината во која данокот требало да биде утврден, наплатен, односно во која износите биле платени.

Е сега конкретно град Скопје почна присилно да го наплаќа утужениот неплатениот данок на имот почнувајќи од 2012 заклучно со 2017.

Доколку кај вас се појави некое решение што е утужено се што треба да внимавате е датумот на утужување од страна на доверителот во однос на тоа дали е поминат рокот од 1 година за застареност на побарувањето. Доколу доверителот утужил во предвидениот рок од 1 година не постојат услови за поднесување на приговор на застареност бидејќи со самото утужување течењето на рокот на застареност се прекинува се до донесување на конечна одлука.
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
11.027
Според напишаното се работи за данок на имот а според Законот за даноците на имот

Член 84

(2) Правото на наплата на данокот и правото на наплата на трошоци за присилна наплата застарува за пет години по истекот на годината во која требало да се изврши наплатата.

Член 85

(2) Правото на утврдување, наплата и враќање во секој случај застарува по истекот на десет години од истекот на годината во која данокот требало да биде утврден, наплатен, односно во која износите биле платени.

Е сега конкретно град Скопје почна присилно да го наплаќа утужениот неплатениот данок на имот почнувајќи од 2012 заклучно со 2017.

Доколку кај вас се појави некое решение што е утужено се што треба да внимавате е датумот на утужување од страна на доверителот во однос на тоа дали е поминат рокот од 1 година за застареност на побарувањето. Доколу доверителот утужил во предвидениот рок од 1 година не постојат услови за поднесување на приговор на застареност бидејќи со самото утужување течењето на рокот на застареност се прекинува се до донесување на конечна одлука.
Како според членот 84 сфати дека за 1 година застарува долгот ?!
Многу јасни се членовите, субјективен рок на застареност 5 години, апсоулутен рок 10 години.
Пример даночното речение за данокот за 2000 година е изготвено и доставено до лицето во 2001 и тогаш требал да плати. Овој данок застарува доколку до 2006 не е утужен, а секако застарува доколку до 2011 не е утужен.
Ако имаш ти друго толкување, баш кажи го, ме интересира да го прочитам.
 
Член од
17 јануари 2014
Мислења
527
Поени од реакции
813
@gurman2 Во ред ама мислам дека би требало да издадат некоја потврда дека долгот е застарен кога веќе вели дека не можат да го наплатат.

@PsychoalieN @Bojan Van Buuren Не е данок на имот слично на тоа е,значи по ова што го пишавте 10 год. доколку не си тужен целосно застарува долгот и по некоја логика треба да го избришат од евиденција или да издадат потврда дека е застарен!?
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
11.027
@gurman2 Во ред ама мислам дека би требало да издадат некоја потврда дека долгот е застарен кога веќе вели дека не можат да го наплатат.

@PsychoalieN @Bojan Van Buuren Не е данок на имот слично на тоа е,значи по ова што го пишавте 10 год. доколку не си тужен целосно застарува долгот и по некоја логика треба да го избришат од евиденција или да издадат потврда дека е застарен!?
Ја коментирав на толкувањето на членовите што беше пишано, а не на твоето прашање. Не може некој да ти даде прецизен одговор ако не се знае точно за каков долг се работи, зошто и во самиот закон за облигациони односи за различен вид на долгови е предвиден различен рок на застареност.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
9.170
Поени од реакции
2.886
За колку време застаруваат долгови или различно е за секаде?
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
11.027
За колку време застаруваат долгови или различно е за секаде?
За различен тип долгови е различен рокот, пример за сметки за струја/вода рокот е 1 година, за други долгови е повеќе.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
124
Поени од реакции
8
Дали предлогот за извршување од 2003 се смета за уредно поднесена тужба ????
 
Член од
2 март 2016
Мислења
190
Поени од реакции
99
Дали предлогот за извршување од 2003 се смета за уредно поднесена тужба ????
Ако од доверителот е поднесено 2003 година, за фактури (сметки), да валидно е, и ако како должник приговорите на нотарското решение, тогаш постапката ќе продолжи пред судот како да била поднесена уредна тужба.
 
Член од
17 јануари 2014
Мислења
527
Поени од реакции
813
Ја коментирав на толкувањето на членовите што беше пишано, а не на твоето прашање. Не може некој да ти даде прецизен одговор ако не се знае точно за каков долг се работи, зошто и во самиот закон за облигациони односи за различен вид на долгови е предвиден различен рок на застареност.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Аха во ред,значи се работи за долг за гробна парцела за нејзино одржување т.е. чистење кое е под надлежност на ЈП Комуналец.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.941
Поени од реакции
6.935
За различен тип долгови е различен рокот, пример за сметки за струја/вода рокот е 1 година, за други долгови е повеќе.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
имам наводно неплатен долг во охридска нискоградба, за 2015 и 2016... им ги носев сметките 2017 и референтот кажа ништо не должиш ама не го тргнаа, пак се појавува.. лани зборев со пријател тој кажува нема проблем, тие се застарени не тужиме... но сепак ќе им одам пак да се тргне тоа, бидејќи ако некогаш го продаваш станот има проблем кога се пренесува на новиот сопственик...
Имав сличен проблем и со водовод Охрид, од ракав 2015 и 2016 бутаа аванси однапред, а си измислиле некое нивно правило дека ако не го обжалиш во рок од 8 дена тоа останува Долг ???
Кога им побарав ФАКТУРА со СОСТОБИ на водомер испадна дека не смеат да направат ДВОЈНА фактура за исти состојби, па како попчиња лани прифатија да се ревидира тоа ...
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
124
Поени од реакции
8
Ако од доверителот е поднесено 2003 година, за фактури (сметки), да валидно е, и ако како должник приговорите на нотарското решение, тогаш постапката ќе продолжи пред судот како да била поднесена уредна тужба.

Како одприлика би изгледал тој ПОДНЕСОК од 2003г за да ссега се прифати како УРЕДНА НАВРЕМЕ ПОДНЕСЕНА ТУЖБА ???

Покрај ПРИЕМЕН ПЕЧАТ И АДВ.ПЕЧАТ .... ДАЛИ НА ТОЈ ПОДНЕСОК ТРЕБА ДА ПОСТОИ ШТЕМБИЛ ИЛИ ПЕЧАТ ОД ДОВЕРИТЕЛОТ Кој указува дека тој го овластил адвокатот да поднесе поднесок ???? НЕЛИ АКО НЕМА ПОЛНОМОШНО ИЛИ ПЕЧАТ ОД ДОВЕРИТЕЛОТ НА ПОДНЕСЕНИОТ ПОДНЕСОК... ТОГАШ ИСТИОТ Е НЕВАЛОДЕН ????
 
Член од
2 март 2016
Мислења
190
Поени од реакции
99
Како одприлика би изгледал тој ПОДНЕСОК од 2003г за да ссега се прифати како УРЕДНА НАВРЕМЕ ПОДНЕСЕНА ТУЖБА ???

Покрај ПРИЕМЕН ПЕЧАТ И АДВ.ПЕЧАТ .... ДАЛИ НА ТОЈ ПОДНЕСОК ТРЕБА ДА ПОСТОИ ШТЕМБИЛ ИЛИ ПЕЧАТ ОД ДОВЕРИТЕЛОТ Кој указува дека тој го овластил адвокатот да поднесе поднесок ???? НЕЛИ АКО НЕМА ПОЛНОМОШНО ИЛИ ПЕЧАТ ОД ДОВЕРИТЕЛОТ НА ПОДНЕСЕНИОТ ПОДНЕСОК... ТОГАШ ИСТИОТ Е НЕВАЛОДЕН ????
Ова што го пишувате започна да важи од 2017 година со новелата на Законот за нотаријат, сега предлог за издавање на нотарски платен налог мора да содржи адвокaтски печат и потпис, и тоа е воведено токму заради илјадници случаи како вашиот, заради заштита на граѓаните, и ако должникот при достава не може да се најде на постојната адреса во лична карта, тогаш се објавува известување и покана за подигање на предлогот за нотарски платен налог и тоа се објавува во дневен весник 3 дена по ред на цела територија на Македонија.
За жал во 2003 година законот беше дива лига, и беше дозволено законски доверителот да го застапува адвокат без полномошно, со тоа што доверителот можеше во било кое време во таа постапка дополнително со проста изјава да го одобри полномошникот, решението на нотарот се објавуваше на огласна табла во судот и никогаш должникот не знаеше дека бил утужен туку дознаваше за прв пат од извршителот кога ќе го блокираше.
Проблемот беше во законот, од 2017 година по заложба на адвокатите, а заради интерес на граѓаните веќе овој проблем не постои, сега има прецизно дефинирани правила.
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
124
Поени од реакции
8
Ова што го пишувате започна да важи од 2017 година со новелата на Законот за нотаријат, сега предлог за издавање на нотарски платен налог мора да содржи адвокaтски печат и потпис, и тоа е воведено токму заради илјадници случаи како вашиот, заради заштита на граѓаните, и ако должникот при достава не може да се најде на постојната адреса во лична карта, тогаш се објавува известување и покана за подигање на предлогот за нотарски платен налог и тоа се објавува во дневен весник 3 дена по ред на цела територија на Македонија.
За жал во 2003 година законот беше дива лига, и беше дозволено законски доверителот да го застапува адвокат без полномошно, со тоа што доверителот можеше во било кое време во таа постапка дополнително со проста изјава да го одобри полномошникот, решението на нотарот се објавуваше на огласна табла во судот и никогаш должникот не знаеше дека бил утужен туку дознаваше за прв пат од извршителот кога ќе го блокираше.
Проблемот беше во законот, од 2017 година по заложба на адвокатите, а заради интерес на граѓаните веќе овој проблем не постои, сега има прецизно дефинирани правила.
Не пријателе.... После 2003 , поточно исто во 2010 доверителот повторно поднесува тужвжба за иста фактура.... ама сега тука има уредна тужба ... со штемвил од доверител.... адв.печат и се вика ТУЖБА СО ПРЕДЛОГ ЗА ИЗДАВАЊЕ НПН. А ТАА ОД 2003г Е само ПРЕДЛОГ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ каде вели : ДОКОЛКУ СЕ ПОДНЕСЕ ПРИГОВОР НА ОВОЈ ПРЕДЛОГ, ОВА ДА СЕ СМЕТА КАКО ТУЖБА. Јас на тој предлог од 2003 немам поднесено никаков приговор.????
 
На врв Bottom