Жена папа!???

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
854
Знае ли некој едноставно и кратко да одговори на прашањето зошто жената не смее да биде папа, патријарх идр....разбирате на што мислам, во што е фората од Бога??
Зарем вистина е дека жената е створена како секундарен производ направена од машко ребро за да му служи на мажот и да го забавува:(
Патријархат на небо, феминизам на земја;)
можеби има ваква тема ама неможев да нјадам:D

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Зарем вистина е дека жената е створена како секундарен производ направена од машко ребро за да му служи на мажот и да го забавува:(
ДА

Вистина е внучко, да му веруваш на дедо

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Знае ли некој едноставно и кратко да одговори на прашањето зошто жената не смее да биде папа, патријарх идр....разбирате на што мислам, во што е фората од Бога??
Патријархат на небо, феминизам на земја;)
можеби има ваква тема ама неможев да нјадам:D
Поради ова:

1 Тимотеј 2:
12.Јас не дозволувам жените да ги учат мажите, или да им заповедаат. Треба да бидат тивки,
13.зашто Бог прво го создаде Адам, а потоа Ева,
14.а и не беше Адам тој што беше измамен, туку жената, која потоа направи грев.

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
854
Поради ова:

1 Тимотеј 2:
12.Јас не дозволувам жените да ги учат мажите, или да им заповедаат. Треба да бидат тивки,
13.зашто Бог прво го создаде Адам, а потоа Ева,
14.а и не беше Адам тој што беше измамен, туку жената, која потоа направи грев.
Мажот и жената имаат исти број ребра, така да она фамозно адамово ребро од кое сме создадени паѓа во вода......сигурно постои некој добар одговор зошто не смее жената да биде свештеник, папа и др.црквени титули ама не го знае изгледа никој.
Незнам дали сте ја слушнале легендата за папата Иван 8 кој уствари бил мама Иванка прва(буквиве требаше римски бр.ај нема везе)!?
Спрема легендата, во 855 год.на патот кон црквата св.Петар, застанала кочијата и пред шокираните кардинали се породил/ла папата ....на сред пат родил дете....хахахахахах...е сега демек после тој настан, пред некој да се прогласи за папа, треба да седне на стол со дупка во средина и да проверат низ неа дали тој именуваниот има мадиња:pos:
Па нели сите сме рамноправни:(

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.132
Поени од реакции
30.231
Затоа што кога се собрале да ја составуваат Библијата, ги филтрирале и ги цензурирале останатите детали и останатите евангелија, се со цел, да го направат христијанството пропаганда и двигател на најмоќните во тоа време. Историски факт е дека Марија Магдалена проповедала и ширела христијанство, и самиот Исус ја сметал еднаква во таа дејност со другите апостоли.

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
аман со тој феминизмот веќе.
зошто жените не се борат за во рудник да работат, да работат како ѓубретари, градежни работници ...
сакат рамноправност, ете им и на тие позиции нека бидат рамноправни, не само претседатели на држава, директорки, папи да бидат сакат

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нормално дека сме рамноправни, но не според христијанството.
Незнам зошто некој би сакал да има функција и да допринесува за религија која отворено го дискриминира и го поставува во подредена ситуација во однос на мажите... За мене тоа нема логика.[DOUBLEPOST=1463312565][/DOUBLEPOST]
зошто жените не се борат за во рудник да работат, да работат како ѓубретари, градежни работници ...
сакат рамноправност, ете им и на тие позиции нека бидат рамноправни, не само претседатели на држава, директорки, папи да бидат сакат
Самото име кажува на што се однесува рамноправноста - исти (рамни) права, тоа значи можност и слобода да работат било што, дали ќе проценат дека можат или не да направат нешто, треба да биде нивна одлука, а не одлука на мажите! Тоа е рамноправност, се друго е репресија и дискриминација.

Последно уредено:
Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
854
Незнам зошто некој би сакал да има функција и да допринесува за религија која отворено го дискриминира и го поставува во подредена ситуација во однос на мажите... За мене тоа нема логика.
Потполно си во право со прашањето но и мене не ми е јасно зошто тогаш жената служи во сите верски објекти а да не може ниту еден обред, ниту една литургија да води..се одлучува на целибат а не добива ништо од сето тоа.[DOUBLEPOST=1463312677][/DOUBLEPOST]
Незнам зошто некој би сакал да има функција и да допринесува за религија која отворено го дискриминира и го поставува во подредена ситуација во однос на мажите... За мене тоа нема логика.
Потполно си во право со прашањето но и мене не ми е јасно зошто тогаш жената служи во сите верски објекти а да не може ниту еден обред, ниту една литургија да води..се одлучува на целибат а не добива ништо од сето тоа.
Секаде ја има жената и секаде конкурира...ама мушкиот шовинизам е сеуште присутен.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Мажот и жената имаат исти број ребра, така да она фамозно адамово ребро од кое сме создадени паѓа во вода......сигурно постои некој добар одговор зошто не смее жената да биде свештеник, папа и др.црквени титули ама не го знае изгледа никој.
Незнам дали сте ја слушнале легендата за папата Иван 8 кој уствари бил мама Иванка прва(буквиве требаше римски бр.ај нема везе)!?
Спрема легендата, во 855 год.на патот кон црквата св.Петар, застанала кочијата и пред шокираните кардинали се породил/ла папата ....на сред пат родил дете....хахахахахах...е сега демек после тој настан, пред некој да се прогласи за папа, треба да седне на стол со дупка во средина и да проверат низ неа дали тој именуваниот има мадиња:pos:
The Gospel of Thomas
....

114. Simon Peter said to them, "Make Mary leave us, for females don't deserve life."

Jesus said, "Look, I will guide her to make her male, so that she too may become a living spirit resembling you males. For every female who makes herself male will enter the kingdom of Heaven."

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Знае ли некој едноставно и кратко да одговори на прашањето зошто жената не смее да биде папа, :D
Pa zenata veke papa :pusigo: i toa kvalitetno :pos:
Inace u Indija od sekogas imalo i ima i den deneska zeni Svetici, prosvetleni koi ne samo da provededaat intelektualno naprazno kako papite i popoveto tuku se vistinska inspiracija i prestavuvat spiritualno vodstvo.[DOUBLEPOST=1463313662][/DOUBLEPOST]
Знае ли некој едноставно и кратко да одговори на прашањето зошто жената не смее да биде папа, :D
Inace u Indija od sekogas imalo i ima i den deneska zeni Svetici, prosvetleni koi ne samo da provededaat intelektualno naprazno kako papite i popoveto tuku se vistinska inspiracija i prestavuvat spiritualno vodstvo.

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
854
Inace u Indija od sekogas imalo i ima i den deneska zeni Svetici, prosvetleni koi ne samo da provededaat intelektualno naprazno kako papite i popoveto tuku se vistinska inspiracija i prestavuvat spiritualno vodstvo.[DOUBLEPOST=1463313662][/DOUBLEPOST]

Inace u Indija od sekogas imalo i ima i den deneska zeni Svetici, prosvetleni koi ne samo da provededaat intelektualno naprazno kako papite i popoveto tuku se vistinska inspiracija i prestavuvat spiritualno vodstvo.
Благодарам за исцрпниот одговор...тоа е правиот машки дискриминирачки катастрофален одговор:dudlac:

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.303
Поени од реакции
5.902
Жените се земска природа а Мажите духовна природа затоа, а пак на материјална основна жените се боженствена убавина а мажите земска убавина. За да има дуалност и надополнување... Совршенство.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
......сигурно постои некој добар одговор зошто не смее жената да биде свештеник, папа и др.црквени титули ама не го знае изгледа никој.
Одговор секако дека постои, ама се сомневам (читај: сигурен сум) дека нема да го бендисаш и ќе си останеш на својот досегашен став...

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
854
Жените се земска природа а Мажите духовна природа затоа, а пак на материјална основна жените се боженствена убавина а мажите земска убавина. За да има дуалност и надополнување... Совршенство.
Жените и мажите се разликуваат само физички, додека духовно се исти.....мислам дека црквата треба да почне нешто да менува, си ја знае нејзината направена катастрофа и неправда кон женскиот род....Ете кажи ми зошто во сите секти жената е рамноправна со сите машки членови..непостои секта каде што жената се рангира нешто подолу.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Благодарам за исцрпниот одговор...тоа е правиот машки дискриминирачки катастрофален одговор:dudlac:
Tipicno zenski, ke go procita prvio zbor i na drugote ne obrkja vnimanie. De use ednska procitaj vnimatelno so pisav za zenite van hristijanskio svet. :tapp:

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom