Заостанат долг,дали треба да се плати или не?

Член од
26 септември 2017
Мислења
112
Поени од реакции
8
Ок дечки.... гледам дека не Ви се добро познати правните моменти од пред 20.г

Нели за Акти , решенија и т.н од пред 20.г важат законите од тоа време или тој период ????
АКО СПОРНИОТ МОМЕНТ СО НАВОДНАТА ТУЖБА ОД 2003.г ..... ТРЕБА ДА СЕ ВИДИ КОЈ ВАЖЕЧКИ ПРОПИСИ И ЗАКОНИ БИЛЕ НА СИЛА ТОЈ ПЕРИОД. ПРИМЕР : Ако некој е осуден на 1 год според тогашниот закон.... не може сега да се повикуваме на отпосле донесени закони. Поправете ме ... да не можеби грешам ?!
 
Член од
22 април 2015
Мислења
1
Поени од реакции
0
Имам неколку прашања во врска со долгови(неплатени сметки и слично).
1.Како да се знае дали се запазени сите законски процедури од страна на тужителот (фирмата) при утужени неплатени сметки(пример од 2008)
2.Што ако не стигнал документ дека сметките се утужени
3.Како да се докаже дека таков документ не стигнал кај тужениот
4.Дали при продавање на станот,долговите за комуналиите,вклучително со утужените за истиот стан ,автоматски се префрлаат на новиот сопственик,без оглед на тоа дали е тужен претходниот сопственик.
Благодарам


на име на
 

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
1.202
Поени од реакции
5.601
Кај заостанат долг за вода, 5 години неплатено ништо, може нешто да не се плати ко застарен долг и ако да што треба да се направи?
 
Член од
26 септември 2017
Мислења
112
Поени од реакции
8
Ова што го пишувате започна да важи од 2017 година со новелата на Законот за нотаријат, сега предлог за издавање на нотарски платен налог мора да содржи адвокaтски печат и потпис, и тоа е воведено токму заради илјадници случаи како вашиот, заради заштита на граѓаните, и ако должникот при достава не може да се најде на постојната адреса во лична карта, тогаш се објавува известување и покана за подигање на предлогот за нотарски платен налог и тоа се објавува во дневен весник 3 дена по ред на цела територија на Македонија.
За жал во 2003 година законот беше дива лига, и беше дозволено законски доверителот да го застапува адвокат без полномошно, со тоа што доверителот можеше во било кое време во таа постапка дополнително со проста изјава да го одобри полномошникот, решението на нотарот се објавуваше на огласна табла во судот и никогаш должникот не знаеше дека бил утужен туку дознаваше за прв пат од извршителот кога ќе го блокираше.
Проблемот беше во законот, од 2017 година по заложба на адвокатите, а заради интерес на граѓаните веќе овој проблем не постои, сега има прецизно дефинирани правила.
[/QUOTE

Значи :
И во стариот ЗПП и во новиот ЗПП - УБАВО Е НАЗНАЧЕНО ДЕКА ПРИ ПРВОТО ДЕЈСТВИЕ ПОЛНОМОШНИКОТ МОРА ДА ПРИЛОЖИ УРЕДНО ПОЛНОМОШНО , АКО НЕ ГО СТОРИ ТОА СУДОТ КЕ МУ НАЛОЖИ ДА ГО УРЕДИ ТОЈ НЕДОСТАТОК.... ВО СПРОТИВНО ПОДНЕСОКОТ КЕ СЕ СМЕТА ЗА НЕУРЕДЕН И КЕ СЕ ОТФРЛИ.
 
На врв Bottom