Задоволни со просечност?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Сите велат дека човекот е постојано во потрага на што повеќе од тоа што го има и дека “човековото око е ненаситно“, но има и луѓе кои се задоволуваат и со просечност, кои не го бараат најдоброто туку гледаат што полесно да се провлечат низ животот.

Што мислите, што е подобро? Постојана глад за што повеќе или задоволување со просек и она што се има во моментот? И зошто мислите така?

И што мислите, вие во која група припаѓате?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Жед за новини, глад са авантури, адреналин џанки!
Тој сум и затоа сум допадлив на луѓето, но тежок по карактер.

ТИ? Кажи за себе малку Крејз!

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Скоро никогаш не сум задоволен. Секогаш сакам појќе и појќе и појќе и... нормално со исклучоци.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
.

ТИ? Кажи за себе малку Крејз!
Уф. Тешко, не знам како да објаснам. Во суштина сум си задоволна со она што го имам и не сум тип што сака кој знае колку повеќе од она што го има, но во поглед на знаење и образование сум желна за што повеќе и не би сакала да се задоволам со просек, но од друга страна имам страв што ме парализира па ме остава некаде меѓу просечноста.

Не знам... сакам повеќе да откривам и да анализирам и да дознавам, но од друга страна си го сакам животот и имам некој потсвесен страв дека ако дознаам повеќе, ќе ми се смени нешто на полошо.

Што знам, ни ова не е сосема точно. Не знам, навистина не знам како да објаснам. Чудна ми е филозофијата. Како и да го објаснам, нема да звучи онака како што го осеќам и мислам. :)

Перфекционист сум, но некогаш не се борам доволно за да отскокнам. Па и ова не е тоа тоа што сакам да го кажам. :)

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Неможе во се да си најдобар, поточно и малку се реално работите кај што навистина ќе гледаш од врвот надоле. Но добро е ако сакаш да целиш кон најдоброто и тоа ти дава поттик и стимул за понатаму.
Во многу работи сакам да сум најдобра или меѓу најдобрите и тоа ми е стимулот. Но во многу работи сакам да сум само успешна и не целам кон најдоброто. Сметам дека нема потреба да се цели кон секоја глупост и за се да се бара да се биде најдобар, тоа е невозможно пред се.
Има луѓе кои сакаат на секое поле да се на врвот станувало збор за сериозна работа или за глупост било како тие буткаат се пред себе само за да останат приметени и да се во центарот на вниманието, а не од што им значи тоа нешто, туку битно да не кажат дека сакаат просечност.
Така да за мене пола пола. За некои работи стварно не се замарам и сум задоволна само со успешен резултат, со просечност. А за некои што навистина ми значат сакам да целам кон најдоброто.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
убаво е кога човек е просечен и е задоволен од тоа што го има, но не е интересно ако не бараш повеќе и повеќе, едноставно ко да немаш цел во животот и предизвик.
сакам да живеам нормален живот, да бидат задоволени сите мои потреби.
ама па некогаш и посакувам да бидам некоја богата девојка да уживам во животот да шетам низ светот да имам куќа во мајами, ама ја сето тоа го викам само сонување, мечтаење. искрено ја си се ставам во група на непросечни луѓе:kesa:

Член од
18 август 2008
Мислења
156
Поени од реакции
14
А што е просечност? :) ....верувам не е иста за сите.

Задоволни со просечност?...па зависи дали сакаме мир или драма во животот. :)
Јас сум задоволна со просечност се` до оној момент....кога некој ќе ме обвини за нешто....односно кога некој не ја признава мојата вредност....и го доведе во прашање се` она за што сум сметала јас дека ми е доволно. Ех тогаш....одам понатаму.....цврсто....храбро....несопирливо.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Секого има разно гледиште за тоа што е просечност.
Човекот е алчен по природа.
Ако за мене просечност е да имам 10 милиони во банка (значи се што ми треба) а за друг да има плата од 10 илјади ден. на месец е интересен случај во врска со темава.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Во моментот се задоволувам со просекот, никогаш нестрмејќи се да се постигне идеалното, но кога просечното ќе ми стане досадно (а тоа се случува за брзо време) тогаш со сите сили се борам да го достигнам и постигнам подоброто т.е. најдоброто.

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Секогаш се задоволувам со просечност...се до наредната желба,до наредната замисла.
Кога еднаш ке замислам нешто морам да го остварам и тоа е просечно за мене.
Малку не ми е било доволно,вака-онака,ке излезе начин како до целта.
Освен во крајно невозможни ситуации.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Неретко просекот е поубав од совршенството.

Пример можам да дадам од нешто што ми е пасија, музиката. Нирвана со 3 акорда и апсолутна просечност од сите музички аспекти звучат многу подобро и поквалитетно од едни појзн.
Но сепак, зависи за што. Колку е човек "попопален" за нешто толку е поголема веројатноста дека ќе "владее" со тоа нешто и ќе почнува да го доведува до совршенство, а просекот е задоволителна рамка за многу работи во животот.
Да имавме избор сите мажи ќе бевме високи два метра ќе личевме на бред пит, ќе бевме паметни ко ајнштајн, ќе имавме пари ко бил гејтс, и по 30 сантима ко роко исфреди, а за жените воопшто да не набројувам.
Поентата ми е дека не треба да се тепаме да бидеме нешто што не сме со сила.
Живеј просечен живот со надпросечни идеи.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Врвот на секој човек е тешко да се одреди. За некој врвот во живот е средина на друг човек. За да се определи што е врв а што е просечност треба да се угледаш на некого. Ако околината е просечна за некоја друга околина ти во просечната ке се угледуваш на најјаките и тие ке ти бидат углед за врв иако во другата околина тие се просечни. Проблемот е што никогаш нема да се знае што е просечност а што е повеќе. Се е до индивидуата. Важно е да бидеш задоволен со себе во моментот а тоа дали е просечност или врв е тешко да се одреди и со тоа е неважно.

Член од
20 мај 2007
Мислења
1.139
Поени од реакции
153
Никако прочесност! Секогаш трагам по нешто повеќе, по нешто што ќе ме извлече од сивилото во кое секогаш се плашам да западнам... Hence и вечното вложување во нешто што би ме зацементирало како секаква, освен обична, просечна личност...

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Никогаш не сум задоволна. Дури и да станува збор за совршенство сум толку способна што можам да најдам не една туку милион и една бубачка. Мене никогаш ништо не ми чини, секогаш барам нешто друго и у суштина се повредувам самата себе ама јбг, таква сум :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom