Живот после смртта

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Имам гледано бајаги видеа на Youtube има од Хиндуизам,Будизам,различни теории за смртта и после смртта.Они објаснуваат дека материјалното тело неможе да го издржи духот и духот се ослободува во некоја димензија.Телото кога старее неговата мотористика неможе да ги исполнува потребите на духот и полека згаснува.Духот кога е ослободен од телото,ништо не го врзува со животот кога бил во телото,нема емоции нема чувства,нема сеќавања,он е сосема во различна димензија без форма и добива т.н просветлување и тоа би требало е крајот.Имам доживеано два пати Астрална Проекција која траеше кратко време,притоа не сум бил ни на алкохол,дроги и сл,што може да си помислите.Никогаш не сум бил поисплашен во мојот живот,не од хорори некои,не беше тоа ништо грозно,туку ми беше страв во самиот сон,кој изглеаше како реалност,дека нема да се вратам,во моето тело.Парализа до коска,да неможеш да мрднеш.Кога ќе го доживее тоа скептик,малце ќе се подразмисли во неговата спиритуалност,кога ќе го дожевее два пати,е веќе...Не сум некој голем верник во религииве,чисто од онака работи што сум ги доживеал,прочитал,глеал на јутјуб.

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.545
Поени од реакции
5.855
Кој ќе напише еден убав состав краток може да биде, да ги резимира сите работи. Не читам од почеток, затоа неможам да создадам. Кој ќе напише идат кредити по ПП :D

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Отфрлањето на идејата за живот после смртта беше првиот чекор кон станување атеист. И тоа е вистинскиот game changer кога се во прашање религиите. Ако не ветуваат живот после смртта не се интересни. Ма не се ни религии ако ме прашуваш мене.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Отфрлањето на идејата за живот после смртта беше првиот чекор кон станување атеист. И тоа е вистинскиот game changer кога се во прашање религиите. Ако не ветуваат живот после смртта не се интересни. Ма не се ни религии ако ме прашуваш мене.
Ти атеист си?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Уште прашуваш :)
Зашто, за верник ме сметаше?
Не, ти си верник на овој или на оној начин.......поларитетот ти е различен само. Веруваш дека нема живот по смртта и обратно, живот пред "смртта" (бесмртност), затоа си станал атеист...нели?
Инаку те прашав за да преиспиташ по втор пат у што си се преобразил. Постои некое непишано мислење(авто хипноза би рекол) дека секоја промена на некоја состојба е подобра од предходната, најверојатно и кај тебе е така.
Ама еве, да речеме нема живот по смртта...што сега?
Дали ти вреди нешто што ќе поживееш уште пар години?

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Не, ти си верник на овој или на оној начин.......поларитетот ти е различен само. Веруваш дека нема живот по смртта и обратно, живот пред "смртта" (бесмртност), затоа си станал атеист...нели?
Инаку те прашав за да преиспиташ по втор пат у што си се преобразил. Постои некое непишано правило(авто хипноза би рекол) дека секоја промена на некоја состојба е подобра од предходната, најверојатно и кај тебе е така.
Ама еве, да речеме нема живот по смртта...што сега?
Дали ти вреди нешто што ќе поживееш уште пар години?
Кога викам верник сакам да кажам теист.
Не е релевантно. Прашањето е што е вистина, во што можеш да веруваш, а не која верзија на реалноста ќе те направи посреќен или w/e.
Me разбираш?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Кога викам верник сакам да кажам теист.
Не е релевантно. Прашањето е што е вистина, во што можеш да веруваш, а не која верзија на реалноста ќе те направи посреќен или w/e.
Me разбираш?
Не и се верува на вистината, она го нема товарот да и се верува. Се верува само во догми, желби и слично.
Бегањето од вистината ќе те прави исто среќен....ама до кога?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Финтата е што иствари учењето за реинкарнација е негирање на верувањето во лична бесмртност бидејќи секој нов живот (нова инкарнација) уствари се новите луѓе што се дел од родот кој само тој опстојува наспроти секое поединечно сопство!

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
и за кучината има место во рајот или пеколот за (лошите).Нели е пофилмски да знаеш дека сме создадени од земја или ребро :)
Многу пати сум размислувал на оваа тема,сакам да верувам дека има живот после смртта но ете умот не ми дозволува,бидејќи навистина ми е фантастично ова верувањето.За мене нема живот после смртта тоа е суровата реалност зар не ?
Човекот уште од порано пробувал да најде лек за бесмртноста па тоа и го имаме запишано во најстариот еп. и така е,на кого му се умира?
и подоцна почнало верувањето во многу богови па во еден и за мене еден вид тешење од или страв од смртта.
Убаво ви има кажано данте ако ја имате читано пеколот,навистина постојат пекол,чистилиште и рај но тие се во земјата ,во овој живот,значи ако не правиш грешки или ако му помагаш на луѓето ти имаш рај во душата.

Kajgana Shop

На врв Bottom