Жените поснаодливи во рецесијата

• Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување
M

marsovka

Гостин
Жените поснаодливи во рецесијата
Жените заработуваат помалку од мажите на исти работни места, а тоа ги прави попривлечни за работодавците кои ги намалуваат трошоците за да ја преживеат кризата

Вработените жени во сегашнава економска криза минуваат подобро од вработените мажи, од повеќе причини.И тоа толку подобро што наскоро може да го направат женскиот род доминантен на работното место, јави „Гласот на Америка на македонски јазик“.До ноември минатата година, според Бирото за трудова статистика, жените сочинувале нешто повеќе од 49 отсто од работната сила што не работи на фарма. Весникот „Њујорк тајмс“ известува дека во сегашниве услови на слаба економија на мажите им отпаднале 82 отсто од изгубените работни места. Тоа делумно се должи на фактот што во индустрии како автоиндустријата и градежништвото, кои најмногу настрадаа во кризата, најголем дел од работните места ги држеле мажи

Но има и други причини зошто работната перспектива за жените е посветла од онаа на мажите. Жените заработуваат помалку од мажите на исти работни места. Тоа ги лути поборниците за права на жените, но истото ги прави жените попривлечни за работодавците кои ги намалуваат трошоците за да ја преживеат кризата. Многу индустрии се ослободуваат од своите директори и ветерани-работници, главно мажи, плаќајќи им да се пензионираат.И, според некои процени, жените се покажале подобри од мажите во одредени работни ситуации.

Во својата нова книга, „Женска марка: Употреба на женски начин на размислување за успех во бизнисот“, Кетрин Капута пишува дека жените се, како што вели таа, предодредени за успех во кариерата. „Тие се поинтуитивни и посочувствителни од повеќето мажи. Покажуваат подобри резултати на писмени и усмени тестови што може да се критични за распоредување и напредување на работа“. Капута заклучува дека тоа е така поради тоа што жените подобро слушаат од мажите, прашуваат повеќе и поставуваат подобри прашања, а посветуваат и поголема грижа во пишувањето. Но и затоа што жените, според неа, природно се подобри во поврзување со другите и ги чуваат пријателите што им ги штитат интересите на работното место.Ако сево ова е вистина и придонесува во нивниот опстанок на работа во периодот на рецесијата, тогаш тоа претставува радикална промена од деновите во кои мажите, со нивниот сериозен приод и нивното мото „работата доаѓа прво“, беа во мнозинство пред наводно емотивните жени на работа.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=B389A6FCF9212B4A982E0FA6DA942FE8

Поим неам за каде е темава ама ако некој смета поинаку нека преместува

Иначе некој рчее нас жените местотото ни е дома:pipi:

N

n/a

Гостин
Глупости на тркалета!
Повеќе од две жени у иста канцеларија,
па и оддел..
=
мака голема.
Да не споредуем ефективност и остварени работни саати,
како и дијапазон на работни задачи кои што можат да се остварат.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Грешка нумеро уно на girlll power феминистите...Сакаат да се изборат за поголема почит, преку тоа што го потценуваат спротивниот пол. Исто она што мажите низ векови го правеле А, у случајов, клин се клином избија, не важи.

И иако ќе си контрирам на мојот став шо го имав до скоро...Ваквите полови компарации си немаат везе. Особено денес кога половите стереотипи се бајаги разнишани. Стварно зависи само од особата, не и од тоа шо и се мафта или не и се мафта меѓу нозе.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Поголема глупост немам прочитано од поодамна....

M

marsovka

Гостин
Грешка нумеро уно на girlll power феминистите...Сакаат да се изборат за поголема почит, преку тоа што го потценуваат спротивниот пол. Исто она што мажите низ векови го правеле А, у случајов, клин се клином избија, не важи.

И иако ќе си контрирам на мојот став шо го имав до скоро...Ваквите полови компарации си немаат везе. Особено денес кога половите стереотипи се бајаги разнишани. Стварно зависи само од особата, не и од тоа шо и се мафта или не и се мафта меѓу нозе.
ме интересира баш тогаш зошто њујорк тајмс излага со статистика дека 82% од отпуштените вработени се мажи како резултат на рецесијата и кризата ?
КХМ ...весник кој се декларира како поборник за женските права ли беше или дневен весник ли беше ?

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
najprvo ke se izvinam mozebi postot ne e za tuka ama e interesna prikaznata

vo petokot na tv gledam snimka od zakonodavno pravna komisija vo sobranie,i normalno naseto vladeacko mnozinstvo izglasa donesuvanje na zakon so koj sto ke im se legaliziraat pravata na onie koi sto se vselile DIVO vo opstestven stan.
znaci site koi na divo vlegle vo stan koj i pripaga na drzavata so ovoj zakon ke stanat SOPSTVENICI na toj stan.

jas znam edna prikazna za edna mnogu sposobna zena,a prikaznata odi vaka:

mnogu odamna zenava zavrsila sredno
se vrabotila so sredno vo gradinka
potoa se omazila,rodila sin i zavrsila vonredno visa ucitelska skola vo stip
pa ja unapredile vo vospituvacka vo gradinka,normalno so povisoka plata
stanala clen na vmro dpmne
bidejki ziveela vo mala kuka koja im ja ostavil po smrtta nejziniot svekor
resila da vleze vo opstestven stan od 104 kvadrati i toa NA DIVO
probale od opstinata da ja izbrkaat od stanot,no bidejki bila najlojalen clen na dpmne ne uspeale i taa zamislete seuste si zivee vo toj stan
otkako nejziniot sin porasnal,zavrsil sredno fiskulturno
bidejki so toa sredno fiskulturno nemozel da najde druga rabota,se vrabotil kako negovatelka vo istata gradinka vo koja raboti majkamu,i do denes e edinstvena MASKA negovatelka
po nekoe vreme se ozenil,i za da ne se stiskaat vo stanot od 104 kvadrati zaedno so majkamu,i toj si nasol isto tolku golem stan ,go otvoril nasilno i si zivee vo nego
probale i nego da go isselat ,no ne uspeale bidejki i on e eden od clenovite na vmro dpmne
i sega otkako ke pomine zakonot i vo sobranie,bidejki na komisija pomina kako sto rekov vo petokot,zamislete i majkata i sinot ke stanat sopstvenici na stanovite
i toa ic malce ke dobijat 208 metri kvadratni samo zatoa sto se clenovi na dpmne,a kukata seuste ke ja koristat kako eden vid vikendica.

se nadevam deka ke mi prostite ako ovaa prikazna ne pripaga vo ovaa tema,no barem se gleda deka zenite se sposobni,i ne samo zenite tuku i mazite
prikaznata e vistinita

za malku ke zaboravev da vi kazam,deka majkata so malku trud i so nekolku ispiti uspeala da zavrsi i fakultet,pa sega vednas po izborite sto bea vo mart,e unapredena vo
direktorka ,bidejki za ovie izbori najmnogu srabotala za dpmne.od celata prikazna moze da se zakluci i deka ZNAENJETO E SILA,AMA DPMNE E MOK.

Член од
27 мај 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
Навистина добра и интересна тема за жени како претприемачи. Сметам дека кај нас ова е доста запоставено. Додека во светот жените навистина бележат брз напредок во деловниот свет. Читав дека жените како претприемачи многу поголемо внимание обрнуваат планирање, не се влетуваат во премногу ризични подрачја каде постои можност да се загубат. Има една анализа за жените претприемачи во РМ и која е разликата меѓу мажите и жените ретприемачи.
Инаку сум видел и доста неквалитетни жени како менаџери кои се на менаџерска позиција само затоа што се во владејачка партија. Е тогаш се случува катастрофа. Но има и квалитетни жени менаџери кои со сопствено знаење ќе дојдат до менаџерска позиција. Но, кај нас за жал тоа е реткост.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
...
se nadevam deka ke mi prostite ako ovaa prikazna ne pripaga vo ovaa tema,no barem se gleda deka zenite se sposobni,i ne samo zenite tuku i mazite
prikaznata e vistinita

