T
Tetro
Гостин
читај пред да постираш. човекот напиша повеќе, не еден :smir:Еден од 10те Божји заповеди.
читај пред да постираш. човекот напиша повеќе, не еден :smir:Еден од 10те Божји заповеди.
Не се смртни гревови. Али во право си бе до некаде. Чим овај грев е неизбежен а е смртен, тогаш шо правиме ?Ама тоа е смртен грев.Прељуба е.Исус самиот рекол дека секој што ќе посака туѓа жена веќе извршил прељуба.А и ситните кражби се кражби.
И љубомората и зависта се смртни гревови.(Не го посакувај она што не е твое).
Hell's gonna be packed
Знам за тебе изникна како растение ти. :tv:
Еден од 10те Божји заповеди.
И што се случува ако прекршиш една од тие заповеди и не се покаеш?Еден од 10те Божји заповеди.
Абе не се.али коренот им е во алчноста и ненаситноста.Не се смртни гревови. Али во право си бе до некаде. Чим овај грев е неизбежен а е смртен, тогаш шо правиме ?
Токму така,само ја посетуваме оваа низа(или димензија).Изгледа дека покрај се ние после смртта во овој вид стануваме клетка од нашето физичко тело а по смртта на клетката стануваме атомско јадро или електрон од кое се состои клетката.На крај ги собираме сите информации,но за што?Како може да бидам мртов кога никогаш не сум се ни родил?
Дали тврдиш дека постои живот после смртта? Ако тврдиш за тоа треба да имаш докази. Ако немаш докази тогаш тоа нештото не постои.Како ќе докажеш дека грешно верува?
Докажи.
Накратко:Енергијата не се уништува..само има различни форми..
Зависи од кој аспект го гледаш тоа и во шо сакаш да веруваш,веќе е докажано дека енергијата ја има секаде и во се,така да не би ме чудело ако после смртта таа енергија постои уште..само не во истата форма како шо кажав предходно...Накратко:
Со раѓањето, добиваш мозок, (али ова не важи кај сите ) мозок кој со време се развива. Мозокот (мислењето, неговата активност) функционира со помош на електрични струи (не сум експерт, поправете ме ако грешам) кои патуваат од една до друга мозочна клетка (ќелија).
Кога телото ќе престане да функционира (смрт) престанува да тече струја во мозокот. (да не заборавиме, тие струи се екстремно мали) и толку.... Нема свесност, сето знаење оди по "ѓаволите"... и најважно, тоа не преминува во некоја друга форма. Едноставно прекинува....
Мислам дека ја разбираш иронијата во твојава изјава. Истото важи и за ставот кој што ти го застапуваш т.е дека после смртта не постои ништо. Едноставно, факт е дека не можеме да го докажеме ниту едното ниту другото гледиште.Дали тврдиш дека постои живот после смртта? Ако тврдиш за тоа треба да имаш докази. Ако немаш докази тогаш тоа нештото не постои.
И кога веќе бараш докази..... Дали имаш било какво искуство на пример од годината 1907? Или било која друга година пред да се родиш?
--- надополнето ---
Накратко:
Со раѓањето, добиваш мозок, (али ова не важи кај сите ) мозок кој со време се развива. Мозокот (мислењето, неговата активност) функционира со помош на електрични струи (не сум експерт, поправете ме ако грешам) кои патуваат од една до друга мозочна клетка (ќелија).
Кога телото ќе престане да функционира (смрт) престанува да тече струја во мозокот. (да не заборавиме, тие струи се екстремно мали) и толку.... Нема свесност, сето знаење оди по "ѓаволите"... и најважно, тоа не преминува во некоја друга форма. Едноставно прекинува....
@HumanДали тврдиш дека постои живот после смртта? Ако тврдиш за тоа треба да имаш докази. Ако немаш докази тогаш тоа нештото не постои.
За ова со доказиве, еве ти одговор:@Human
Aко ти на комшијата му украдеш две кокошки и при тоа не се најдат никакви дoкази дека ти си му ги украл,дали тоа значи дека ти не си му ги украл?НЕ!