za malku ke zaboravev da vi kazam,deka majkata so malku trud i so nekolku ispiti uspeala da zavrsi i fakultet,pa sega vednas po izborite sto bea vo mart,e unapredena vo
direktorka ,bidejki za ovie izbori najmnogu srabotala za dpmne.od celata prikazna moze da se zakluci i deka ZNAENJETO E SILA,AMA DPMNE E MOK.
Тоа што го напиша е пример за погрешното поимање на зборот „снаодливост“ во нашето општество.
Општествените станови кај нас се посебен приказ. Ако целта ти беше да дадеш негативен пример за денешната власт тогаш успеа. Само што не ми изгледаш како лице кое има кратко паметење туку лице кое поседува повеќе интелегенција отколку што е потребно за живеење во Македонија.
Доколку сакаш да бидеш реална сепак треба да ги спомнеш манипулациите и мешетарењето на СДСМ со тие општествени станови кога тие беа на власт.
Или си млада личност па не знаеш или си еднонасочна.
Твојот цитат треба да гласи, нормално ако сакаш да бидеш реална:
ЗНАЕЊЕТО Е МОЌ
АМА ВМРО ЗАПОЧНА ДА ВЛАДЕЕ КАКО СДСМ

Би ти препорачал да си го препрочиташ сопствениот потпис и да се воздржуваш од такви ниски политикантско-злобни забелешки. Не ти личи, ниту пак ти оди во интерес како интелегентен припадник на ова општество.
Преферирањето на едни наспрема други како подобри е лажна активност бидејки во пракса се покажува дека сеуште соц. реализмот владее во Македонија, односно повеќепартиското едноумие.
Имај на ум дека во Македонија секоја власт кај себе држи премногу власт, а нели знаеме дека власта корумпира, а апсолутната власт апсолутно корумпира.
Тоа им се случи на СДСМ. Сега им се случува на ВМРО.

Поздрав:helou:

Аферим за напишаното.
Во Македонија досега немам сретнато феминистка помлада од 40 години +/- 5 години.
Тие личности кои не сакаат своите розови наочари да ги симнат нека не продолжуваат со читање бидејки ниту ќе се извинувам за тоа што ќе го напишам, ниту пак постои потреба од тоа.
Ако некој се навреди тогаш нека престане со таквата практика и нека бара од другите тоа да не го прават.

Жените во Македонија се навитина „снаодливи“.
Активноста на нашите феминистки не е во делот на изедначување на жената туку во онеспособување и деморализирање на мажот.
Ниедна феминистичка организација не работи на тоа да се гледа жената како личност, а не како парче месо. Ниту самата жена, помладата, не се бори против тоа туку напротив, прави се` за да си ги истакне своите делови месо на што пошироката јавност макар колку и да поседува способност и интелектуалност.
Овде не станува збор толку за активност насочена кон мажите колку што е насочена кон жените. Односно спомнатиот начин на непримерно однесување е повеќе свртено против жените отколку што е свртено за нечесно привлекување на мажите.
Дефинитивно феминизмот е веќе демоде. Исто така, во Македонија жената заработува исто толку колку што заработува мажот. Затоа оваа тема е излишна според начинот на која е претставена.
Сепак, темава задира врз една основна суштина ретко спомнувана кај нас каде што многу почитуваната Ада скоро незабележливо и нежно ја искажа.

Станува збор за две активности.
Едната е индиректната проституција, а другата е игри на доминација врз останатите.

Индиректната проституција или, ако сакате, либералните ставови се широко распространети и секогаш и` стојат на располагање заради злоупотреба на „снаодливата“ жена. Мора да се признае дека постои и широка побарувачка за таквите ставови на една... Личност?
Нечесто ќе се слушне оговарање кое излегува вистина како некоја многу брзо напреднала во својата кариера. Таквите се по дифолт привлечни за око. Не може да видете нагло напредување на жена скромна по изглед макар колку и да е способна.
„Снаодливоста“ на таквите жени прават огромна штета и тоа на два начина.
Едниот е тоа што задоволуваат и потикнуваат неморална побарувачка.
Другиот е што создаваат потврда за исклучивост на начинот на кој некој треба да напредува или да се вработува, покрај другите негативни појави кои се множат при таквото однесување.

Игри на доминација повеќе практикуваат жените отколку мажите, односно женските игри се многу посложени.
Една од игрите е токму изигрување на парче месо пред колешките, пријателките и околината.
Степенот на истакнување на сопственото месо веќе не служи како привлекување на спротивниот пол колку што служи за покажување и вршење на директна, а почесто служи како сигнал за индиректна доминација врз тие со поскромен изглед или делови месо.
Сигналот кон поскромните е:
Пукни од мака што не изгледаш како мене.
Јас сум подобра (алфа женка) од тебе.

Како и да е, не чини. Едно општество е онолку квалитетно колку што е квалитетна жената во него. Таа е основата на се` во него. Од што се` започнува. Значи темелот врз кој се гради се` останато.
Каква е побарувачката на жената такво ќе биде општеството.
Имајте го ова на ум пред да се кочоперите какви женки сте оти денес сте алфа женки утреден некоја ќе ви ја покаже нивната доминација врз вас. Кругот на злото мора некој да го прекине. Тоа нема да биде мажот верувајте во тоа.

Во нашето општество владеат игри на доминација помеѓу припадниците наместо соработката. Затоа ни е се` изпревртено.
Погодете од каде потекнува.

Поздрав:helou:

П.С.
Женките се навистина поснаодливи во „рецесијава“ наша. Многу поголеми шанси за вработување и напредок имаат женките отколку мажјаците.

П.П.С.
Имајте на ум дека постои разлика помеѓу женка и жена како и помеѓу мажјак и маж.
За тие кои забележаа.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
prikaznata e vistinita

Оsa... навистина интересна сторија, јас би ја предлжил женава за лидер на ДПМНЕ, а и како можен кандидат за лидер, пошто женава како што наведе во текстотза се што има сторено за таква работа треба да имаш јајца.........а ако пројде законот навистина браво за диво вселените, кој ја ебе останатата поштена раја :tapp::zid:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Kолку ли само приказната на Оса е измислена и нелогична...
1. Општествен стан е категорија која умре од 1991. Сето тоа е во огромен дел откупено, или сеуште се отплаќа.
2. Пробале од ОПШТИНАТА (?!)да ја избркаат. (која е надлежноста на општината????)
3. Становите на улица се наоѓаат, па може секој да си се всели како сака и колку сака...глупости на квадрат.

И, демек, се палите на муабетов? Барем измислете нешто поуверливо.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Kолку ли само приказната на Оса е измислена и нелогична...
И, демек, се палите на муабетов? Барем измислете нешто поуверливо.
Струмички.. не би рекол, дека сторијата е измислена од страна нa osa,
а не се работи за опшествени,него за државни станови, не се палиме на информации , се дискутира на темава за продорност на жените во срединава во која живуркаме...... ај ти предложи некоја тема за дискусија, нема лутиш...........:smir::helou:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Струмички.. не би рекол, дека сторијата е измислена од страна нa osa,
а не се работи за опшествени,него за државни станови, не се палиме на информации , се дискутира на темава за продорност на жените во срединава во која живуркаме...... ај ти предложи некоја тема за дискусија, нема лутиш...........:smir::helou:
Арно бе струмички...верувај и понатаму...
Јас не се замарам со такви маалско оговарачки муабети. Кои не држат ич вода...

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
„Сторијата“ со станот и мене ко во очи да ме прободе! најискрено.. првиот ден ја занемарив.. вториот не издржав да испаднам мајмун :( исконтактирав со неколку пријателчиња од штип директно засегнати во поблематиката со становите во Штип.. нема благе везе погоре напишаното.. причина плус да ја ставам под игноре осата.. но за жал тоа што ми се изнасмејаа луѓево за мизерна измислица си е мој пех :( единствено што можам е да направам копи на линков и да ми биде потсетник за дупката на дното на СДС-то..

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.463
Поени од реакции
18.468
Јас знам за такви случаи за диво вселени во станови, кои сега вака така почнаа да ги отплаќаат и ќе бидат нивни.

Оваа работа се случуваше поодамна, не е од сега, незнам дали сега е можно вакво нешто.

Обично тие што го правеа имаат 'back up' затоа што полицијата ќе те крени на клоци за 24 часа.

Сета финта беше да се запоседни станот, вообичаено тоа беа станови кои во моментот се празни, а после без интервенција на полција, сета работа ќе заглави во судските лавиринти.

Ви се чудам Браин и Струмикс дека не знаеете за ваков случај, кога овај закон се носи баш за тие случаеви да си го добијат становите и да ги отплаќаат.

Вашиве муабети испаднаа исти како на антикорупционеркава ко ја прашаа за случајот и ко рече, прв пат слушам, ама верувајте сето тоа е паушалност. :)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Арно бе струмички...верувај и понатаму...
Јас не се замарам со такви маалско оговарачки муабети. Кои не држат ич вода...
А да ги крстиме СОЦИЈАЛНИ ?????...владава интензивно ги гради...:)

Kajgana Shop

На врв Bottom