Јас не тврдам дека постои живот после смртта но мислам дека постои,а ги почитувам и спротивните мислења и не велам на никого дека грешно верува.Затоа што никој не може да потврди и дека не постои живот после смртта.
Како прво, јас мислам дека дури имам и преголема фантазија. Ајнштајн рекол дека фантазијата е поважна од знаењето и јас тоа го разбирам.Мислам дека ја разбираш иронијата во твојава изјава. Истото важи и за ставот кој што ти го застапуваш т.е дека после смртта не постои ништо. Едноставно, факт е дека не можеме да го докажеме ниту едното ниту другото гледиште.
Замисли си сега, доколку човештвото некогаш докаже дека после смртта не постои ништо, дека постоењето е безполезно, дека едноставно исчезнуваме а со нас исчезнува се оноа што сме го доживеале, почувствувале (добро и лошо), секое наше искуство, секое стечено знаење, што мислиш каква иднина би имале како вид? Многумина, сигурна сум, би се запрашале-Зошто да живеам, која е целта, кога потоа се се претвара во прашина? Зошто да учам, зошто да создавам, кога и онака се ќе однесе ветерот? Зошто да создавам потомство, однапред осудено на заборав? Зошто, зошто, зошто... Ова не е нешто што сме го измислиле денес, човекот се бори со ова зошто отсекогаш и најчесто утехата (и одговорот) го наоѓал во религијата. Љубопитноста е во нашата природа, постојано прашуваме, размислуваме, даваме одговори, ги преиспитуваме одговорите и бараме нови, постојано...Ако на нешто одговориме конечно, тогаш го запечатуваме своето постоење.
А во однос на мозокот, пушти ја малце својата фантазија. Ја на пример на мозокот (не само на човековиот) гледам како на мал резервоар на знаење. Сите го имаме за сопствени потреби-тука се собира сето наше животно искуство, секоја наша мисла, реакција на животните премрежја, секоја радост т.е се оноа што го пренесуваме на оние кои доаѓаат после нас, а и сето оноа кое ни останало од нашите претходници. Тоа е нашата меѓусебна врска. Или ај, замисли дека мозокот е другиот крај и дека е посредник кон другата димензија...Можеш ли?
Па со ова не докажуваш дека живот после смртта нема.Само си кажа свое мислење,како ти гледаш на овие работи.:smir:За ова со доказиве, еве ти одговор:
Се додека не се докаже дека постои нештото не постои. Ако украдеш нешто, и тоа истото не се докаже дека ти си го украл, тогаш не си крив. Ако некој толки многу сака да докаже дека постои живот, тогаш нека продолжи, веднаш штом приложи и најмал доказ, јас би размислил повторно во што да верувам.
Ама мислам дека не постои, а штом не постои нема ни да се докажи.
Еве сега ќе објаснам во наредниот цитат подолу:
--- надополнето ---
Како прво, јас мислам дека дури имам и преголема фантазија. Ајнштајн рекол дека фантазијата е поважна од знаењето и јас тоа го разбирам.
Сега, викаш што ако се докажи дека по смртта не постои живот? Човекот низ вековите (главно, постојат исклучоци) е воден од љубопитноста, истражувањето. За тие цели се фрлени огромен број средства, ресурси, животи... Во потрага по знаење и откривање на тајните на природата. Човекот отсекогаш копнеел да живее бесконечно, едноставно да постои. Тоа го натерало да почне да создава митови, и верувања. Како што е верувањето дека кога ќе умреш, одиш во некој друг свет, или дека менуваш тело, стануваш некое животно и сл. Копнежот да се постои бесконечно предизвикува страв од смртта, и истиот предизвикува верувања во нешто што никогаш не е докажано, во нешто што не постои...
Имаше едно племе во Африка мислам, во кое се верувало дека тој што ќе умри продолжува да живее на друг свет, во форма онака како што умрел, па затоа постарите им наредувале на помладите да ги убиваат поскоро, за да не се мачат во наредниот, вечен живот...
Точно. Тоа е мое мислење, а и не мора ништо да докажувам. Штом нешто не е докажано, тоа значи дека тоа нешто не постои, не се случило. :smir:Па со ова не докажуваш дека живот после смртта нема.Само си кажа свое мислење,како ти гледаш на овие работи.:smir: